jest na prawdę pysznie :) SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób) 1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 2 cebule 1 czerwona papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 3 czubate łyżki keczupu 2 czubate łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować. 2. Mięso pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić
Kto ugości moich gości?Dodatki: 150ml jogurtu naturalnego ( lub kwaśnej śmietany) guacamole (2 awokado, cebula, sok z limetki) 150g tartego sera sałata lodowa Salsa: 1/2 - 1 czerwone chilli 20 pomidorków koktajlowych kolendra 1 limetka S&P Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka. Pierś z kurczaka również kroimy w paski. Do dużej miski wsypujemy paprykę wędzoną, sok z połowy limetki, olej, sól
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Drugą kromkę smarujemy serem, nakładamy sałatę , na to szynkę- nie na całość- ale na 3/4 kromki, na to ser topiony. Zwijamy, zawijamy w folię. Odkładamy na minimum 4 godziny do lodówki.Gotowe :) Składniki na ogóreczki z kurczakiem :1 zielony ogórek1 mała pierś z kurczaka lub udko z ugotowanego rosołuprzyprawa cajunserek typu philadelfia Wykonanie:Ogórek obieramy. Kroimy na 4 centymetrowe
Smaki Edytyporcję ciasta, ja zrobiłam z dwóch. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko do posmarowania Umyte i wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem
mojewypiekiinietylkoskładników i robi się bardzo szybko. Polecam!Składniki:200-300 g makaronu (dowolnego - u mnie kokardki)1/2 słoiczka czarnych oliwek1 duża pierś z kurczakaprzyprawa gyrosolejSos beszamelowy:1 szklanka mleka1 czubata łyżka mąki1 czubata łyżka masłasól, pieprzgałka muszkatołowatarty ser (najlepiej parmezan)Dodatkowo:kilka plasterków sera żółtego na wierzch zapiekankiSposób wykonania:1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.2. Mięso pokroić
Kuchnia domowa Anisera (u mnie gouda);Puszka ananasa (waga netto, po odsączeniu 340 g);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);3 ząbki czosnku;2 łyżki majonezu.Sposób przygotowania:Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kostkę. Dodać do sera.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać(...)fasolą konserową czy brzoskiwniami z puszki.Ser zamiast trzeć na tarce można pokroić w kostkę.Smak sałatki można wzbogacić o rodzynki i pokrojone w drobną kostkę jabłko lub o podsmażoną pierś kurczaka i szczypiorek.Sałatka nie wymaga dodawania żadnych przypraw.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapoczątku jak tylko się ona pojawiła podjęłam próbę gotowania z Pascalem i przygotowałam Tortillę z Chorizo i serem Manchago jednak nie byłam specjalnie zadowolona. Również robiłam faszerowane papryki wg. Okrasy, tutaj smakowało już lepiej. Dzisiaj wybór padł na Okrasę i wypróbowanie piersi w panierce serowej z pesto. Efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło rewelacyjnie! Mogłabym jeść sam makaron z pesto
Brzuszki Łakomczuszkisól, pieprz (ew. zioła) - olej do smażenia - odrobina mąki Przygotowanie: 1. Mięso myjemy i suszymy, każdą pierś kroimy na dwa plastry i delikatnie rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron. 2. Na każdym kawałku mięsa układamy pokrojony w kostkę ser, pomidory oraz drobno posiekane listki bazylii - najlepiej przy szerszym końcu, wtedy łatwiej zawinąć ciasną roladkę. Zawijamy
Kraina Tysiąca Smakówziemniaki (2 na porcje) - jajko - smietane - zioła prowansalskie - ser pleśniowy ( może być żółty ) - sól pieprz - gałka muszkatałowa Na samym początku zabieramy się za obranie ziemniaków (2 na osobe) oraz ugotowanie ich na pół twardo w osolonej wodzie. Następną czynnością którą należało by wykonać jest przygotowanie piersi z kurczaka (myjemy ,suszymy , kroimy na 2 części wzdłuż a następnie(...)kotlet.sie.nie spali a.będzie ready w środku. Robimy tak z pozostałą częścią kotletów. Przyprawiamy do smaku a na szerszej części rozbitego mięsa kładziemy pokrojone w małe kawałki masło, ser żółty oraz natke pietruszki którą najpierw umyliśmy a potem posiekaliśmy nie koniecznie drobno.. Czas na formowanie kotletów ! Ps. Nie rozgotujcie ziemniaków. Zakładamy boki na masło oraz inne
Wspólne smakiSZPINAK MROŻONY ROZDROBNIONY -2-3 ZĄBKI CZOSNKU -SER ŻÓŁTY STARKOWANY NA TARCE -ŚMIETANKA 30% -PRZYPRAWA GIROS -SÓL,VEGETA PRZYGOTOWANIE: SZPINAK ROZMRAŻAMY,I NA PATELNI SMAŻYMY AŻ ODPARUJE Z NIEGO WODA,DODAJEMY WYCIŚNIĘTY CZOSNEK I ŚMIETANKĘ ,CHWILĘ MIESZAMY AŻ ZACZNIE BULGOTAĆ SCHAB UKŁADAMY W NACZYNIU ŻAROODPORNYM( U MNIE ZNALAZŁ SIĘ TEŻ KAWAŁEK PIERSI Z KURCZAKA,DLA MOJEJ CÓRCI-I MUSZĘ
Swojskie jedzonkogroma cebuli, trochę wędliny, a na koniec posypałam toną żółtego sera:) Mniam!Ale co ma pizza do indyka? Ano, do pizzy zrobiłam sos czosnkowy, którego połowa została. I ta połowa właśnie wylądowała na indyku. Na koniec dorzuciłam jeszcze świeżą bazylię i gotowe. Pycha:)Składniki:- 300 - 400 g filetów z piersi indyka- 150 ml wody- 100 g śmietany 18% (można zastąpić
Kraina Tysiąca Smakówsmaczny obiad - czyli pora na kalafiora ;) SKŁADNIKI kalafior 500g mielonego mięsa wieprzowego + ulubione przyprawy np sól czosnkowa, szczypta gałki muszkatałowej 1 jajko 2 łyżki majonezu 4 łyżki tartego żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła Sól kilka ziemniaków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyty kalafior obgotować w całości w osolonej wodzie przez 5-6 minut ( w zależności od wielkości warzywa(...)diecie można obniżyć ilość kalori zastępując mięso wieprzowe np zmieloną piersią z kurczaka lub indyka. Z wystudzonego kalafiora ostrożnie wykroić głąba . Doprawione mięso mielone wciskamy jak najdokładniej w zakamarki kalafiora (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nafaszerowany kalafior odwrócić, posmarować główkę majonezem a następnie oblepić starym żółtym serem. Delikatnie docisnąć. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać bułką tartą i umieścić na środku
zielonacukinkarzeczywistości za tatarami nie przepadam. Drugą propozycją okazał się rillette panierowany w panko z pieczonym jabłkiem i posypką z migdałów. Wyglądał naprawdę apetycznie, a ja kosztowałam buraków z kozim serem, klasycznego połączenia smaków, w bardziej finezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree(...)chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny! Pierś z kaczki podana z ziemniaczanym fondantem, marynowanym burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta w środku i mięciutka. Jednak na moim talerzu zamiast kaczki, zagościł smażony ser tofu w towarzystwie takim, jak kaczka. Bardzo odpowiadało mi połączenie tofu
W kuchni Karmel-itkiciepłej wody 275 g mąki pszennej łyżka oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka oregano (niekoniecznie)Kurczak: duża pierś z kurczaka przyprawa kebab gyros słodka i ostra papryka w proszku pieprz olej Dodatki: pół cebuli 2 ogórki konserwowe pomidor 2 pieczarki 150 g sera żółtego Sos: passata pomidorowa ok. 100 ml ząbek czosnku łyżka oliwy bazylia, sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: ok. 500g piersi z kurczaka 2 średnie cebule 1 świeża czerwona papryka 4 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 ząbki czosnku garść natki pietruszki 150g sera żółtego sól PIEPRZ TURECKI firmy RAFEX PRZYPRAWA DO KURCZAKA firmy RAFEX Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w drobną kostkę
Prosto i Smacznie z Anetą