godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły. Połączenie słodkości, ostrości, świeżości pietruszki, która też neutralizuje smak czosnku z sosu chili, świetnie nadają się do grilowanych warzyw, ale i pierś grilowana z kurczaka nie pogardzi takim sosem
Basia w kuchninastępnie położyć porcję mięsa mielonego (fot.2) , posypać serem żółtym (fot.3) (część sera zostawić do posypania roladek na wierzchu) i zwinąć w rulon (fot.4) . Na rozbitą pierś z kurczaka położyć zrolowany naleśnik i zwinąć w roladkę (fot.5) . Przygotować marynatę. Składniki marynaty wlać do miski i wymieszać. Proporcje należy dobrać wg własnego gustu. Zwinięte roladki mięsne obtoczyć
Świat Domowej Kuchninaturalnego 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku szczypta soli, pieprzu pół łyżeczki musztardy WYKONANIE Seler należy opłukać, odciąć liście i końcówki, pokroić w drobną kostkę. Dodać suszoną żurawinę. Pierś z kurczak opłukać, pokroić w kostkę. Dodać przyprawę do kurczaka i smażyć na 1 łyżce oliwy, na niedużym ogniu. Gdy odparuje woda, dodać łyżkę miodu, wymieszać. Smażyć,aż kurczak będzie
W kuchennym oknie Ewypotrzeby dolewam wody. Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym ("buraki uwielbiają cukier" jak mówi moja Mama). Zamiast kwasku można z powodzeniem użyć cytryny - ja tak robiłam kiedy karmiłam piersią, bo mój Syncio miał uczulenie na kwasek. Gotową botwinę zaprawiam odrobiną śmietany i gotowe. Tak przygotowaną botwinkę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Ulubiony zestaw mojej Mamy
Kuchnia po mojemuambicjom pisarskim ;). Jakiś natłok przemyśleń mam w głowie od tej wycieczki ;) ... widać, że w domu się zakisiłam. Oj widać. Wracając do kwestii kulinarnych dziś na obiad zrobiłam bitki z piersi indyka z przepisu mojej siostry. Już jakiś czas temu wspominała mi o tym przepisie i o tym, że jej Panowie są nim zachwyceni. Nadeszła chwila by wypróbować tę recepturę
Kuchnia po mojemuuchronić nas od czwartego podejścia i związanej z tym nudy kulinarnej z części kotlecików postanowiłam przygotować roladki. Składniki ( na jeden obiad dla modelu 2+1): 4-5 kotletów z piersi indyka (grubości ok 1 cm każdy) 1 ogórek konserwowy serek topiony w kubeczku (typu gouda, cheddar, ementaler) do posmarowania kotletów ok. 1 płaskiej łyżki masła sól, pieprz kurkuma słodka papryka
Kuchnia po mojemuprzegapienia, rzec można. Jak wspominałam, do Sarbinowa udaliśmy się uzbrojeni w jedzenie dla pułku wojska. Klopsy i leczo były zawekowane, więc spokojnie mogły sobie stać w lodówce, ale pierś z indyka, którą wzięła moja Siostra wymagała zdecydowanej i natychmiastowej interwencji. W przeciwnym wypadku skończyłaby marnie. Zdałyśmy sobie z tego sprawę późnym wieczorem po przyjeździe na miejsce, długim spacerze i kilku
Kuchnia po mojemuużywałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka ok 300 gram udźca z indyka bez kości i skóry 3 niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory
Kuchnia po mojemuzbytnio nie zależały. I tak można powiedzieć od niechcenia powstał sosik, który totalnie trafił w gust mojego Męża. Mi z resztą też bardzo smakował. Składniki: 200 gram mięsa z piersi indyka lub kurczaka + ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam mięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli
Kuchnia po mojemusiły kreacji. Trzeba było zrobić to co się da, co będzie smaczne szybkie i nie wymagające zachodu. Co to w mojej kuchni oznacza? Nieśmiertelna, niezastąpiona i nieoceniona pierś z kurczaka - a'la schabowy konkretnie. A do tego domowe frytki dla poprawy humoru, bo na pewno nie dla poprawy sylwetki ;) Przepisu podawać nie będę bo nie znam osoby, która
Kuchnia po mojemupóźniej, a konkretnie dwa lata temu potrawka z kurczaka lub indyka stała się moim głównym pożywieniem na kilka miesięcy. A to za sprawą przygody z macierzyństwem i karmieniem piersią, a przede wszystkim mojego małego Spina ze skłonnością do alergii. Oj bywało ciężko. A potrawka z kurczaka na tyle mocno mi się przejadła, że po raz pierwszy od tamtego czasu przyrządziłam
Kuchnia po mojemuwersjach posiłek przedni. Tu przedstawiam wersję kolacyjną, a o śniadaniowej innym razem. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków sera żółtego 2-3 łyżki posiekanej, usmażonej piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej cebuli 1 posiekana pieczarka szczypta ziół prowansalskich ulubione przyprawy do kurczaka (u nas sól, płatki chili, kurkuma) Przygotowanie: Chleb tostowy smarujemy cienko masłem. Kurczaka przyprawionego w ulubiony
Kuchnia po mojemutricolore 1 spory ząbek czosnku 1/2 kostki serka topionego koziego lub naturalnego sól, pieprz szafran kilka cienkich plasterków sera żółtego garść tartego sera żółtego kilka wiórków masła Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na małe kotleciki, które dobrze rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Smarujemy cienko serkiem topionym. Kładziemy na każdym po plasterku sera żółtego i kawałeczek masła. Zawijamy ścisło w małe roladki
Kuchnia po mojemumięska, które dla niego okazało się niesmaczne - możliwe, że zbyt suche ;) Z resztą przeczytajcie i sami oceńcie czy to przepis dla Was. Składniki: na roladki indycze ok. 1/2 kg piersi z indyka 3-4 suszone pomidory z oliwy 3-4 czarne oliwki łyżka posiekanej drobno cebuli łyżka posiekanego drobno ogórka kiszonego łyżka serka topionego (u mnie szczypior z cebulą) sól
Kuchnia po mojemuwędlinkę godne polecenia. Polędwiczka indycza jest dużo bardziej delikatna, miękka i krucha, więc jeśli macie pod swoją opieką małe paszcze z delikatnymi ząbkami lub te starsze i bezzębne ;) to pierś z indyka w musztardzie jest przepisem w sam raz dla Was Opisu procedury przyrządzania nie będę powtarzać. Zainteresowanych zapraszam do lektury wpisu schabowego, który powyżej podlinkowałam. Wystarczy tylko skrócić czas
Kuchnia po mojemu