jabłek (może być dowolna odmiana ja osobiście lubię antonówkę lub papierówkę) cynamon cukier Przygotowanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rosmażyć wraz z cukrem i cynamonem według własnego smaku. Dodać można gotowy cukier cynamonowy. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy. Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać(...)zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na 2 placki. Jeden placek posmarować masą jabłkową, na wierzch położyć drugi placek i posmarować rozbitym jajkiem. W ten sposób ciasto uzyska piękny złoty kolor. Piec 50 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościjabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Racuchy musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa.Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocnaGrucholec- baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórkaKiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninieBumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i seremPlińce – placki ziemniaczane, podawane
Czarnawisienkadziś śliwki w daniu w roli głównej, tak więc ręka zrobić musiała, a żołądek miał obowiązek zadowolić się śliwkową "podróbką". Podobne placuszki robiłam już kiedyś z dodatkiem jabłek: Placuszki jogurtowe z jabłkiem . Wychodzą pysznie delikatne w smaku właśnie za sprawą dodatku jogurtu naturalnego . Składniki na porcje dla 2 osób: 2-3 śliwki – duże 250g jogurtu naturalnego 1 jajko - całe(...)nakładać placuszki. Jeśli masę wyłoży się na mało rozgrzany olej, placuszki nasiąkną bardzo tłuszczem. Na początku placuszki opiec z obydwu stron na większym ogniu – w ten sposób na plackach zrobi się zapieczona skórka i olej nie będzie wsiąkał w ciasto. Następnie zmniejszyć ogień, na którym placuszki należy powoli dosmażać, aby nie były surowe w środku. Z patelni zdejmować
Grunt to przepis!Szarlotka dosłownie na jeden gryz. Z masą jabłkową, która poza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a
Pink EnvelopeA tak przy niedzieli warto było usmażyć te pyszne, drożdżowe racuchy. Mięciutkie, pulchniutkie, idealne na deser. Warto zarobić ciasto, poczekać trochę aby podrosło a potem smażyć
Moje Małe Czarowanieteż rys historyczny – dlaczego Polacy jedzą jak jedzą. Przeglądając ją przeżyłam podróż do smaków dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski(...)śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna z sokiem malinowym, naleśniki z serem, ryż zapiekany z jabłkami, omlety – to wszystko jadło się też i u nas bardzo często. Zabrakło tylko jajecznicy z móżdżkiem cielęcym, którą zajadłam się w dzieciństwie, ale zdaję sobie sprawę
Cooking for Emilyeksperymenty kulinarne moje Miśki narzekają, że u nas nie ma w domu nigdy nic normalnego do jedzenia, więc zrobiłam im niespodziankę i upiekłam najzwyklejszy placek (nie cierpię słowa placek!) z rabarbarem. Jednocześnie chciałam Wam pokazać, że praktycznie każde ciasto ucierane,po ludzku, to takie w gdzie miesza się wszystkie składniki razem i wyrzuca bez zbędnych ceregieli na blachę(...)upiec w formie muffinek, tak, tak moi drodzy, babeczki to żadna magia, tylko ciasto pieczone w mniejszych formach ps. Wykorzystajcie ten przepis jako bazę, bo rabarbar można zastąpić śmiało jabłkami, agrestem, porzeczkami czy gruszkami, z tym że do gruszek dodałaby też ciut kardamonu. a do do agrestu i porzeczek imbiru. Składniki na dużą prostokątną blachę : 500 g mąki pszennej
greenscarfmuszę koniecznie powtórzyć. Mam nadzieję, że lista Wam się przyda. Miłego dnia i nie dajcie się tej okropnej pogodzie :) Proteinowy dyniowo - orzechowy omlet Kawowe ciasto z dynią i jabłkiem Dyniowe pączki Piernikowe babeczki z dynią Dyniowy pudding z drożdżówki Dyniowa polenta (kaszka kukurydziana) Cynamonowe pancakes z dynią Piernikowy sernik z dynią Dynia w wegańskim cieście sezamowym Dyniowe donuty(...)kaszy jaglanej Omlet dyniowy z sosem z żurawiny Wegański budyń z dyni i quinoa Dyniowy mus z ricottą Omlet jaglany z dynią Budyń dyniowy z makaronem i karmelizowaną pigwą Placki z dyni makaronowej Dyniowe scramble (pęczotto) z płatków jęczmiennych Dyniowe pancakes Dyniowe pancakes na kompocie śliwkowym Super gęsta gryczanka dyniowa Dyniowe pikelets z karmelizowaną śliwką Dyniowe jednoporcjowe ciastko owsiane
Poranek na słodkoIdealny przepis na racuszki bez dodatku drożdży, choć ja akurat lubię te na drożdżach. Składniki: 1 jajko ok 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2
Kuchnia domowa AniZazwyczaj robię racuszki na drożdżach. Tym razem propozycja bez drożdży - te racuszki są równie smaczne :) Składniki: 1/2 litra mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka
Kuchnia domowa AniJeśli ktoś ma wątpliwości czy coś słodkiego może być zdrowe i jednocześnie pyszne, to powinien koniecznie spróbować tego smarowidła.Jest to bardzo mocno zagęszczony sok z gruszek i jabłek, bez cukru i żadnych sztucznych dodatków. Smak smarowidła jest intensywny, bardzo "esencjonalny" ale jednocześnie łagodny, doskonale zrównoważony - ani zbyt słodki, ani zbyt kwaśny. Ma ciemny, złocistobrązowy kolor(...)karmelem. Konsystencja jest gładka i gęsta, to smarowidło idealne - nic nie rozpływa się i nie ścieka.Używamy go zamiast dżemu - do smarowania pieczywa, naleśników i placków. Dzieci je uwielbiają. :)Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.: dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak, poprawia smak i konsystencję bezglutenowych
głodny alergikDrodzy, wracam po krótkiej przerwie. Dużo się ostatnio działo i dzieje w moim życiu prywatnym - emocjonalnie bywa ciężko, niemniej przepraszam za tę nieobecność. A w kuchni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Bardzo prosty przepis na placek z kakao, który znalazłam w gazetce Przepisy czytelników nr 12/2015. Robi je się bardzo szybko, a co najważniejsze jest bardzo smaczne. Zwiększyłam tylko ilość kakao do 2 łyżek, bo w przepisie była jedna. Polecam. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 duże jabłka szczypta soli cukier puder do posypania Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać. Do masy jajecznej na przemian dodawać mąkę i olej, delikatnie mieszając
Ewusiowe Smakizatesknilam za tym ciastem. Dzien Jablka organizowany przez Tatter stal sie wiec dla mnie wspaniala okazja by przywolac wspomnienia i skusic sie na kawaleczek pysznej tarty jabklowej. Tarta z jablkami skladniki: 300g maki 3 lyzki cukru 1 jajko 200g zimnego masla 3 jablka 3 lyzki konfitury morelowej szczypta soli wykonanie: Z maki, szczypty soli, 1 lyzki cukru, jajka i zimnego(...)kawalki masa zagniatamy gladkie ciasto. Formujemy je w kule i odstawiamy do lodowki na godzine. Foremke do tarty lub tortownice smarujemy tluszczem. Schlodzone ciasto nalezy rozwalkowac na okragly placek nieco wiekszy niz foremka do tart lub tortownica. Przekladamy ciasto do foremki i wyklejamy wysoki brzeg. Spod ciasta gesto nakluwamy widelcem. Jablka kroimy na pol, po wykrojeniu gniazd nasiennych kroimy
Przysmaki KarolkiDzień dobry! 100 post! OMG Ja wiem, ja się obijam z tym blogowaniem. Nie mogę ostatnio znaleźć swojego miejsca na tym świece i to dlatego. Tak
fitolarun.blogspot.com