placek na oleju - 1500 przepisów (strona:5/100)

Placki ziemniaczane z cukrem 161

śmietaną, sosem grzybowym lub pieczarkowym, czy ketchupem. Mój ulubiony sposób na zniknięcie placków z talerza to ten z cukrem. Zdecydowanie ulubiony  Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej duże jajko cebula pieprz sól olej  cukier   Jako, że placki znikają u mnie w zastraszającym tempie robię je z delikatnie większej porcji(...)ziemniaków dodaję obraną cebulę, którą również ścieram. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodaję mąkę, jajko, pieprz i sól do smaku. Dokładnie wszystko mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i powoli łyżką nakładam porcje placków. Smażę z obu stron na złoty kolor. Wykładam na talerzyk, na który wcześniej ułożyłam ręczniczek kuchenny, aby odsączyć tłuszcz. Posypuję cukrem i zjadam :) Uwaga! Przygotować dużą ilość picia

ChilliJemy
Placki z kabaczka 153

Przypominają placki ziemniaczane. No może te z kabaczka szybciej i łatwiej zetrzeć na tarce bo nie jest tak twardy jak ziemniaki. Składniki: 2 kabaczki 2 jajka szklanka mąki sól, pieprz olej do smażenia Kabaczki obieramy ze skórki i odkrajamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy łyżeczkę soli(...)przekładamy na kwadrans na sito aż spłynie sok. Dodatkowo nadmiar soku odciskamy. Do kabaczka dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. W trakcie smażenia płomień można zmniejszyć aby placki zdążyły się w środku usmażyć. Po usmażeniu odciskamy tłuszcz na papierowym ręczniku. Dobrze jest placki

prawdziwe jedzenie
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 187

cząstki.Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie posypujemy warzywkiem.   Ziemniaki stygną a my podsmażamy na niewielkiej ilości oleju przygotowaną cebulkę.Zdejmujemy z patelni. Dolewamy na patelnię troszkę oleju i wrzucamy surowe pieczarki.W rondelku zagotowujemy wodę (z warzywkiem do smaku).Kiedy pieczarki się zrumienią posypujemy je mąką pszenną( ok. 3 łyżki), mieszamy, aż mąka zniknie, wlewamy wodę(...)obtaczania placków.   Moczymy dłonie w wodzie, nabieramy porcje masy ziemniaczanej, formujemy placki, panierujemy w bułce i układamy na tacy.   Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po obu stronach do zrumienienia.  Usmażone placki przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawiamy dopiekarnika na 10-15 minut w temp

Maminek kulinarny
Placek ziemniaczany z gulaszem 170

brązowych pieczarek- czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo)- 2 liście laurowe- ziele angielskie- papryka słodka mielona- papryka wędzona- chilli mielone- sól, pieprz- 4 łyżki mąki pszennej- olej rzepakowy  Składniki na placki:  - 6 dużych ziemniaków- 2 jajka- 3 łyżki mąki pszennej- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- sól, pieprz- olej rzepakowy        Mięso należy opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę(...)Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym  oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników) z obu stron, aż się zrumienią.Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową

mojewypiekiinietylko
pyszne szpinakowo-ziemniaczane placki... 152

nie "rozwalały" się na patelni, najlepiej dać mąki mniejszą podaną ilość i sprawdzić smażąc mały placek, jeśli trzeba to dosypać z umiarem mąki na gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać je na ręcznik papierowy najlepiej smakują z greckim jogurtem..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sezamowe placki z kaszy mannej na drugie śniadanie 380

kasza wystygnie wycinać szklanką okrągłe packi. Placki panierować w rozmąconym jajku i sezamie wymieszanym z bułką tartą. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć placki na rumiano z obu stron.Podawać z ulubionym dżemem

happycreatiff.blogspot.com
Jak zrobić domową, zdrową tortillę? 478

do quesadillas. Tortille, w które chcemy zawinąć farsz, muszą być miękkie i nie mogą się łamać, zaś do quesadillas lepiej, gdy są twardsze. By uzyskać miękkie placki - dodamy więcej oleju i wody oraz będziemy trzymać je krócej na patelni. Tortille z tego przepisu możecie użyć również do przekąski a'la tacos , tortilli z tofu a'la kurczak oraz(...)mini wrapów . Na zdjęciach placki do quesadillas, które wkrótce podam z chili con carne. Składniki: - 250g mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa, do quesadillas używamy 300g mąki) - 125-150ml gorącej wody - 3-5 łyżek oleju - szczypta soli *opcjonalnie: 2 łyżki sezamu/ulubione zioła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste ciasto

Be Fit Be Strong
Placki z cukinii 166

niej wykonać wiele potraw, które znakomicie smakują, na przykład zupa-krem, zapiekane cukinie z mięsem mielonym i warzywami, leczo, bigos, sałatki czy placki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny obiad. Polecam wszystkim, którzy cenią sobie bogactwo warzyw(...)ziemniaki do placków zetrzeć na małych). Jeśli cukinia ma dużo miąższu w środku, to można go wydrążyć za pomocą łyżki np. do lodów, bo wtedy masa będzie za rzadka, gdyż cukinia zawiera w sobie dużo wody, albo nadmiar wody po prostu odlać, kiedy cukinia troszkę poleży. Do miski dodajemy resztę składników i smażymy na oleju rzepakowym.Usmażone placki najlepiej

upichcic
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, NA MĄCE ORKISZOWEJ 214

kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej- 1/3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki ksylitolu (lub cukru)- olej kokosowy (u mnie bezzapachowy) do smażenia- ksylitol do posypania placków na talerzuZiemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, sól, ksylitol i zamieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i mieszając dodawać stopniowo mąkę orkiszową. Ciasto na placki ma być lekko płynne ale niezbyt rzadkie. Mnie wyszło 300g mąki(...)mąki jest zależna od rodzaju użytych ziemniaków. Młode są dość wodniste. Ale wszystko zależy jeszcze od ich gatunku. Na rozgrzaną patelnię wlać ok.4 łyżek (mój był płynny) oleju kokosowego i smażyć partiami placki. Ja nakładałam na jeden 2 łyżki ciasta i rozprowadzałam jak najmocniej by były cienkie. Gdy widać, że spód się już lekko przyrumienia należy je odwrócić

Smaczne Zdrowe
Żytnie placuszki z prażonym słonecznikiem i cynamonowo-goździkową nutą 131

przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki miksujemy mokre składniki łączymy obie masy smażymy placki na teflonowej patelni na małym ogniu, pod przykryciem, lekko przecierając patelnie olejem przed każdym plackiem gotowe placki podałam z jogurtem i dodatkową garścią mieszanki Cynamonowy Raj SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placuszki/omleciki migdałowe 137

ksylitolem żółtka mieszamy z mąką, sodą i mlekiem miksujemy ze sobą obie masy smażymy placki na teflonowej patelni na małym ogniu, pod przykryciem, lekko przecierając patelnie olejem przed każdym plackiem gotowe placki podałam z czekoladowym kremem z fasoli <3 SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Żytnio-jęczmienne placuszki słodzone daktylami 121

odcedzamy i wrzucamy do blendera, miksujemy na miazgę dodajemy wszystkie pozostałe składniki, blendujemy smażymy placki na teflonowej patelni na małym ogniu, pod przykryciem, lekko przecierając patelnie olejem przed każdym plackiem gotowe placki podałam z jogurtem i domowymi powidłami śliwkowymi <3 SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placki ziemniaczane z ziołami, wędliną, serem, amarantusem i sosem czosnkowo-ogórkowym 171

Placki ziemniaczane można robić na wiele sposobów  dodając do nich ulubione składniki Składniki • 8 ziemniaków średnich • 2 jajka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 200 g ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony • sól(...)masy dodać jajka amarantus, skrobię co się  osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju 3. sos • Śmietanę wymieszać z majonezem .Na drobnej tarce zetrzeć ogórek kiszony i czosnek doprawić  sos solą i pieprzem dobrze wymieszać  Sos podawać z plackami

W królestwie smaków Beaty
Placek ziemniaczany z mięsem mielonym 131

czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, chili,olej Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać w kosteczkę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć po jednym dużym placku. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju dodać rozgnieciony czosnek. Po chwili dodać mięso, podsmażyć

MarciochaKucharzy