placek z jablkami - 1633 przepisów (strona:61/109)

Pierniczki 176

już kolejny przepis na pierniki  na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki.   Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki(...)małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki. 3. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną. 4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st. 5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy, aby zmiękły, należy dodać do puszki skórki z jabłek. Udekorować wedle uznania. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Placek jabłkowy z cynamonem 148

wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia rozsmarować jedną połowę ciasta, wyłożyć jabłka, a następnie drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika posmarować dżemem i wyłożyć ubitą pianę. Zapiec ponownie aż piana się zarumieni. placek jabłkowy z cynamonem

O kuchni z uczuciem
Sernikowe placuszki z jabłkami 170

twaróg i mąkę pszenną- cały czas miksując. Dodajemy żurawinę, dokładnie mieszamy łyżką. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po dwie łyżki masy, formujemy owalne placuszki. Smażymy je z każdej strony na złocisty kolor. Sernikowe placki podajemy na ciepło. Placuszki przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakują

Pobite gary Barbary
Racuchy z borówkami i tartymi orzechami 138

Kto nie pamięta z dzieciństwa puszystych, pachnących drożdżami i posypanych cukrem pudrem racuchów?? Ja doskonale pamiętam, te z aromatycznymi jabłkami. Dziś do gotowego ciasta wrzucam

Zasmakuj Kuchni
“Sirocco”- recenzja 152

jestem aż taką fanką bakłażana. Na pewno zrobię za to dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną

Ugotowane pozamiatane
Żółte naleśniki ze smażonymi jabłkami 160

małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut. Jabłka muszą mieć konsystencje lekko miękkawą, lecz nie za bardzo bo ciapy nie chcemy ;) Wylewamy ciasto naleśnikowe na patelnie, smażymy z jednej strony , przewracamy. wykładamy na połowę ciasta nasze nadzienie, przykrywamy nieposmarowanym kawałkiem placka na pół i gotowe :) Jeszcze cukier puder i szybki tani deser gotowy

W Moim Magicznym Domu
BISZKOPTOWE PLACUSZKI Z BANANAMI 148

Pyszne, małe lekkie placuszki zachwycą zarówno dorosłych jak i nasze pociechy. Można przygotować je z każdym ulubionym owocem: morelami, brzoskwiniami, jabłkiem czy bananami.  Najlepiej smakują

Walijskie Pichcenie
Ciasto marchewkowe z kremem 195

opakowanie (u mnie 330 g ) cukier puder 2 łyżeczki 2 serki almette jabłko i gruszka 2 łyżeczki żelatyny Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy ostrożnie z serkami, a na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jeden placek wykładamy masę i przykrywamy drugim, który dodatkowo polewamy lukrem Lukier 1 białko cukier

Cynamonowe szczęście
Racuchy z jabłkami i rodzynkami 147

niewielką kostkę.3 szklanki mąki, roztrzepane jajko, cukier waniliowy, rodzynki, jabłka oraz wyrośnięte drożdże wrzucamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników, naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Wystudzone placki obtaczać w cukrze pudrze.* jeśli ciasto będzie

charlotte gotuje
Owsiane placuszki otrębowe z sosem malinowym 137

jogurtu naturalnegopół łyżeczki słodziku typu SteviaWYKONANIEOtręby wsypujemy do miski, dodajemy pokruszony twaróg, rodzynki, jabłko pokrojone w kostkę, proszek, jajka. wszystko dobrze mieszamy tak, by składniki się połączyły.Piekarnik ustawiamy na termoobieg 150 stopni. jeśli nie ma to 180. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę, formując kształt placków. Pieczemy w termoobiegu ok 20 min.Przygotowujemy sos z malin. Jeśli  wcześniej

W kuchennym oknie Ewy
Placuszkowo 146

olej kokosowy do smażenia Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z mokrymi składnikami. Dodajemy mąkę, ksylitol, otręby i cynamon. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na jednego racucha przypada spora łyżka ciasta. Smażymy na średnim ogniu, żeby ciasto się ścięło w środku, ale nie przypaliło na zewnątrz. Placki z cukinii i marchewki, 4 porcje

Kucharzyca
Kołacz (kołocz) śląski z serem 304

Kołocz (kołacz) śląski to słodki placek, popularny na Górnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z warstwą cukru pudru na wierzchu. Ciasto występuje w dwóch wariantach, z nadzieniem: serowym, makowym lub z jabłkami i bez nadzienia. W 2011 roku zostało wpisane do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tradycyjnie(...)tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki wmieszać do masy serowej wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek wielkości blaszki, drugi placek podobnie grubszy placek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gęsto ponakłuwać go widelcem, by nie urósł za bardzo podczas pieczenia. Wyłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Miodownik z jabłkami 362

jaja - 2 łyżeczki sody  1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C. przez 10 minut.  Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami. Polewa orzechowa: - 10 dag orzechów włoskich  - 2 łyżki masła(...)ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć.   Jabłka: - 2 kg jabłek - 2 żółte galaretki - 5 łyżek cukru 1. Jabłka obieramy i ścieramy na wióry. W rondlu doprowadzamy je do wrzenia, dodajemy cukier oraz galaretkę, mieszamy

Apetyczna babeczka
Domowy smalec 1087

Pyszny smalec domowej roboty , który wzbogaciłam o dodatek cebulki oraz jabłka. Jeśli użyjesz dobrej jakości, świeżej słoniny z płatem mięsa, to zrobisz pyszne skwarki, które można jeść na wiele sposobów.  Domowy smalec.. a raczej skwarki ze smalcem polecam na kanapki, jako dodatek do placków ziemniaczych a także do smażenia mięs wieprzowych

AniaGotuje.pl
Najlepszy chlebek bananowy 291

także do innych moich przepisów na ciasta – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami chlebek bananowy Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 140 g miękkiego masła

nietylkopasta.pl