pizza - 8481 przepisów (strona:155/566)

Pączki, hamburgery, pizze; Dzień dziecka 01.06 146

słodkości, więc skoro dziś jest ich dzień, przygotujmy im zdrowszą-domową wersję ze świeżych, dobrych produktów. Poniżej wybrane przepisy starsze i nowsze na: pączusie, hamburgery, lasagne  i pizze :) Wystarczy kliknąć w miniaturkę by przenieść się bezpośrednio do przepisu Smacznego :) bułeczki drożdżowe hamburgery pieczone oponki małe pączusie orzeszki Domowa kanapka drwala Pizza 5 serów Pizza ze szpinakiem i słonecznikiem

KreatywnePiny
Pizza na cieście z tortilli 562

Bardzo ciekawy pomysł na pizzę pochodzący z programu "Pyszne 25" Ani Starmach. Sposób na ciepłą przekąskę np. dla niespodziewanych gości, cz też szybki obiad albo kolację. Choć za pizzą tradycyjną jakoś specjalnie nie przepadam, to ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI: (na 1 pizzę wielkości tortilli) 2 placki tortilli 50 g sera żółtego startego 3 łyżki passaty pomidorowej

Kto ugości moich gości?
Domowa pizza na cienkim cieście 140

Dziś sporo pracy także obiad biurowy, wypiekany w domu ręcyma mojego osobistego pizzaman'a! Pizza salami z cebulką, pieczarkami i duuuużą ilością świeżej rukoli, uwielbiam! Przepis na ciasto o cienkim spodzie: - 1/2 szklanki mleka (jak będzie woda to się też nic nie stanie) - 2 szklanki mąki - 1 łyżka oleju - 1 łyżka cukru - 2 dag drożdży Dodatki: -  salami, pieczarki

upichcona
Nadziewane pieczarki jak z Pizza Hut 626

Nadziewane pieczarki jak z Pizza Hut... Kapelusze świeżych pieczarek. Pysznie nadziane mozzarellą. Z plastrem chrupiącego boczku na wierzchu. Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem. Idealny dodatek do obiadu lub przystawka na imprezę. Polecam!    Składniki: 12 dużych pieczarek (łączna waga około 500 g); 75 g startej mozzarelli; 4 plastry wędzonego boczku; 1/4 pęczka szczypiorku.   Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć

Gospodyni Miejska
Pizza na ryżowym spodzie - pyszna, bezglutenowa 155

Dzisiaj zrobiłam pyszną pizzę wg. przepisu Iwony Zasuwy ( Matka Smakoterapia ). Podeszłam sceptycznie do tego przepisu i aż do pierwszego kęsa nie wierzyłam że będzie dobra. Ale okazał się bardzo dobra :) Składniki: - 1 szklanka mąki ryżowej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 1 łyżka oleju lub oliwy (zapomniałam o nim), - 1/2 łyżeczki soli, - 1 łyżka cukru, - szczypta kurkumy, - 1 szklanka ciepłej wody(...)nasmarowanej olejem formy (bez dziurek) o średnicy ok 30 cm, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-20 minut). W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam bo pizza piecze się krótko a poza tym soki które puszczają mogłyby za bardzo rozmiękczyć ciasto

Co na wege obiad?
Kieszonki z pieczarkami. 84

Ciasto z którego robimy kieszonki doskonale posłużyć może do zrobienia pizzy. To doskonały spod do włoskiej pizzy na cienkim cieście. :) Ciasto: 30 g świeżych drożdży 350 g ciepłej wody 700 g mąki (do pizzy najlepsza będzie 00) 1 łyżeczka soli, zamiast niej można dodać zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek, świeże bądź suszone 15 g oleju rzepakowego bądź oliwy

MamaOskarka
Zamiast przękąski smakowita kolacja, czyli pełnoziarnista pizza - pieróg z nadzieniem na winie 201

smaczne) chipsy i inne chrupki, więc się nie dałam namówić na zakup. Zaczęłam za to myśleć, co za przekąski domowe mogę przygotować. Wymyśliłam mini pierożki z pełnoziarnistego ciasta na pizzę. Tyle, że pierożki wyszły bardziej MEGA niż mini i z przekąski awansowały na wieczorne danie główne. Żadne z nas nie narzekało jednak z tego powodu ;) Składniki (na 3 pierogi(...)ciasto się lepi i mąki trzeba dodać. Zagniecione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . W tym czasie przygotowujemy farsz oraz sosy do pizzy. Aby się nie powtarzać zbytnio odsyłam po szczegóły do poprzedniego pizzowego wpisu. Przygotowanie farszu: Co się dało Mąż starł na grubej tarce (ser, pieczarkę, wędlinę). Resztę skłaników posiekaliśmy drobniutko. Wszystko

Kuchnia po mojemu
Święto pizzy w Kuchni po mojemu. Znowu;) Kurczak curry z ananasem i wiejska tym razem. 175

Wpadam na chwilę pochwalić się, że znów do naszego domu święto pizzy zawitało. Wiem - co to kogo obchodzi w sumie. Może i nikogo skoro na moim blogu pizza gościła wieele razy. Szczególnie jeśli nie zamierzam konkretnego przepisu zostawiać to po co pisać - ktoś powie. Otóż po to, że pizza w wykonaniu naszym - domowym jest po prostu pyszna i każda

Kuchnia po mojemu
Dietetyczna pizza na otrębowym spodzie (223 kcal) 266

Pizza jest bardzo smaczna, choć otrębowy spód nie przypomina w smaku tradycyjnego ciasta na pizzę. Na pewno jest to pyszna propozycja dla wszystkich będących na diecie Dukana. Jeśli pizzę podzielimy na 6 porcji, to jeden kawałek będzie miał 223 kcal. Składniki: 250 g chudego twarogu 3 jajka po 3 kopiaste łyżki otrębów pszennych, żytnich i owsianych łyżeczka proszku do pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Jak dbać o kamień do pizzy ? - porady kuchene 130

Warto zainwestować w dobry kamień do pizzy, którego pokochasz za to, że idealnie piecze Ci pizzę, pięknie dopieka chleb czy bułki.  Po wielokrotnym użytkowaniu kamienia, pojawią się na nim kilka plam i zacieków. Nic nie szkodzi. Plamy te świadczą o tym, że kamień doskonale się w Waszym piekarniku sprawuje. Pewnie zadacie sobie pytanie - jak dbać o kamień, aby służył(...)podgrzewaj kamień razem z grzaniem piekarnika . Nigdy, ale to przenigdy, nie wkładaj kamienia, do gorącego piekarnika. Szok temperatury może spowodować to, że kamień nam po prostu pęknie, a Twoja pizza czy chleb będą się piekły nie równo. Po drugie, bądź ostrożny podczas kładzenia ciężkich rzeczy lub zamrożonego jedzenia, na kamień. Kamień, w wyniku nagłego schłodzenia (przy mrożonce) bądź ciężaru, może

CookYourself
Międzynarodowy Dzień Pizzy! 163

Wiecie,  że dziś międzynarodowy dzień pizzy? Jaka jest wasza ulubiona pizza? Ja lubię taką z dużą ilością mięsa i pepperoni, a Wy? Już w przyszłą niedzielę moja pizza w ramach Lutowego Wyzwania blogerek - zapraszam :) i oczywiście zapraszam do polubienia profilu Ewa Kuchennie na facebook!   Zdjęcie znalezione na stronie: http://quattropizza.pl

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Domowy chleb pieczony na kamieniu 147

Chleb", którą czem prędzej zakupiłam i która czekała na swój czas w szufladzie. Zdecydowałam się na upieczenie białego chleba bez zakwaszanej mąki, mieszanego ręcznie. Upiekłam go na kamieniu do pizzy Bakero i już wiem, że to ostatnio mój ulubiony 'gadżet' kuchenny :) Przygotujcie sobie tylko na zrobienie chleba parę godzin - bo trochę czasu potrzebuje. Mój mąż czasem się irytuje, że piekę(...)kolejnych 50 minutach zagniatamy po raz ostatni i odkładamy do miski do wyrośnięcia przez 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę lub kamień do pizzy delikatnie wysypany mąką. Piekarnik powinien być nagrzany do 260 stopni, w piekarniku powinno stać również naczynie z wrzątkiem, który będzie parował - dzięki temu skórka zrobi się chrupiąca, ale i dopiecze się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 252

suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka oliwy z pomidorów sól i pieprz mąka do panierowania mały pęczek koperku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)cztery części i pokroić w paseczki, dokładnie przepłukać na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę z pomidorów i delikatnie posolić. Dusić na małym ogniu aż zmiękną. Dodać zioła do pizzy i posiekane suszone pomidory, sól i pieprz do smaku. Odłożyć, by farsz nieco przestygł. Kajzerkę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje, odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Dobrze

Czerwień i błękit
Pizza domowa -pyszna 1488

Być może wiele pań ma swoje wypróbowane ciasto do pizzy, bo przecież to jest podstawa tego dania. Jeśli jednak dalej eksperymentujecie, to zapraszam  do wypróbowania mojego przepisu. Warunek jednak podstawowy, to wyrabianie ciasta. Dłuuuugo. To podstawa i bez niego nawet dobry przepis nie wyjdzie. Ja swoje wyrabiam ok. 15 min. I widzę, czy ciasto  odchodzi od ręki(...)pojawiają się pęcherzyki powietrza. Jeśli tak to jest dobre. Może odstawić by urosło. Kolejny ważny składnik pizzy to sos, którym smarujemy nasze ciasto. W tym przepisie podaję również smaczny i bardzo prosty sos. SKŁADNIKI Na ciasto ( duża blaszka z piekarnika) 3  szklanki dobrej mąki np. tortowej 1 szklanka mleka ( ciepłego, ale nie gorące) 1/2 szklanki wody ( letniej

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania