pierś - 15998 przepisów (strona:134/1067)

Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs 163

Nakłuj widelcem lub delikatnie natnij nożem tłuste obszary kaczki, nadziej ją cebulą, jabłkiem i rozmarynem, odkładając 2 gałązki, po czym natrzyj całą porządnie papryką, solą i pieprzem. Ułóż kaczkę piersiami do dołu w większym naczyniu do zapiekania, wlej 1/2 szklanki wody i włóż do nagrzanego piekarnika. Obracaj ją od czasu do czasu i piecz przez około 40 minut, aż zacznie(...)naczynia do szklanki. W tym samym naczyniu ułóż ziemniaki, polej je 2 łyżkami kaczego tłuszczu, obtocz je w nim i dopraw porządnie solą. Następnie ułóż na środku kaczkę piersiami do góry i piecz aż ziemniaki i kaczka ładnie się zarumienią a termometr kuchenny wbity w pierś wskaże ok. 70 oC. Wyjmij kaczkę z piekarnika, przełóż kaczkę na talerz do podania

karmelowy
,,Roladki z indyka z czarnym sezamem’’ 125

sezamu dodają oryginalnego aromatu i smaku naszym potrawom, a organizmom wielu korzystnych mikroelementów i witamin. Roladki te powstały dzięki życzliwości marki marki ePrezenty Helio Ole! , oraz Stovit, Składniki: 2 piersi z indyka 4 łyżki czarnego sezamu Helio Sól, pieprz olej do smażenia duże jajko mąka sól morska Stovit pieprz świeżo zmielony Stovit Wykonanie: Piersi delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy solą(...)pieprzem. Na każdą pierś posypujemy czarnym sezamem. Zawijamy w roladę pomagając sobie wykałaczkami. Tak przygotowane roladki obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconych z solą, pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju podsmażamy roladki z każdej strony a następnie dopiekamy w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach

Podróż w kulinaria
Pieczony indyk teriyaki 107

Bardzo aromatyczna pieczona pierś z kurczaka doskonale łączy w sobie smaki sosu teriyaki, miodu, octu winnego i rozmarynu. Wspaniale sprawdzi się na rodzinnych obiadach lub świątecznym stole.   Składniki: Duża pierś z indyka (około 800g) 150ml sosu teriyaki 2-3 łyżki miodu naturalnego 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Sposób(...)przygotowania: Pierś z indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, miód, olej, ocet i rozmaryn dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i macerujemy w marynacie przez kilka godzin a najlepiej przez noc. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50-60 minut. Co 15 minut polewamy mięso marynatą. Po wyciagnięciu z piekarnika mięso pozostawiamy żeby

Pyry na Gaz
FILET DROBIOWY W SOSIE GORGONZOLA Z FIGAMI 152

Kolejny pomysł na obiad z kurczakiem w roli głównej. Soczyste piersi kurczaka w pysznym sosie z białego wina, śmietanki i sera gorgonzola. Ze świeżymi figami, które dodane do sosu na sam koniec, zachowują jędrność i kształt. Szybkie do przygotowania, na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu na kuchennym blacie.  Najlepiej smakują podane z białym ryżem lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI(...)PORCJE 2 piersi kurczaka (2x150 g) przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili w proszku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki białego wina 1/4 szklanki bulionu lub wody 1/2 szklanki śmietany 30% 80 g sera gorgonzola  2 duże świeże figi igiełki rozmarynu do dekoracji WYKONANIE Piersi kurczaka oczyszczamy z błon

cool and minty
Filet kurczaka w sosie dyniowym 103

niesamowicie smaczne. Zachęcam do przygotowania   Przepis na dwie porcje dania Filet kurczaka w sosie dyniowym   SKŁADNIKI: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pojedynczy duży filet z piersi kurczaka lub dwa małe 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula 1 marchew 200 g dyni piżmowej sól czarny pieprz mielony 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka curry 500 ml bulionu(...)marchew obrać, pozbawić dynię pestek. Warzywa opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Filet z piersi kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie oprószyć mąką pszenną. Na patelni

WSZYSTKO SMACZNE
Kotlety siekane z piersi kurczaka i sera żółtego 154

Ostatnio natknęłam się na przepis Ewy Wachowicz na kotleciki z indyka, akurat w lodówce miałam piersi kurczaka, więc zmieniłam trochę przepis i zrobiłam dzisiaj na obiadek. Moim bliskim bardzo smakowały!!! 😃Kotleciki podałam w towarzystwie pieczonych frytek oraz surówki Coleslaw.  Składniki: piersi kurczaka 2 szt, cebula 1 szt, czosnek 4 ząbki, ser żółty 200 g, natka pietruszki 2 łyżki, szczypiorek(...)łyżki, curry 2 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, jajka 2 szt, mąka ziemniaczana 3 łyżki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Do tego dodajemy drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany szczypiorek i natkę.Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy wszystko razem. Kotleciki kładziemy

kulinarne odsłony pati
Pikantny kurczak w paście chili Gochujang 213

zrobienia zupy, którą podam w kolejnym przepisie (podlinkuję go również tutaj, po publikacji). Kurczaka oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Wycinamy szyję razem z kręgosłupem i kuperkiem. Odwracamy kurczaka piersiami do góry i mocno przygniatamy dłońmi w okolicy mostka, spłaszczając go. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce – zaczynamy od przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i startego na najdrobniejszych oczkach tarki imbiru(...)blat, żeby mięso zdążyło się ogrzać do temperatury otoczenia.   Piekarnik rozgrzewamy do 200 ⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu . W blaszce układamy zamarynowany kręgosłup a na nim kurczaka, piersiami do góry. Wstawiamy mięso na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 ⁰C i pieczemy kurczaka jeszcze 50 minut

Karo in the Kitchen
Tortille meksykańskie z kurczakiem 218

Bardzo smaczne tortille z mięsem z piersi kurczaka, warzywami i sosem pomidorowym. Jeśli zależy nam na szybkim zrobieniu obiadu farsz można przygotować już poprzedniego dnia, a potem podgrzać, zawinąć w tortille i gotowe! :) Składniki na 4 sztuki: Farsz: ok. 400 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 1 mała czerwona papryka mix warzyw meksykańskich w słoiku: czerwona fasola, kukurydza, groszek(...)cukier, ocet oraz bazylię i zblendować. Gotować jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zacznie gęstnieć.    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, pierś doprawić i podsmażyć, dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę, smażyć przez kilka minut. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do mięsa, smażyć, aż zacznie delikatnie mięknąć. Na koniec

Simply Food
Kurczak z tofu i warzywami 130

warzywami jest przepisem z lekką nutką orientu – możecie go podawać z ryżem lub makaronem chińskim. Do zrobienia dania użyłam mięsa z udek kurczaka – czasami zastępuję nimi piersi. Mięso z udek kurczaka według mnie jest nieco smaczniejsze, ponieważ nie jest ono tak suche, jak piersi z kurczaka (jednak także w tym przepisie możecie ich użyć). Jeżeli nie macie sosu(...)kolendrą Przepis na kurczaka z tofu i warzywami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut Składniki opakowanie tofu 3 udka z kurczaka - bez kości (możecie użyć również piersi z kurczaka) 2 ząbki czosnku mała cebula mała cukinia 2 pomidory 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego łyżeczka ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka kurkumy 2 łyżki sezamu sól

Kuchnia Bazylii
Proste czerwone curry z kurczaka 198

czerwone curry z kurczaka Znajomym bardzo smakowało, więc mam nadzieję, że Wy także je polubicie. Proste czerwone curry z kurczaka Proste czerwone curry z kurczaka - składniki około 60 dag piersi z kurczaka  1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2-3 szalotki pokrojone w cienkie półplasterki 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru 2 zielone papryczki chili 3-4 liście limonki(...)wariant dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki, oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście

Cztery Fajery
Fit polędwiczki z piersi kurczaka w trzyskładnikowej marynacie z suszoną natką pietruszki 102

Czasami prostota w kuchni naprawdę popłaca, a dzięki temu możemy zająć się czymś innym i przy okazji smacznie zjeść. Uwielbiam polędwiczki z piersi kurczaka, ponieważ po przyrządzeniu są bardziej miękkie i soczyste niż sama pierś. Zaprezentowany przepis nie jest skomplikowany, więc możecie urozmaicić go ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem lub papryką. Suszona natka pietruszki nadała mięsu przyjemnego smaku i aromatu. Takie(...)polędwiczki świetnie się sprawdzą jako dietetyczny posiłek lub pokrojone w kostkę - jako składnik sałatki. Polecam! 400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki  Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą

Di gotuje
Pierś ze szpinakiem i serem pleśniowym. 144

Składniki: -pierś z kurczaka -szpinak świeży lub mrożony -ząbek czosnku -ser pleśniowy -sól -pieprz -majeranek -olej -łyżeczka masła Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy. Nacinamy co 1 cm. Mięso nacieramy odrobiną oleju i przyprawiamy solą, pieprzem i majeranku. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy czosnek a następnie dodajemy szpinak. Podsmażamy do odparowania wody. Ser pleśniowy kroimy w cienkie paski. W każde nacięcie(...)wkładamy plasterek sera i szpinak. Piersi pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinkę. Smacznego

Magia jedzenia.
Wypasione kanapki z grillowanym kurczakiem, pesto z suszonych pomidorów i serem żółtym Gouda 138

odsączonych z zalewy 1 ząbek czosnku 40 g pestek dyni garść liści bazylii 4 łyżki oliwy extra virgin opcjonalnie: pół łyżeczki płatków chilli sól i pieprz ponadto: 1 pojedyncza pierś z kurczaka łyżeczka oliwy sól, pieprz 1 pomidor 6 czarnych oliwek 2 małe bagietki 2 garście rukoli 4 plastry sera żółtego Hochland Gouda Przygotowanie kanapek z grillowanym kurczakiem: 1. Zacznij(...)przygotowania pesto z suszonych pomidorów. Wszystkie składniki pesto umieść w pojemniku malaksera i zmiksuj na pastę. 2. Pierś z kurczaka oczyść, posyp solą i pierzem i posmaruj oliwą. Dobrze rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej kurczaka z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 minuty na stronę). Odłóż na 5 minut, aby mięso odpoczęło. 3. Pomidory i oliwki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś z kurczaka w warzywach 164

Bardzo lubię ryż z piersią kurczaka, warzywami i sosem słodko-kwaśnym, robi się go szybko i fajnie smakuje (a żeby było szybciej to najwygodniej było kupić gotowy sos w słoiku). Jednak ostatnio staram się używać jak najmniej gotowych produktów, więc podjęłam się poszukiwań przepisu na sos, który godnie mógłby zastąpić ten sklepowy. Szukałam i znalazłam, nie jest może stricte słodko(...)pewnie taki by się stał), ale i tak bardzo nam zasmakował, więc polecam i podaję przepis dalej :) Składniki na 2-3 porcje: (Inspiracja: " Przyślij Przepis ") ok. 400 g piersi z kurczaka sól i pieprz 2 marchewki 1 pietruszka 0,5 małego selera  1 nieduży por 1 duży ząbek czosnku  2 listki laurowe 2 ziela angielskie 2-3 łyżki

Simply Food
Indyk w kremowym sosie pieczarkowym z suszonymi pomidorami 157

jogurtu greckiego, serka śmietankowego i mleka. Całość zaś doprawiłam na włoską nutę bazylią i oregano. Podałam z kaszą orkiszową. Możesz ugotować taką, jaką lubisz. Składniki na 4 porcje: 600g piersi z indyka (możesz zastąpić z piersią z kurczaka) 2 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku 500g pieczarek 50g suszonych pomidorów 100g serka śmietankowego typu Twój Smak 150g jogurtu greckiego(...)100ml mleka 1 łyżeczka oregano Garść listków świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej bazylii) Sól i pieprz do smaku Do podania 200g kaszy (u mnie orkiszowa ) Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Obsmażyć na rozgrzanej łyżce oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania