tradycyjny i w wariancie na TCC, zapraszam! Scroll down for recipe in English Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami (4-6 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 2 piersi drobiowe, bez kości i skóry (jeśli nie lubisz), pokrojone w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki ¼ łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka suszonego oregano(...)domowego lub ze sklepu ½ szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki świeżej bazylii, posiekanej sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie (Tefal Cuisine Companion): Do pojemnika wyposażonego w mieszadło wlej olej, włóż kurczaka i uruchom program P1 slow cook. Po sygnale dodaj cebulę, czosnek, chilli, oregano, paprykę, grzyby, łodygi szparagów (nie czubki) i wino i ponownie włącz program P1 slow cook. Po sygnale
karmelowysokiem i pokrojony czosnek. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu. Przyprawiamy oboma rodzajami wędzonej papryki, delikatnie pieprzem. Nie solimy – bulion jest już słony. Podduszone warzywa i mięso zalewamy bulionem ( nie wlewajcie od razu całego, dajcie 1,2 litra a resztę na wszelki wypadek zostawcie na zapas ), całość 3-4 minuty dusimy razem, po czym dodajemy paluszki(...)której ją szykowaliśmy. Ja lubię skropić swoją porcję cząstką cytryny i jeść paellę z jogurtem, doprawionym roztartym ząbkiem czosnku i posiekaną natką kolendry. SKŁADNIKI 6 polędwiczek z kurczaka lub jedna pojedyncza pierś ½ opakowania Chorizo katalońskiego, Tarczyński (1 kiełbasa) 1 długa i 1 okrągła czerwona papryka ½ opakowania paluszków krabowych 250g krewetek koktajlowych lub średnich 2-3 garści świeżego zielonego groszku (można
Karo in the Kitchenłyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny grubo mielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej, 100 g cukinii, sól, 2 szt pergaminu do smażenia WINIARY Pomysł na... Papirus soczystą pierś kurczaka w złocistym curry, ¼ łyżeczki cukru, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Orane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, skórkę(...)przykrycie ich talerzem i energiczne odwrócenie patelni, odklejamy pergamin. Podczas smażenia grzybów przygotowujemy cukinię. Cukinię po długości kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw z ząbkami. Wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru. Po ok 2 min odcedzamy, cukinia powinna być al dente. Nadziane portobello podajemy z cukinią, całość ozdabiamy świeżą
Moniki Smakołykidoznania smakowe i wodzi na pokuszenie kolejnej porcji (i to nie małej!) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1h Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 5 ziemniaków 2 marchewki 200g pieczarek cebula Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany łyżka przecieru pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Przyprawy(...)tylko do zarumienia wierzchu. Przekładamy do formy do zapiekanek, a na patelnie wykładamy marchewkę, Obsmażamy dwie minuty i dokładamy do brytfanki. Na patelnie wylewamy wino, zeskrobujemy resztki mięsa lub warzyw i dolewamy do zapiekanki. Całość doprawiamy jeszcze raz solą, pieprzem, szczyptą cukru, dokładamy przecier pomidorowy oraz liść laurowy. Ziemniaki kroimy w paski i zalewamy śmietaną. Doprawiamy nieco pieprzem i delikatnie
Kolizje Smakówcały efekt popsujesz schabowym? To danie jest idealne jeśli również szukacie pomysłów na smaczny posiłek, którym można się najeść i który jednocześnie wesprze wysiłki na siłce ;-). Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Pęczek zielonych szparagów 250 g pomidorków koktajlowych Pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej Szalotka Łyżka oleju Marynata: 2 ząbki czosnku Skórka starta z połowy cytryny plus sok z połowy cytryny(...)szalotki, smaż mieszając kolejne 2 minuty. Zalej szklanką wody, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 15 minut. Na koniec posól do smaku i wymieszaj. Podawaj kurczaka z kaszą i pieczonymi warzywami. Smacznego! Artykuł Posiłek po treningu: Kurczak pieczony ze szparagami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzugotowania kurczaka: 1 filet z piersi kurczaka 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego ½ łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii suszonej Szczypta czarnuszki 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera Ok. 300 g marchewki Ok. 2-3 litry wody Wykonanie: Kurczaka opłukać pod zimną wodą. Włożyć(...)garnka i zalać wodą. Dodać pozostałe składniki i zagotować. Gotować ok. 40 minut. Kurczaka, korzeń selera, pietruszki i marchewkę wyjąć z rosołu. Odstawić do ostygnięcia. Z rosołu można zrobić barszcz. Składniki potrzebne do ugotowania ryżu: 400 g ryżu 800 ml wody 50 ml mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Ryż wsypać na sitko i opłukać pod wodą. Wodę
Przepisy Babcicałkiem nową odsłonę – dodatki do obiadu wcale nie muszą być nudne! Tak przygotowany ryż sprawdzi się zarówno do ryb i krewetek, ale będzie też świetnie pasował do orientalnego curry, warzyw z patelni i jasnych mięs. Spróbujcie! Ryż gotujemy na sypko – podstawowy sposób gotowania ryżu wymaga użycia 2 części wody na 1 część ryżu, ale ryż będzie wtedy kleisty. Żeby ryż(...)naszykowany ryż do bakłażanów smażonych po chińsku . Spróbujcie go do szparagów z krewetkami albo do smażonej białej ryby . Świetnie uzupełni też łososia w sosie cytrynowym i soczystą pieczoną pierś kurczaka . SKŁADNIKI 4 porcje jako dodatek 200g ryżu długoziarnistego (niepełna szklanka) 4 lub 5 szklanek wody sól do gotowania, ½ łyżeczki 2-3 łyżki oleju ryżowego 2 duże ząbki czosnku
Karo in the Kitchenpiekarnika na 40-45 minut. Składniki: -3 piersi z kurczaka -spora garść natki pietruszki -dwa ząbki czosnku -suszona żurawina -10 dag zimnego masła -5 młodych ziemniaków -przyprawa do ziemniaków -oliwa z oliwek Na sos: -mały kubek ( 150 g ) serka o smaku szczypiorkowym -3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -3 rzodkiewki -szczypiorek Piersi nadcinamy tak, aby powstał szeroki plaster. Lekko rozbijamy, solimy(...)pieprzymy. Pietruszkę siekamy i wraz z obranym i pokrojonym czosnkiem miksujemy blenderem na gładką masę. Rozsmarowujemy na piersiach, posypujemy żurawiną w ilości wg.uznania, dodajemy po dwa plastry masła i zawijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, aby nam nie wypływało masło podczas gotowania. Układamy na najniższym poziomie parowara. Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w plasterki, posypujemy przyprawą i skrapiamy oliwą. Wykładamy na poziom
Kulinarne przemysleniaSposobów na przyrządzenie piersi drobiowych jest wiele, a ten który Wam zaproponuje, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: - piersi drobioweSkładniki marynaty:- ciemny sos sojowy
mojewypiekiinietylkoUwielbiam dania z makaronem. Można je jeść na na słodko a także podane na wytrawnie . Największa zaletą makaronów jest to, że dania z ich
Pobite gary Barbarywersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Serowe ciasteczka z pastą łososiową Domowe krakersy z czarnuszką Serowe ciasteczka wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki(...)pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie
Kulinarne przygody Gatityplasterki sera żółtego, kurczaka, upieczone papryki, por i na wierzch pieczarki. Nadzienie zawinęłam w ciasto, końcówki podwinęłam. Przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem (można wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto francuskie) miejscem zawinięcia do spodu. Ponacinałam, posmarowałam jajkiem i posypałam uprażonymi płatkami migdałów. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.Upieczonego kurczaka w cieście francuskim podałam(...)sałatką. Danie sprawdza się, jako obiadowe (np. z filiżanką czerwonego barszczu), kolacyjne, czy też do podania gościom. Składniki nadzienia można dopasować dowolnie, według gustu i smaków. Kurczaka można zastąpić łososiem, zmienić warzywa na swoje ulubione itp., itd. Wystarczy popuścić wodze wyobraźni, a na pewno wyczarujecie kolejną, nową, a zarazem pyszną potrawę. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Kurczak w cieście francuskim appeared first
mojewypiekiinietylkołatwe Składniki: 2 średnie cukinie 2 pojedyncze piersi z kurczaka Garść pomidorków koktajlowych (250 g) 1 łyżka słodkiej papryki (jeśli masz wędzoną to super) 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 ząbek czosnku (drobno posiekany) 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki siekanej natki pietruszki 4 łyżki tartego parmezanu Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Kurczaka umyj, osusz, posiekaj w cieknie paski. Przełóż(...)minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Krok 3 Przełóż pomidorki do misy, a na rozgrzaną patelnię wylej olej i wyłóż paski kurczaka. Podkręć temperaturę, rozdzielaj paski mięsa na pojedyncze kawałki i smaż co jakiś czas przewracając kurczaka. Po 2 minutach smażenia dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż mięso jeszcze 5 minut. Krok 4 Kiedy mięso będzie już brązowe i zacznie się
Niedzielny kucharzMakaron należy ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na nieprzywierającej patelni na maśle zeszklić posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pociętą w paski pierś z kurczaka. Gdy mięso nabierze białej barwy dorzucić umyte kurki (w całości) i nieco podkręcić ogień (kurki muszą usmażyć się dość szybko – w przeciwnym razie będą gumowate). Kurki gotowe? Ogień zmniejszyć(...)kurek? W dużym garnku należy zeszklić cebulę, czosnek, a następnie kurki (minimum 600 g). Potem całość zalać wodą i wsypać do niej ziele angielskie, liść laurowy oraz tradycyjne warzywa na bulion – ziemniaki, marchewki, seler, pietruszki i por. Po ok. 40 minutach, gdy warzywa zmiękną, należy dodać pozostałe przyprawy – sól i pieprz – i całość gotować jeszcze przez 5 minut. Po przestygnięciu
Kuchcik gotujeFood . Składniki: (na 3-4 porcje) 2 łyżki oleju 2 pojedyncze, sporawe piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości jednego kęsa (oryginalnie 8 udek; dlatego byłoby lepiej użyć 3 spore piersi ) 1 zabek czosnku, zgnieciony w prasce szczypta, mniejsza, lub większa, płatków chilli 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego 2 łyżeczki garam masala 100g gładkiego masła orzechowego 400ml puszka mleka kokosowego 400g(...)średnim garnku, rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż kawałki kurczaka, partiami, do czasu, aż będa złotawe. Gotowe odkładaj na bok. Wlej do garnka pozostały olej i smaż czosnek, imbir i chilli przez minutę. Wsyp garam masala i smaż kolejna minutę. Wmieszaj masło orzechowe, mleko kokosowe i pomidory, zagotuj. Wsyp kurczaka do garnka i dodaj kolendrę. Dopraw do smaku sola, pieprzem
Lejdi of the houseJak zrobić szybką sałatkę do pracy ? Lunch do pracy ! Jak zrobić szybką sałatkę do pracy ? Ostatnio, kilka razy jedząc sałatkę w pracy na obiad
Kuchnia na wzgórzu