chrupiącym pieczywem. Miękka kapustka, soczysta pierś z kurczaka i chrupiący boczek - mniam.... polecam Składniki: 1 młoda kapusta 2-3 filety z kurczaka 250 g wędzonego boczku 200 ml rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18 % pół łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz przyprawa do kurczaka 1-2 łyżki oleju 1 łyżeczka oregano Przygotowanie(...)kapustę kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mieszamy ze sobą rosół ,śmietanę , koncentrat pomidorowy, papryka słodka sól i pieprz - tak powstałym sosem polewamy po wierzchu kapustę. Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół i posypujemy przyprawą do kurczaka i skrapiamy odrobiną oleju , układamy jeden koło drugiego na kapuście, na wierzch układamy plastry boczku i posypujemy oregano. Przykrywamy naczynie
Swojskie jedzonkolodówki (najlepiej na noc, minimum 4 godziny). Skrzydełka grillujemy około 20 minut często je przewracając na drugą stronę. Pamiętajcie, by dobrze rozgrzać grill Smacznego Szaszłyki z grilla Składniki: pierś z kurczaka czerwona i żółta papryka czerwona cebula mała cukinia 1-2 łyżki przyprawy do grilla Na marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka curry po szczypcie oregano, rozmarynu, tymianku(...)pieprzu, soli i granulowanego czosnku Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki (tak by można je było nabić na patyczki do szaszłyków). Przygotowujemy marynatę mieszając składniki i nacierając nimi kawałki kurczaka. Wstawiamy do lodówki na noc. Nabijamy na patyczki do szaszłyków pokrojone składniki w dowolnej kolejności. Gotowe szaszłyki posypujemy przyprawą do grilla. Grillujemy często obracając. Smacznego Udanego grillowania
Słodkie okruszkigłodomorów, którym jabłko nie wystarczy podamy kaszę kuskus z suszonymi morelami i świeżym imbirem. Do przygotowania całego dania potrzeba nam: 4 duże jabłka (Ligole lub Championy) 1 podwójna pierś z kurczaka paczka migdałów w płatkach (150g) garść orzechów włoskich sok z połowy cytryny pół lampki słodkiego białego wina 100-150 g kaszy kuskus 100 g suszonych moreli 4 cm świeżego(...)znacznie nie uszkodzić ścianek jabłka, zostawcie je około 0,5 cm albo i grubsze. Wnętrze jabłek pozbawione pestek i części z ogryzka wrzućcie do miski i skropcie cytryną. Pierś z kurczaka trzeba rozdrobnić, ja preferuję krojoną w drobną kostkę, ale mielenie to też nie grzech. Migdały i orzechy włoskie podprażamy na patelni i dodajemy do jabłek. Na koniec dodajemy pokrojone
Kuba GotujePierś z kurczaka, czyli powszechnie lubiane i popularne wśród osób aktywnych fizycznie mięsko. Podana wraz ryżem i warzywami to już pewnego rodzaju "klasyk" dla sportowców. Jednak nie ukrywajmy, że mimo wielu pysznych sposobów, na które można ją przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się(...)całość w rulon, który spinamy za pomocą wykałaczki Gotujemy na parze przez 15 minut I takim sposobem otrzymujemy aromatyczne, smaczne i lekkostrawne roladki, a tym samym świetny substytut piersi z kurczaka. Nie jest to danie szalenie trudne w przygotowaniu a efektowne, co stanowi bardzo duży plus. Warto więc trochę poeksperymentować i sięgać po pysznego i zdrowego indyka częściej niż
peanutbuttermonsterrównież lubisz sałatki curry, polecam też sałatkę z orzo, selerem konserwowym, wędzonym kurczakiem i ananasem , sałatkę z tortellini, kurczakiem i brokułem czy sałatkę ryżową z kukurydzą i ananasem . 1 szkl. makaronu orzo 2 małe polędwiczki z indyka (około 350-400 g), mogą być też piersi kurczaka 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (165 g po odsączeniu) 1/2 szkl. suszonej żurawiny
Smaki Na Talerzufiletem z kurczaka, słodkim granatem, delikatnym serem. Idealnie sprawdzi się na wynos do lunchboxa. Składniki: duże opakowanie mixu sałat (w mnie z kapustą czerwoną), 600 g filetu z piersi kurczaka, 1 owoc granatu, ser camembert naturalny, średniej wielkości cebula czerwona, 3 łyżki oliwy z oliwek, czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka (w mnie złocista), łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka oregano, sól Przygotowanie
Lena Gotujekapusty pekińskiej, marynowanych pieczarek, wędzonego kurczaka, pomidorów i boczku, przełożone sosem majonezowo-ketchupowym. Prosto, a jak smacznie! To kolejna propozycja dla wielbicieli sałatek warstwowych, sałatek z wędzonym kurczakiem czy sałatek z boczkiem. No i dobra wiadomość, na drugi dzień jest równie smaczna, co tuż po przygotowaniu. 1/2 główki kapusty pekińskiej 1-2 wędzone piersi kurczaka 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek
Smaki Na TalerzuSałatka gyros to pyszna warstwowa przekąska imprezowa, idealna na każde możliwe przyjęcie. Składniki 1 pierś z kurczaka przyprawa gyros cebula 4-5 ogórki konserwowe lub kiszone papryka 1 puszka kukurydzy 1/2 kapusty pekińskiej 3 duże(...)łyżki majonezu i 3 łyżki keczupu Przygotowanie Pierś pokroić na grube paski, posypać przyprawą i smażyć z obu stron. Po usmażeniu zostawić na talerzu na 5-10 min. Po tym czasie pierś pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Majonez i keczup wymieszać. Na spód położyć pokrojoną pierś z kurczaka i równomiernie posypać cebulę, ogórki, paprykę, kukurydzę, polać
Wasze Przepisyktóre można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kluskami śląskimi. Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka (u mnie złocista) 100g świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku pieprz 200g śmietany 18% 50g serka topionego olej i masło do smażenia Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka dowolnie pokroić, obsypać przyprawą do kurczaka i odstawić na 30 minut. Na patelni
Kuchnia domowa Anipojedyncza pierś z kurczaka. Marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka octu ryżowego, 2 kopiaste łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta chili, 1 łyżeczka oleju. Dodatkowo: 30-40 ml wody, 1 łyżka sezamu, drobny szczypiorek do posypania. Kurczak teriyaki w zdrowszej, bo pieczonej wersji. Idealny z dodatkiem ryżu lub nawet jako dodatek(...)bułek pita lub kebab. Bardzo prosty i szybki przepis. Polecam. Pierś z kurczaka dokładnie umyć i sunąć wszystkie zbędne błonki. Pociąć na niewielkie paski. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Teraz czas na marynatę. Przygotować niewielką miseczkę. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Dodać ocet, miód, sos sojowy, imbir, paprykę, chili i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną
Świat Domowej Kuchnirazem postawiłam na kurczaka, oliwki i słodkie ziemniaki, które dobrze komponują się z mieszanką wspaniałych arabskich przypraw. Danie dobrze smakuje z kuskusem, ryżem, kaszą i ziemniakami. Smacznego:) 500 g piersi kurczaka, garść oliwek, duży słodki ziemniak, 2 cebule, 2 duże ząbki czosnku, gałązka selera naciowego (opcjonalnie), 2 łyżeczki miodu (lub do smaku), kilka łyżek soku z cytryny (do smaku), łyżeczka
Lekcje w kuchniSkładniki: 2 łodygi selera naciowego 1 puszka kukurydzy 2 pojedyncze piersi z kurczaka pół główki kapusty pekińskiej 1 puszka ananasa olej do smażenia Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka curry sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Smażymy na odrobinie oleju i studzimy. Ananasa odcedzamy
Krokusowy Dommyję, osuszam. Cały kurczak został wyluzowany za wyjątkiem skrzydeł. Pozbawiłam go korpusu, szyi, z udek wycięłam kości, zostawiłam tylko końcówki na nóżkach. Elementy które wycięłam wykorzystam do ugotowania zupy. Piersi kurczaka lekko nacięłam żeby były cieńsze i utworzyły większy płat w kurczaku. W miseczce wymieszałam składniki marynaty i natarłam nią kurczaka w środku, część zostawiam do wysmarowania kurczaka na wierzchu
wesoła kuchnia