pizza przepis - 7229 przepisów (strona:19/482)

Razowa pizza Caprese 109

Klasyczna włoska pizza w zdrowszej wersji. Dodatek mąki razowej nadaje jej ciekawego smaku i sprawia, że jest bardziej sycąca niż zwykła pizza. Składniki na 2 średnie pizze: 150 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 15 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 150 g wody ser mozarella pomidorki koktajlowe świeża bazylia(...)miski i podzielić na dwie części. Z każdej uformować cienki placek i ułożyć na blaszkach wysmarowanych oliwą. Odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pizze posmarować sosem pomidorowym, a na wierzchu ułożyć mozarellę i pomidorki. Posypać suszonym oregano, wstawić do nagrzanego piekarnika na górną półkę i piec około 10 minut, aż ciasto zrumieni się na brzegach

wyzwania kuchenne
Pełnoziarnista pizza w wersji XS 398

Straszną miałam chęć na pizze, ale oczywiście w wersji fit, a na dodatek tylko dla siebie. Kilka dni temu skusiłam się na wykonanie pełnoziarnistej pizzy w wersji dla wegan. Spód był bardzo chrupiący i smaczny, a na dodatek bardzo syty. Wakacje się zaczęły, a ja mam nowe wyzwanie zero fast foodów, więcej warzyw, owoców  i białka. Mam nadzieję(...)wodą. Jak ciasto nabierze odpowiednią formę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkujemy na cienki, okrągły placek (ok. 05 mm). Przygotowujemy sos na pizze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Sos polecam dodawać na ciasto bezpośrednio z patelni. Dodatki na pizzę

Truskawkowa Fiesta
Pizza razowa 253

Pizza na razowym cieście jest zdrowsza od tej pszennej. Ciasto jest trochę twardsze, ale nie odbiera to pizzy razowej walorów smakowych. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza – ciasto jest bardziej miękkie. SKŁADNIKI Ciasto: 600 gram mąki żytniej typu 1850 40 gramów drożdży 300 mililitrów letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru(...)części. Blat lub stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto i wałkujemy formując okrągły kształt, nakładamy sos, ser i resztę ulubionych składników. Piekarnik wraz z kamieniem rozgrzewamy do 250°C. Każdą pizzę pieczemy ok. 15 minut

OstryKęs
Pizza z kebabem : Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 108

już wiemy 9 lutego obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy i właśnie pizza jest tematem wyzwania w lutym. U mnie to wyzwanie zrobiło wiele zamieszania i podchodziłam do tej pizzy dwa razy. Pierwsza się rozpadała przy krojeniu a druga upieczona dzięki życzliwości dobrych ludzi!  Kurczaka do pizzy przygotowałam dzień wcześniej. Najpierw pokroiłam filet i mięso z udek na mniejsze kawałki, dodałam

Magiczne Życie Marty
Pizza jako tarta ze szparagami i szynką 92

pizzy nie lubię! Uwielbiam po prostu. Wiadomo, że domowa będzie najlepsza, bo z wiadomych składników wybranych przez nas. A skoro nadal trwa sezon na szparagi to dzisiaj zapieczemy je właśnie na pizzy. Ktoś jeszcze jej nie lubi tak jak ja ? :) Składniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki - u mnie mąka do pizzy * centymetrowy pasek drożdży * pół szklanki ciepłej wody * szczypta soli * szczypta(...)blaszki od tarty, polać sosem. Ułożyć szparagi, ja miałam zielone, to tylko sparzyłam wrzątkiem. Dodać pokrojoną w trójkąty szynkę, oraz plasterki sera. Piec 20 minut w 200 stopniach. Pizzę podawać ciepłą

Magiczne Życie Marty
Pół na pół. O jesieni. I pizza. 128

Piękna pogoda, prawda? Promienny uśmiech słońca, złociste liście drzew. Rześki wiatr i charakterystyczny zapach. Czujecie? Jesień. Śmieje się i tańczy.     I pizza. Bo któz jej nie lubi? Ten niech podniesie dwa palce. Dwa! A wiedzieliście, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e(...)trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.   PIZZA NA BLACHĘ  "pół na pół" (ulubiona w moim domu) 0,5 kg mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 0,5 szklanki letniej wody 30g drożdży 1/3 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy bazylia, czosnek granulowany, oregano

W kuchni Karmel-itki
Pizza. Razy dwa - dla każdego coś innego. 158

ochotę na pizzę, wiesz? Taką prawdziwą, domową. Z szynką, pieczarkami, ogromną ilością żółtego sera.. Ach! - W piątek? Z Szynką?! No, weź, proszę Cię! - Ale o co chodzi? Postnie będzie od środy, tej Popielcowej. - Nie, nie ma mowy. W piątek mięsa nie ruszę. - To... może... zrób dwie? I tym oto sposobem poszłam na kompromis. Kochany miał nie-postną, z ogromną(...)ilością szynki. Po chłopsku. Ja natomiast postanowiłam troszkę pobawić się smakami. I wymyśliłam swoją, rybną - z tuńczykiem.   CIASTO NA PIZZĘ (przepis podstawowy;) 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 6 łyżek oleju 150 ml ciepłej (nie gorącej!) wody Mąkę z solą przesiałam do miski. Zrobiłam wgłębienie. Drożdże roztarłam z cukrem, rozpuściłam w ciepłej wodzie

W kuchni Karmel-itki
Pizza z młodymi warzywami 151

Pizza gości u nas często bo bardzo lubimy taki obiad z piekarnika. Zawsze w lodówce znajdzie się coś do położenia na wierzch a zagniecenie ciasta to wcale nie dużo roboty. Niedawno dostałam do wypróbowania kilka różnych mieszanek do wypieku domowego pieczywa a wśród nich była właśnie mieszanka do wypieku pizzy. Chętnie ją wypróbowałam i powiem Wam, że pozytywnie mnie zaskoczyła(...)Ciasto ładnie rosło i wyszło naprawdę bardzo smaczne. Zrobienie tej pizzy było jeszcze łatwiejsze niż zwykle. Gotowa mieszanka na oryginalne ciasto do pizzy włoskiej składa się z wysoko glutenowej mąki pszennej typu 500 , naturalnego kwasu pszenicznego , naturalnego suszonego zakwasu żytniego , soli, cukru i suchych drożdży. Wystarczy dodać tylko ciepłą wodę i ew. troszkę oleju. Jak zapewnia producent

Smaczna Pyza
C - Jajko w walentynkowej odsłonie + walentynkowa pizza 148

Śniadanko za nami, a propozycja na popołudnie to prosta i pyszna odsłona pizzy salami, która z pewnością podsyci apetyt na romantyczny wieczór:) Pizza salami       Składniki: 160 g woda , 4 łyżki oliwa z oliwek , 30 g drożdże , 1 łyżeczka cukier , 300 g mąka , 0,5 łyżeczka Sól , 250 g ketchup pikantny , 500 g pieczarki , 150 g salami(...)kostkę, układamy na warstwie salami wraz z podobnie pokrojoną papryką. Dodajemy świeże listki tymianku.   Ostatnią warstwę stanowi ser salami, najlepiej w wersji smakowej (paprykowo-pomidorowy, ziołowy). Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut.               Jeszcze tylko

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowa pizza 174

Chyba nie ma osoby, która nie lubi pizzy. Zrobiona domowym sposobem jest na pewno zdrowsza, bo wiemy, co jest w niej w środku. Ponadto, możemy dowolnie dobrać składniki na wierzch. Swoją pierwszą pizzę zrobiłam kilka lat temu, ale od tego czasu ciasto trochę udoskonalałam, aż wyszło takie jakie mi odpowiada w 100%. Ma ono delikatny czosnkowy posmak, ale równie dobrze(...)możemy dodać do niego zioła prowansalskie. Ja niestety ich nie lubię.   Część pizzy zawsze robię z szynką, a część z pepperoni. Najchętniej przyrządziłabym hawajską, ale moi mężczyźni dziwnie na mnie patrzą na samo słowo ananas. A nie chciałam zaczynać puszki na dwa plastry tego owocu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Fabryka pomysłów
Pizza z szynką parmeńską, mozzarellą i gorgonzolą 128

Już od dawien dawna przygotowuję swoje pizze, a wariacji składników może pozazdrościć niejedna pizzeria. Uwielbiam pizzę na domowym cieście i żadna mi nie smakuje tak, jak właśnie taka - na lekko puszystym spodzie. Ostatnio wymyśliliśmy naszą "włoską" pizzę z wyłącznie włoskimi akcentami w postaci takich składników jak: szynka parmeńska, mozzarella czy gorgonzola. Kolorystycznie też wszystko się zgadza - Italia pełną gębą :) zatem(...)minut. Po tym czasie łączymy drożdże z mąką, solą, jajkiem i wyrabiamy powoli wlewając oliwę. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Odkładamy na 15 minut. Platerę do pizzy smarujemy dodatkowo oliwą, rozkładamy na niej ciasto i ponownie odkładamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy sosem pomidorowym, układamy fantazyjnie wszystkie składniki: szynkę parmeńską, ser gorgonzola, mozzarellę, oliwki

Delicious Titbits
Wtorek: Szybka pizza w 3 krokach 107

Szybkie ciasto na pizzę robione na skróty. Po 40 minutach pachnąca pizza jest już na stole. Pizza szybsza niż z dostawy Ciasto na pizzę potrzebuje czasu, żeby urosnąć. Najlepiej czuje się w lodówce, gdzie w niskiej temperaturze dojrzewa sobie spokojnie nawet 2 dni. To przepis typowo slow foodowy, przygotowany z wyprzedzeniem, zaplanowany. Co jednak w sytuacji, gdy rodzinę najdzie niepohamowana(...)ochota na pizzę? Albo kiedy chcemy zrobić dzieciom niespodziankę, albo upiec pizzę w ramach nagrody? Albo po prostu nie mamy pomysłu co zrobić na szybki obiad? Albo wręcz nie mamy nic w lodówce, żeby ugotować cokolwiek sensownego? Z pomocą przychodzi szybka pizza! Potrzebujesz tylko mąki, droższy, odrobiny cukru, oliwy, soli i wody. W niespełna godzinę od momentu kiedy ktoś wypowie

Niedzielny kucharz
Szybka pizza w 3 krokach 200

Szybkie ciasto na pizzę robione na skróty. Po 40 minutach pachnąca pizza jest już na stole. Pizza szybsza niż z dostawy Ciasto na pizzę potrzebuje czasu, żeby urosnąć. Najlepiej czuje się w lodówce, gdzie w niskiej temperaturze dojrzewa sobie spokojnie nawet 2 dni. To przepis typowo slow foodowy, przygotowany z wyprzedzeniem, zaplanowany. Co jednak w sytuacji, gdy rodzinę najdzie niepohamowana(...)ochota na pizzę? Albo kiedy chcemy zrobić dzieciom niespodziankę, albo upiec pizzę w ramach nagrody? Albo po prostu nie mamy pomysłu co zrobić na szybki obiad? Albo wręcz nie mamy nic w lodówce, żeby ugotować cokolwiek sensownego? Z pomocą przychodzi szybka pizza! Potrzebujesz tylko mąki, droższy, odrobiny cukru, oliwy, soli i wody. W niespełna godzinę od momentu kiedy ktoś wypowie

Niedzielny kucharz
Pizza na kamieniu na Walentynki 163

roku świętujemy Walentynki w komplecie. Przyjechał do nas nasz najstarszy synuś z dziewczyną. Moje dzieci zażyczyły sobie pizzę na Walentynki, a ponieważ dostałam na gwiazdkę kamień do pieczenia postanowiłam go wypróbować…Co tu dużo mówić! Jeśli chcecie upiec profesjonalną pizzę to taki kamień do pieczenia jest po prostu nieodzowny. Kamień do pieczenia – dlaczego warto piec na kamieniu Nagrzany(...)kamień równomiernie rozprowadza ciepło i wchłania wilgoć z ciasta. Pizza pieczona na kamieniu będzie chrupiąca od spodu i miękka na wierzchu. Ciasto od pierwszego kontaktu z rozgrzanym kamieniem zaczyna „pracować”. Spód od razu pięknie się rumieni przez co czas pieczenia pizzy na kamieniu jest bardzo krótki i trwa około 5 minut w piekarniku nastawionym na 250ºC. Pizza

codojedzenia
Domowa pizza na grubym cieście (z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki) 236

Lubicie pizze? My uwielbiamy. Ale która jest najlepsza? Prosta odpowiedz – domowa Zapraszam Was na przepis na domową pizze na grubym cieście z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki. Idealna od tak na weekend, jak i na przyjęcie. Farsz oczywiście możecie dobrać według własnych upodobań Choć polecam to połączenie smaków. Przepis jest naprawdę prosty. Pyszna, gruba pizza(...)syci, oj syci Spróbujcie. Składniki: (na 30 cm pizze) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (polecam mąkę typ 500) 1 szklanka ciepłej wody (! nie gorącej) 2 opakowania drożdży instant (2 x 7g) szczypta soli około 1 łyżeczki oliwy z oliwek + do wysmarowania blaszki sos do pizzy kawałek kiełbasy podwawelskiej 10 większych pieczarek 2 ogórki kwaszone 1 czerwona papryka (u mnie

Słodkie okruszki