przykład syropem klonowym albo miodem, tak podane są naprawdę przepyszne! Specjalnie przy okazji powyższej refleksji, mam dla was przepis na placki (bez cukru oczywiście :) ) jogurtowe z jagodami. Placki na jogurcie czy maślance, smakują mi najbardziej, są takie delikatne i cudownie napuszone. Pychota. Do tego jeszcze jagody! Lipiec to miesiąc jagód, w tym roku trzeba się jednak spieszyć(...)robieniem dżemu jagodowego i mrożeniem, ponieważ susza majowa skutecznie zamordowała sporą część krzaczków i w tym roku jagód będzie raczej mało, niestety. Stąd też, śpieszmy się pożerać jagody, tak szybko znikają z lasów! Placuszki jogurtowe z jagodami 1 duży gęsty jogurt naturalny (około 400 g) 3/4 szklanki mleka 50 g roztopionego i przestudzonego masła 3 jajka 2 szklanki mąki
Przepysznik - BLW i nie tylkomiędzyczasie obrać pieczarki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Gdy cebula się zeszkli i zacznie robić się brązowa, dodać pieczarki, dokładnie wymieszać, można to robić partiami, pieczarki szybko zmniejszą swoją objętość. Smażyć na niewielkim ogniu aż pieczarki puszczą sok, doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku (słodką i ostrą) do smaku. Dokładnie wymieszać i smażyć(...)takie jakie było i okazało się trochę zbyt grube, a ponieważ pieczarki są delikatne, to i ciasto powinno być cieniutkie, jeżeli przygotowujecie własne ciasto także rozwałkujcie je na cienki placek), przykryć folią aluminiową lub papierem wysypać grochem, fasolą lub kulkami do pieczenia i piec w 180 stopniach przez niecałe 10 minut lub aż się zrumienią. Wyjąć
Codzienne Gotowanieszybkie miksowanie może doprowadzić do zwarzenia się kremu. Do gotowego kremu dodać ekstrakt/aromat migdałowy i zmiksować. Można też dodać alkoholu - np. łyżkę likieru Amaretto, wódki lub spirytusu. Jeśli krem od razu po przygotowaniu jest zbyt rzadki, włożyć go do lodówki do lekkiego stężenia. Złożenie ciasta: Oba ciasta ( już wyrównane ) przekroić poziomo na 3 równe placki, następnie wymienić środkowe placki(...)wylać na schłodzone ciasta ( dla ułatwienia można podzielić ją sobie na pół ). Szpatułką lub szerokim nożem rozprowadzić polewę równomiernie po wierzchu i po bokach ciast ( na schłodzonym cieście polewa szybko zastyga ). Wierzch posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin, aby całość dobrze się zestaliła. Smacznego
Opowieści z piekarnikamleko, mieszamy. Masę łączymy z mąką i szybko wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie lepkie i kleiste. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki, Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na omączony blat, rozpłaszczamy ręką i z góry również posypujemy mąką. Wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm, okrągłą foremką
Kulinarne przygody GatityPokroić w drobną szalotkę i podsmażyć na oliwie . Dodać grzyby , smażyć na wolnym ogniu mieszając ( grzyby szybko mogą się przypalić) Krok 4 Dodać przyprawy , miód , dobrze wymieszać i jeszcze smażyć cały czas mieszając(...)ognia dodać chrzan , wymieszać. Farsz gotowy , przed robieniem uszek należy trochę go ostudzić. Ciasto na uszka. Rozwałkować ciasto na cienki placek . pokroić na kwadraty 5cm x 5cm . Łyżeczką od kawy nałożyć farsz na każdy kwadracik . Złożyć rogami na ukos , skleić jak pierogi. Na koniec skleić ze sobą dwa końce
Eli Gotowanieintensywny dlatego też upiekłam szybkie ciasto, takie dla wszystkich domowników bez wyjątku. Smakowało nam bardzo! Kiedyś piekłam już podobne, lecz gdy zobaczyłam ten przepis na blogu AddioPomidory nie mogłam się powstrzymać! Zresztą czemu odmawiać sobie czegoś tak smacznego nawet jeśli to już nasze kolejne spotkanie z tym plackiem. Jogurtowe Ciasto Kubeczkowe(...)niskich obrotach. Mieszanie nie powinno trwać zbyt długo. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, moja miała 26 cm. Na wierzchu układamy kawałki jabłek, maliny lub inne owoce. Placek pieczemy ok 30 minut w 180 st. C czyli do suchego patyczka
Dzieje kuchennej WiewióryDziś szybka przekąska idealna na piątkową imprezkę. Trzeba ją zrobić trochę wcześniej aby poczekała w lodówce ale samo wykonanie jej zajmuje dosłownie kilka minut. Imprezowa przekąska z łososiem SKŁADNIKI: 1 dowolna tortilla 1/2 opakowania serka śmietankowego z pieprzem 50 g łososia wędzonego rukola PRZYGOTOWANIE: Placek tortilli rozkładamy na płasko i smarujemy równomiernie serkiem. Łososia kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikomentarzach). A teraz czas na słodkości: Placek z dżemem.Składniki:500 g mąki;250 g cukru pudru;250 g margaryny;2 żółtka;3-4 łyżki śmietany;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;280 g dżemu brzoskwiniowego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i cukier. Siekamy wszystko, szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę i owijamy lnianą
Miksturownikhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Basine pichcenie . Swoją wersję wzbogaciłam o dodanie jabłka. Placuszki są rewelacyjne i idealnie nadają się na
Di gotujeBardzo, bardzo proste ciasto z jabłkami (które można też zastąpić innymi owocami). Szybko się robi, szybko znika - czego chcieć więcej? SKŁADNIKI (na foremkę 16x29
Moje Kuchenne RewelacjeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tortilla z kurczakiem i warzywami to smaczne i szybkie danie. Możemy użyć do jej wykonania dowolnie dobranych
Marta Gotujepistacje. Zrobiłam to przy pomocy malaksera. Szybko i wygodnie. Dodaj jarmuż i pistacje do cebuli i smaż przez 5 minut. Pokrój upieczoną dynię i wymieszaj z farszem. Zdejmij patelnię z kuchni. Dopraw farsz solą, pieprzem i parmezanem. Wymieszaj i lekko przestudź. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy po czym rozwałkuj na placek o wielkości
codojedzeniaProsty, szybki i smaczny sposób na kolację a także jako przekąski imprezowe. Do przygotowania tortilli wykorzystałam paprykę konserwową od Dagoma . Od razu przepraszam Was za jakość zdjęć, ale tortille robiłam wieczorem a były tak smaczne, że ani jedna nie wytrwała by do dnia dzisiejszego :) Składniki: * placki tortilli * ser starty na tarce o dużych
Zrób to smaczniecukrem, po czym dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Wyrobione, zawinięte w folię spożywczą wstawiamy do lodówki na około (raczej nie mniej, choć można więcej) pół godziny. Po tym czasie dowolnie formujemy ciasto; u mnie tegoroczny jary mazurek jest okrągły. Część osób pozostawia pewną ilość ciasta do obłożenia brzegów placka, ja jednak układam całe ciasto w formie
Kuchenna Kontrrewolucyapudrem. I jemy- najlepiej jeszcze ciepły, domowy placek do kawy. Prawda, że proste też jest smaczne? A jeśli kogoś przekonałam do prościzny to polecam też prostą, błyskawiczną zupę, którą przedstawiałam w wersji patisonowej w tym poście . Tym razem jednak głównym składnikiem była dynia piżmowa, a poza gałką muszkatołową dodałam też imbir. Szybkie, proste, smaczne i rozgrzewające danie. Dla takich
les mirabelles