Pizza domowa, zawsze będzie wyjątkowa. Ciasto, sos sami przygotujecie, a skałdniki według swoich smaków dodajecie. Pizzę przeważnie z ciągnącym serem zjadamy, a tu całkiem inną wersję mamy. Sos, serem długodojrzewającym posypujemy, dzieki temu fajny smak uzuskujemy. Świeże zioła, radicchio i rukola, nie tylko kolorów pizzy dodają, ale wyrazistego skaku nadają. Składniki: ciasto(...)drobnej tarce. Piekarnik nastawiamy na 230°C. Na ciasto przekładamy sos, dodajemy listki świeżego tymianku i posypujemy serem. Rada: sosu dajemy tyle żeby przykrył ciasto, to co zostanie można podać z upieczoną pizzą. Dodajemy indyka, oliwki i wkładamy do gorącego piekarnika, na dolną półkę. Pieczemy ok. 20 min. Pizzę posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy z rukolą i radicchio. Smacznego
Moniki Smakołykipizzy jeszcze mi pozostał w spiżarce. Chyba najwyższy już czas wykorzystać go chociaż w pewnej części. Dodatkowo pieczarki i serek, ale jakie przepyszne. A co najważniejsze, robi się w przysłowiowe 5 min. Składniki: ciasto francuskie roztrzepane(...)jajko ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu sos do pizzy kilka pieczarek Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy to samo robimy z pieczarkami ciasto francuskie smarujemy sosem do pizzy posypujemy serem i pieczarkami przykrywamy połową ciasta (składamy w pół, wzdłuż krótszego boku) kroimy w paski (tak aby brzeg został nienaruszony :) ) trzymamy paski
Gotowanie z pasjąDzisiaj szybkie mini pizze z ciasta na chlebki naan. Kładziemy na nie co lubimy. Można je również zabrać do szkoły lub pracy :) Mini pizze z chlebków naan źródło - Przy dużym stole 3 szkl. mąki (dałam zwykłą pszenną) 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego(...)minut. Każdą z porcji ciasta rozpłaszczyć pięścią na grubość ok. 1 cm , odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut
Posadzone i zjedzoneCiasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Ciasto dzielimy za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy na 10 równych. Na każdy prostokąt ciasta nakładamy po łyżce jarmużu z serkiem i rozsmarowujemy, tak aby pozostawić samo ciasto dookoła. Na jarmuż nakładamy w mięso. Ciasto od strony
Moniki SmakołykiPizza Capriciosa czyli kapryśna Składniki Składniki na ciasto na pizzę Mąka pszenna tortowa 3 szklanki (po 250ml) Drożdże 40g Sól 1 łyżeczka Bazylia 1-2 łyżeczki Oregano 1-2 łyżeczki Woda 1 szklanka (250 ml ; temp 40-50C) Oliwa z oliwek 3 łyżeczki Składniki na sos do pizzy Pomidory w puszce 1 puszka Oliwa z oliwek
Kulinarne PrzebojeCalzone czyli zawijana pizza, która wyglądem przypomina wielkiego pieroga Niby pizza, a smak inny. Do tego dłużej pozostaje ciepłe na talerzu. Inspiracji do zrobienia takiej wersji dostałam po wizycie we włoskiej restauracji Zizzi w miejscowości Uxbridge. https://www.zizzi.co.uk/italian/restaurants/uxbridge/the-chimes SKŁADNIKI : mąka pszenna typ 550 – pół kg – 500 gram drożdże instant – 4 gramy sól – 1 łyżeczka – 7 gram olej(...)pokroić w kostkę, dodać przyprawę i przesmażyć na oleju. Pieczrki umyć i pokroić. Ser i szynkę również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone przełożyć
kuchniabellissima.wordpress.comwyszperałam tutaj. Autorka zachwala ciasto. I ma rację, bo jest po prostu genialne! Rzeczywiście przyjemnie się z nim pracuje. Od dziś to mój nr 1 wśród ciast na pizzę. rozczyn drożdżowy (2 łyżki mleka, 1 łyżka cukru, 30g drożdży) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 szklanka letniej wody Rozczyn drożdżowy połączyłam z mąką
bastalenaokazję mam dla Was pomysł - nie będą to czerwone muffiny w kształcie serca ... Chyba tak banalnych pomysłów się po mnie nie spodziewacie ... Proponuję Wam ... pizzę! Podam Wam sprawdzony przeze mnie, świetny przepis na ciasto i ... co jest najlepsze - można z niego wykonać zarówno pizzę na cienkim, jak i na średnim i grubym cieście. Przepis jest genialny, bardzo go polecam(...)Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia drożdży. Przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie przygotować składniki naszej pizzy. Następnie wlać zaczyn do mąki z solą, wymieszać, wyrobić ciasto. Ciasto należy wyrabiać co najmniej 7 minut. Powinno być plastyczne i odrywać się od rąk. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią aluminiową
Garniec Magaliepożywną przekąskę, - do pochrupania podczas meczu lub serialu, - do lunch boxa na drugie śniadanie do pracy, -do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku. Spróbujecie? ;) Szybka pizza na cieście francuskim - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 biała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta
Sajkofanka smakuPrzepis na boską pizzę :) Dziś zjedzone już 3 ;p Składniki: ser papryka kiełbasa pieczarki kukurydza cebula oliwki przyprawa do pizzy (oregano, zioła prowansalskie) Ciasto: (na 3 pizze) 400 g mąk szklanka wody 4 łyżki oleju/oliwy 1/2 kostki drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Sos pomidorowy: pół koncentratu pomidorowego (w małych słoiczkach) przyprawa do pizzy / oregano / bazylia / zioła(...)pół godziny przykryte ściereczką żeby urosło. W tym czasie możemy pokroić składniki. Ciasto dzielimy na części i formujemy koła (lub inny kształt w zależności od blachy i upodobania). Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy składniki. Posypujemy tartym serem i przyprawami np. papryką chili, oregano, przyprawą do pizzy. Wkładamy do gazowego piekarnika nagrzanego do ok. 280 stopni piekarnika i pieczemy
W kuchni bez szafekDomowa pizza od dłuższego czasu chodziła nam po głowie. Przyszedł w końcu czas na to, by taką pizzę zrobić i poluźnić nieco pasek w spodniach. Cheat meal jaki Wam zaprezentujemy będzie podany na cienkim, chrupiącym cieście, z paroma dodatkami – bo jak szaleć to szaleć Dlaczego cheat meal znalazł miejsce na Ciasnej Kuchni, szczególnie gdy nie chce obnażać nawyki otyłości(...)balansu dobrze skomponowanej Ciasnej Kuchni Domowa pizza bezglutenowa Przepis na naszą pizzę bezglutenową będzie bardzo prosty – bo nie chcieliśmy komplikować sobie życie Cienkie, chrupiące ciasto przykryte dodatkami, które muszą się znaleźć na każdej pizzy. W najbliższą sobotę (09/04) śledźcie profil Ciasnej Kuchni na Facebooku . Do smacznego! Artykuł Cheat meal czyli domowa pizza pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna KuchniaJuż od dawien dawna przygotowuję swoje pizze, a wariacji składników może pozazdrościć niejedna pizzeria. Uwielbiam pizzę na domowym cieście i żadna mi nie smakuje tak, jak właśnie taka - na lekko puszystym spodzie. Ostatnio wymyśliliśmy naszą "włoską" pizzę z wyłącznie włoskimi akcentami w postaci takich składników jak: szynka parmeńska, mozzarella czy gorgonzola. Kolorystycznie też wszystko się zgadza - Italia pełną gębą :) zatem(...)czasie łączymy drożdże z mąką, solą, jajkiem i wyrabiamy powoli wlewając oliwę. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Odkładamy na 15 minut. Platerę do pizzy smarujemy dodatkowo oliwą, rozkładamy na niej ciasto i ponownie odkładamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy sosem pomidorowym, układamy fantazyjnie wszystkie składniki: szynkę parmeńską, ser gorgonzola, mozzarellę, oliwki i zapiekamy w temp
Delicious TitbitsSkładniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, sos pomidorowy 200 ml, przyprawa do pizzy 1/2 opakowania, ser mozarella 20 dag/starty, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 3 sztuki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki cebule pokroić w pół talarki i na oleju podsmażyć na złocisto pieczarki pokrojone wsypać do cebuli i na większym ogniu(...)podsmażać do odparowania wody co jakiś czas mieszając, na koniec dodać pieprz mielony, sól czosnkową ciasto francuskie rozwinąć na papier do pieczenia i ułożyć na blaszkę, ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy (użyłam swój sos domowy ze zmiksowanych pomidorów) wystudzone pieczarki z cebulą rozłożyć na cieście posypać startym serem mozzarella, piekarnik elektryczny nagrzany na 220C, grzanie góra
W Mojej Kuchni LubięJeśli nie masz czasu czekać aż drożdżowe ciasto na pizzę wyrośnie, jesteś głodny tu i teraz, masz alternatywę w postaci tego przepisu. Ciasto wyrabia się bardzo szybko, dodajemy ulubione składniki i od razu można piec
Ditecz