piers z kurczaka grillowana - 501 przepisów (strona:28/34)

Ch... chińszczyzna 2 z kapustą pekińską 289

szybką wersję chińszczyzny dla Niego, jak i dla Niej, oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;)Składniki:1/2 makaronu wonton1 pierś kurczaka1 zielona papryka1 cebula1 ząbek czosnku1/3 kapusty pekińskiejkilka orzechów nerkowca oliwasól, pieprz, papryka ostra, sos sojowy jasny, czosnek, imbirPrzygotowanie:Marynata: kurczaka kroimy w paski/kostkę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżkę sosu sojowego, pół ząbku czosnku i paprykę. Zostawiamy (najlepiej(...)wskazówek na opakowaniu. Pilnujcie wonton, bo gotuje się go tylko 3-4 minuty :)Gotowy makaron odsączamy z wody, dodajemy do warzyw i kurczaka, mieszamy i zwiększamy trochę ogień. Lubię, jak makaron jest lekko "przypalony", sztywny ;)  Grillujemy orzechy.Dekorujemy nimi danie. Uwielbiam sos sojowy i używam go z przeróżnymi innymi, dziwnymi smakami ;p możecie oczywiście zredukować jego ilość. Smacznego

Kitchens Alphabet
Szaszłyki ślimakowe z kurczakiem, boczkiem i cukinią 219

łączymy, dokładnie mieszamy. Piersi kurczaka kroimy w niedużą kostkę, wkładamy do marynaty, zostawiamy w lodówce minimum 2h. 2. Cukinię kroimy na cienkie plastry (ja to robiłam obieraczką do warzyw), wybieramy 6-8 najdłuższych i najszerszych plastrów (resztę też zgrillujcie, jest pyszna!), kładziemy je na talerzu obok siebie, posypujemy solą, zostawiamy na 10 minut, żeby zmiękła. 3. Kurczaka po zamarynowaniu odsączamy(...)będzie niedługo!:)) 4. Formujemy ślimakowe szaszłyki: kładziemy plaster boczku, na niego plaster cukinii - dokładnie odsączonej papierem kuchennym - i nadziewamy na patyki do szaszłyków kurczaka, przewijając podwójnymi plastrami boczku i cukinii - patrz zdjęcie. 5. Uformowane ślimaki grillujemy po 8 minut z dwóch stron, w razie potrzeby także z boków, ale już nieco krócej, żeby mięso nie stwardniało. Grill nie może być

Kuchnia Prezydentowej
Burgery z domową bułką i chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko 107

Najważniejsza w burgerze jest bułka, a najlepsza to taka upieczona w domu.  Z taką bułką możemy serwować burgery w różnych wersjach: wołowe, z grillowanym halloumi lub z chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko. Co to jest panko?  Panko to japońska panierka w formie płatków,  odpowiednik bułki tartej, z tym że delikatniejsza w smaku i bardziej chrupiąca. Zaletą panko(...)Zaczyn 20g mąki 1 i 1/2 łyżeczki cukru 20g świeżych drożdży 30g roztopionego i ostudzonego masła 160ml wody 30 g mleka w proszku Kurczak w panierce panko 8 porcji rozbitych kotletów z kurczaka ( mięso z piersi lub filety z udek) panierka panko 1 jajko 2-3 łyżki mąki olej do smażenia sól, pieprz Ponadto 8 plastrów żółtego sera pomidory ogórki

Tajemnice Smaku
Niedziela: Shish kebab z kurczaka i warzywne szaszłyki 120

patyku. Z kolei doner kebab pochodzi z Turcji, jest daniem znacznie młodszym, wymyślonym w XIX w. Nazwa pochodzi od słowa „obracać”, „kręcić”, co opisuje technikę przyrządzania mięsa, czyli powolne grillowanie z każdej strony na obracającym się ruszcie. Uff, tyle z historii kebaba… Wspominamy o niej dlatego, że dyskutowaliśmy (eufemizm) z Agnieszką, czy danie, które Wam proponujemy to kebab(...)cytryny i przypraw, w tym szafranu. Możecie go pominąć, choć bardzo aromatyzuje mięso. Ponieważ marynata jest cytrynowa nie trzymajcie w niej kurczaka dłużej niż pół godziny, żeby kwasek nie ściął zanadto białka w mięsie. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek 1 cukinia Kilka małych ziemniaków Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki

Niedzielny kucharz
Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka 163

patyku. Z kolei doner kebab pochodzi z Turcji, jest daniem znacznie młodszym, wymyślonym w XIX w. Nazwa pochodzi od słowa „obracać”, „kręcić”, co opisuje technikę przyrządzania mięsa, czyli powolne grillowanie z każdej strony na obracającym się ruszcie. Uff, tyle z historii kebaba… Wspominamy o niej dlatego, że dyskutowaliśmy (eufemizm) z Agnieszką, czy danie, które Wam proponujemy to kebab(...)przypraw, w tym szafranu. Możecie go pominąć, choć bardzo aromatyzuje mięso. Ponieważ marynata jest cytrynowa nie trzymajcie w niej kurczaka dłużej niż pół godziny, żeby kwasek nie ściął zanadto białka w mięsie.   Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek 1 cukinia Kilka małych ziemniaków Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki oregano

Niedzielny kucharz
Szaszłyki shoarma z mango, papryką i cebula 212

podwójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 płaska łyżeczka kuminu 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dodatkowo 1/2 dojrzałego mango 1 żółta papryka 1 cukrowa cebula SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku(...)Mango obieramy ze skórki i kroimy w kawałki zbliżone wielkością do kawałków kurczaka, Cebulę i paprykę również kroimy w mniejsze kawałki. Nabijamy na patyczki kolejno: cebula, kurczak, papryka, kurczak, cebula, mango, kurczak, cebula, papryka kurczark itd. Grillujemy po 4-7 min. z każdej strony w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. Smacznego

DefinicjaSmaku
Estragonowy kurczak w serowym sosie 296

Składniki: pierś kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku kilka ziemniaków sól, pieprz szczypta estragonu i kminku 3-4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny ok 2 łyżki masła Sos: 500 ml śmietanki kremówki ok 150 g sera Gruyere ok 50 g sera Ementaler + Gouda szczypta mąki ziemniaczanej ok 50 g sera pleśniowego  pęczek szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie(...)praskę czosnek. Połączyć ziemniaki ze szpinakiem - zblendować na gładką masę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i estragonem. Polać łyżką oliwy i wcisnąć 2-3 ząbki czosnku. Po ok 30 min grillować (ja dziś na patelni grillowej).  Śmietankę podgrzać, dodać do niej wszystkie rodzaje serów. Trzymać na ogniu ok 5 min, aż się wszystkie ładnie roztopią. Na końcu dodać szczyptę mąki

Gaździnka warzy
Sałatka z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem 435

Dzisiaj serwuję pyszną sałatkę z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem. Ostatnio nastała moda na zdrowe jedzenie, a na szczycie jest kasza jaglana. Ja również postanowiłam przygotować dla Was trochę ciekawych przepisów, mam nadzieję że będą Wam się  podobać i oczywiście smakować. Przepisy będą bardzo lekkie wręcz można je podpiąć do przepisów fit. Jak ktoś jeszcze nie próbował(...)chodzi :) Jednak nie bójcie się będą również normalne dania i oczywiście słodkości, które zresztą kocham :)Zabierajmy się za sałatkę. Składniki:ok 15 g rukoli 1 pierś kurczaka10 g serka typu włoskiegopomidorki koktajlowe ( ok 10 sztuk)0,5 szklanki kaszy jaglanej1 łyżka masłatymianek, oregano, słodka papryka, sól, pieprzsos:1 łyżka płynnego miodu1 łyżka soku

Niezły Młynek
Gotowanie parówek -nigdy tego nie rób! Gotowanie wydziela substancje rakotwórcze! 4849

gotowanych parówek z musztardą lub ketchupem? Uwielbiamy je za smak, ale też za ekspresowe tempo przygotowania.  Można je przygotować na kilka sposobów. W piekarniku, na patelni niektórzy uwielbiają grillowane parówki, ale najpopularniejszym sposobem cały czas pozostaje gotowanie parówek w wodzie. Gotowanie parówek – Składniki znajdujące się w parówkach O złym składzie parówek mówi się już od dawna, podobno(...)produkcji parówek wykorzystano mięso bardzo drobno zmielone, o jednolitej strukturze bez wyczuwalnych kawałków mięsa. Do produkcji parówek oczywiście wykorzystuje się mięso najczęściej jest to mięso z szynki wieprzowej, piersi kurczaka albo indyka, ale nie tylko. Oprócz ”prawdziwego mięsa” do parówek wykorzystuje się mięso oddzielone mechanicznie, przyprawy, sól, substancje wypełniające najczęściej skrobie. Dodaje się również groch czy nawet błonnik

To Musisz Wiedzieć
CHICKEN BURGER Z KURCZAKIEM - najlpepszy domowy fast food 442

będzie on jeszcze lepszy. Domowe hamburgery, pełne warzyw i chrupiącego kurczaka - przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 4 bułeczki hamburgerowe (lub grahamki) 300g mięsa z piersi kurczaka, zmielonego 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1-2 kromki chleba tostowego, namoczone w mleku, odciśnięte sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki(...)zmielonego mięsa dodajemy jajko, musztardę, odciśnięty z mleka chleb tostowy, natkę pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy kulki, spłaszczamy, smarujemy oliwą i smażymy na patelni do grillowania lub zwykłej po 5 minut z każdej strony. Kotleciki przekładamy na talerz, trzymamy w cieple.  Krok 2. Na tej samej patelni podsmażamy plasterki boczku, aż będą złocistobrązowe i chrupiące

Moja Książka Kucharska
Musztardowe polędwiczki z warzywami i sosem z grilla 151

grilla, dużo warzyw z fajnym sosem i piersi z kurczaka ze szparagami. 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 1 bakłażan 4 szparagi białe grube 12 polędwiczek z piersi kurczaka 4 pomidorki koktajlowe sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka lubczyku suszonego 4 łyżki oleju rzepakowego do marynaty olej do smarowania sos: 1 łyżka musztardy 3 łyżki sosu czosnkowego(...)spinam wykałaczkami, będą lepiej się trzymać. Szparagi smaruję olejem. Plastry cukinii, bakłażana smaruje też olejem, posypuje solą, pieprzem. Układam na grillu, razem ze szparagami. Paprykę też smaruje olejem i grilluję, razem z pomidorkami. Plastry bakłażana i cukinii zgrillowane smaruję sosem czosnkowym , zwijam w rulony i nabijam na patyczki do szaszłyków, dodaję pomidorki. Podaję z sosem. sos: Składniki sosu mieszam

wesoła kuchnia
"Cycki po góralsku" z pieczonymi ziemniakami 190

pieprz, gałka muszkatołowa   Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki (np. jak na nuggetsy). Następnie usmażyć na oleju ... jak zwykłe kotlety z piersi kurczaka (jajko, przyprawa do kurczaka, bułka tarta). Przesmażone mięso układać w dużym naczyniu żaroodpornym. Następnie pokroić cebulę w piórka i lekko zeszklić na patelni, następnie wyłożyć na mięso w naczyniu(...)zagotowania wody). Wrzucamy do miski z 3 łyżkami oleju i tymiankiem - mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni - opcja grill. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki i grillujemy 7 min. Następnie wkładamy naczynie z mięsem i wszystko razem pieczemy w temp. 190 stopni ok. 30 min. - opcja pieczenie. Gotowe danie układamy na talerzach

Alutka-Gotuje
Sałatka z wędzonym indykiem 361

Sałatka z wędzonym indykiem to kolejna propozycja Madzi na świetną przystawkę na przyjęcie. Sałatka z porem, wędzonym indykiem i ogórkiem kiszonym jest idealnie zbilansowana, a sos

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałata z grillowanym kurczkiem i papryką 172

przepadają. O walorach zdrowotnych już chyba nie muszę wspominać, bo  powszechnie wiadomo, że kiełki i awokado to samo zdrowie na talerzu. około 4 porcji   -1 pierś z kurczaka (podwójna) - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula -mała/średnia główka sałaty lodowej  -1 awokado - garść kiełków rzodkiewki - kilka młodych pędów groszku (opcjonalnie)  - 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)soli. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki i marynujemy w przygotowanych przyprawach co najmniej pół godziny (ale można nawet cała noc). Paprykę również kroimy wzdłuż na cienkie paski, a najlepiej obrać ją uprzednio ze skórki. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzaną patelnie grillową wrzucamy najpierw kurczaka, a gdy zacznie zmieniać kolor dorzucamy paprykę. Na 2-3 minuty przed końcem grillowania

Simple Dish
szaszłyki z piersi z grilla w piekarniku... 2431

łyżki z podanych składników wymieszać marynatę i zostawić w lodówce umytą pierś osuszyć ręcznikiem papierowym, każdą połowę piersi pokroić na 2 cm paski i przeciąć je na połowę pozostałe składniki pokroić na porcje odpowiedniej wielkości, grubości na patyczki nadziewać : pierś, cebula, pieczarka, boczek, papryka, czosnek i tak na przemian do 3/4 długości patyczka szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej folią(...)każdej strony posmarować pędzelkiem maczanym w marynacie, dodałam również pozostałą paprykę, cebulę, czosnek piekarnik Bosch ustawić na "grill-duża powierzchnia", nagrzać do 230 C, 2 poziom- wstawić blaszkę i grillować około 20 minut, następnie przełączyć na termoobieg na 5 minut - termoobieg odparuje nadmiar płynu i przypiecze na chrupiąco podałam z ziemniakami młodymi i sałatą ze śmietaną - szaszłyki są pyszne, pachną

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania