Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na pyszną sałatkę, która od wielu lat gości na moim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia i nie
Marta GotujeKolejna placuszkowa kombinacja tym razem z kurczakiem i warzywami. Wyszło super, nie dość że mieliśmy pyszny obiadek to jeszcze kilka sztuk zostało na kolację i nawet na zimno smakowały bardzo dobrze. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 200 g pieczarek 1 por 2-3 jajka ok. 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól, pieprz, zioła prowansalskie
Simply FoodKurczaka w porach robiłam już kilka razy. Spotkałam się z wersją zapiekaną w piekarniku. Ja osobiście jednak wolę dusić go na patelni. Raz, dwa i gotowe
Pobite gary BarbarySkładniki: * 2 piersi z kurczaka * 0,5 kg pieczarek * śmietana 18% (330g) * szklanka bulionu (może być z kostki) * 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona
Pobite gary BarbarySkładniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do drobiu * pół dużego pora * pół puszki ananasa * 5 łyżek ketchupu * 5 łyżek majonezu * 5 łyżek soku z ananasa
Pobite gary Barbarygrillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu. Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym!Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie
Emcia Pichciupodobaniami i oczywiście zgodnie ze smakiem domowników. Wszystkie warzywa kroiłam sama, nie używałam mrożonych warzyw, dzięki czemu danie zyskało na smaku i aromat był na prawdę zaskakujący. Do tego dania dałam dwa rodzaje mięsa, czego właściwie nigdy nie robię, pomieszałam drób z wieprzowiną. Delikatność piersi kurczaka i wyrazistość szynki wieprzowej idealnie się komponowały. To danie można nazwać takim „śmieciuchem(...)mamy pod ręką w lodówce. Efekt był pyszny i wszyscy zajadali się ze smakiem Składniki: – 200 g makaronu ryżowego – 20 dag szynki wieprzowej; – 1 mała pojedyncza pierś kurczaka; – 3/4 czerwonej papryki; – 1/2 żółtej papryki; – mała garść suszonych grzybów mun; – pół puszki pędów bambusa; – 2 ząbki czosnku; – 1 duża cebula
dom-agi.plPity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił mi się Brad Pitt w okienku w Urzędzie Skarbowym! W senniku jednak nie ma pozycji "z Pittem pity wypełniać" ;) Jak dzisiaj po raz trzeci usłyszałam: "wypełniamy pity już niewiele czasu zostało(...)północy", stwierdziłam: "Dobra, niech Wam będzie" i wypełniłam. Dokładnie 4 pity. Zostały przyjęte bez problemów i cieszę się, że nie dostanę zwrotu. ;) Składniki na 4 porcje: 400 g piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 średnie ogórki gruntowe 200 g sera feta 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 pomarańczowa
Pełny talerzjestem fanką fast foodów ale jeśli mam na nie ochotę,to robię je w domu. Dodaję wtedy dużo warzyw, aby była to jak najzdrowsza wersja. Koniecznie z domowym sosem czosnkowym. Składniki: 4 bułki do hamburgerów 1 pierś z kurczaka pomidor sałata lodowa 1/2 zielonego ogórka 1 mała cebula 4 plastry żółtego sera mąką, jajko i bułka tarta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaziarenek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku przyprawa w płynie do smaku Przygotowanie : Do dużego garnka przekładamy umyte piersi z kurczaka, golonko i oczyszczone nóżki. Zalewamy wodą około 2 cm nad wysokość mięsa. Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie oraz około 2 łyżeczki soli. Gotujemy przez 2 godziny po czym dodajemy połowę natki pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimacie ochotę na makaronowe co nie co to polecam ten przepis. Danie jest syte, bo z mięsem i warzywami, ale za to z jogurtem naturalnym, więc nie takie ciężkie;D (zawsze to jakieś wytłumaczenie;) Składniki (na 4 porcje): 480 g piersi kurczaka 400 g makaronu spaghetti 1 cukinia 1 pomidor 1 średnia cebula 155 g pieczarek 2 suszone pomidory(...)sałaty rzymskiej do smacznej dekoracji Przygotowanie: 1. Pierś pokrój w kostkę, cukinię w cienkie plasterki, cebulę w drobną kosteczkę, pomidora i obrane pieczarki też w kosteczkę. 2. Na patelni (lub rondelku) rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekany ząbek czosnku, dodaj kurczaka, przypraw, mieszaj. 3. Na innej patelni podduś do miękkości warzywa, przypraw. Gdy będą miękkie dodaj usmażone mięso, wymieszaj
Zasmakuj Kuchniduża cebula 3 piersi z kurczaka 3 duże marchewki 1 kalafior 1 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (wcześniej rozmrozić) 400 ml mleka kokosowego 350 ml przecieru pomidorowego 750-1000 ml wody 1 łyżka curry, sól, pieprz olej kokosowy do podsmażenia Ciekawe, szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe - to doskonały pomysł na danie główne. W tym wypadku jest to lekkostrawny(...)smaków - czyli mięsa z kurczaka, warzyw, mleka kokosowego i curry. Po przygotowaniu wychodzi spora ilość - więc starczy nam to na posiłek dla naprawdę dużej rodziny - albo na obiad na 2 dni :) Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju kokosowego. Można podsmażyć ją od razu w dużym garnku, aby później nie przekładać. Dodać piersi z kurczaka pokrojone
Świat Domowej Kuchnismażonego kurczaka, odrobina makaronu, warzyw, grzybów shitake i glonów Wakame. Uwielbiam tego typu dania, szczególnie na lunch w pracy. Składniki (7-8 sztuki): 7-8 płatów papieru ryżowego 50 gram makaronu ryżowego garść suszonych glonów Wakame kilka grzybów Shitake 1/2 papryki czerwonej 1/2 ogórka zielonego 200 gram piersi kurczaka przyprawy: pieprz ziołowy, papryka(...)wrzątkiem i odstawiam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i smażę na oleju po kilka minut z każdej strony. Następnie studzę i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę i ogórka kroję w słupki. Sos sojowy mieszam z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Ugotowany makaron, glony, grzyby i warzywa marynuję w przygotowanej marynacie i odstawiam na kilka
Mango Papajałyżki kwaśnej śmietany 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś ugotować z warzywami do miękkości. Dodać kostkę rosołową. 2.Gdy mięso już jest miękkie, wyciągnąć z wywaru i widelcem podzielić na mniejsze kawałki. Marchewkę pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa wyciągnąć, a kurczaka i marchewkę ponownie przełożyć do wywaru. 3. W miseczce rozrobić mąkę i śmietanę
A Ty Smakuj Mniesię właśnie z tym okresem kojarzy. Choć nie mamy w niej świeżych warzyw, nie jest kolorowa, jest za to niezwykle smaczna i bardzo sycąca. O tak, smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda;) Polecam wszystkim tym, którzy lubią sałatki pieczarkowe. 3 pojedyncze piersi kurczaka 350-400 g białych pieczarek 2-3 małe cebule 4 jajka mała puszka kukurydzy (lub 1/2 średniej) około
Smaki Na Talerzuoknem. Wszystko sprzyja temu, by upiec domowy pasztet. Tym razem postanowiłam do masy mięsnej dodać warzywa. Pasztet dostał nowego smaku i jeszcze szybciej znika ze stołu. Polecam i Wam, na święta będzie jak znalazł Składniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 8 pieczarek 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki pól szklanki posiekanej natki pietruszki 3 marchwie(...)warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu
Z Majeczką w kuchnikilka minut). Gotowe tortille przechowujemy przykryte mokrą ściereczką- dzięki temu potem łatwo będzie je zwijać. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok. 1 cm. Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu i posypujemy nim oraz solą mięso, odstawiamy na chwilę. Warzywa i pomarańczę myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w paski, pomidor w cząstki, ogórek w plasterki a pomarańczę obieramy(...)słoiczka wkładamy jogurt, majonez, wsypujemy sól oraz utarty w moździerzu pieprz kolorowy, mieszamy i odstawiamy. Do miseczki wybijamy jajko i mieszamy je, na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Mięso z piersi kurczaka najpierw moczymy w jajku a potem w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Składanie: na środek każdej tortilli układamy sałatę, mięso
słodkie i nie tylko historie kulinarne