lubię pizzę wręcz ociekającą serem i składnikami, jednak przeważnie wybieram cienkie ciasto z lżejszymi dodatkami. Ta pizza jest idealna na lato, ale jesienią warto powrócić do tego smaku. W pizzy niesamowity jej sos, które nie jest koncentratem z ziołami, a czymś na prawdę cudownym, a ten zapach przy gotowaniu, mmm... Składniki: 2,5 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej 5 łyżek(...)solą, dodajemy również wyrośnięte drożdże (gdy zaczną uciekać ze szklanki, znaczy, że są gotowe). Wszystko razem dokładnie zagniatamy. Odstawiamy, aż urośnie (podwoi swoją objętość). Następnie rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na lekko naoliwionej blaszce. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy wrzucamy paprykę mieloną i chwilkę mieszamy, następnie drobno pokrojoną cebulę i czosnek, też chwilkę mieszamy. Następnie dorzucamy pomidory. Gotujemy
Brzuszki ŁakomczuszkiPizza z patelni to poręczna alternatywa dla piekarnika.Wspaniale się nadaje na śniadanie czy lunch.Warunek powodzenia: dobre drożdże i wyrośnięte ciasto. Polecam. Składnik na ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 dkg świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Sos : 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli(...)wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać mąkę, sól i olej. Porządnie wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Uformować okrągły placek ( u mnie średnica patelni 24 cm).Patelnię teflonową wysmarować olejem, wyłożyć ciastem i podpiec na dużym palniku lecz malutkim ogniu przez około 8 minut. Przewrócić na drugą stronę
Gosia gotujepomidorowy do posmarowania spodu pizzy. Mieszamy przecier z wodą i oregano. Następnie kroimy dodatki: pomidorki koktajlowe na pół, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 lub więcej części (wg. uznania) i wałkujemy dosyć cienko. Placki smarujemy przecierem i układamy na nich
Ze smakiem i z pasjąOboje z mężem uwielbiamy kuchnię w stylu meksykańskim. Tu tortille w trochę mniej tradycyjnej wersji bo z fetą. Szybko i smacznie, w sam raz na obiad
Mienta blogbazylii * łyżka przyprawy do pizzy * sól , pieprz * 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki oliwy Kroimy cebulę w piórka, szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Wsypujemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie :Ciasto podsypując mąką musimy rozwałkować na około 1cm. Wycinamy kółka . Robimy w środku wgłębienie na nadzienie. Smarujemy placki roztrzepanym jajkiem,koncentratem. Wykładamy farsz
Magiczne Życie Martyprzyprawę do pizzy (u mnie przyprawa gyros, papryka słodka, sól, pieprz). Paprykę przekroić na pół, usunąć środek i pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroic w kostkę i wszystkie te składniki wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju niewielkie placki. Smacznego
charlotte gotujePotato pizzas Składniki. 4 ziemniaki 1 jajko 1 łyżka mąki sól ketchup pomidor wędlina ser mozzarella oregano szczypior Utarte ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką i osolić
Kulinarny karnet Christopheraciasta formuję placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam 1/3 porwanej mozzarelli, salami i zieloną paprykę. Przykrywam resztą mozzarelli. Piekę w piekarniku przez 18-20 minut (aż spód pizzy się zarumieni). Podaję ciepłą. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaproporcje) na 1 pizze wielkości 28-30 cm: 100 gr mąki pszennej 40 ml oliwy 40 ml wody pół płaskiej łyżeczki soli koncentrat pomidorowy ser mozarella oregano reszta składników wedle uznania Przygotowanie :Mąkę mieszam z solą następnie z wodą i oliwą, wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Wałkuję mniej więcej na placek wielkości patelni. Kładę
Mechanik w kuchnipizzy dowolne dodatki kiełbasa papryka ogórek pomidor sos curry lub ketchup ser koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem Pani Czesławy Zarzeckiej Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek
Moje domowe kucharzenieW pizzy ważne są zarówno dodatki , jak i ciasto.Przepisu poniżej nauczyłam się we WŁOSZECH, od tamtejszych kucharzy.Teraz nauczę Alicję, która podobnie jak chleb zrobi ciasto, jak
Pasje Jolkipizzy jest doskonale cienkie, dobrze wypieczone ciasto. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy zgniecione ząbki czosnku. Kiedy czosnek zacznie się rumienić dodajemy passatę i kolejne składniki. Całość smażymy do momentu aż woda w potrawie się zredukuje (około 20 minut). Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozgniatamy możliwie jak najcieniej na okrągłe placki
Bon Ton Italiapiekarnika nagrzanego na 200st. Po czym temp. zmniejszyłam do 150 i piekłam jeszcze 1,5-2h. W międzyczasie oczywiście golonkę podlewałam resztkę wywaru. Do golonki zrobiłam placek- kapuśniaczek. Py-cho-tka!!!Kiszoną kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była już miękka odcedziłam ją i wystudzoną poszatkowałam. Na patelni podrumieniłam cebulę pokrojoną w piórka, po czym dorzuciłam(...)kapustę z grzybami i smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku pieprzem oraz mieszanką warzywną. Ciasto drożdżowe (ja robiłam takie standardowe, ale może być kupne takie na pizzę) rozłożyłam na blasze do pieczenia, a na nim wyłożyłam kapuściany farsz. Zapiekłam w 200st. przez 15-20 min. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem w siódmym niebie :D Wpis powstał
bastalenawody - zostawić w misie przykryte na 1 godzinę do wyrośnięcia blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano wcześniej przygotować szpinak : na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić(...)jajka tak, aby się nie rozlało żółtko piekarnik nagrzać do 220 C, grzanie góra/dół i piec około 30 minut, następnie ustawić termoobieg i przez 8-10 piec - pizza jest chrupiąca, pyszna, syta..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym)grzanki z humusem tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy(...)życiu *.*kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladącukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym, borówkami i miodem żytnie pierogi nadziane ricottą z batatemdrożdżówki ze śliwkami i kruszonką, przedi
More food, love and dreams