cukier (wersja na słodko) lub sól i pieprz (wersja na ostro), wymieszać.Placki smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.Placki można podawać na ciepło lub na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 10 placków.Placki w wersji na słodko można podać ze śmietaną i cukrem, a w wersji na ostro(...)sosem tzatziki, czy keczupem.Do placków można dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę.Placki smaży się na gorącym oleju, tak samo jak placki ziemniaczane
Gospodyni Miejskaskładniki się połączą. W garnku lub patelni o wysokich ściankach rozgrzej grubą warstwę oleju. Olej jest odpowiednio gorący, gdy skropiony wodą zaczyna pryskać. Zmniejsz ogień do średniego. Przy pomocy łyżki nabieraj porcje masy placuszkowej i wkładaj do gorącego oleju. Smaż 2-3 minuty, placki powinny w tym czasie napęcznieć i się zezłocić. Gotowe placki przełóż przy pomocy(...)łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło. Jeżeli wolisz, możesz też usmażyć placki na cienkiej warstwie oleju. Uzyskasz wtedy tradycyjne, płaskie okrągłe placki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej trochę oleju, następnie przy pomocy łyżki układaj na niej po 1 łyżce masy. Rozpłaszcz ją przy pomocy łyżki. Smaż przez 1-2 minuty, następnie przełóż
Chilli Czosnek i Oliwadokładnie mieszamy łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników, naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Wystudzone placki obtaczać w cukrze pudrze.* jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki .** aby ciasto łatwo było 'nabierać' , łyżkę maczamy w szklance z wodą.Smacznego
charlotte gotujesztuki jabłka, 2 małe jajka, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka vegeta, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba sok wyciśnięty, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba śmietana słodka, 1/2 łyżeczki soda oczyszczona na placki z użyciem buraka zainspirował mnie przepis u: http://majaskorupska.blogspot.com/ moja innowacja przepisu jest taka, że wypróbowałam pozostałości po wyciśnięciu soku w sokowirówce i zrobiłam(...)była za sucha ja dałam około 1 szklankę wsypać mąkę, sodę i dobrze wymieszać pierwszy placek usmażyć na próbę, czy jest odpowiednia ilość mąki na gorącym oleju smażyć placki z obu stron placki są smaczne dla amatorów tak połączonych warzyw z jabłkiem i bardzo smakują ze śmietaną lub jogurtem.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprostszego !! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Placki ziemniaczane Chrupiące placki ziemniaczane Składniki : 10 ziemniaków różnej wielkości 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz Vegeta olej Przygotowanie: Obieramy ziemniaki, trzemy na najdrobniejszej tarce(...)masa jest już gotowa można przejść do smażenia placków na gorącym oleju. Obrane ziemniaczki Ścieramy ziemniaki na pokazanym ostrzu tarki Kroimy drobniutko dwie cebulki Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulkę Dodajemy 3 łyżki mąki Dodajemy jajko Dodajemy sól, pieprz oraz vegetę i miksujemy całość do jednolitej masy Przygotowana masa Placki smażymy na rozgrzanym oleju do chrupkości
Sprawdzone przepisy kulinarnestąd pomysł na placki z dyni z dużą ilością rozgrzewających przypraw. Składniki ( na ok. 10 placków): ok. 500 g dyni (masa bez nasion) cebula 2 jajka czubata łyżka mąki z manioku (może być pszenna) łyżka startego imbiru płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska łyżeczka soli pół łyżeczki kozieradki 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku olej do smażenia (ok. pół szklanki(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut. Na patelni rozgrzać olej. Lepiej od razu rozgrzać dużą ilość, żeby potem nie dolewać i tłuszcz za bardzo nie wnikał w placki. Na olej kłaść po sporej łyżce masy i rozpłaszczać na patelni na placki. Smażyć po obu stronach na ładny kolor. Po usmażeniu placki odkładać na ręcznik papierowy
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 16 małych ziemniaków* 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka (oddziel białka od żółtek) 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej *Jeśli nie chcesz smażyć placków przez godzinę, radzę zmniejszyć ilość ziemniaków, ja nieco przesadziłam:). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)masy ziemniaczanej (nadaje puszystości). Delikatnie wymieszaj. (Jeśli masa ciągle jest za rzadka, dodaj więcej mąki.) Ja dolewam również parę łyżek oleju. Dzięki temu nie trzeba placków smażyć na rozgrzanym oleju i się nie przypalają. Smaż z obu stron na złoto. Podawaj np. z sosem czosnkowym (jogurt naturalny + rozgniecione ząbki czosnku + opcjonalnie trochę śmietany). Chyba każdy już wie, że Andy Warhol
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 100 g serka śmietankowego, olej rzepakowy, 4 ziemniaki, ½ małej cukinii, 2 średnie marchewki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 4 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, 1 kopiata łyżka mąki, 4 łyżki ziaren ugotowanej lub konserwowej kukurydzy, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę(...)pieprzem, kurkumą jest doprawiane. Z przygotowanego „ciasta” placki na oleju rzepakowego smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik je przekładamy, w ten sposób z nadmiaru oleju odsączamy. Fasolę mamut w osolonej wodzie gotujemy, a gdy będą al. dente odcedzamy i na porcje szczypiorkiem związujemy. Placki warzywne na talerzu układamy, na nich serek śmietankowy nakładamy
Moniki Smakołykiprzygotowanie placków ziemniaczanych ...nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystałam młode ziemniaki i świeże tegoroczne warzywa.Składniki:6 dużych ziemniaków,6 marchewek,2 pietruszki,1 niewielki seler,1 cebula,3 ząbki czosnku,3 jajka,3-4 łyżki mąki,pęczek natki pietruszki,4 gałązki natki selera,sól i pieprz do smaku,olej rzepakowy do smażenia.Ziemniaki(...)posiekać. Wszystkie warzywa dodać do ziemniaków wraz z jajkami, mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.Ja lubię "bardziej złote", więc smażę je dłużej ;)Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze i trzeba je delikatnie odwracać na patelni. Można dodać do nich więcej mąki, wtedy staną
Codzienna kuchnia niecodziennaotrębów pszennych garść żurawiny kilka kropel (około 15) stewii firmy SteviGold 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy na kilka minut, żeby otręby i siemię spęczniało smażymy placki/oko(...)łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) ja skonsumowałam placki z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz domowego dżemu ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmasę przełożyć na sito i zostawić aby woda odciekła - placki będą bardzo chrupiące do odciękniętej masy dodać jajko, mąkę, kucharka, pieprz i dobrze wymieszać smażyć na gorącym oleju rumiane placki i odkładać na papierowy ręcznik podać ze śmietaną gęstą 18%........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmiksujemy całość blenderem ( lub widelcem, czy trzepaczką), dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy ciasto na 5-10 minut. Następnie ponownie mieszamy ciasto i smażymy placki na dobrze rozgrzanej patelni ( najlepiej użyć dwóch) przesmarowanej olejem( wlewamy kilka(...)kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przecieramy ją papierowym ręcznikiem ). Placki smażymy z obu stron na złoto brązowy kolor, przeciarając patelnie ręcznikiem, nasączonym odrobiną oleju po każdym usmożonym placku. Usmażone, gorące, placki układamy na talerze. Przed podaniem na placki układamy ulubioną konfiturę lub inne dodatki
Miód i pieprzwody1 łyżka suszonych drożdży 1 łyżka cukru pudru (użyłam mniej)2 łyżki oliwy z oliwek500 g mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki soliprzygotowanieW misce wymieszać wodę, drożdże, cukier i olej. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powinny utworzyć grubą gęsta pianę.Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać mieszaninę drożdży(...)chcemy większe lavasze, dzielimy ciasto tylko na 8 części i wałkujemy je na placki o średnicy ok 30 cm. Dobrze podgrzać dużą patelnię, nie dodawać oleju. Smażyć placki po jednej stronie aż do pokazania się pęcherzyków i lekkiego zbrązowienia tylko 1 lub 2 minuty, a następnie odwrócić. Kiedy placek po drugiej
Stare GaryWiosna to czas, kiedy zaczynają zakwitać drzewa, krzaki ... Jest kolorowo i pięknie. Do długości nie znałam innych walów kwiatów prócz wizualnych. Od 3 lat skrupulatnie testuję
Malinowe Pocałunkirazu. Placki mandaryńskie. Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku po prostu nie może ich zabraknąć. Składniki: 300 g mąki pszennej 0,25 l wrzącej wody 1-2 łyżki oleju sezamowego ¼ łyżeczki soli Wykonanie: Do przesianej(...)kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć , połowę posmarować olejem sezamowym i nałożyć na pozostałe ,tworząc pary. Pary rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Patelnię posmarować olejem sezamowym ,smażyć placki ,aż się wybrzuszą ,z obu stron ,potrząsając patelnią ,aby nie przywarły. Smażyć ,aż powstaną brunatne plamki. Po usmażeniu natychmiast przykryć
Kulinarny karnet Christophera