Pierś z kurczaka w sosie grzybowym na bazie jogurtu. Zazwyczaj sos grzybowy kojarzy się z sosem śmietanowym. Moje zmiany w odżywianiu, o których wspominałam ostatnio wykluczają używanie dużych ilości śmietany, dlatego zastępuję ją jogurtem. Stąd pomysł na sos jogurtowo-grzybowy, który nie jest "uboższą wersją", a wręcz przeciwnie, jest po prostu świetny!Wykorzystałam jeszcze zeszłoroczne zapasy maślaków
Kraina Tysiąca SmakówPyszny, prosty bigos w wersji nieco odchudzonej. Według mnie równie pyszny co tradycyjny :)Składniki: mała główka białej kapusty 0,5kg kapusty kiszonej 2-3 filety z
Ze smakiem i z pasjąBanalnie proste, a jakoś nie wpadło mi do głowy wcześniej, żeby takie danie zrobić;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyOdkąd jakiś czas poznałam inne oblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, a ten sposób jest naszym ulubionym
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzieci popędzają, lecz ja się wtedy często parzę,Rękawic nie używam, a rąk z azbestu nie mam, Może mi współczują - tak przynajmniej mniemam :) Składniki: 0,6 dag piersi z kurczaka, 40 dag pieczarek, 10 dag gorgonzoli, 1 por, 2 małe cebule,1 mleczko kokosowe, oliwa z oliwek, sól, pieprz, kardamon. Na patelnię wrzucamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki
Delicious TitbitsPierś z kurczaka pieczona w maśle, podana z pikantnymi warzywami i kaszą kuskus Pierś pieczoną w maśle po prostu uwielbiam :) Jest miękka, wilgotna i lekko... maślana. Do tego przyjemnie się ją przygotowuje, bo dzięki temu, że pieczemy zawiniętą w papierze do pieczenia, mięso przenika aromatem masła i przypraw bez dłuższego marynowania. Cały maślany "sos" pozostaje w papierze
Kraina Tysiąca Smakównich podejść, a w roladkach wylądowały pomidorki ze sklepu!:D Nie będę pisać składników na konkretną liczbę porcji, w zależności od potrzeb pomnóżcie odpowiednio :) Składniki: - filety z piersi z kurczaka lub indyka w ilości dowolnej - kulka mozarelli (na około 4 roladki) - pokrojone na kawałki suszone pomidory (u mnie dwa kawałki na roladkę) - świeża bazylia (po 2-3 listki
Kraina Tysiąca Smakównadal jest bardzo dobre. Składniki:100 g piersi z kurczaka50 g kaszy jaglanej 0,5 szklanki bulionu 110 g oczyszczonych pieczarek 40 g (pół) cebuli1 łyżeczka (10 g) śmietany 18%1 łyżeczka (5 g) mąki pszennej płaska łyżeczka (5 g) masłasól, pieprzPrzygotowanie:1. Pierś z kurczaka kroimy bardzo drobno (kawałki mniejsze niż 1 cmx1cm) i gotujemy
Malowane smakiemindyka wracamy do kurczaka :) Smak nadają przyprawy, nie kostki rosołowe. I warzywa, które gotowane są na parze dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych i smaku. Składniki: 2 piersi z kurczaka - u mnie 620 gramów 2 cukinie 2 marchewki 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka siemienia lnianego - jeśli ktoś nie lubi może zastąpić mąką 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka(...)suszonej bazylii 3 listki laurowe sól do smaku Pierś myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy w większe kawałki Marchewki i cukinie myjemy. Marchew obieramy i obieraczką kroimy długie, cienkie plastry. Cukinie tylko myjemy (dokładnie) i również obieraczką do warzyw kroimy długie, cienkie plastry do momentu aż pojawi się miąższ. Wyrzucamy go Mięso zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, majeranek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNiestety w wyścigu po grzyby zawsze przegrywam:) Po prostu nie jestem w stanie zmusić się w weekend do wstania o jakiejś nieludzkiej godzinie. Kiedy wychodzę o
Kraina Tysiąca Smakówprzyprawy do kurczakaSól, pieprzOlej do smażeniaPrzepis:Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie po ugotowaniu i odcedzeniu, pozostawiamy kaszę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie pierś kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach i smażymy na złoty kolor i również pozostawiamy do ostygnięcia. Paprykę, ogórka oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Po przygotowaniu(...)smażeniaPrzepis:Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pierś kurczaka - kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu kurczaka pozostawiamy go do ostygnięcia. Następnie w misce łączymy makaron, kurczaka i pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę
Emcia Pichcicukinią i papryką, nie potrafię odmówić sobie zrobienia Leczo. Wersja tradycyjna jest oczywiście z suchą, pyszną kiełbasą jednak ja, z racji mojego zdrowego odżywiania, postanowiłam ten składnik zamienić na pierś kurczaka, która niesamowicie dobrze wpasowała się w temat. Nieco odchudzona wersja Leczo nadal jest pyszna, nadal kusi smakiem i aromatem. Dla mnie Leczo to danie jednogarnkowe, gotowane długo, lubię kiedy(...)które w tym daniu urzekają smakiem, aromatem a przede wszystkim cudnym wyglądem, który niestety przypomina mi koniec lata i daje znak o początku jesieni.Składniki (4 porcje): 400 gram piersi kurczaka 6 pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 3 małe cukinie 2 papryki- u mnie żółta i czerwona 1 cebula 1 papryczka chilli sól pieprz oliwa
Mango Papajagustu nie tylko dorosłym, ale także i dzieciom. Sprawdzą się jako przekąska na imprezę, czy na Kinder Party dla najmłodszych. Paluszki z kurczaka w sezamie – Składniki:Piersi z kurczaka – 2 sztuki (ok. 400g)Sezam – 100gbułka tarta – 3 czubate łyżki1 jajkoolej rzepakowy – do smażeniasól – do smakupieprz – do smakuprzyprawa ziołowa do kurczaka(...)czubata łyżkaPapryka słodka mielona – 1 czubata łyżka Paluszki z kurczaka w sezamie – Wykonanie:Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek, osuszyć. Każdą pierść pokroić na nieduże paseczki. Posypać papryką słodką, przyprawą ziołową do kurczaka (lub zwykłą przyprawą do kurczaka) oraz solą i pieprzem.Jajko robełtać, wlać do kurczaka, wymieszać.Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Paluszki
Kulinarne PrzebojeWitajcie !!! Dziś chciałbym zaprezentować Wam pierś kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta. Jako dodatek postanowiłem podać chrupiące placki ziemniaczane. Połączenie kuchni włoskiej i polskiej okazało się trafną inspiracją. Sami oceńcie :)Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 2 osóbKoszt na przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:2 piersi z kurczaka150 g suszonych pomidorów100 g sera feta6 dużych ziemniaków1 cebulanatka pietruszki3 łyżki(...)pieprz, słodka paprykawykałaczkiPRZYGOTOWANIE-farsz:Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy pokruszony ser feta. Składniki łączymy ze sobą z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE-pierś z kurczaka faszerowana:Piersi z kurczaka nacinamy z pomocą noża tworząc w nich kieszonki. Wcześniej przygotowany farsz wkładamy do naszych kieszonek. Piersi dokładnie spinamy wykałaczkami. Podsmażamy nasze piersi z farszem
kulinarnyJapuszka kukurydzy,1 puszka groszku,3 liście laurowe,3 ziarenka ziela angielskiego,5 ziarenek pieprzu,szczypta soli.Przygotowanie: Do garnka wkładamy umyte golonki, nogi świńskie oraz piersi kurczaka. Mięso zalewamy zimną wodą, tak by nam wszystko zakryła. Dodajemy przyprawy i po ok. godzinie gotowania dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy całość ok. 2 godzin na wolnym ogniu (wyciągamy wcześniej(...)piersi kurczaka, by nam się nie rozgotowały). Podczas gotowania nóg świńskich wywar po schłodzeniu sam nam stężeje i już nie ma potrzeby dodania żelatyny. W miseczkach lub filiżankach układamy groszek, kukurydzę, pokrojoną w paseczki marchewkę oraz pietruszkę. Na to układamy pokrojone piersi kurczaka (gotowane w wywarze) i ponownie kukurydzę i groszek. Takie miseczki zalewamy wywarem
Aga w kuchni