Kiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej
Kuchnia Pełna Pasjistraci znaczną ilość wody. Chłodzimy. Mleko przelewamy do rondelka grzejemy, dodajemy szpinak. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Zalewamy oliwą, mieszamy. Przelewamy mleko ze szpinakiem. Wyrabiamy ręką przez około 5 minut. Ciasto powinno być dość suche i odchodzić swobodnie od ręki, w przeciwnym razie podsypujemy mąką. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut. Następnie(...)czas zależny od grubości ciasta). Placki można przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet kilka dni. Propozycja podania: -> Mieszanka sałat -> 1 papryka czerwona -> 2 piersi z kurczaka -> 1 szalotka -> Pomidorki cherry -> Oliwa z oliwek Wykonanie: Sól, pieprz, curry, chilli, kurkuma, imbir Pierś kroimy na paski grubości około 1-2 cm. Przekładamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!którzy mają problemy z górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie(...)KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem Smażone Banany z Migdałami Zielony
Weekendy w domu i ogrodziefilo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe(...)Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety
Kulinarne przygody GatityGdy na dworze robi się słonecznie, a nowalijki są jeszcze niedostępne, zioła nawet niewysiane, to musimy sięgnąć po produkty suszone, mrożone czy puszkowane, by na talerzu
zobacz ich smakzamach :D Ale ten uśmiech Kurt taki podstępny :) A teraz pochwalę się Menu, które przygotowywałam zgodnie z duchem Kuchni Śródziemnomorskiej. Trójkąty z ciasta filo z farszem ze szpinaku i fety podane z krewetkami tygrysimi i hummusem. Trójkąty z ciasta filo bardzo dobre. Nie korzystałam wcześniej z niego. Hummus jak dla mnie za mało wyrazisty. Osobiście bardziej(...)dotykowo zapachowe nie dla mnie :) Pozostanę przy kupowaniu ryb bez wnętrzności ! Manti z kurczakiem i wołowiną. Ta propozycja mocno mnie zaskoczyła. Farsz składał się z mielonej wołowiny i mielonej piersi z kurczaka z dodatkiem mięty. Super smak. A do tego sos na bazie jogurtu greckiego z karmelizowanym masłem i płatkami chilii. Super smak ! Krem brulee z lawendą. Krem smakował
Mój Smak na Życiedoskonałe połączenie... Danie proste, ale eleganckie. Sprawdzi się jako niedzielny obiad, a także jako zimna przekąska na imprezę. Warto przyrządzić w większej ilości :) Składniki (dla 2 osób): 2 pojedyncze piersi kurczaka 4-5 suszone pomidory (np. w oleju) 60g mozzarelli natka pietruszki 6 plasterków szynki parmeńskiej,szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku sól i pieprz Przygotowanie: Filety umyć i oczyścić z błonek(...)ciasno owinąć szynką. Filety delikatnie nasmarować kilkoma kroplami oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 20-25 minut w 200 stopniach C. Jako dodatek idealnie sprawdzi się szpinak z patelni oraz kuskus
Piąty grzech głównypierwszym przypadku danie jest gotowe w 20 minut. W drugim trzeba dwa razy więcej czasu. Wszystko zależy od rodzaju mięsa jakiego użyjemy: czy będą to filety czy udka. Piersi oczywiście smażą się krócej, za to nogi, wymagające więcej cierpliwości, mają więcej smaku, a wytopiony podczas długiego smażenia tłuszcz stanowi wspaniałą bazę sosu śmietanowego. Jeśli macie mało czasu, sięgnijcie po filety(...)posiekanej 3 ząbki czosnku posiekane w plasterki 4 pomidory malinowe posiekane w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych lub duża garść pokrojonych pomidorków koktajlowych lub puszka pomidorów w zalewie Duża garść szpinaku Opakowanie śmietany 12 proc. (150 g) 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól: 2 łyżeczki do przyprawienia kurczaka plus około 1 łyżeczki do przyprawienia sosu Pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzzapomnienia. Ale , żeby nie było....to ja sobie te frytki elegancko „przerobię po mojemu” i zrobię w piekarniku ! Składniki frytki karbowane u mnie IGLOTEX filet z kurczaka salatka z szpinaku baby, pomidorków koktajlowych, sałaty lodowej przyprawa do pizzy SKWORCU olej rydzowy SEMCO olej lniany wielkopolski SEMCO olej z wielkopolski rzepakowy SEMCO czarnuszka sól różowa himalajska glassa sojowa Ponti(...)rzepakowym, wymieszaj dokładnie i szybko włóż do piekarnika na 220 stopni na około 15 minut- grzanie góra i dół. Przygotuj sałatkę, dodaj do niej wielkopolski olej lniany. Odłóż. Zgrillowane piersi z kurczaka przełóż do miski. Zalej olejem rydzowym . Następnie dodaj octu balsamicznego z Modeny Ponti. Wymieszaj i przykryj talerzem. Po 15 minutach wyciągnij frytki. Wyłóż na talerz obok sałatki. Dodaj
Z Kuchni Do Kuchniwarzyw odcinamy głowy a większe sztuki dzielimy na kawałki. Za pomocą urządzenia przygotujemy: wołowina polędwica stek rostbef wieprzowina karczek wieprzowy żeberka jagnięce pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia łososia dorsza krewetki przegrzebki ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka w skorupce Przed przystąpieniem do gotowania Należy uważnie przeczytać instrukcję i do dzieła jestem(...)Zgodnie z instrukcją w zgrzewarce. Woreczek włożyć do wolnowaru i włączyć odpowiedni program. po zakończeniu programu wyjąć jak najszybciej łososia z woreczka. Podawać z ulubionymi warzywami na przykład szpinakiem i ziemniakami i sosem chrzanowym. Moja opinia: Kiedy już opanujemy zgrzewanie woreczków, a trwa to szybko, pozostaje nam tylko włączyć główne urządzenie, włożyć produkty i czekać wymagany czas. Urządzenie jest
AZgotuj!duży" szpinak na straganie. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulki dymki oraz pora. Smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu aż się zeszklą. Następnie dodaj szpinak i smaż mieszając przez 2 minuty, aż zwiędnie. Na patelnię włóż pomidory malinowe (lub z puszki/passatę), koncentrat pomidorowy, ryż oraz niecałą szklankę ciepłej wody. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj(...)pokruszona fetą oraz cząstkami cytryny, aby każdy mógł wycisnąć sobie sok na potrawę. ➤ Rada: Zamiast fety do spanakorizo możesz podać również jajko sadzone lub upieczoną/usmażoną pierś z kurczaka
Chilli Czosnek i OliwaCzwartek – Makaron i warzywa stir fry z krewetką Piątek – Calzone z warzywami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: Kurczak z wolnego wybiegu Krewetki tygrysie 300 g (ewentualnie krewetki koktajlowe) Szpinak baby 300 Papryka czerwona Papryka zielona Papryka żółta Brokuł Dwie cebule dymki lub dwie szalotki Cytryna Pomarańcza 6 średniej wielkości ziemniaków Marchew Pietruszka Seler korzeniowy Mieszanka sałat Grzyby mun Główka(...)Niedziela – Pieczony kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback, pieczoną brukselką i sałatą Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu. Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki
Niedzielny kucharzWielu z nas cierpi często na niedoczas, a że jeść trzeba, dziś dla tych w ciągłym niedoczasie, przedstawiam przepis na obiad w kwadrans. Składniki: filet z piersi kurczaka- połowa opakowanie warzyw włoskich na patelnię woreczek kaszy pęczak olej do smażenia Przygotowanie: filet umyj i pokrój w małą kostkę nastaw garnek z posoloną wodą na kaszę na patelni rozgrzej olej(...)minut po ugotowaniu kaszy, odsącz ją z wody i dodaj do mięsa i warzyw na patelni Inne moje pomysły na filet z kurczaka znajdziesz poniżej: Filet z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Filet z kurczaka w sosie jogurtowo- koperkowym zapiekany pod pierzynką z sera Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej czyli jak ożywić nudnego kurczaka Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeMoże pełnia sezonu ziemniakowego już za nami, ale na szczęście są one dostępne cały rok:) Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ziemniaki faszerowane na dwa sposoby;) Mam nadzieję
Kuchnia Pełna PasjiKolejna lekka, zdrowa i dziecinnie prosta propozycja dla wielbicieli sałatek. Połączenie słodyczy pomarańczy, granata z prażonym słonym słonecznikiem wraz z indykiem zaskoczy niejedno podniebienie. Korzystając, że
Kuchnia Pełna Pasji