Prościutki przepis na bardzo fajne placuszki - klopsiki z udziałem gotowanego kalafiora i gotowanego selera. Robi się je bardzo szybko i nie są wymagane przy
Walijskie PichcenieDanusia - z bloga, z którego "skradłam" przepis (oryginał tutaj) nazwała to ciasto "jadą goście" i nazwa pasuje w tym przypadku w 100%! Ciasto
Walijskie Pichceniemama zasadziła 4 krzaki cukinii, a ona po ostatnich deszczach rośnie bardzo szybko, ledwo zdążę podebrać większe, a już są następne. Dodatkowo od 2,5 tygodnia miałam u siebie w domu remont, co oczywiście poskutkowało mniejszą ochotą i brakiem czasu na tworzenie nowych dań. Te placki zdążyłam zrobić jeszcze przed remontem. Na przepis trafiłam oczywiście na durszlaku. [Przepis
Pasja Smakuprzepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość... Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy
Sajkofanka smakurazem trochę inaczej podane placki ziemniaczane. Chciałam spróbować pieczarek brunatnych.. ale tym razem zdecydowałam się na boczniaki :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 3 łyżki maki pszennej 1 jajko 1 cebula olej do smażenia 200 g boczniaków 1 cebula 1 mała czerwona papryka 2 łyżki masła 0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka(...)Grzyby umyć szybko i sprawnie, a następnie dokładnie osuszyć. Pokroić w cienkie paski. Cebule pokroić w kostkę. Podgrzać masło i zeszklić cebulę, dołożyć grzyby . Smażyć razem ok. 15 min. Dodać pół szklanki bulionu warzywnego, doprawić do smaku solą i pieprzem. następnie dodać śmietanę i całość przez chwilę poddusić. Podać z plackami. Na koniec posypać
MarciochaKucharzyinspirację do stworzenia placka z dyni. I wyszło naprawdę pysznie! Pierwsze zniknęło w ciągu pół dnia. No dobrze, stwierdziłam dwa dni później, że zrobię kolejne, może tym razem pożyje dłużej. Ale wiecie co? Guzik prawda, zaraz go nie było! :P Już dawno nie zdarzyło mi się, żeby ciasto tak szybko się rozeszło – i dobrze że szybko(...)prawie na mąkę. Takie kawałki orzechów dadzą nam potem przyjemną teksturę J Teraz możemy włączyć piekarnik na 180ºC, niech się nam nagrzewa podczas gdy my będziemy robić masę na placek ;) Zmielone orzechy i wiórki przesypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, naszym słodzidłem, szczyptą soli i przyprawą do piernika lub przyprawami korzennymi. W drugiej misce mieszamy jajko
Jak gotować i nie zwariowaćWalii bardzo popularne, i dostępne w każdym markecie spożywczym :) Niesamowicie proste i szybkie w wykonaniu. Innowacją jest to, że ciasteczka smaży się ... na patelni. I tutaj trochę się obawiałam, że ciastka nie wyjdą tłuste lub opite olejem, bo tego nie znoszę. Jakież było moje zdziwienie, kiedy spróbowałam pierwszy kęs. Ciasteczka są rewelacyjne! Kruchutkie, kompletnie nie czuje się(...)było to konieczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem (ja robię to przy użyciu pędzelka). Ciasteczka smażymy na średnim ogniu, z każdej strony do zezłocenia się (ok. 3 minuty). Uważajmy, żeby ogień nie był zbyt duży, bo dość szybko się rumienią. Zjadamy ... najlepiej ciepłe :)) Smacznego
Walijskie Pichcenieksiążki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło(...)włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
moj przepis naNiekonwencjonalne wypieki chyba przestały już kogokolwiek zaskakiwać. W sieci można natknąć się na mnóstwo intrygujących przepisów- od ciasta z kapusty kiszonej po słodkie placki burakowe
peanutbuttermonsterumieszczamy w misce miksera i krótko miksujemy do uzyskania okruchów, następnie szybko zagniatamy w niejednolita kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok 30 min - 1h 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek, pozostawiając ok 3-4 cm wolnej przestrzenie na brzegach, środek wysypujemy mielonymi
Słodki Kompromissprawiają, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Oprócz tego jest szybkie i wygodne, bo łatwe do podgrzania. Istotna uwaga - ten kurczak jest naprawdę lekki - gotowany. Nawet nie widział patelni :) A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 6-8 porcji
Posadzone i zjedzoneinaczej nachosy też będą wielkie . To nie jest trudne bo ciasto szybko się ścina i nie rozłazi się po patelni , tak jak naleśnikowe . Smażymy z obu stron , tyle ,żeby się leciutko ze-złociły . Odkładamy do wystygnięcia . Teraz na dużej blaszce układamy papier do pieczenia , placki tniemy na kawałki ( jak na zdjęciu ) układamy jedną warstwą – posypujemy chilli
Ogrodnik w podróżyniego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde. Podzielić ciasto na części,odłożyć, przykryć ściereczką. Część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek i wykrawać formy na pierogi.W razie potrzeby podsypać mąką. Farsz 1kg ziemniaków
w mojej kuchnistolnicę ( ja mam silikonową) i zacznij wałkować ciasto na bardzo cienki placek 2-3 mm.Wytnij koła - najlepiej sporą salaterką, ja wycięłam pucharkiem do lodów, bo jest dość spore kółko. Teraz zawijamy je wokół metalowych rurek ( do dostania w internecie). Rurki smażymy w oleju roślinnym, dosć szybko i przekładamy ręczniczkami papierowymi. Szprycą nakładamy serowy krem i kładziemy
AZgotuj!wzór drobnej kruszonki, następnie dodajemy żółtko, jeszcze chwilę miksujemy, a następnie szybko zagniatamy zwarte ciasto (jeśli jest sypkie i nie chce się połączyć dodajemy 1 łyżkę zimnej wody). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości 2 mm i wykładamy nim foremki. Ciasto gęsto nakłuwamy
Rozpustne gotowanie