prosty sposób na wyborny i apetycznie prezentujący się obiad z soczystym mięsem z podudzia kurczaka, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i ziemniakami w wygodnym, jednogarnkowym wydaniu, czyli tzw. eintopf, co z języka niemieckiego oznacza 'jeden garnek'. Dzięki temu, że wszystkie składniki duszą się razem i ich smaki się przenikają, danie jest bardzo esencjonalne i pełne smaku, a mięso przygotowywane w ten sposób(...)polecenia, szczególnie na leniwe weekendy, by mieć więcej czasu dla siebie i dla rodziny :) Ilość składników zależy od tego, dla ilu osób przygotowywany jest posiłek, tu- dla 3 dorosłych: * piersi z podudzia- 10 szt.* * pieczarki- 300 g * pomidorki koktajlowe- 300 g * ziemniaki- 3 duże * cebula- 1 szt. * bulion warzywny- 1 szklanka (ew. mięsny lub woda) * olej- 1/4 szklanki * papryka
Kraina Miodem Płynącawięc ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g) 2 udka, obrane, bez kości, pokrojone na kawałki 150 g papryki (kolorowej) 100 g kukurydzy sól pieprz przyprawa uniwersalna Mięso mielimy. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i kukurydzę(...)naczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno. Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też są godne polecenia. Ja wszystko wyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem. Składniki: 250 g bułki czerstwej pokrojonej na mniejsze kawałki
Olikowa kuchniapyszne :) SKŁADNIKI: MARYNATA: pół jogurtu greckiego (200 g) 2 łyżki przyprawy do kebaba szczypta soli trochę pieprzu MIĘSO: ok. 70 dag piersi z kurczaka patyczki do szaszłyków ok. 8 szt WYKONANIE: Marynatę mieszamy. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą przykrywamy i chowamy do lodówki na ok. 2 godziny (lub całą noc) Patyczki moczymy(...)Ustawiłam na funkcję opiekanie z grillowaniem . Wszystko zależy od grubości mięsa. Podajemy w ulubiony sposób, u mnie z frytkami i surówką. Smacznego :) MAŁA RADA: Między mięso możemy nabić pieczarki, paprykę lub inne ulubione warzywa
Pani na deserSzybki prosty obiad, polecam. Smak sosu wyborny. Zamiast śmietany możecie dodać jogurt grecki. Wtedy danie będzie w wersji dietetycznej. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą
Kuchnia Pokoleńwięcej... 👉 Chicken poutine - frytki, opiekany kurczak, suszone pomidory, oliwki zielone, sos serowy/wybrany sos, szczypiorek 👉 Indyjskie poutine - frytki, curry, smażone tofu, sos tahini-sriracha, soczewica, kolendra 👉 Truffel poutine - frytki, kurczak opiekany, sos truflowy, parmezan, rukola Serce Dominika podbiły zaś burgery, które są robione z najwyższe jakości byczego mięsa z rodzinnej ubojni pod Łodzią. Bułki przyjeżdżają do lokalu z innego zakątka Polski(...)pikantny i nafaszerowany smakiem tak, że po zjedzeniu zapragniecie kolejnej porcji! Menu lokalu oferuje nie tylko dania dla fanów frytek czy burgerów, ale także smakowite przekąski w postaci panierowanej piersi kurczaka, frytek z batatów czy pyszne sałatki - zarówno dla mięsożerców jak i fanów roślinnej kuchni. Dla fanów bez-mięsnych sałatek propozycja od Karoliny Owczarz z grillowanym serem halloumi, mixem sałat
Cooking Monsterpotas, które potrzebują dzieci ale i starsi aby wzmocnić szkielet. Popularność filetów z piersi lub udek kurczaka jest niezmierna również wśród moich domowników. Kiedy gotuję zupy nie ma żadnych kompromisów. Zawsze używam domowy wywar z całego kurczaka lub kury. Wy też tak robicie? Tajska zupa z kurczakiem Składniki: na 4 porcje 1 mała cebula 1 czosnek solo 2 czerwone chili(...)marchewka 1 łyżka startego świeżego imbiru 1-2 łyżki czerwonej curry w paście 1 l wywaru z kurczaka lub kury 400 g kokosowego mleka obrane mięso z połowy kurczaka 1 duża cukinia 1 limonka 200 g fasolki szparagowej 4 duże brunatne pieczarki pęczek kolendry (1 doniczka) sól do smaku 2 łyżki oleju arachidowego Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę
codojedzeniasmakowało i z chęcią do tego przepisu wracamy :) Pizza, z wykorzystaniem tego ciasta, pojawiła się u nas w weekend. Tym razem w wersji kurczakowo-szpinakowej. 'pizza ze szpinakiem, pieczarkami i kurczakiem' + przepis na ciasto idealne Składniki: * ciasto idealne: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) - 200ml mleka - 50 ml przegotowanej wody - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli(...)posiekanej świeżej) - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę) - 0,5 łyżeczki soli - 1 op mrożonego szpinaku (może być rozdrobniony jak i w liściach) - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 kulki sera mozzarella - 50g sera cheddar Drożdże rozpuścić z cukrem i 1 łyżeczką mąki, w 5 łyżkach letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia
CookYourselfPołączyliśmy w pulpetach mięso wieprzowe z mięsem drobiowym. Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) -filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg) -ząbek czosnku -cebula -natka pietruszki -ok. 3 dkg masła -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -1,5 l bulionu warzywnego Fileta kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy utartą cebulę(...)formujemy placek, nakładamy porcję fileta i zawijamy pulpety. Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu ok. 15 minut. My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem, ale można podać z pieczarkami, sosem pomidorowym lub według własnego uznania. Smacznego
Maminek kulinarnyostrą paprykę) 1 białko jaja, do smarowania 1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części. 3. Kładziemy filet z kurczaka na środku ciasta. Ciasto kroimy na paseczki, prostopadle do mięsa , pomijając oczywiście środek, na którym leży nasz kurczak :) Zawijamy naprzemiennie, a następnie wkładamy na 15 minut(...)białkiem i kładziemy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut. Smacznego! :) Rada: Przed zawijaniem na kurczaka można położyć ser żółty lub mozzarellę, podsmażone wcześniej pieczarki
My Culinary Artsosem warzywnym. Po przyprawy zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju.Mięso: 1 duża pojedyncza pierś z indyka lub złączona podwójna pierś z kurczaka 5 dag sera żółtego kilka liści świeżej szałwii 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Pierś z indyka rozciąć tak, by otrzymać duży, równy płat mięsa. Ponacinać w kilku miejscach, lekko natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki(...)naczynia żaroodpornego, podlać olejem i sosem. Piec w tem. 160C przez ok. 60-80 minut. Pod koniec pieczenia sos zaciągnąć zasmażką z masła i mąki. Farsz: 5 dag pieczarek 2-3 ząbki czosnku 15 dag sera żółtego 2 żółtka kilka łyżek oleju szczypta gałki muszkatołowej pieprz szczypta soli Pieczarki obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Zdjąć z ognia. Dodać posiekany czosnek
Apetyczna babeczkaniesamowicie proste. Taki jest kurczak z kuskusem, gotowy w pół godziny. Tajemnica smakowitości polega na tym, że mięso najpierw jest obsmażane na złoto na mocnym ogniu, a potem dochodzi, razem z kuskusem, położone na wierzchu, nasycając się parą i smakami innych składników. W oryginalnym przepisie są filety z udek, które można zastąpić filetami z piersi, albo indykiem. Naszym zdaniem udka(...)czas gotowania trzeba będzie wydłużyć o jakieś 5 minut. Poza bulgurem, który gotuje się szybko. Składniki: 4 filety z udek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklana kuskusu Garść pieczarek lub 2-3 boczniaki Garść jarmużu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta kminu 21/2 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego lub wody 2 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzKurczak Marengo, Poulet Marengo czy spolszczone pule Marengo to klasyczne francuskie danie, które jak wieść gminna niesie powstało dla uczczenia Bitwa pod Marengo, napoleońskiego zwycięstwa w
Bernika - moj kulinarny pamietnikdrożdży 2 łyżki oleju 250 ml ciepłego mleka łyżeczka soli można dodać ulubione zioła Farsz: 25 dag pieczarke 2 papryki 3 duże czerwone cebule (mogą być białe) 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (można zamarynować np.w jogurcie) 1 szklanki sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach pulpa pomidorowa/koncentrat/ostatecznie ketchup sól, pieprz ulubione zioła - u mnie bazylia i ogromna(...)średnicy ok 20 cm (ja wycinałam przykładając miseczkę ;-)) Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie dodajemy do niej pokrojone w talarki pieczarki - chwile smażymy. Następnie dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich usmażonego kurczaka - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego ser żółty
sierotka maRysia w kuchniChyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!