Potrzebujecie super szybkiego ciasta ucieranego, którego składniki zawsze będą w głowie? Jest takie ciacho. Proste jak drut. Ten oto placek, puszysty, będzie idealny do herbatki, idealny na sytuacje podbramkową typu „ Za godzinkę będę u ciebie...”! Składniki -4 jaja -szklanka cukru -lekko ponad półtorej szklanki mąki typ 500 u mnie mąka ECO od Młyn Kopytowa -łyżeczka proszku do pieczenia
Z Kuchni Do KuchniKruchy orkiszowy placek z owocami - chrupiący i trochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam :)Pomysł zaczerpnęłam od Agnieszki, która poczęstowała mnie podobnym, pysznym ciastem kilka dni wcześniej :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaszczypta soli i delikatnie drewnianą szpatułką przekładamy do masy makowej. Ta sama szpatułką szybko łączymy składniki. Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (u mnie średnica 24 cm) i wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 50 minut (należy sprawdzić patyczkiem, czy placek nie jest w środku mokry). Pieczemy z termoobiegiem. Zimną śmietanę ubijamy na puszystą masę(...)koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy oraz cukier puder. Serek mascarpone wykładamy do miski, mieszamy drewniana szpatułką. Dodajemy do niego śmietankę (lżejsze zawsze dodajemy do cięższego) i szybko mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Wyciskamy sok z 2 pomarańczy i łączymy z alkoholem. Ciasto przekrajamy na 3 części. Pierwszy blat nasączamy ponczem, smarujemy połową konfitury i przykrywamy porcja masy
ChilliJemyBardzo szybkie placuszki z surowego kalafiora i żółtego sera. Delikatne i bardzo smaczne danie, które polecam na letni obiad. Można podać je z ziemniakami i surówką, albo prościej – ze śmietaną lub kefirem :) 500 g kalafiora 150 g sera żółtego Gouda 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Surowego kalafiora zetrzeć(...)wymieszać. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i łyżką kłaść porcje przygotowanej masy. Smażyć z dwóch stron na rumiano, przewracając placki za pomocą łopatki. Podawać na ciepło. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie , Dania z patelni , Obiad , Obiad na szybko Tagged: kalafior , ser żółty
https:KKuchniaMniamkrem ostudzić i schłodzić w lodówce CIASTO KRUCHE- przesiać mąkę, dodać cukier, sól i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto można schłodzić- jeśli mamy już gotowy curd, możemy od razu rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5cm- placek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, nakłuć widelcem i piec
Smakołyki BerenikiZapraszam na pyszne i zdrowe weekendowe śniadanie :) Pancakes z mąki kokosowej z dodatkiem świeżych owoców :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldplacki z kaszy manny placki z sosem z nutalli* z bananami i orzechami laskowymi; kawa tiramisu z mlekiem Nerwowy poranek, kłótnia z bratem
More food, love and dreamsniej oderwać. W poszukiwaniu szybkich i łatwych przepisów na jakieś dobre ciasto z jabłkami, natrafiłam przypadkiem na ten przepis. Zaintrygowało mnie wykonanie tego ciasta. Jeszcze takiego nie piekłam, więc postanowiłam zrobić takie samo. Mąkę razową zastąpiłam zwykłą pszenną. Ciasto charakteryzuje się tym, że rozwałkowuje się je na duży placek, na środek kładzie owoce i brzegi zawija(...)nożem a następnie szybko zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Jabłka obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Cukier wymieszać z cynamonem. Plasterki jabłka posypać z obu stron cukrem z cynamonem. Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o szerokości
Na słodko lub wytrawnieLekka gorycz mąki gryczanej doskonale uzupełniona słodyczą truskawek i cierpkością jeżyn - pyszna wersja tradycyjnego pleśniaka. Kruchy placek gryczany KRUCHY PLACEK GRYCZANY Blaszka 24x24 Na
peggiwkuchniKolejne czyszczenie zamrażarki, tym razem ze śliwek :) Pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto intensywnie cynamonowe, trochę śliwkowe i puszyście drożdżowe. Znalezione na blogu Dorota Smakuje . Pflaumenkuchen – niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami 1,5 szkl. mąki 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl letniego ciepłego mleka 6 łyżek cukru 1 żółtko 70 g masła szczypta soli skórka starta z połowy cytryny
Dzieje kuchennej Wiewiórydłużej, bo powinien pozostać jędrny). Odkrywamy, jak płyn odparuje (jeśli nie, to zwiększamy gaz na chwilkę), dodajemy śmietanę, szybko mieszamy ze szpinakiem, oprószamy mąką, mieszamy dokładnie, zagotowujemy, zestawiamy i wykładamy do miseczki, żeby całkiem przestygło. Formujemy placki z mięsa (jeśli jest zbyt mokre, można dodać 2 łyżki bułki tartej lub mąki) na dłoni, nieco mniejsze niż powierzchnia
Kuchnia PrezydentowejDodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy. Z resztek ciasta uformować kulki i ozdobić
Mama GotujeMasz niezapowiedzianych gości? To jest pomysł dla Ciebie:) Szybki obiad na niedzielę i nie tylko:) Jem zdrowo: Tortilla z papryką i indykiem Drukuj przepis Składniki 6 placków tortilla 0,5 dużej piersi z indyka 1 puszka pomidorków pelati 2 średnie czerwone cebule 2 średnie czerowonej papryki 2 opakowania sera mozzarella 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki oliwy do smażenia
CoolinarniePLwiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie. Dzisiaj placki smażę, znów dziwne, ale lubię takie. Jesienne trochę w smakach, ale dobre. A teraz kierunek szkoła, za szybko mi wakacje minęły.. ale, to nic, przecież niedługo będą kolejne ;)Szkoda tylko, że znów zaczął się poranny wyścig
More food, love and dreamsminut i doprawiamy według uznania. Na placek tortilla wykładamy gotową masę i posypujemy pokrojoną mozzarellą. Przykrywamy z wierzchu drugim plackiem. Tak skompletowaną potrawę obsmażamy na suchej patelni grillowej po parę minut z każdej strony. Aby w miarę szybko i łatwo obrócić nasze danie na patelni, przydatny będzie duży talerz. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy
cookpl