piórkakilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 2 opakowania mozzarelli po 125 goliwaczosnekoreganoewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterkiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Tuńczyka odsączyć z oliwy. Placki pizzy ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą , rozprowadzić łyżką sos pomidorowy, skropić oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki
Stare GaryUżyłam tu dyni piżmowej, która świetnie się tu spisała. Przepis na ciasto pochodzi od Donny Hay, a ja podejrzałam go u Majeczki . Składniki na 2 pizze : 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 łyżeczki drobnego cukru 180 ml letniej wody 225 g maki pszennej (u mnie typ 550) 1 łyżeczka soli morskiej kilka plastrów dyni piżmowej 2 liście(...)odgazować i podzielić na 2 części. Z każdej uformować placek. Jarmuż umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w oliwie. Każdy placek pizzy posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu położyć plastry dyni, kawałki jarmużu i mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 15 minut
Sto kolorów kuchniciepłej wody, 1 łyżeczka suchych drożdży, 3/4 łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki soli, 2 i 1/2 łyżki oleju lub oliwy. Pozostałe składniki: ( oczywiście można użyć swoich ulubionych składników do pizzy) przecier pomidorowy ( ok. 100g ), bazylia ( suszona ), 4 pieczarki, 1/2 cebuli, 12 plasterków wędliny drobiowej, starty ser żółty. Przygotowanie: Wodę wymieszać z cukrem i suchymi drożdżami. Mąkę wymieszać z solą, dodać olej(...)patelnię. Ja rozprowadzałam ciasto już na patelni. Smażyć pod przykryciem 2-4minuty (pierwszy się smaży dłużej, kolejne szybciej). Smażyć na suchej patelni, bez oleju na średnim ogniu. Placek pizzy obrócić na drugą stronę - spód lekko zarumieniony powinien być. Posmarować przecierem z bazylią. Posypać serem, położyć cebulę, pieczarki, wędlinę i ponownie posypać serem. Przykryć pokrywką i smażyć kolejne
W kuchni u Monikipłaszczyźnie higienicznej. Granitowe kamienie firmy Bakero są bardzo ładnie wycięte i wypolerowane na rogach. Dostępne są w kilku kolorach na stronie sprzedawcy: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216 PRZEPIS NA PIZZĘ ZE ZDJĘCIA (2 małe) ciasto: 200g mąki pszennej t. 400 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka glukozy ok. 80ml letniego mleka wymieszanego z wodą pół na pół 1 łyżka oliwy(...)rękach i jeśli potrzeba, używając wałka tworzymy cienkie, a miarę okrągłe placki. Na desce do krojenia lub specjalnej łopatce wysypujemy sporą ilość mąki. Na nią kładziemy pojedynczo placki pizzy. Każdy smarujemy sosem pomidorowym, następnie układamy starty ser w ulubionej ilości. W następnej kolejności dodajemy cebulę, paprykę, kabanosy oraz pomidora. Gotową pizzę, posuwistym ruchem "zrzucamy" z deski na gorący
Kuchenna Kontrrewolucyakrojenia szparagów podpatrzyłam na blogu Smitten kitchen . Tak krojone szparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek. składniki ciasto na pizzę ( 2 placki) 1 opakowanie suchych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 62,5 ml letniej wody - 4 łyżki i 1/2 łyżeczki 212 g mąki - dałam włoską 00 1/2 łyżeczki soli(...)najwyższej temperatury, kamień do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Pizzę zsunąć razem z papierem na blachę lub kamień. Piec pojedynczy placek na blaszce 12 - 15 minut, na kamieniu 7 - 10 minut - do czasu aż aż krawędzie będą rumiane, ser się roztopi
Stare Garybardzo chrupiącym cieście z minimalną ilością składników ale jakich składników. Jedliście kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć w rękę i zjeść na Schodach Hiszpańskie
Brzuszki Łakomczuszkiobchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy . Z tej okazji postanowiłam zebrać dla Was sprawdzone przepisy na potrawy, które zdecydowanie umilą Wam to święto. Mamy tu tradycyjną włoską pizzę, a także spokrewnione z nią chlebowe placki pochodzące z innych krajów południowej Europy. Na pewno każdy Was znajdzie tu coś dla siebie. Mój faworyt to pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem(...)przygotowuje się pyszny placek z duszoną cebulą, anchois i czarnymi oliwkami, który ja nazywam połączeniem pizzy i cebularza. W tym przepisie znajdziecie również przepis na szybki spód do pizzy bez konieczności robienia zaczynu. 5. Pizza po grecku - Ladenia Ladenia (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Jest specjalnością wyspy Kimolos
Chilli Czosnek i Oliwalubicie :) Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka (letniego) ½ szklanki wody (letniej) 1 – 2 łyżki oliwy Pizze możecie posmarować sosem pomidorowym lub keczupem. Sos pomidorowy: 90g koncentratu pomidorowego + 90ml wody (lub 200ml pomidorowej passaty) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Dodatki: 200 – 300g sera np. gouda(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym dzielimy na 2 lub 3 części i wyrabiamy z każdej z nich osobny placek na pizze. Najlepiej rozwałkować je wałkiem do ciasta, gdyż wtedy mamy pewność, że grubość ciasta będzie taka jaką chcemy otrzymać. Pamiętajcie, że ciasto jeszcze lekko urośnie w piekarniku :) Rozwałkowane ciasto
Smakowy RajPizza z wędzonym kurczakiem Składniki: Porcja ciasta na pizzę przygotowanego według tego przepisu podstawowego ketchup do posmarowania ciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria
Kuchenne zapiski EdytyW sezonie obfitości jesiennych warzyw, dzięki przepisowi Pyzy, przygotowałam sobie kilka słoiczków ljutenicy. To bałkański sos z pieczonej papryki, pieczonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, czosnku i
Kuchenne zapiski EdytyKolejna propozycja na zagospodarowanie solidnej porcji pieczarek. Usmażone z cebulą na sklarowanym maśle są wilgotne i soczyste. Moim zdaniem do takiego pieczarkowego farszu najlepiej pasuje grube
Kuchenne zapiski EdytyDziś przepis dla tych, którzy uwielbiają pizze, a nie potrafią lub nie mają ochoty robić prawdziwą na drożdżowym cieście. Rozwiązaniem są te racuchy, które smakiem przypominają
Zofianakilku dni chodziła za mną foccacia, takie proste włoskie coś, właściwie jak sam placek od pizzy ale z ziołami i oliwą. Jedynym minusem tego pieczywa, a właściwie jak wszystkich innych, jest to, że trzeba na nie trochę poczekać żeby wyrosło składniki: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody...Foccacia z oregano i rozmarynem – pyszne włoskie pieczywo
Nie Bo Piekłoogółem 118 008 ..Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów..Najbardziej oglądalne wpisy w czerwcu:Kompot z truskawekSchabowy wg Magdy Gessler Bounty Placki ala pizza Pieczone ziemniakiMięsko na kanapkiSurówka -2 koloryGofry bez mlekaSzaszłyki
Moje domowe kucharzenie