potrzeby dolewam wody. Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym ("buraki uwielbiają cukier" jak mówi moja Mama). Zamiast kwasku można z powodzeniem użyć cytryny - ja tak robiłam kiedy karmiłam piersią, bo mój Syncio miał uczulenie na kwasek. Gotową botwinę zaprawiam odrobiną śmietany i gotowe. Tak przygotowaną botwinkę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Ulubiony zestaw mojej Mamy
Kuchnia po mojemuambicjom pisarskim ;). Jakiś natłok przemyśleń mam w głowie od tej wycieczki ;) ... widać, że w domu się zakisiłam. Oj widać. Wracając do kwestii kulinarnych dziś na obiad zrobiłam bitki z piersi indyka z przepisu mojej siostry. Już jakiś czas temu wspominała mi o tym przepisie i o tym, że jej Panowie są nim zachwyceni. Nadeszła chwila by wypróbować tę recepturę
Kuchnia po mojemuuchronić nas od czwartego podejścia i związanej z tym nudy kulinarnej z części kotlecików postanowiłam przygotować roladki. Składniki ( na jeden obiad dla modelu 2+1): 4-5 kotletów z piersi indyka (grubości ok 1 cm każdy) 1 ogórek konserwowy serek topiony w kubeczku (typu gouda, cheddar, ementaler) do posmarowania kotletów ok. 1 płaskiej łyżki masła sól, pieprz kurkuma słodka papryka
Kuchnia po mojemuprzegapienia, rzec można. Jak wspominałam, do Sarbinowa udaliśmy się uzbrojeni w jedzenie dla pułku wojska. Klopsy i leczo były zawekowane, więc spokojnie mogły sobie stać w lodówce, ale pierś z indyka, którą wzięła moja Siostra wymagała zdecydowanej i natychmiastowej interwencji. W przeciwnym wypadku skończyłaby marnie. Zdałyśmy sobie z tego sprawę późnym wieczorem po przyjeździe na miejsce, długim spacerze i kilku
Kuchnia po mojemuużywałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka ok 300 gram udźca z indyka bez kości i skóry 3 niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory
Kuchnia po mojemuzbytnio nie zależały. I tak można powiedzieć od niechcenia powstał sosik, który totalnie trafił w gust mojego Męża. Mi z resztą też bardzo smakował. Składniki: 200 gram mięsa z piersi indyka lub kurczaka + ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam mięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli
Kuchnia po mojemusiły kreacji. Trzeba było zrobić to co się da, co będzie smaczne szybkie i nie wymagające zachodu. Co to w mojej kuchni oznacza? Nieśmiertelna, niezastąpiona i nieoceniona pierś z kurczaka - a'la schabowy konkretnie. A do tego domowe frytki dla poprawy humoru, bo na pewno nie dla poprawy sylwetki ;) Przepisu podawać nie będę bo nie znam osoby, która
Kuchnia po mojemupóźniej, a konkretnie dwa lata temu potrawka z kurczaka lub indyka stała się moim głównym pożywieniem na kilka miesięcy. A to za sprawą przygody z macierzyństwem i karmieniem piersią, a przede wszystkim mojego małego Spina ze skłonnością do alergii. Oj bywało ciężko. A potrawka z kurczaka na tyle mocno mi się przejadła, że po raz pierwszy od tamtego czasu przyrządziłam
Kuchnia po mojemuwersjach posiłek przedni. Tu przedstawiam wersję kolacyjną, a o śniadaniowej innym razem. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków sera żółtego 2-3 łyżki posiekanej, usmażonej piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej cebuli 1 posiekana pieczarka szczypta ziół prowansalskich ulubione przyprawy do kurczaka (u nas sól, płatki chili, kurkuma) Przygotowanie: Chleb tostowy smarujemy cienko masłem. Kurczaka przyprawionego w ulubiony
Kuchnia po mojemutricolore 1 spory ząbek czosnku 1/2 kostki serka topionego koziego lub naturalnego sól, pieprz szafran kilka cienkich plasterków sera żółtego garść tartego sera żółtego kilka wiórków masła Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na małe kotleciki, które dobrze rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Smarujemy cienko serkiem topionym. Kładziemy na każdym po plasterku sera żółtego i kawałeczek masła. Zawijamy ścisło w małe roladki
Kuchnia po mojemumięska, które dla niego okazało się niesmaczne - możliwe, że zbyt suche ;) Z resztą przeczytajcie i sami oceńcie czy to przepis dla Was. Składniki: na roladki indycze ok. 1/2 kg piersi z indyka 3-4 suszone pomidory z oliwy 3-4 czarne oliwki łyżka posiekanej drobno cebuli łyżka posiekanego drobno ogórka kiszonego łyżka serka topionego (u mnie szczypior z cebulą) sól
Kuchnia po mojemuwędlinkę godne polecenia. Polędwiczka indycza jest dużo bardziej delikatna, miękka i krucha, więc jeśli macie pod swoją opieką małe paszcze z delikatnymi ząbkami lub te starsze i bezzębne ;) to pierś z indyka w musztardzie jest przepisem w sam raz dla Was Opisu procedury przyrządzania nie będę powtarzać. Zainteresowanych zapraszam do lektury wpisu schabowego, który powyżej podlinkowałam. Wystarczy tylko skrócić czas
Kuchnia po mojemuSiostry Karkóweczka do chlebeczka Sałatki: jarzynowa oraz chińska wg Ewy Sałatka warstwowa - tym razem wg mojej Mamy Pasztet Mamy Hani of course Schabik w musztardzie pieczony Sałatka z grillowaną piersią kurczaka Pieczone żeberka z kluskami śląskimi Mazurek biszkoptowy z bakaliami, ciasto czekoladowe i błyskawiczne - makowe Biszkoptowa babka waniliowa produkcji mojego Taty I mój Syn zwarty i gotowy pochłonąć wszystko
Kuchnia po mojemupoczątku do końca. Zestaw obiadowy pierwsza klasa. Może nie na takie upały, ale tym bardziej podziwiam za wykonanie. Sprawdźcie Panie czy jest czego zazdraszczać: Składniki (na solidny obiad): 1 pierś z kurczaka ugotowana kasza gryczana (4-5 łyżek) 2 ogórki kiszone starty ser żółty 2-3 drobno posiekane orzechy włoskie sól, pieprz jajko, bułka tarta Przygotowanie: Mięso dzielimy
Kuchnia po mojemuoraz papryką słodką i wędzoną. Mniam. Podajemy z czym chcemy i jak chcemy. Przepis na upały i sezon paprykowy idealny. Szybko, zdrowo, kolorowo. U nas następnego dnia dołożyliśmy podsmażaną pierś przyprawianą papryką wędzoną. Zupełnie nowego smaku nabrało danie
Kuchnia po mojemu