niego wątróbkę z kurczaka z cebulą i jabłkiem, by zaspokoić kulinarne pragnienia Mikołaja. Młodszy syn, Julian, też polubił wątróbkę, więc jest nas troje w wątróbkowym klanie. Mąż czasem zje, ale nie jest to szczyt jego kulinarnych marzeń. Przygotowując tortille, dla niego zrobiłam wersję z wieprzowiną, a my zajadaliśmy się pysznymi plackami pszennymi z wątróbką, wędzonym serem, karmelizowaną cebulą
Czerwień i błękitłyżeczka sody oczyszczonej 4 duże jabłka Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1/2 szklanki cukru, dodać olej, rodzynki, orzechy. Wymieszać i zostawić na 2 godziny. Białka ubić z 3 łyżkami cukru, dodać 1 żółtko, (pozostałe żółtka pozostawić do masy), miód, mąkę, sodę, masę jabłkową.Wszystko lekko wymieszać i upiec placek w tem. 180C, przez
Apetyczna babeczkaProste ciasto z jabłkami i migdałami – do kawy pasuje idealnie, zwłaszcza teraz, kiedy mamy wysyp jabłek. Jeśli nie lubicie cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go
Kulinarne PrzebojeSzybki placek z owocami na mące orkiszowej. Bardzo cieszą mnie przepisy bez glutenu i powoli chciałabym zmienić moją dietę. Jeśli jeszcze uda mi się kiedyś wyeliminować biały cukier i zastąpić go czymś innym...Ciasto jest przepyszne, soczyste, konsystencja przypomina mi tureckie wypieki. Najlepiej smakuje z jabłkami, lecz możecie użyć różnych innych owoców. Dzisiaj wersja z brzoskwiniami
dolcevitainmykitchentradycyjnym, bardzo prostym, bardzo rustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było najmilszą częścią szarego dnia. Prawie jakby zaświeciło na chwilę teksaskie słońce ;) PS Dodatek jabłek (trafiony!) jest całkiem moim pomysłem - na tyle
zadanie-gotowanieprzepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru
pink envelopeskórką do dołu, oraz plastry obranych jabłek bez gniazdek nasiennych, posypujemy drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru wanilinowego, i margaryny. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni, potem włączamy na 10 minut termoobieg, ciasto niech stygnie w piekarniku. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem. Podobny przepis na placek ze śliwkami znajdziecie: tutaj, tutaj
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępracy z powidłami, mmmm… Moje placki są odchudzone, nie zawierają wiele mąki, zero cukru, chyba że mówimy o naturalnym pochodzącym z dojrzałych owoców. Są fit i już! owsiano-bananowe smażone na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnym. Możecie doprawić je cynamonem tak jak ja lub z niego zrezygnować. Zamiast bananów tarte jabłka też mile widziane! Jest domowo i smacznie
Zasmakuj Kuchni(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 350g mąki 200g cukru 250g maślanki 100g oleju 2 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1500 g jabłek (jak
Domowy Smak Jedzeniaczęściami ciasta. Następnie obieramy jabłka i ścieramy ja na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy pod przykrywką około 10 minut, następnie dodajemy galaretki, mieszamy dokładnie. Studzimy masę . Do garnka wkładamy pokrojone orzechy, masło, cukier, miód i mleko, mieszamy i zagotowujemy. Wystudzamy. Składamy ciasto, kładziemy pierwszy placek w blaszce, potem wykładamy
Piekę, bo lubięrodzynek i orzechów laskowych Przygotowanie Jabłka pokroić na cienkie plasterki. wymieszać z cukrem cynamonowym, posiekanymi orzechami i rodzynkami. Mąkę zagnieść z jogurtem, masłem, jajkiem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie. Rozwałkować drugie ciastko, przykryć placek. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ponakłuwać widelcem. Piec
Zielona Kuchniasztuk: 4 szklanki suszonych jabłek, 1 szklanka orzechów włoskich, 1 szklanka płatków lub wiórków kokosowych, 100 g suszonych daktyli, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonej wanilii. Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania klejącej masy. Masę wykładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na kwadratowy lub prostokątny placek o grubości 1 cm. Wkładamy
Jeść, by żyć w zdrowiubyć dosyć gęste. 2. Jabłko bez ogryzka (ale ze skórką) pokroiłam w małą kosteczkę, dodałam do ciasta. Wymieszałam. 3. Rozgrzaną patelnię cienko posmarowałam pędzelkiem tłuszczem. Smażyłam placuszki pod przykryciem na nie zbyt dużym ogniu, aż się lekko zarumieniły. Proponuję podać z najlepszym domowym kakao ! ( przepis ) SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji 6 placków: 271 kcal
Vroblewska-fitlifeproszku garść rodzynek Sposób przygotowania: jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy pozostałe składniki, mieszamy odstawiamy na około 5 minut, żeby otręby spęczniały smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni (lekko przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek) pod przykryciem na małym ogniu dość długo smażymy na jednej stronie, wtedy placek bez problemu nam się przewróci gotowe
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzy niej będzie bardzo mało. Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody
Poezja smaku