salami, szynką lub warzywami, mozzarellą, ricottą, parmezanem lub serem pecorino i jajkiem. W zależności od regionu są różne wariacje odnośnie wypełnienia, ale zazwyczaj kojarzą się one ze składnikami do pizzy. We Włoszech calzone jest uważane za najlepszą formę pizzy do sprzedaży w ulicznych budkach lub z dostawą do domu. Dziś proponuję calzone z zupełnie nietradycyjnym wypełnieniem, bo z kurczakiem
Zielona KuchniaChrupiąca pizza z pieczarkami, niezwykle aromatycznym, wyrazistym w smaku kurczakiem marynowanym w słodko-winnym sosie i orzeźwiającym, lekko pikantnym imbirem to nowe połączenie smaków, które warto spróbować. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1/2 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oliwy 1 jajko 50g świeżych drożdży 5 łyżek letniego mleka mąka do podsypania Dodatki: 300g fileta(...)dokładnie wymieszać i wyrobić do otrzymania jednolitej masy. Ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta uformować kształt pizzy. 2. Marynata teriyaki Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 3. Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kawałki i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut. Kurczaka wraz
Szalona Kuchnia EwelinyŚwięto pizzy zobowiązuje do przygotowania każdego jej wariantu, albo po prostu ulubionego. Domowa pizza jest genialna w smaku. Ja stosuję swój sprawdzony przepis na ciasto, który zawsze wychodzi, a dodatki to czysta inwencja twórcza. Potrzebujemy (2 wianuszki): Ciasto: 180 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 360 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 15 g oliwy Nadzienie
MamaOskarkaKrótko mówiąc...najlepsza pizza pełnoziarnista EVER. Robłam ją z tego przepisu już jakieś 100 razy (no dobra, może TROSZKĘ mniej) i za każdym razem wychodzi przepyszna. Warto spróbować! Składniki na 2 pizze: Ciasto: 250 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej do wypieku chleba) 30 g drożdży 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli himalajskiej Oliwa z oliwek Przygotowanie: Drożdże
Czarnawisienkawymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, wodę i drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt pizzy i przełożyć do formy o średnicy 40 cm wysmarowanej oliwą. 2. Sos pomidorowy: Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano(...)Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie. 4. Krewetki dokładnie umyć, tuńczyka odsączyć z zalewy, a wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki. 5. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki wędzonego łososia, pieczarki, tuńczyka, surowe krewetki, kukurydzę, oliwki i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około
Szalona Kuchnia Ewelinybędzie Wam potrzebne do przygotowania tych małych przegryzek? Foremka do lodów i dobry nóż! Ale wcześniej należy przygotować ciasto jak na pizzę. Składniki do ciasta: 180 g ciepłej wody 8 g suchych drożdży 20 g oliwy z oliwek 350 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki soli Drożdże rozpuszczamy w wodzie. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone(...)serka naturalnego Kabanosy kroimy w cienkie plasterki i odkładamy na talerz. Pomidory kroimy w małe kawałki i mieszamy z serkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do otworów wyścielonych ciastem na pizzę wykładamy do połowy plasterki kabanosów, następnie wypełniamy kremowym serkiem z suszonymi pomidorami. Przykrywamy całość drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Lekko je dociskamy i przejeżdżamy po całości wałkiem, aby wszystko się dobrze
MamaOskarkaubiegłym roku grzyby obrodziły na tyle, że zapas suszonych został tylko nieznacznie uszczuplony na czas Bożego Narodzenia. W moim domu bardzo lubimy pizzę z grzybami, w związku z tym pomyślałam, że zrobię z suszonymi. To był strzał w dziesiątkę 🎯 Składniki (na 4 porcje): 3 garście (kobiece) suszonych grzybów 300 g mąki chlebowej 15 g świeżych drożdży ok. 170 ml ciepłej(...)pokroić w grubą kostkę. Grzyby pokroić w paski. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na sosie rozłożyć mozzarellę, cebulę i paski grzybów. Całość oprószyć solą i rozmarynem. Polać delikatnie olejem rzepakowym. Pizzę wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni i piec 20 minut, potem podkręcić termostat na 220 stopni i przełączyć funkcję piekarnika na grill i piec 5-7 minut
Weekendy w domu i ogrodziedobra opcja na przekąski imprezowe lub spotkania ze znajomymi. Bardzo często z niej korzystam, gdyż jest ona w miarę pewna bo rzadko się zdarza, aby ktoś nie lubił pizzy. Tym razem pizzerniki w trochę niestandardowym wydaniu... bo z ziemniakami, no i z mąki typu graham. Smakują naprawdę doskonale, a oprócz tego są dość treściwe, więc idealne pod mocniejsze trunki 😉 Świetnie(...)drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość
Kuchnia MagdaLenyDomowa pizza jest najlepsza! Ta wyszła bardzo pyszna i aromatyczna. Różnorodność składników tylko wzbogaca jej smak - suszone w oleju pomidory, zielone oliwki, ciągnący ser i mięciutki kurczak. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki cukru 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 300 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka(...)cieście rozsmarowujemy passatę pomidorowa i obsypujemy natka pietruszki. Następnie rozkładamy połowę sera, pieczarki, suszone pomidory, kurczaka i oliwki. Na wierzchu rozsypujemy resztę sera oraz suszone oregano. Pizze pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15-20 minut. Musimy obserwować czy ciasto już jest wypieczone
VioletoweKucharzenieCzęsto zdarza nam się w domu piec pizzę - jest to szybka i awaryjna wersja obiadu :) Jeśli szukacie przepisu na idealne cienkie i chrupiące ciasto niczym z włoskiej restauracji to bardzo dobrze się składa bo chyba odkryłam tajemnicę idealnej pizzy, którą postanowiłam się z Wami podzielić ! CIASTO: 500 g mąki typ 450 1 i 1/2 op. suszonych drożdży
Marcepanowa kuchniaPyszna, aromatyczna pizza na grubym spodzie. Jeśli nie lubicie grubego ciasta rozciągnijcie ciasto bardziej albo zróbcie dwie. My lubimy aby ciasto było chrupiące i grube. Karczochów użyłam marynowanych, ale można tutaj użyć świeżych. Marynowane mają jednak bardziej wyrazisty smak a przy trochę mdłych bakłażanach coś ostrego wskazane. Gorgonzola dopełnia całości ale nie dominuje, idealnie uzupełnia smaki, polecam. Pizza z grillowanym
Moje Małe CzarowanieFocaccia to tradycyjne włoskie danie trochę przypominające pizzę, choć od pizzy jest o wiele grubsze
Przepisy Kulinarnefont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła pizzy. A już taką domową, to moja rodzina uwielbia. Puchate ciasto w środku a na zewnątrz cudownie chrupiące. Ale to nie wszystko. Ważne są również dodatki jakich użyjemy a u mnie(...)stanie takie przygotować” Składniki: 500g mąki pszennej tortowej 1 szklanka ciepłego mleka Pół szklanki wody 25gram drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ziół do pizzy lub prowansalskie Dodatki : Kiełbasa Krakowska sucha z Łukowa Pieczarki, czerwona cebula, papryczka chili, pomidorki rzymskie, ser mozarella Sosy: domowy czosnkowy na bazie jogurtu greckiego oraz domowy ketchup z cukinii
W garach u GosiWitajcie... Dzisiaj mam dla Was przepyszny przepis na pizzę, cienki, a zarazem puszysty spód, pyszny sos z suszonych pomidorów... A dalej zobaczcie sami co było :). Smacznego! A ja idę pod kołderkę, bo mnie przeziębienie łapie :(. Składniki: 2 szkl mąki tortowej 2 łyżki oliwy z oliwek, np. Develey 2/3 szkl ciepłej wody szczypta soli szczypta cukru 1/2 kostki drożdży Dodatkowo(...)wodę. Urabiać 10 minut, aż ciasto przybierze kształt ładnej kulki. (Najlepiej poprosić Mężczyznę, bo ma więcej siły;)). Blaszkę wysmarować oliwą z oliwek, posypać mąką i rozwałkować cienki spód do pizzy. Kształt nie musi być idealnie okrągły :). Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Parmezan zetrzeć na tarce, mozarellę pokroić w plastry i posypać oregano i ziołami prowansalskimi, szynkę pokroić wg uznania, oliwki
Trufelkowo