wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Serowe ciasteczka z pastą łososiową Domowe krakersy z czarnuszką Serowe ciasteczka wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki(...)pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie
Kulinarne przygody Gatityplasterki sera żółtego, kurczaka, upieczone papryki, por i na wierzch pieczarki. Nadzienie zawinęłam w ciasto, końcówki podwinęłam. Przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem (można wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto francuskie) miejscem zawinięcia do spodu. Ponacinałam, posmarowałam jajkiem i posypałam uprażonymi płatkami migdałów. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.Upieczonego kurczaka w cieście francuskim podałam(...)sałatką. Danie sprawdza się, jako obiadowe (np. z filiżanką czerwonego barszczu), kolacyjne, czy też do podania gościom. Składniki nadzienia można dopasować dowolnie, według gustu i smaków. Kurczaka można zastąpić łososiem, zmienić warzywa na swoje ulubione itp., itd. Wystarczy popuścić wodze wyobraźni, a na pewno wyczarujecie kolejną, nową, a zarazem pyszną potrawę. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Kurczak w cieście francuskim appeared first
mojewypiekiinietylkołatwe Składniki: 2 średnie cukinie 2 pojedyncze piersi z kurczaka Garść pomidorków koktajlowych (250 g) 1 łyżka słodkiej papryki (jeśli masz wędzoną to super) 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 ząbek czosnku (drobno posiekany) 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki siekanej natki pietruszki 4 łyżki tartego parmezanu Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Kurczaka umyj, osusz, posiekaj w cieknie paski. Przełóż(...)minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Krok 3 Przełóż pomidorki do misy, a na rozgrzaną patelnię wylej olej i wyłóż paski kurczaka. Podkręć temperaturę, rozdzielaj paski mięsa na pojedyncze kawałki i smaż co jakiś czas przewracając kurczaka. Po 2 minutach smażenia dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż mięso jeszcze 5 minut. Krok 4 Kiedy mięso będzie już brązowe i zacznie się
Niedzielny kucharzMakaron należy ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na nieprzywierającej patelni na maśle zeszklić posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pociętą w paski pierś z kurczaka. Gdy mięso nabierze białej barwy dorzucić umyte kurki (w całości) i nieco podkręcić ogień (kurki muszą usmażyć się dość szybko – w przeciwnym razie będą gumowate). Kurki gotowe? Ogień zmniejszyć(...)kurek? W dużym garnku należy zeszklić cebulę, czosnek, a następnie kurki (minimum 600 g). Potem całość zalać wodą i wsypać do niej ziele angielskie, liść laurowy oraz tradycyjne warzywa na bulion – ziemniaki, marchewki, seler, pietruszki i por. Po ok. 40 minutach, gdy warzywa zmiękną, należy dodać pozostałe przyprawy – sól i pieprz – i całość gotować jeszcze przez 5 minut. Po przestygnięciu
Kuchcik gotujeFood . Składniki: (na 3-4 porcje) 2 łyżki oleju 2 pojedyncze, sporawe piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości jednego kęsa (oryginalnie 8 udek; dlatego byłoby lepiej użyć 3 spore piersi ) 1 zabek czosnku, zgnieciony w prasce szczypta, mniejsza, lub większa, płatków chilli 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego 2 łyżeczki garam masala 100g gładkiego masła orzechowego 400ml puszka mleka kokosowego 400g(...)średnim garnku, rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż kawałki kurczaka, partiami, do czasu, aż będa złotawe. Gotowe odkładaj na bok. Wlej do garnka pozostały olej i smaż czosnek, imbir i chilli przez minutę. Wsyp garam masala i smaż kolejna minutę. Wmieszaj masło orzechowe, mleko kokosowe i pomidory, zagotuj. Wsyp kurczaka do garnka i dodaj kolendrę. Dopraw do smaku sola, pieprzem
Lejdi of the houseJak zrobić szybką sałatkę do pracy ? Lunch do pracy ! Jak zrobić szybką sałatkę do pracy ? Ostatnio, kilka razy jedząc sałatkę w pracy na obiad
Kuchnia na wzgórzubulion będzie zawiesisty. Nie da Wam tego smaku żaden kurzęcy korpus, tłuste udka czy chude piersi. Tylko i wyłącznie skrzydełka. Drugi komponent może wydać się dość dziwny – używamy bowiem mleka w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka(...)gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem, na bardzo niewielkim ogniu, około 3-4 godzin (ja gotuję nawet i 6) od czasu zawrzenia wody. Jeśli macie szybkowar, będzie on jeszcze lepszą
Karo in the Kitchensałatka. Składniki: 350g polędwiczek lub piersi z kurczaka ok. 60 ml dobrej oliwy plus 2 łyżki sok i skórka otarta z 1 cytryny 3 ząbki czosnku zmiażdżone 2 łyżeczki oregano sól, pieprz 1 brokuł podzielony na różyczki ok. 250g pomidorków koktajlowych ok. 200g kaszy bulgur/ quinoa lub wymieszanej – przygotowanej wg przepisu Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę o boku(...)być chrupkie i miejscami przyrumienione. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Smażyć zamarynowanego kurczaka na złoty kolor (ok. 10-12 minut). Zmniejszyć ogień, dodać pomidorki i brokuły, podgrzać całość. W miseczkach/ na talerzach rozłożyć kaszę, dodać kurczaka z warzywami. Jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Można opcjonalnie dodać pokruszoną fetę. Post Kurczak z grillowanymi
Pociąg Do Kuchniduże placki)3 szklanki mąki pszennej200ml kwaśnej śmietanyłyżeczka soliporządna łyżeczka sody oczyszczonejłyżka cukru5 łyżek mlekaMięsko:tacka piersi z kurczaka (500g)po łyżce przypraw:kebab-gyroszioła prowansalskiepapryka słodkabazyliacurry4 łyżki mlekatrochę oleju do smażeniaSałatka:sałata lodowapapryka czerwonaogórek kiszonyWykonanie:Mięsko:Naszą pierś dokładnie umyć, lekko odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Kroić w drobną kostkę. Nasze przyprawy wymieszać. Do miski z mięsem dodać(...)samego końca, tak jakieś 3/4.Sałatka:Sałatę, paprykę umyć i pociąć w paseczki tak sano ogórka. Wszystko wymieszać.Nasz kebab:Na dolną cześć naszego chlebka nakładamy warzywa, następnie mięsko i nakrywamy górną częścią placka.Smacznego :)*Nasze chlebki można zagnieść wcześniej i nakryć je ściereczką, aby nie obsychały, a smażyć je jak mięso już będzie prawie gotowe. Wtedy będą cieplutkie
Moje pyszne gotowaniedomowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda naszemu daniu wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie ono z półmiska po prostu błyskawicznie. składniki 1 kurczak wiejski o wadze ok 2 kg 350 g mielonego mięsa z kurczaka 2 jajka 3 łyżki kaszy(...)czosnku, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pastę ajwar, oraz kaszę manną. Całość solimy i pieprzymy po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Na blasze układamy tuszkę kurczaka ( skórą do dołu), nożem odcinamy cześć mięsa z piersi i układamy w miejscach w których był kręgosłup ( staramy się aby mięso na całej tuszce było rozłożone równomiernie). Teraz na tuszce u kładamy farsz
Miód i pieprzdiecie, wiec taka piers jest jak najbardziej wskazana dla ludzi, którzy zdrowo się odżywiają lub dla tych, którzy tak jak ja chca zrzucic troszke tluszczyku. Mam nadzieje, ze sprobujecie taki obiad zrobic, któregoś dnia w Waszych domach. A, wiec robaczki nie zanudzam, tylko podaje przepis i do dziela kucharze !!! SKLADNIKI: -2 piersi z kurczaka -oliwa z oliwek lub olej -przyprawy(...)przyzadzonej piersi pasuja nie tylko ziemniaki ale i rozne kasze, czy tez ryz . Ja dzisiaj zjadlam taka bez ziemniakow czy kaszy, ale jako dodatek zrobilam duszone warzywa
PychaDaniaryżu (dla 3 osób) Przygotowanie: Świeżą pierś umyć, oczyścić z żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki. Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić. Kukurydzę odcedzić. Do dużej patelni lub woka wlać olej, rozgrzać i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, a po chwili kurczaka i dusić pod przykryciem około(...)czasie dodać imbir, kolendrę, miód, gorczycę i ewentualnie czosnek niedźwiedzi, dusić pod przykryciem około 8 minut. Sprawdzić kurczaka, jeśli jest już ugotowany to posolić i dodać kukurydzę, gotować jeszcze z 5 minut bez przykrycia. Nie wydłużać czasu gotowania, gdyż kurczak zrobi się zbyt suchy. Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati). Ryż opłukać na sitku zimną wodą, zalać
Kuchcik gotujeZupa pieczarkowa to delikatne i bardzo aromatyczne danie. Zasmakuje ona nie tylko dorosłym, ale też i dzieciom. Jeśli zależy nam, by zupa doskonale się prezentowała warto
Dieta bez mlekaTyle się naoglądałam sałatek i przystawek przed świętami że nie wiedziałam, którą zrobić. Kusiła mnie ogromnie ta na krakersach, ale po piętach deptała jej rolada szpinakowa
Kuchnia w czekoladziezimnej wody.Marynata:1 łyżka sosu sojowego, jasnego;1/2 łyżeczki płatków chili.Sposób przygotowania:Składniki marynaty wymieszać ze sobą.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.Do marynaty dodać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać (tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka). Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Cukinię, marchewkę, pory, paprykę i chili umyć(...)rozgrzany olej wrzucić pokrojonego kurczaka w marynacie. Podsmażać przez 5 - 10 minut, aż kurczak stanie się złocisty. Usmażonego kurczka wyjąć z woka.Do woka wlać drugą łyżkę oleju, podgrzać i wrzucić pokorojone pory, paseczki papryki i całą papryczkę chili. Podsmażać przez około 5 minut.Następnie dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut.Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka
Gospodyni Miejska