Przepis ten znalazłam na jakimś forum i od razu zaczęłam rozkminiać czym jest quiche - bo ta informacja jakoś uszła mojej uwadze...Wiecie jaka jest różnica pomiędzy
sierotka maRysia w kuchnidres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn kolendra cząber goździki cynamon ocet winny (czerwony) cukier, sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki Rozmaryn i kolendrę rozcieracie w moździerzu. Kurczaka kroicie na kawałki, solicie, posypujecie roztartymi ziołami i smażycie(...)gotowania, bo gotują się krócej. Do niewielkiego słoika wlewacie pół szklanki wody, wsypujecie mąkę, zakręcacie i robicie shake’a, którego potem przelewacie powoli do wywaru z grzybów i warzyw, cały czas go mieszając. Dzięki temu wywar zgęstnieje. Przyprawiacie solą, pieprzem i cząbrem. Smacznego! Grzejcie się! Odżywiajcie
GRUBY WAŁEKWiele osób na świecie nie wyobraża sobie życia bez ulubionych potraw z mięsem. Według żywieniowców odpowiednia ilość mięsa w zbilansowanej diecie jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wakacje, znowu są wakacje... ja od momentu kiedy zaczęłam pracować nie mam urlopu w okresie czerwiec-sierpień nie przepadam za nimi. Kocham lato, słońce i
Kuchnia w oparachpiersi z kurczaka 6 łyżeczek musztardy kempingowej Octim 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli mała szczypta soli czosnkowej 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy(...)przy okazji” do codziennych potraw. Do porannych kanapek obok ketchupu sprawdzi się Warmiński Sos Musztardowy, który ze względu na wygodne opakowanie jest idealny także do posiłków w plenerze. Warzywa i mięsa z grilla będą miały ostrzejszy smak, gdy dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką
Słodkie okruszki12sztuk): 680g mąki pszennej 200ml mleka 200ml wody łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup(...)sosem sojowym i podsmażamy, tak żeby była półtwarda. Pomidor, ogórek i ser kroimy w plastry. Następnie na "dolnej" połówce układamy sałatę i mięso, smarujemy sosem lub ketchupem. Dalej układamy warzywa i ser, przykrywamy drugą połówką bułki. A na koniec... cieszymy się własnoręcznie wykonanym hamburgerem :D SMACZNEGO! Rozliczenie: Mąka- 1,80zł Drożdże- 0,20zł Mleko- 0,50zł Reszta składników-2zł
Czerwona PorzeczkaTempura 天ぷら jest potrawą kuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki(...)gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić
mojewypiekiinietylkorazem nie marudził, a nawet pochwalił! Mój przepis to taka wykorzystana wiedza tego, co znalazłam w Internecie, jednak mojego autorstwa. Nie kopiowałam żadnego przepisu. Połączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama(...)średnicy 28cm: Spód: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna) 20 dag pieczarekcebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski
Fabryka pomysłówtalerz warzyw, pestek z roladkami polewamy. Taka sałatka to uczta podniebienia, ciekawych smaków poł ą czenia, mo ż na j ą zjada ć dowoli, na ś niadanie, obiad, kolacj ę , jak kto woli. Składniki: pomidorki: 250 g pomidorów koktajlowych lub cherry, cukier puder do posypania, Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów, do posypania, 4 rolady: 2 filety z kurczaka(...)miksujemy z dodatkiem rozkruszonego sera i pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Nie solimy, bo ser wystarczaj ą co jest słony. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym r ę cznikiem, oddzielamy z nich pol ę dwiczki. Piersi przekrawamy na dwie równe płaskie cz ęś ci, a pol ę dwiczki na połow ę po długo ś ci. Filety rozbijamy tłuczkiem
Moniki Smakołykipassata) 2 kromki chleba 75g gorzkiej czekolady (74%) 200ml bulionu z kurczaka sol 2 lyzki sezamu do posypania dwie piersi z kurczaka lub indyka, mogą być tez inne kawałki kurczaka np. udka upieczone, usmażone lub zgrillowane (jak w moim przypadku). W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej i dodac drobno pokrojone papryczki chili. Smazyc je przez kilka minut(...)jeżeli sos jest zbyt gesty można dolac nieco bulionu. Przed podaniem sos nieco podgrzać. Tak przygotowanym sosem polac dowolnie przygotowane mieso (pieczone, smażone lub gotowane, może to być czysta piers lub kawałki miesa z koscia) podawac z czerwonym ryzem (przepis poniżej), sos posypac uprazonymi ziarnami sezamu. Czerwony Ryz Meksykanskie danie nie jest kompletne bez czerwonego ryzu, oto przepis: szklanka ryzu
Codzienne Gotowanieręczniku, koniecznie pod parasolem i ucinasz sobie drzemkę. Po jakimś czasie zaczynasz jednak odczuwać głód. Morskie powietrze zaostrza apetyt, bo sycylijski wiatr jest sprytnym zwierzchnikiem ubogich dostawców owoców i warzyw. Każdego dnia. Otwierasz przepadzistą torbo-lodówkę i wyciągasz portapranzo, potocznie u nas zwane lunch-box-em. Co w nim króluje? W moim zazwyczaj na zimno, bo inaczej się(...)nocy chcę się przeciskać przez gwarne stragany pełne krzyków , w poszukiwaniu kolejnej pary egzotycznych i wyjątkowych naszyjników. Chcę się znów pokłócić z rzeźnikiem, że niezbyt równo pokroił mi piersi z kurczaka i dostać od niego bukiet , przepiękny bukiet świeżej, pachnącej i zielonej pietruszki. Obiecuję sobie, że jakimś trafem się tam znowu znajdę, może w jakimś innym rejonie , z dala
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 2 duże główki kalafiora, podzielone na różyczki 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i świeżo zmielony czarny pieprz ½ szklanki sosu Panna Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do
naRuszcieprzepis z kulinarnym filmem. Wariacja: Zamiast ciecierzycy do sałatki możesz dodać ugotowany bób lub białą fasolę. Sałatka komponuje się dobrze również z upieczoną/ugrillowaną piersią z kurczaka lub filetem z ryby. ➤ Kliknij - Przepis na sałatkę tabbouleh + FILM Wtorek - Kotleciki z kalafiora i kuskusu i dip z awokado Raczej nie miałabym ochoty zjeść na zimno kotleta schabowego, ale wegetariańskie(...)kalafiora podawaj z dipem z awokado. Środa - Sałatka nicejska Najsławniejsza francuska sałatka - lekka, kolorowa i sycąca. Apetyczne połączenie węglowodanów (ziemniaki), białka (tuńczyk i jajka ugotowane na twardo) oraz warzyw (sałatka, zielona fasolka, pomidory) stanowi zdrowy i kompletny posiłek do pracy. W wersji do lunchboxa pominęłabym oczywiście intensywne fileciki anchois, a także zapakowałabym sos do oddzielnego słoiczka i polała
Chilli Czosnek i OliwaObiecałem wstawiać więcej przepisów, więc to czynie :) Dziś przedstawiam Wam kolejne danie obiadowe. Tym razem karkówka :) Poprzednia w połączeniu z owocową kaszą jaglaną, cieszyła się dużym
Parowar Facetatłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli wszelkich chorób.Jak na wstępie wspomniałam feijoada do pięknych nie należy. Wielu zanim(...)gotowanie. Potrzebujemy jak największego garnka, którego dno przykrywamy olejem. Czekamy aż olej się rozgrzeje i wkładamy przygotowane wcześniej kawałki mięsa czyli żeberka, uszy, nóżki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie. Do garnka wrzucamy również skrojony kawałek boczku (200g). Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki knorra. Obsmażamy mięso i wrzucamy skrojoną świeżą
Smaki Brazylii