Stromboli czyli pizza lub calzone, tylko że wykonane i podane inaczej. Stromboli nadziewane kiełbasą i serem. Pycha Przygotowanie ciasta – do kubka dodać drożdże,szczyptę soli, 1 łyżkę mąki, miód, część ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek w środku. Do środka mąki wlać resztę wody, olej i wyrośnięte drożdże. Dodać sól, wyrobić ciasto
Kuchnia PokoleńKasza gryczana nie należy do mich ulubionych kasz. Dlatego kupując mąkę gryczaną miałam wątpliwość czy ją kiedykolwiek użyję. Jednak ochota na pizzę wygrała :)) Buszując po internecie za idealnym przepisem na pizzę trafiłam na całkiem udany. Mianowicie - PIZZA NA SPODZIE GRYCZANYM (wielkość jak na zdjęciu, prawie cała blacha z piekarnika) 250 mąki gryczanej 200 ml wody 25 g drożdży 1 łyżeczka(...)Teraz już możemy układać na ciasto ulubione dodatki :)) U mnie były to -sos pomidorowy, cebulka, papryka, kiełbaska, chorizo, pieczarki i mozarella. Wiadomo - nie jest to typowa pizza do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni ale jak dla mnie - idealny zamiennki. PALCE LIZAĆ!! :)) Pieczemy jakieś 15 minut w temperaturze 200-220 stopni. Gdy się upiecze dajmy jej "odpocząć
BezglutenowaIzabelagodzinie, kiedy nasze ciasto zwiększyło swoją objętość jeszcze raz wyrabiamy i zabieramy się do dzieła. Ja podzieliłam ciasto na trzy części - wyszły mi trzy różne pizze. Bazą był oczywiście - SOS - przecier pomidorowy z oregano - którym smarujemy pizze. Następnie - czysta improwizacja ;D Co dojrzałam w lodówce wylądowało na pizzy --> szynka, salami, szpinak, suszone pomidory, pieczarki, kiełbasa(...)feta i ser oczywiście. PYSZNOŚCI!! ;)) piekłam 20 minut w 200 stopniach. PO wyciągnięciu przeraziłam się ze moje pizze są bardzo twarde - jednak po ostygnięciu moje przerażenie okazało się bezpodstawne ;) Ps. zdjęcia po wyjściu z piekarnika nie zdarzyłam zrobić.. rozeszła się w tempie expresowym!! ;) SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelaPizza z majonezem to mój wynalazek z przed ćwierć wieku... Niestety słyszałem wtedy, że sos do pizzy musi być czerwony! Minęły lata, świat ewaluował i nastąpiła rewolucja w temacie pizzy! Pojawiła się pizza prostokątna, a za nią mój majonez przeskoczyły do poziomu do sosu czosnkowego... Agnieszka też ma swój tajny przepis na sos czosnkowy
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePizza to zdecydowanie moje ulubione włoskie danie! Jest znana i lubiana na całym świecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki na 2 duże(...)Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy na paski, cebulę kroimy w piórka. Suszone pomidory i oliwki przekrawamy na pół. Wszystkie składniki dajemy na pizzę, dodajemy również usmażonego kurczaka. Wierzch posypujemy serem i ziołami prowansalskimi. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 min aż spód ciasta będzie mocno
kulinarne odsłony patiraczej nie korzystam na co dzień z takich rozwiązań zbyt często, bo lepiej zrobić je samemu, dziś akurat przez brak czasu idealnie się sprawdzi. Postanowiłem przygotować bardzo szybkie mini pizze. W połączeniu z keczupem smakują rewelacyjnie (już sprawdzałem), nie rozwalają się i można je jeść biorąc po prostu do ręki. Bardzo szybka i smaczna przekąska, którą zrobicie w mniej więcej(...)fasoli z puszki 1 pomidor 1 ogórek kiszony 1 jajko Przygotowanie Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy w prostokąty tak, aby wyszło nam 6 lub 8 mini pizz (ja pokroiłem 4×2). Na każdym kawałku robimy obramowanie około 1 cm od krawędzi wykonując lekkie nacięcia. Tak przygotowane kawałki smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środku ramki dajemy plaster pomidora
Programista w kuchnijest jeden z tych niewielu przepisów na blogu w którym mój jedyny udział w przygotowaniu to poniekąd pomysł, zdjęcia i konsumpcja. Typowo męska pizza, z wołowiną w cieście na pizze w formie burgera, z wierzchem z salami, z sosem pomidorowym i chyba kilogramem sera. Doprawdy doskonałe połączenie w wykonaniu dwóch niezawodnych kucharzy, którzy są moimi przyjaciółmi i gotują cudnie. Danie(...)które ma chyba milion kalorii ale dla takich chwil niekiedy warto odpuścić dietę. Składniki (na 6 porcji): ciasto na pizze z tego przepisu 500 gram dobrej jakości mielonej wołowiny 100 gram salami 1 papryka czerwona sos pomidorowy z tego przepisu 750 gram żółtego sera czerwona cebula czosnek sólo
Mango PapajaWitajcie, któż z Nas nie lubi pizzy, prawda? Jest fajną opcją na kolację czy obiad - oczywiście w tej zdrowszej wersji. Jak ją przygotować? To bardzo proste - wystarczy zmienić kilka składników w jej tradycyjnej postaci i danie gotowe. Ja zamieniłam mąkę pszenną na razową żytną, dodaję kilka warzyw i mięso na przykład pieczoną pierś z kurczaka oraz domowy sos pomidorowy(...)podanej porcji wychodzą 4 duże pizze - ja jednak robię mniejsze czyli pizzerinki. Szczegóły poniże j:) Składniki na ciasto: - około 1 kg mąki żytnie - 10 dag drożdży - 0,5 litra wody letniej - 1 łyżeczka soli morskiej - odrobina cukru Wykonanie Do dużej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, cukier oraz odrobinę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie
Health-Fit-LifeProponuję spróbować takiej pizzy jeżeli unikacie mąki:) Smak tej pizzy jest inny ale bardzo dobry…będę ją udoskonalała i z pewnością podzielę się z Wami przepisem. SKŁADNIKI 250 g kalafiora 1 jajko sól parmezam sos pomidowowy pomidor cebula pieczarka oregano bazylia Kalafiora zetrzeć na drobnej tarce, posolić, wbić jajko, utrzeć ok 2 łyżki parmezanu i dodać do ciasta, dobrze
harrisaświeże spojrzenie na nasz jadłospis. Dziękuję Burda Książki. Gratulacje! Świetna książka. Damiana poznałam na warsztatach kulinarnych. Dlatego byłam bardzo ciekawa jego książki. Według jego przepisu przygotowałam pizzę na spodzie ziemniaczanym. Zmieniłam nieco składniki. Nie wszystkie miałam. Zamiast fasoli dodałam zielony groszek, a brak sałaty zastąpiłam bazylią. Do ciasta dodałam odrobinę mąki bezglutenowej. Pizza w moim domu bardzo(...)oliwek kilka filecików anchois pół szklanki zielonego groszku liście bazylii Do ziemniaków dodaj oregano, sól zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę (ok pół szklanki).Zagnieć ciasto. Wyłóż na papier formując pizzę. Wstaw na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach 15 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano. Wymieszaj Wylej na podpieczony spód. Rozłóż
AZgotuj!domowa pizza. Na taką zawsze mają ochotę moi synowie, prawdziwi miłośnicy dobrej, domowej pizzy. Wielka to dla mnie radość wiedząc że wola taka wykonaną przeze mnie bardziej niż kupną. Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju sos pomidorowy do posmarowania ciasta ulubiona szynka- kilka plastrów czerwona cebula(...)olej i zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Smarujemy sosem. Posypujemy startą mozzarellą, układamy plasterki szynki oraz paseczki sera korycińskiego. Wstawiamy do piekarnika na ok 8 minut. Po tym czasie na pizze układamy jeszcze połówki pomidorków, plastry cebuli, zapiekamy jeszcze 5 minut. Na gotowej pizzy układamy rukolę
Z Majeczką w kuchniPamiętam, jak dawno temu wzdrygałam się na myśl połączenia mięsa i owoców, a przy pizzy szczególnie. Potem stopniowo moje podejście stawało się bardziej liberalne, aż w końcu dołączyłam do miłośników pizzy hawajskiej. Jak to zwykle bywa - ta domowa wersja odpowiada mi bardziej niż zamawiana na mieście. Rzadko robię pizzę na klasycznym cieście, preferuję te razowe, jednak do pizzy hawajskiej zdecydowanie
Milion SmakówKolejny przepis to coś dla miłośników pizzy. Testowałam już wiele różnych przepisów, aż trafiłam na ten, który na prawdę jest prosty, a pizza wychodzi bardzo dobra! A więc zapraszam dalej... :) Składniki na ciasto: 1 łyżka suchych drożdży (ok 7g) 1,5 szklanki letniej wody (u mnie szklanka 200ml) 3,5 szklanki mąki (dodaje przeważnie typ 450) 1 łyżka oliwy(...)klejąca się do rąk :). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5h do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta powinny wyjść 2-3 mniejsze pizze o średnicy około 30 cm, ale to też zależy jak rozwałkowujecie i na jaką wielkość blachy rozwałkowujecie :). Spód rozwałkowanego ciasta smarujemy sosem pomidorowym, ja akurat robię najprostszy: 1 łyżka koncentratu
Gotuj z Mąkązrobił je dla nas, Żeby nam smakowały. Boskie uczucie - myślę, że dla nas wszystkich. Idąc za ciosem Mąż kupił któregoś razu w pobliskiej, sprawdzonej piekarni gotowe blaty do pizzy (w języku Maksiowym - tytułowe blachy). Starł w miseczkę sera żółtego, przygotował pastę pomidorową do posmarowania. Syn przy swoim stoliczku smarował blat, posypał serem, ułożył porwaną w paluszkach wędlinkę(...)wielką dumą stał przy piekarniku jak już mu wstawiliśmy pizzę. Taki był z siebie dumny, że spałaszował całą pizzę. No i oczywiście dopytywał czy nam smakuje. Od tej pory taka prosta, samodzielnie robiona pizza często gości u nas na kolację. Syncio chętnie przyrządza i jeszcze chętniej
Kuchnia po mojemuCoś dla miłośników mięsa, dziś na blogu "pizza" z mięsa mielonego:). Smakuje jak pizza, wygląda jak pizza, ma charakterystyczne dla niej przyprawy i dodatki, ale pizzą zdecydowanie nie jest, nie ma w niej ciasta, jedynie samo mięso:). 500g mięsa mielonego 1 kajzerka 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 jajko 1 cebula 100g sera cheddar 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Szefowa kuchni