Jeśli lubicie kurczaka, mam dla Was pomysł na piersi, smażone(...)głębokim tłuszczu. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, miękkie i bardzo soczyste. Podaję je zawsze z sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka papryki
Smak mojego domuPyszny pomysł na zdrowy, aromatyczny obiad :) SKŁADNIKI (dla 4 osób- 1 porcja - 278 kcal) 2 większe pojedyncze piersi z kurczaka (600 g) 8 suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli (125 g) kilka listków bazylii sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka oliwa z oliwek - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE Każdą pierś przekrawamy w poprzek na 2 cieńsze kotlety. Lekko rozbijamy, doprawiamy z każdej
Moje Kuchenne Rewelacjezwykle zupełnie inny (żółty), aniżeli w przypadku ptactwa fermowego (blady, czasami prawie biały). Do góry Rozbiór kaczki Większość z nas całkiem dobrze radzi sobie z podzieleniem całego kurczaka na części – nogi, piersi (z filetowaniem lub bez), skrzydła, grzbiet… Jesteśmy bowiem z doświadczenia przyzwyczajeni do anatomii kurczaka, nawiasem mówiąc bardzo zbliżonej do indyka, perliczki czy bażanta. Okazuje się jednak(...)dokonujemy rozbioru kaczki po raz pierwszy, musimy po prostu samodzielnie przekonać się jak je odciąć bez uszkadzania otaczającego mięsa. Próba zrobienia tego tak jak w kurczaku skończy się zapewne nieestetyczną „demolką”. Piersi z kaczki odfiletowujemy w zasadzie tak ja w kurczaku, ale robimy to bardzo ostrożnie, gdyż mięso jest tam wbrew pozorom delikatne. Najpierw rozcinamy skórę na mostku, a potem
Kulinarna Pokusaprosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Poniższe danie najlepiej smakuje podane z ugotowanym ryżem. To taki słoneczny obiad w pochmurny dzień :) Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1 duża puszka brzoskwiń w syropie + 1 szklanka soku z puszki 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz curry olej do smażenia Pierś umyć(...)osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i curry. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać kawałki kurczaka. Przesmażyć na złoty kolor. W międzyczasie sok z puszki odlać do szklanki, a brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Do podsmażonych piersi wlać sok z brzoskwiń. Całość smażyć na mniejszym ogniu. Gdy sok lekko się zredukuje to dodać pokrojone
Ugotowaćteż pikantny ketchup. No i moje naczynie było zbyt małe, część musiałam przełożyć do drugiego naczynia. Tak więc misa musi większa niż 2,5l... Składniki: kurczak gyros: - 800g piersi z kurczaka - 2-3 łyżki oleju (u mnie oliwa z wytłoczyn, bez posmaku) - 30g przyprawy gyros (użyłam z 'Kuchni Świata", bez zbędnych dodatków) Piersi umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, pokroić na nieduże
Smaczne ZdroweSkładniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sól, pieprz * 1 duża cebula * 25 dag pieczarek * szklanka kremówki * zupa cebulowa w proszku * 1 jajko * płaska łyżka tymianku * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstały 4 kotlety. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Jak cebula zmięknie dodajemy pieczarki
Pobite gary Barbarysłodko-kwaśny. Pulpeciki można też spróbować zrobić w piekarniku. Przepis pewnie będę jeszcze modyfikować, albo zrobię coś innego na jego podstawie. Klopsiki okazały się dobrą alternatywą dla standardowej piersi z kurczaka, której już miałam powoli dość - urozmaicony smak. Składniki (1 porcja - zdjęcie): 250 g piersi z kurczaka 25 g (2,5 łyżki) bułki tartej pół roztrzepanego jajka 2-3 łyżeczki(...)dałam dwie, ale myślę, że następnym razem dam więcej) 0,5 łyżeczki mielonego imbiru posiekana natka pietruszki (sporo - jak widać na zdjęciu) sól (według uznania) Przygotowanie: 1. Mielimy pierś z kurczaka ; 2. Do zmielonej piersi dodajemy wszystkiego wymienione składniki; 3. Masę mieszamy - wygniatamy; 4. Lepimy małe pulpeciki; 5. Gotujemy w parowarze ok. 10 min Kaloryczność: Porcja ze zdjęcia
Malowane smakiemDanie obiadowe, do wykonania w 30 minut. Nie zawiera mąki, wiec jest dla chorych na gluten. Aby było smaczniej i soczyściej namocz piersi z kurczaka w zimnej osolonej wodzie przez minimum 30 minut. Mięso nie będzie wysychało podczas pieczenia. Fajne urozmaicenie, nie zawsze trzeba mieć na obiad ziemniaki... Obiad dla dwóch głodnych, dorosłych ludzi: - 1 pierś podwójna z kurczaka, olej
Pasje JolkiKurczak w pomidorach – po prostu pycha! :) To kolejna propozycja na szybki obiad. Można go przygotować dzień wcześniej wieczorem, a następnego dnia tylko go odgrzać :) Polecam
Kulinarne Przebojekukurydzy konserwowej * odrobina sera fety do posypania na wierzch * garść groszków ptysiowych (użyłam Brześć ) * 150 g piersi z indyka * sól * przyprawa do kurczaka (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Pierś z kurczaka posypać solą i przyprawą do kurczaka, grillować na patelni grillowej (polecam patelnię grillową Ballarini , korzystam z niej od 8 miesięcy praktycznie codziennie a ona nadal wygląda jak nowa
Zrób to smacznieGotowanie pysznych obiadów jednogarnkowych wychodzi mi chyba najlepiej. W dodatku jeśli są dietetyczne to tym lepiej. Bo to danie było pyszne, takie zwykłe, z tego co
Bernika - moj kulinarny pamietnikdodałam gin wymieszany z sokiem pomarańczowym - efekt końcowy bardzo mi się spodobał więc po raz kolejny niestosowanie się do przepisu uważam za pozytywne KURCZAK W ESTRAGONIE Składniki pierś z kurczaka jedna cebula ząbek czosnku pół szklanki śmietany 30% szczypta estragonu pół kieliszka dżinu (u mnie Lubuski) wymieszanego z połową szklanki soku pomarańczowego Do dzieła!!! Cebulę(...)cebulę i czosnek - chwilę razem dusimy. Na cebulę wykładamy kurczaka i zalewamy całość sokiem z ginem. Dodajemy estragon. Przykrywamy i dusimy do miękkości kurczaka. Gdy kurczak będzie już uduszony - po delikatnym nakrojeniu wnętrze piersi będzie białe - zdejmujemy go z patelni a do sosu który pozostał wlewamy śmietanę. Całość smażymy aż woda odparuje i powstanie nam kremowy sos. Kurczaka podałam
sierotka maRysia w kuchniprzypadło do gustu. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje :) Polecam Wam także wypróbować przepis: Sałatka Gyros ognista Potrawka z kurczaka a’la Gyros – Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe czerwone cebule 3 łyżki oliwy z oliwek 3-4 łyżki przyprawy Gyros do kurczaka (w zależności jak mocno ostre potrawy lubicie) 1 papryka czerwona, żółta i zielona
Kulinarne Przebojepietruszkę - korzeń oliwę z oliwek 250 ml wody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Obrane warzywa umieszczamy w środku kurczaka. Przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym nacieramy piersi z kurczaka pod skórą . Resztkę masła rozprowadzamy równomiernie po całym kurczaku i dokładnie wmasowujemy. Polewamy kurczaka oliwą z oliwek. Kurczaka pieczemy w naczynia żaroodpornym, do którego wlewamy 250 ml wody. Kurczak
Kolejny blog o gotowaniu