Składniki: 1 pojedyncza pierś kurczaka 150 g makaronu SOBA ( to makaron gryczany) 1 czerwona papryka kiełki do stir fry ( możecie je dostać w każdym supermarkecie) ok 100 g brokuła 1 łyżka mąki ziemniaczanej pęczek szczypiorku 150 g prażonych posiekanych orzechów włoskich 1 dymka olej kokosowy do smażenia marynata do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego(...)łyżeczki pieprzu białego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą zamarynować kurczaka, umytego i pokrojonego w mniejsze kawałki. Odstawić na ok 2h aby ładnie kurczak przeszedł smakiem. Przygotować wszystkie warzywa: brokuł można ugotować ja przygotowałam go na parze, paprykę pokroić w paski, szczypiorek posiekać, pokroić na piórka cebulę. Makaron gotujemy
Niezły MłynekUwielbiam sezon na dyniowate.Używam ich przez cały rok ale młode są oczywiście najlepsze. Cukinie, patisony, dynie to idealne warzywa do faszerowania na zupy kremy, zapiekanki . A najlepsze w nich jest to że mają mało kalorii i idealnie nadają się do potraw dietetycznych. W takiej właśnie wersji postanowiłam zrobić dziś patisony. Danie jest zdrowe i pyszne. I wcale nie czuję(...)Składniki: 6 patisonów (ja zrobiłam 2 patisony, 2 cukinie i 2 papryki) 60 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 10 dkg pieczarek woreczek kaszy pęczak woreczek kaszy gryczanej papryka czerwona papryka żółta cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki bulionu przyprawy: mieszanka do kurczaka, papryka słodka, majeranek, sos sojowy, sól, zioła prowansalskie Wykonanie: W patisonach odciąć „denka” i wydrążyć
Mama z miastaoleju Dodajemy pokrojoną w kostkę, przyprawioną pierś z kurczaka Gdy kurczak jest gotowy dosypujemy kaszę i chwilę smażymy Dodajemy wodę, kostki rosołowe oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinie Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 35 min co raz mieszając. W razie potrzeby możemy dolać troszkę wody. Kiedy kasza wchłonie bulion, a warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia. Smacznego
Studencka Michaziemniaki 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka curry 1/2 łyżka imbiru w proszku 1 łyżka oleju sól Sposób wykonania: Dynię czyścimy z pestek, kroimy na duże kawałki (nie obieramy). Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Tak przygotowane warzywa układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy
Qchnia po prostusobą. Na sam koniec dodać pokrojone piersi z kurczaka, cebulkę oraz groszek. Całość przyprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotleciki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotowane kotleciki podawać, np. z warzywami ugotowanymi na parze i ryżem. Smażenie kotlecików Pomysł
UgotowaćTymianek Czosnek granulowany Sól himalajska Pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka nadkrawamy w poprzek co kilka cm. Awokado kroimy na pół, przekręcamy i wyciągamy pestkę. Wydrążamy środek. Układamy pokrojone w paski awokado co 2 rozcięcia. W resztę nakładamy mozzarellę. Paprykę kroimy w paseczki. Układamy na naczyniu żaroodpornym. Posypujemy parmezanem i przyprawami. Na warzywach układamy kurczaka i ponownie doprawiamy. Pieczemy
Czarnawisienkaszaszłyki Składniki: (w zależności ile szaszłyków robimy) Pierś z kurczaka wędzony boczek ogórki kiszone cukinia papryka żółta czerwona cebula czerwona i biała Do marynaty mięsnej : olej,czosnek,majeranek,słodka papryka,tymianek ,oregano,cząber ,sól,pieprz Sposób: Kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy na minimum godzinę im dłużej tym lepiej. Kroimy nasze warzywa wedle uznania,ale nie mogą być małe
Viola cooks with passionzadowoliła moje podniebienie :D Potrawka to miks warzyw, kurczaka i makaronu. Całość łączy gęsty sos pomidorowo-dyniowy. Dużo przypraw nadaję daniu pysznego smaku i pięknego aromatu. Mimo dokładnemu wymieszaniu wszystkiego myślę, że danie prezentuje się apetycznie i nie przypomina "mamałygi" :D Składniki (3 porcje): 150 g makaronu pełnoziarnistego 1 cała pierś z kurczaka 2 cukinie 2 garście
Zdrowie na języku :PBrokuły to warzywa posiadające wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawierają wiele cennych witamin i wartości odżywczych. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznej sałatki. Połączenie brokuła z pieczarkami, kurczakiem i majonezem Roleski jest połączeniem doskonałym. Warto przygotować tę sałatkę. SKŁADNIKI: 250g pieczarek, 1/2 brokuła, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 4 jajka, 3 łyżki Majonezu Tradycyjnego ROLESKI , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia Kasiróżnym nadzieniem. Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem. Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem. Składniki: 12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) 1 kg. świeżego szpinaku 1 szt.średniej cebuli kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% pierś z kurczaka łyżka pasty z czerwonej papryki
potrawyregionalnemąki pszennej 1 łyżka keczupu Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez
VioletoweKucharzenieSkładniki:filet z piersi kurczaka ok.200gmarchewkacebulaskórka cytrynowa kawałek imbirukawałek kapusty pekińskiejszklanka mleka kokosowego olejprzyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendramakaron ryżowy Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz kawałek startej na tarce skórki
prawdziwe jedzenieCzaniecki, 2 garście rukoli, 1 podwójna pierś kurczaka, 1 por, 300 g pieczarek, 1 cebula, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, cebulkę i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Warzywa mieszamy z kurczakiem i makaronem
Aga w kuchniciekawy, miodowy smak i aromat. Dobre połączanie warzyw i mięsa raczej nie może nie smakować. Nawet wybredni, jeśli chodzi o takie smaki mężczyźni w moim domu zjedli kolację bez dąsów.PS. Zdjęcia wyszły kiepskie, bo kurczak zamiast na obiad, został podany na kolację, a za oknami już się ściemniło. Składniki: podwójna pierś z kurczaka czerwona papryka duża cebula szklanka mrożonego
Pasja SmakuObieramy kalarepę, marchew, czosnek i imbir. Czosnek i imbir siekamy razem bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę, marchew kroimy w cienkie zapałki, kalarepę – w półcentymetrowe słupki. Odkładamy pokrojone warzywa do osobnych miseczek. Obieramy cebulki – malutkie zostawiamy w całości, większe kroimy na połowy. Jeśli używacie szalotek – kroimy je na ćwiartki. Odkładamy do osobnej miski. W moździerzu tłuczemy razem kolendrę i kumin(...)pory nie odkryłam lepszej! Świeżych liści limonki kaffir szukajcie w dziale mrożonek Piotra i Pawła i sieci Kaufland. WERSJA Z KURCZAKIEM Jeśli z jakiegoś powodu nie lubicie krewetek, możecie użyć mięsa kurczaka. 350-400g piersi trzeba oczyścić i pokroić w poprzek włókien w paski grubości palca, następnie usmażyć na 2-3 łyżkach oleju kokosowego z posiekanym ząbkiem czosnku
Karo in the Kitchen