już w tym momencie mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że patelnia WOLL zdobyła moje pełne zaufanie. Nic nie przywiera do patelni, cokolwiek bym na niej nie robiła. 4. PIZZA Z PATELNI intrygowała mnie już od dłuższego czasu, ale nie oszukujmy się, są pewne dania, których nie można zrobić bez na prawdę dobrej patelni, a takiej nie miałam w swoim sporym(...)arsenale Dlatego właśnie, na patelni WOLL pizza była obowiązkową pozycją Bez użycia tłuszczu, bez pieczenia… Można ? Oj można Pizza wyszła bardzo, bardzo puszysta i aromatyczna. Choć początkowo, kiedy ” dochodziła ” pod pokrywką, miałam pewne obawy, że nie pachnie, że nie będzie unoszącego się aromatu pizzy, to wierzcie mi, jak podniosłam pokrywkę i pizza była gotowa, zapach powalił mnie
NiePieprz.plPizza Ciężko było..... ale nie z pieczeniem tylko z ustaleniem dodatków do pizzy :) Więc postanowiliśmy zrobić swoje połowy :) Z tych proporcji można zrobić 2 duże pizze. Ja jedną część ciasta zamroziłam. Składniki na ciasto do pizzy: 50 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody 450 g mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka solo(...)mąką i formujemy ciasto, aby uzyskać jeden duży placek :) Ciasto przekładamy do formy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki. Pieczemy w temp. 200 stopni 5-8 minut. Tak przygotowaną pizze polewam oliwą, M jest tradycjonalistą i preferuje ketchup :) Dodatki do pizzy Moja połowa starty na grubych oczkach żółty ser zielone oliwki szpinak suszone pomidory Połowa
Kukuleczkidojś 1 , że żech we łostatnim miesi ō ncu eksperymyntowoł ze pizz ō m w d ō ma, to żech jeszcze pojechoł do Włoch, coby tam te roztomajte pizze pokosztować. I musza W ō m pedzieć, że niby składniki maj ō m podobne, ale w smaku to niyrołz jedna kole drugi sie niy moge stan ō ńć… to trocha(...)gołdali 2 mi to i nawet cudze 3 ludzie, co to bez cufal 4 trefiyli na kostpr ō ba 5 . Co potrza? Ciasto na jedna łokr ō ngłoł pizza: 1 szkl ō nka m ō nki pszynny ( od 405 do 600- numer na pakiecie) 1/3 szkl ō nki mlyka 1 dkg drożdży trocha soli pó 6 łeżeczki cukru 2 łeżki
Chop w kuchniPostanowiłem, że od dzisiaj będę robił już tylko taką libańską wersję pizzy! Miejmy jednak nadzieję, że do jutra mi przejdzie, bo to przecież oznaczałoby koniec naszego pizzowego tygodnia ;) Pycha! Po prostu pycha :) Mielona wołowina, cebula i pomidory zawsze wychodzą podobnie i występują w ogromnej ilości dań, ale tutaj niby niepozorny dodatek pistacji i syropu z granatów powoduje, że dostajemy(...)coś całkiem nowego i innego. Pistacje nie są ortodoksyjnym składnikiem libańskiej pizzy zwanej lahm bi ajeen lub sfeeha. Przyznaję, że sięgnąłem po nie zamiast orzeszków piniowych. Zrobiłem to jednak z premedytacją, bo uwielbiam ich kolor i smak i byłem przekonany, że dobrze zagrają w tym zestawie. I tak się stało. Jednak, co daje daniu ostateczny i wyjątkowy charakter, to syrop
zadanie-gotowanieDostałem od mojej bratowej mąkę pizzową prosto z Rzymu i pieniek prosto z gdyńskiego lasu. I tak jakoś natchnęło mnie to do zrobienia pizzy prostej i pierwotnej. Chciałem już nawet wysnuć teorię, że jest to pradawna odmiana pizzy sprzed sprowadzenia do Europy pomidorów, ale zreflektowałem się - przecież ziemniaki przybyły na nasz kontynent z tego samego miejsca... Tak, czy owak, placek(...)wygląda prosto, wiejsko i swojsko. Jest to fajna odmiana dla pysznego skądinąd sosu pomidorowego. Ba! Jest to odmiana dla jakiegokolwiek sosu ;) A swoją drogą zajrzyjcie do przepisu Marzenki na pizzę z białym sosem cebulowym i pomyślcie, czy ten pomidorowy, to nie jest jednak trochę używany wszędzie siłą przyzwyczajenia i rozpędu... No dobrze, jeśli chcecie spróbować pizzy bez sosu
zadanie-gotowaniePizza to bardzo popularne danie. Dziś przygotujemy je na nico inny niż zazwyczaj sposób. Spodem do naszej pizzy będzie ciasto francuskie, dzięki czemu cała potrawa zyska lekki charakter, a czas jej przygotowania jest znacznie szybszy niż tradycyjnej pizzy. Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Mały przecier pomidorowy (możemy użyć gotowego sosu lub ketchupu) Oliwa z oliwek Oregano Cebula Salami Oliwki(...)mozzarella Zazwyczaj używam gotowego ciasta francuskiego – jest bardzo dobrej jakości. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia. Jaki nasza pizza ma mieć kształt? Jaki tylko chcemy! Możemy zachować prostokątny, oryginalny kształt gotowego ciasta, możemy wykroić tradycyjny okrąg, serce, gwiazdę – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ważne, by nakłuć ciasto widelcem, by zapobiec jego nadmiernemu napuchnięciu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy
MarcinChefskórki w soku, liście bazylii, oliwa, sól, pieprz W czerwcu 1889 roku w Neapolu, gościła para królewska Humbert (Umberto)I i Margherita. Piekarz Rafaele Esposito przygotował specjalnie dla królowej pizzę z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Kolory pizzy: czerwień pomidorów, biel mozzarelli i zieleń bazylii miały symbolizować narodowe barwy. Królowej bardzo zasmakowała pizza. Od tej chwili pizza z mozzarellą i pomidorami(...)układam tylko połowę mozzarelli, drugą połowę dokładam w połowie czasu pieczenia), kilka listków bazylii i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć kilka listków świeżej bazylii
królestwo garówPizza każdemu kojarzy się z sosem pomidorowym i dodatkami, my postanowiliśmy zrobić ją na odwrót. Zamiast sosu wykorzystać świeże zioła w postaci pesto, a na wierzch wrzucić pomidory. Jak już nie raz wspominaliśmy lubimy proste przepisy. Proste połączenia smaków, tak samo będzie w tym przypadku. Jedynie pesto, pomidory i ser. Niewiele, a smak wyśmienity. Często będziemy dodawać pizze(...)Doprawiamy pieprzem i solą. Wyrośnięte ciasto zagniatamy tylko chwilę z posiekanym szczypiorkiem, dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy na okrągłe cieniutkie placki. W zależności od gustu, czy ktoś woli pizze na cienkim, czy grubym cieście, można mniej lub bardziej je rozwałkować. Zawijamy mały rand dookoła pizzy i kładziemy je na papierze do pieczenia. Smarujemy pizze pesto. Pomidorki kroimy w plasterki
KasiaiKrzysiu.plOstatnimi czasy pizzerie zniknęły z mojego restauracyjnego szlaku, bo doszłam do wniosku, że równie dobrą, a nawet lepszą pizzę można bardzo szybko przygotować w domu. Ciasto z tego przepisu jest puszyste w środku i chrupiące po bokach, a aromatyczny sos i dodatki sprawiają, że ta pizza naprawdę krzepi podniebienia :) Jeśli jeszcze nie piekliście pizzy, to właśnie jest ten moment(...)mozarellą, a na wierzchu ułożyć ulubione dodatki. Nie należy przesadzać z ilością składników, zbyt duża ilość może przytłoczyć smak ciasta i sosu, które mają królować. Gotowe do upieczenia pizze wkładamy do bardzo mocno nagrzanego piekarnika ( 220-250 °C) i pieczemy przez 12-15 min, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, a boki pizzy przybiorą złoto-brązowy kolor. smacznego
DefinicjaSmakuJest to przepis mojej koleżanki Karoliny, która ma niezwykły talent do wypieków wszelkich łącznie z pizzą . W niedzielę zrobiła to ciasto u mnie w domu. Dziś jest czwartek a ja od niedzieli już piekłam je trzy razy. Składniki: 2,5 szklanki mąki przesianej 1 żółtko, 1 szklanka mleka, Drożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier(...)pomidorowy, dodałam taki z kartoniku, Ser, może być mozzarella, Cebula, Salami, Oregano. Oczywiście można zrobić pizze inaczej, według własnych upodobań, ale polecam to ciasto. Jest smaczne, ma świetny kolor wychodzi wspaniale. Do garnuszka wlać szklankę mleka dodać łyżkę cukru i 30 dg drożdży. Lekko podgrzać, ja nastawiam płytę indukcyjną na 6 w skali 1-9 na jedną minutę. Przesiać
Kulinarna rozmowaPizzę uwielbiamy i jadamy przynajmniej raz w tygodniu. Nie istotne pizza czy focaccia. Ważne, aby było drożdżowo i pomidorowo. Idealne ciasto drożdżowe musi być dobrze wypieczone i chrupiące, a pomidory słodkie i aromatyczne.Wypróbowalam już wiele ciast na pizze, moim zdecydowanym faworytem jest to z dodatkiem semoliny. Takie ciasto sie nie klei i nie jest gumowate. Dziś zapraszam(...)zakręconą focaccię. Może wygląda bardziej jak pizza, ale jest bez sera mozzarella i sosu pomidorowego, więc zostańmy przy nazwie focaccia. Muszę przyznać, że zakręcone ciasto drożdżowe wygląda bardzo efektownie, a pomidorki i oliwki nadają mu specyficznego uroku i podkreślają jego prostotę. Całość dopełniają świeże listki tymianku i nitka oleju rzepakowego. Jak dla mnie, to idealne danie na letnie spotkania. Zaręczam
Mia Cucina SofietaPIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI Pizza pełnoziarnista składniki : ( 4 porcje ) 200 gram mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850 100 ml letniej wody ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Ok. 7 gram drożdży 500 gram szparagów 100 ml serka mascarpone 50 gram sera mozzarella 2 małe cebule 1 ząbek czosnku Rozmaryn Tymianek Oliwa z oliwek Pizza pełnoziarnista. Zawsze, gdy przyrządzam taką pizzę to mam nadzieję(...)tarty. Następnie przelewamy na ciasto ostudzony sos z patelni, układamy szparagi i posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 min. Smacznego ! Artykuł PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakKolejne podejście do mąki z AleDobre.pl . To znaczy już tę mąkę testowałem, ale w chlebie . A teraz pora na pizzę. Mam co prawda swój ulubiony i sprawdzony przepis ( tutaj ), ale postanowiłem spróbować czego nowego. A może wyjdzie lepiej? Poza tym kolejny przepis na bloga będzie :) I w dodatku pizza na ziołowym spodzie. To jest naprawdę dobry pomysł. A zioła prowansalskie(...)również z AleDobre.pl . Jak finalnie się okazało pizza rzeczywiście wyszła zajebiaszczo :) Ja wygniotłem ciasto, a Madzia zajęła się resztą :) No i przygotowała właśnie tytułową pizzę pepperoni. Składniki na ciasto: 370 g mąki pszennej 185 ml wody 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki ziół prowansalskich 20 g drożdży Składniki na wierzch: ser zółty pieczarki salami pepperoni
Marder&Marder ManufactureKotlety schabowe a’la pizza Czasami już nie wiadomo co wymyślać bo wszystko było i się znudziło .. Cóż , zawsze jednak coś nowego wpada w końcu do głowy , a jak jest proste , tym lepiej . Szczególnie ,że ile można siedzieć w kuchni , szczególnie w weekend kiedy planów więcej niż godzin " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kotlety schabowe(...)pizza to dobre danie , na pewno trafi w gusta i młodszych i starszych , nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych , ani skomplikowanego sprzętu , wystarczy piekarnik i chęci " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 4 kawałki schabu na kotlety 4-5 średnich pieczarek białych garść pomidorków koktajlowyc h kawałek sera do utarcia ( około 20 g ) odrobina
Ogrodnik w podróżyLubicie placki ziemniaczane? Ja bardzo. Różne. Dzisiaj mam dla Was (i dla siebie) placki ziemniaczane a’la pizza. Można je dowolnie dekorować, układać na wierzchu ulubione dodatki. Dokładnie tak jak przy komponowaniu pizzy. To co mamy w lodówce i to na co przyjdzie nam ochota. A więc... do pracy. Ja moje placki a’la pizza właśnie przygotowuję. Przyłączycie się(...)pokroiłam w paseczki i dodałam do pomidorów. Dosypałam ser i zioła. Wymieszałam i rozłożyłam na plackach. Blaszkę wstawiłam do piekarnika na około 10 minut. Gotowe placki a’la pizza podałam posypane posiekanym koperkiem. Podobają się Wam takie placki? Jeśli tak, to zróbcie... A ja życzę SMACZNEGO! Krys Kochani, jak zauważyliście, w dalszym ciągu jestem mniej
Kuchnia u Krysi