placki pizza - 488 przepisów (strona:19/33)

Pizza ze szpinakiem i trzema serami 141

użyłam tylżyckiego 100 g mozzarelli w kuleczkach 50 g sera z niebieską pleśnią 1/2 cebuli 5-6 pieczarek (użyłam brązowych) 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane zioła do pizzy tymianek Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanka wody 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 50 g sera Gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią sól i pieprz 1 drobno(...)odać natkę pietruszki, tymianek, szczypiorek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika

Czerwień i błękit
Burgery z indyka 218

łyżeczka ziół do pizzy olej do smażenia Dodatki: 8 bułek hamburgerowych, najlepiej domowych (np. z tego przepisu ), sałata, cebula pokrojona w plastry, plastry pomidora, plastry korniszonów, plastry sera żółtego, np. salami, keczup Do mięsa dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką mięso na zwartą masę, którą następnie należy podzielić na 8 równych części. Uformować 6 cienkich placków i usmażyć na małym

Czerwień i błękit
Pizzowe roladki 191

pizzy dowolne dodatki kiełbasa papryka ogórek pomidor sos curry  lub ketchup ser koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem  Pani Czesławy Zarzeckiej  Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek

Moje domowe kucharzenie
Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem 143

Mozzarelli w kawałku 1/2 cebuli 1/2 młodej cukinii 5-6 pieczarek 1/2 pęczka zblanszowanych białych szparagów 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku kawałek pora 3 ząbki czosnku, drobno posiekane zioła do pizzy majeranek rukola Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanka wody 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 50 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią sól i pieprz(...)płynie. D odać natkę pietruszki, majeranek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego

Czerwień i błękit
Pizza, różne wariacje w dodatkach 215

W pizzy ważne są zarówno dodatki , jak i ciasto.Przepisu poniżej nauczyłam się we WŁOSZECH, od tamtejszych kucharzy.Teraz nauczę Alicję, która podobnie jak chleb zrobi ciasto, jak

Pasje Jolki
Przepis na… – Calzone, pizzę z farszem 232

pizzy jest doskonale cienkie, dobrze wypieczone ciasto. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy zgniecione ząbki czosnku. Kiedy czosnek zacznie się rumienić dodajemy passatę i kolejne składniki. Całość smażymy do momentu aż woda w potrawie się zredukuje (około 20 minut). Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozgniatamy możliwie jak najcieniej na okrągłe placki

Bon Ton Italia
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 167

piekarnika nagrzanego na 200st. Po czym temp. zmniejszyłam do 150 i piekłam jeszcze 1,5-2h. W międzyczasie oczywiście golonkę podlewałam resztkę wywaru. Do golonki zrobiłam placek- kapuśniaczek. Py-cho-tka!!!Kiszoną kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była już miękka odcedziłam ją i wystudzoną poszatkowałam. Na patelni podrumieniłam cebulę pokrojoną w piórka, po czym dorzuciłam(...)kapustę z grzybami i smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku pieprzem oraz mieszanką warzywną. Ciasto drożdżowe (ja robiłam takie standardowe, ale może być kupne takie na pizzę) rozłożyłam na blasze do pieczenia, a na nim wyłożyłam kapuściany farsz. Zapiekłam w 200st. przez 15-20 min.  Nie wiem jak Wy, ale ja jestem w siódmym niebie :D Wpis powstał

bastalena
pizza szpinakowo-jajeczna... 168

wody - zostawić w misie przykryte na 1 godzinę do wyrośnięcia blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano wcześniej przygotować szpinak : na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić(...)jajka tak, aby się nie rozlało żółtko piekarnik nagrzać do 220 C, grzanie góra/dół i piec około 30 minut, następnie ustawić termoobieg i przez 8-10 piec - pizza jest chrupiąca, pyszna, syta..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 174

ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym)grzanki z humusem tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem  udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy(...)życiu *.*kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladącukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym,  borówkami i miodem  żytnie pierogi nadziane ricottą z batatemdrożdżówki ze śliwkami i kruszonką, przedi

More food, love and dreams
Pizzerinki 589

Pizza w wersji mini na cieście z dodatkiem oregano. To świetne rozwiązanie bo każdy od razu ma swoją porcję, na której może położyć swoje ulubione dodatki.składniki:ciasto2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1 czubata szklanka mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa50 g drożdży1 szklanka letniej wody (250 ml)1 łyżeczka cukru1 łyżka oreganoduża szczypta solidodatki1 kulka(...)minut. Następnie ciasto podzielić na 9 części. Każdą część uformować w mały okrągły placuszek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Na każdym placku ułożyć wedle uznania dodatki. Wszystkie placki z dodatkami posypać przyprawą oraz startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut aż ciasto się zarumieni. Podawać z keczupem

Monia miesza i gotuje
Śniadaniowy wrap 211

jako przeciwniczka gotowego jedzenia, zawsze staram się przygotować sobie posiłek do pracy lub na uczelnię. Szczególnie tutaj, w USA, gdzie jedyne jedzenie, które można kupić w czasie przerwy to pizza, hamburgery, frytki, nuggetsy i inne śmieci smażone w głębokim tłuszczu. Stąd mój dzisiejszy post - pomysł na drugie śniadanie. Postanowiłam wprowadzić na blogu dział lunchbox, w którym będę umieszczać pomysły(...)pracy czy szkoły. Mam nadzieję, że część z nich Wam się przyda. Dzisiaj wybrałam tortillę pełnoziarnistą, niestety kupną. Obiecuję, że po powrocie do Polski dodam na bloga przepis na placki tortilli, tutaj niestety nie mam warunków, żeby zrobić je samemu. Ale gotowe placki nie są takie złe, szczególnie kiedy zależy nam na czasie. Przyznaję, że zawsze

Zgrabne Gotowanie
Pizzowe roladki 147

Coś zamiast pizzy. 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 400 g mąki  1 szkl. letniej wody szczypta soli szczypta ziół prowansalskich dodatki kiełbasa  ser żółty sos barbecue Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy i posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec

Moje domowe kucharzenie
Pizza na aromatycznym cieście :) 141

rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i mleko z drożdżami. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do delikatnego wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy i formujemy okrągły placek :) Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i smarujemy(...)farsz. Posypujemy startym serem (jeżeli ktoś preferuje bez, jak najbardziej polecam :)) I jeszcze chwilkę wkładamy do piekarnika, do momentu rozpuszczenia się serka. Podajemy z polanym keczupem, bądź bez :D Pizza wyśmienicie pachnie, ciasto jest delikatnie chrupiące, o aromatycznym smaku czosnku, który idealnie wkomponowuje się w pozostałe składniki. Całość tworzy wyśmienitą propozycję na udany posiłek

Zdrowie na języku :P
Pizza z mąki owsianej 554

maki pszennej 7 g drożdży instant 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka   niecała łyżka soli zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Sos: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu zioła Przygotowanie: Mąkę i drożdże wsypać do dużej miski, wymieszać z solą i ewentualnie ziołami. Dodać oliwę(...)dokładnie na jednolitą masę. Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Dodać swoje ulubione składniki. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni

Mania Gotowania
Niby pizza z boczniakami 209

bohater grany przez Kevina Kline'a (równie błyskotliwie jak we "Francuskim pocałunku" z Meg Ryan; tyle że w "pocałunku" grał Francuza, a tu amerykańskiego Włocha) serwował gościowi swojej pizzerii pizzę z grzybami. Pozazdrościłam i wykorzystałam boczniaki :) Składniki : 250 g mąki pszennej łyżeczka suszonych drożdży (ok. połowy paczki) pół łyżeczki soli ok. 100 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Mąkę, drożdże(...)koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia. Można przechować pod przykryciem w lodówce, by wykorzystać za kilka godzin np. tak jak ja rano. Ciasto uformować w okrągły placek. Najlepiej palcami. Ja z braku czasu rano użyłam wałka. ok. 100 ml domowego sosu (dałam warzywny z przewagą pomidorów i papryki) mała cebula (wzięłam czerwoną) 5-6 boczniaków

Weekendy w domu i ogrodzie