CUKINNIOWE MINI PIZZE, ZAPIEKANE Z KIEŁBASKAMI I SEREM 202Cukiniowe mini pizze to taka świetna, mniej kaloryczna przekąska. Można ja przygotować na przyjęcie lub zwyczajnie do podjadani. Ja piekę takiej cukinii cała duża blaszkę, cześć zjadamy zaraz po upieczeniu a resztę przekładam na talerz i podgrzewam przed podaniem
Kulinarne Fantazje Marioli
Spaghetti Aglio Olio. Kuchnia włoska 221architekturę - jedyną i unikatową, za najlepsze lody na świecie o smaku mango, za pyszne pasty (makarony) podawane na milion sposobów, za aromatyczne espresso i za cornetto z kremem patissiere. Pizza, która smakuje tylko tam w ten jeden, jedyny unikatowy sposób. Dzisiaj chciałabym Was, jak i siebie przenieść choć na chwilę do słonecznej Italii, za sprawą pysznego i chwalącego prostotę spaghetti
SMYKWKUCHNI
Sos bbq w stylu Kansas City. 212się w rozlicznych wariantach i odtworzyć jego istotę w polskich warunkach. Myślę, że całkiem udana była to próba, skoro moja domowa recenzentka ;) uznała, że wyprzedza lekko nawet sos do pizzy z NY ! Tym razem tajemnicę smaku upatruję w użyciu melasy trzcinowej, a konkretnie jej rodzaju zwanego black treacle. Żaden sztuczny dym nie jest potrzebny do sosu bbq jeśli zaopatrzycie się
zadanie-gotowanie
Przepis na… – Tagliatelle ai funghi porcini, włoski smak jesieni 524Włoskich dań z grzybami jest mnóstwo. Grzybami nadziewa się tortellini, z grzybów i cukinii przyrządza się risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania. Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans. Składniki: 350 g makaronu tagliatelle 400 g prawdziwków
Bon Ton Italia
Kuchenne akcesoria w mojej kuchni 202praktyczności wybranego produktu. Produkt powinień być poręczny i lekki. Ważne jest z jakiego materiału jest wykonany. Moje podstawowe kuchenne akcesoria jak czerpak, sita, otwieracz czy nóż do pizzy są z nierdzewnej sali. Mam je zawsze pod ręką, zawieszone blisko indukcyjnej płyty. Nie lubię szukać gadżetów po szufladach. Zdaję sobie sobie sprawę, że wszystkie nie pomieszczę na ścianie. Ale akcesoria
codojedzenia
Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi 178był produkowany z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki, uzyskiwanej z twardej pszenicy (durum). Ma jasnożółty kolor, a po ugotowaniu pasta nie klei się. Semolinę dodaje się do pizzy lub przygotowuje ravioli, czyli rodzaj kwadratowych pierożków z dekoracyjną falbanką, zrobionych ze świeżego ciasta makaronowego. Włoskie ravioli najczęściej nadziewane są ricottą ze szpinakiem czy grzybami. Nie bez znaczenia jest też sól dodawana
Moja smaczna kuchnia
Gorączka Lodu "Gotujemy pełną parą" z Katarzyną Błażejewską - Stuhr 245zobaczył, to od razu stwierdził, że jest jego i zaraz na drugi dzień robiliśmy kolorowe kanapki na śniadanie - klik , po kolei zaplanował już co będziemy robić następne. Kolejna była pizza z Olafem - klik . W planach ma zrobienie wszystkiego co w niej jest. Dzieci chętnie z rodzicami spędzą czas przy tworzeniu pysznych, kolorowych dań, a i rodzice będą mieli przy
kruche babeczki
Sos cukiniowo paprykowy. 193jest bardzo smaczny i ma ogromne zastosowanie w kuchni. Możecie zrobić pizze, drożdżowe bułeczki i wiele, wiele dań z sosem cukiniowo paprykowym. Polecam. Składniki; 2,5 kg cukinii 1,5 kg czerwonej papryki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/3 szkl. octu 10% 1/3 szkl. sosu sojowego 1/3 szkl. oleju 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza bolognese (ciasto bez wyrastania) 195Lubicie lasagne, włoskie makarony? To moje ulubione smaki, przeniosłam je więc na pizzę:). Jest bardzo prosta, nie ma wielu wyszukanych składników i to jest w niej najlepsze. Smakuje jak spaghetti, tyle że nie ma tu makaronu a drożdżowe ciasto;). Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju
Szefowa kuchni
4 zdrowe i aromatyczne jogurtowe dipy/sosy 252każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle z nimi eksperymentuje! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, to dip to taki dodatek, który zawsze idzie odratować. Już od dawna przygotowuję je tylko
Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Pesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi 230pasuje zarówno do wytrawnego pesto, jak i do kilogramów cukru. Pesto bazyliowe wychodzi delikatnie goryczkowe za sprawą oliwy. Jest stosunkowo delikatne w smaku. Dla mnie świetny dodatek do klusek, pizzy (zamiast sosu pomidorowego) czy nawet, żeby pomaczać sobie chlebki naan . Warto wypróbować! Pesto bazyliowe - bez sera, z orzechami włoskimi Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 2 pęczki bazylii
Blendman
Ajvar, Bałkański sos paprykowy 224jeszcze wiele zostało do zrobienia, cóż taki to czas, który sprzyja gromadzeniu zapasów. Dla smakoszy kuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego
Apetyczna babeczka
Francuskie mini roladki z kabanosami 248amerykańskich, garść startego sera np. bursztyn, grana padano, pieprz kolorowy świeżo mielony, 1 małe jajko. Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, cała powierzchnię posypujemy pieprzem i startym serem. Za pomocą nożyka do pizzy kroimy po długości na 5 równych pasków. Pojedyncze kabanosy układamy na ciasto, przy krawędzi dłuższego boku na całej długości i zwijamy w rulon. Delikatnie spłaszczamy i kroimy
Moniki Smakołyki
Smakowite wakacje 259porcji, Syncio pochłonął za to barszczyk z kołdunami. Kolejną miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek z panierowanego sera. Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na… – Pizza bianca 398ciasto: 500 g mąki pszennej 300 ml wody 8 g drożdży 3 łyżki oliwy łyżeczka cukru szczypta soli sos: czosnek, dowolne zioła, mozzarella, oliwki, Przygotowujemy ciasto
Bon Ton Italia