Można zrobić naleśniki na słodko i można zrobić omlety na słodko. Wolę omlety, bo się łatwiej smaży:) Nie trzeba uważać, przy odwracaniu na drugą stronę, żeby
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjakieś pół godziny. Warto aby naczynie ,w którym mak będzie się moczył było pojemne. Jeśli mamy mak niezmielony musimy go przepuścić przez maszynkę około 3 razy. Teraz obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z soku i dodajemy do maku..Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, a białka na sztywną pianę(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą. Ja rozpuściłam białą czekoladę i zrobiłam kleksy. Posypałam drobno pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Placek po upieczeniu będzie miał super podkład z ciasteczek . Japoniec gotowy! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniŚniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek i nie wyobrażam sobie zaczynać jakiegoś dnia bez niego. Zawsze jest zdrowo i smacznie. Natomiast w weekendy, gdy nigdzie się
Mienta blogBardzo ciekawe i eleganckie ciasto, dla wszystkich, którzy lubią wiórki kokosowe. Stosunkowo łatwe w przygotowaniu choć wymaga sporo pracy, ale smak wynagradza wszystko. Zobaczcie sami jak
Cynamonowe szczęściemąki pszennej 100 g. świeżych drożdży 200 g. masła 1 szklanka cukru kryształ 8 żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka wiśnie z soku, tarte jabłka skórka starta z jednej cytryn jedno jako do smarowania ciasta WYKONANIE Mleko lekko podgrzewamy. Część mleka mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami(...)reki. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 50 min ). Ręcznie wyrabiamy bułeczki. Ręce oprószamy mąką, urywamy kawałek ciasta, robimy mały placek. Nakładamy nadzienie , dobrze zlepiamy. Formujemy kształt bułeczki. układamy zlepieniem do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem i lekko podsypanej mąką. Trochę czekamy ,aż bułki lekko podrosną
W kuchennym oknie EwyCiastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne. Pyszne na drugi i trzeci dzień, wtedy są lekko wilgotne, polecam(...)mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka. Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry. Na każdym kółku układamy na jednej połówce owoce i składamy placek na pół, lekko je dociskając do truskawek. Ciastka wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C przez około 20 minut
Kulinarne Fantazje MarioliDomowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam pierogi. Dzisiaj zrobiłam drożdżowe z serem na słodko, pieczone w piekarniku. Koniecznie musicie spróbować. Mięciutkie, puszyste, bardzo łatwe do zrobienia. Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto(...)Jajka, rozpuszczone masło i mleko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta) Na każde kółko nałożyć ser i skleić ciasto. Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem
O kuchni z uczuciemCiasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe
KorniszonkiPo zimowych, często bardziej kalorycznych potrawach, chyba wszyscy tęsknimy już za świeżymi, owocowymi smakami. Ja z pewnością! Dlatego racuchy z blogu Liski mus iały prędzej
KUCHARNIAWyjęłam dzisiaj wszystkie posypki jakie miałam.Tak więc mało tego, że doughuts są smaczne to jeszcze przyciągają wzrok. Jeśli wolicie doughnuts z piekarnika to polecam te z donuty z jabłkami i cynamonem . Do pieczonych doughnuts potrzebna jest jednak specjalna foremka zwłaszcza do doughnuts pieczonych na proszku. Amerykańskie doughuts Składniki: na 26 sztuk 380 g pszennej mąki 1 jajko(...)będzie miękkie i elastyczne. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy i odczekaj 10 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm. Wytnij okrągłe kółka o średnicy 7 cm, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrój dziurki. Przykryj dougnuts ściereczkę do podwojenia objętości na 40 minut. Rozgrzej smalec
codojedzeniaKefir gości w moim jadłospisie coraz częściej. Polecam spożywać mleczne napoje fermentowane ze względu na kultury bakterii, które doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Po raz pierwszy
Truskawkowa FiestaPopularne w Rosji placuszki z sera smażone na patelni podawane są najczęściej na słodko, z rodzynkami, jabłkami, kwaśną śmietaną. Znana jest także wersja ze skórką pomarańczową i sosem pomarańczowym. Pokombinowałam trochę i zrobiłam syrniki z ziołami i czosnkiem. Różnią się od oryginału zastosowaniem serka kremowego zamiast zwykłego twarogu. Masa jest dzięki temu gładka i łatwa do wyrobienia nawet łyżką(...)Podzielić masę na 4 części, każdą z nich obtoczyć w mące i uformować placuszek. Ważne, żeby nie wgniatać mąki w ciasto, gdyż wtedy syrniki będą twarde i suche. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia
Wrzosowa PolanaZa oknem pogoda w kratkę, więc najlepiej zapewnić sobie kubek ciepłego napoju i coś ciepłego do zjedzenia, aby zrobiło nam się przyjemnie. W ramach
ChilliJemyNie będę dużo pisała, jak je zrobicie i posmakujecie zrozumiecie dlaczego nadałam im taką a nie inną nazwę. Placuszki Twoja Puchatość Składniki: kostka twarogu 3 całe
Kocham Czekoladę