warzyw albo grillowanymi warzywami. Puree z dyni Poniżej znajdziecie także łatwy przepis na puree z dyni, które możecie przygotować w słoikach na zimę lub zamrozić. Puree dyniowe może być składnikom wielu wypieków, zup i sosów albo zastąpić ziemniaki. Pożywny i zdrowy mus dyniowy to bogactwo witamin i antyoksydantów, w tym beta-karotenu, witaminy C i błonnika. Kurczak pieczony w cydrze(...)puree z dyni - składniki 2 piersi kurczaka Zagrodowy 1 dynia piżmowa 400 ml cydru jabłkowego 100 g masła 100 ml śmietany 36% kmin i nasiona kolendry do smaku ulubione kiszonki np. rzodkiew, kapusta, kalarepa tłuszcz do smażenia Jak zrobić kurczaka pieczonego w cydrze Piersi obsypujemy kminem po czym podsmażamy na tłuszczu od strony skóry do momentu aż nabierze ciemno
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazaprezentuję łączą w sobie takie właśnie zestawienie. Są delikatne i soczyste. Doskonale smakują serwowane z sosem czosnkowym.Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić na małe kwadratowe kawałki. Przełożyć do miski i wymieszać je z jogurtem, przyprawą do złotego kurczaka i sokiem z cytryny. Przykryć i trzymać w lodówce przez minimum 3 godziny. Brzoskwinie odsączyć na sitku(...)podzielić na nieco większe niż mięso kawałki. Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie na przemian kawałki kurczaka i brzoskwiń. Szaszłyki piec na grillu, lub w piekarniku z funkcją grillowania, obracając je co jakiś czas, aż do momentu kiedy ładnie się zarumienią z każdej strony.Źródło: przepisy.pl
Świat Domowej Kuchnidrugi etap konkursu dostałam 7 zgłoszeń, w tym 2 dzisiaj w dniu ogłoszenia wyników. Z tych zgłoszeń skusiłam się na wypróbowanie 2 dań, serce moje podbiła pierś kurczaka w marynacie owocowo-winnej pani Sylwii Naumowicz i to do niej pojedzie kolejny zestaw Kamis.Poniżej moje wykonanie tego dania. Ale...mój mąż nie wyobraża sobie grila bez kawałka dobrej karkówki(...)piwie wprost uwielbia, więc Aga Milutka czekam również na Twoje dane na maila, dla Ciebie nagroda pocieszenia ode mnie, mam nadzieje ze się też przyda :)majka190382@o2.plJa podałam je na grillowanym bakłażanie. Naprawdę zasmakuje smakiem, uwielbiam zurawinę, w sezonie zbieramy ją rodzinnie i robię z niej przetwory nigdy jednak nie używałam do marynaty,dzięki temu pomysłowi napewno marynaty na grila bede
Z Majeczką w kuchnibędzie słodkości, ale fantastyczny przepis na kurczaka! Kurczak satay, to grillowany / smażony kurczak w bardzo aromatycznej marynarcie. Najczęściej podaje się go z sosem orzechowym na bazie mleka kokosowego. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 500 g * czosnek – 2 ząbki * świeży imbir(...)łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * brązowy cukier – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 szczypta * kumin – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : MIĘSO: Piersi czyścimy, kroimy w podłużne , grube paski. Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili i olejem. Wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki
Ostra na Słodkopół a cebulę siekamy w pióra. Kurczaka smażymy na patelni kilka minut z każdej strony(aby nie był zbyt suchy). Na placek układamy sałatę, kurczaka, paprykę pomidorki i cebulę. Zwijamy w placka. Grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowym* -> 3 łyżki jogurtu greckiego -> 3-4 ząbki czosnku -> Zioła prowansalskie, bazylia, sól pieprz
Jedz zdrowo żyj zdrowo!smaku, ew. ulubione przyprawy do grilla Pierś kurczaka płuczemy i osuszamy. Kroimy ją w niezbyt grube, kilkucentymetrowe paski i odkładamy na bok. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Obtaczamy w niej dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przystępujemy do tworzenia szaszłyków. Na każdy patyczek nadziewamy metodą "na harmonijkę" pasek przyprawionego kurczaka, następnie kostkę ananasa, znów mięso(...)następnie gruby plaster cebuli. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Szaszłyki w tej formie najlepiej grillować na patelni, nie jednorazowych tackach, ponieważ z tych drugich nie do końca udaje się je ściągnąć w całości (przerabiałam to kilka razy... ;) ). Grillujemy do momentu, aż mięso będzie ścięte, ale nie suche w środku. Gotowe podajemy z sałatą z pomidorami, ogórkiem i oliwkami w sosie
Kuchenna Kontrrewolucyaniewielki kabaczek 1, 5 czerwonej dużej papryki 30 dag piersi z kurczaka 2 cebule 20 pomidorków koktajlowych pieprz, sól, przyprawa do kurczaka, ostra papryka Z porcji wychodzi 10 niedużych szaszłyków. Mięso myjemy, wycinamy żyłki i kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, przyprawą do kurczaka. Przykrywamy folią i zostawiamy je na kilka godzin (lub całą(...)lodówce, żeby przeszło przyprawami. Na noc zamaczamy w wodzie patyczki do szaszłyków, żeby uniknąć przypalania na grillu. Bezpośrednio przez grillowaniem myjemy i kroimy w dużą kostkę paprykę oraz kabaczka. Cebulę kroimy w grube plastry. Pomidorki jednie myjemy. Nadziewamy w dowolnej kolejności naprzemiennie wszystkie składniki. Ja zaczęłam i skończyłam na pomidorkach. Efekt widoczny na zdjęciach. Smacznego! Podawać z sosami! Przepisy
Humanistka w kuchniDlatego dzisiaj korzystam z ustawowo wolnego dnia ;) Łono natury, słonko, grill = lenistwo, relaks i dobre jedzenie. Zostawiam Wam pomysł, który możecie wykorzystać właśnie podczas takich dni. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka ocet balsamiczny (u mnie gruszkowy) sos sojowy pieprz kilka listków sałaty rzymskiej lub innej ulubionej 1/2 awokado 1/2 papai 1/2 strąka czerwonej papryki 1 młoda dymka pestki dyni (uprażone(...)pieprz kolorowy A jak to zrobić: Mięso umyć, oczyścić z błonek i zamarynować w occie, sosie sojowym i pieprzu. Odstawić na 1-2 godziny. Gdy mięso się zamarynuje, grillować je na tradycyjnym grillu, ale równie dobrze można użyć patelni. Na talerzu układamy porwane liście sałaty, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, papaję, paski papryki i grillowanego kurczaka, oraz drobno pokrojoną dymkę
Kuchnia w opałachFajita (wym. fahita ) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego , jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami . W restauracjach mięso pieczone i podawane jest często z cebulą i papryką . Popularnymi dodatkami są: kwaśna śmietana(...)guacamole , salsa , pico de gallo , ser i pomidory . źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fajita Zapraszam dziś Was na fajitę w wydaniu drobiowym. Jest pyszna. Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka 1 czerwona, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej w proszku oraz suszonego czosnku olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj, potnij
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSzukacie sałatki uniwersalnej? Takiej, którą można podać na imprezowy stół lub zabrać ze sobą do pracy? Do listy wielu pysznych i uniwersalnych sałatek, proponuję dopisać i
Smaki Na Talerzuwszystkich na wiosennej diecie, wymyśliłam sałatę, i to nie byle jaką sałatkę . Sałatkę zrobiłam zamiast obiadu i muszę przyznać , że jest naprawdę smaczna. Soczysty grillowany kurczak w marynacie z sosu sojowego, słodkie pomidorki, niezwykle soczysta czerwona papryka, słone oliwki i chrupiąca sałata, wszystko dopełnia vinegret zrobiony na bazie octu jabłkowego. Wszyscy się najedli do syta i nikt nie był głodny(...)mamy wartościowe i zdrowe danie. Możemy zrobić ją z powodzeniem na drugie śniadanie do pracy i w pracy polać ją tylko sosem-idealnie nadaje się do pudełka. 1 duża pierś z kurczaka 300 g pomidorów koktajlowych 1 duża czerwona papryka 1/4 główki sałaty lodowej 15 sztuk zielonych oliwek 1/2 dużego ogórka szklarniowego Na marynatę do kurczaka: 4 łyżki sosu sojowego
Krylowa Kuchnianapisać Wam przepis na pyszne roladki z grilla.Chrupiący boczek,soczysta pierś kurczaka to połączenie idealne. Składniki: 2 - 3 piersi z kurczaka ( pojedyncze) 15-20 plastrów wędzonego boczku jogurt naturalny 1/2 główki czosnku ulubiona przyprawa do kurczaka bądź zioła sól,pieprz Umyte,osuszone mięso pokroić na kawałki,natrzeć je delikatnie solą,pieprzem,czosnkiem oraz ulubioną przyprawą,ziołami(...)wstawić do lodówki na 3-4 godz lub na noc. Kawałki mięsa wyciągnąć z marynaty,nadmiar jogurtu delikatnie ściągnąć,owijać plastrami boczku,spiąć wykałaczką i układać na grillu. Roladki grillować około 30 min,często je przekręcając.Gotowe natychmiast podawać
Niespełnione zdolności kulinarnekurczaka 1/2 główki sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek długi 2 cebule Kubeczek z oliwkami (czarne i zielone z czosnkiem, są w Lidlu w takich kubkach zwykle mają je na lodówkach) 1 słoiczek z suszonymi pomidorami garść natki pietruszki pęczek posiekanej szalotki świeże oregano świeżo mielony pieprz 1 czerwona papryka ser feta Sos do sałatki: oliwa, ocet i musztarda Piersi(...)marynujemy w gotowej marynacie Vitasia (marynata sojowa z imbirem i czosnkiem) i grillujemy
ClauditteMissCookingPRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka myjemy, cześć tniemy w paski ( do zalewy miodowej ) a drugą część mięsa tniemy w kostkę ( do zalewy jogurtowej ) Miód i przyprawy mieszamy, wkładamy do niej paski mięsa i mieszamy. Okładamy na 1 godzinę do lodówki aby przeszło. Jogurt, przeciśnięty czosnek, przyprawy mieszamy, dodajemy pokrojonego kurczaka i odkładamy na i godzinę. Warzywa kroimy(...)kostkę. Na patyki do szaszłyków nabijamy paski mięsa z marynaty miodowej. Następnie z marynaty jogurtowej nabijamy mięso naprzemiennie z warzywami. Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu, z każdej strony aż będą upieczone. Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliopakowania, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek, sałatka z pomidorów w śmietanie - w opisie olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa pikantny grill dobrze wymieszać w misce podwójną pierś opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym piersi rozkroić na cieńsze porcje włożyć do marynaty i na godzinę(...)lodówki schować i z dwa razy obrócić ugotować oskrobane młode ziemniaki w nie solonej wodzie, odlać na durszlak patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, razem z marynatą kłaść porcje piersi, grillować z każdej strony na rumiano na koniec nakryć patelnię grillową pokrywką i trzymać z 3 minuty na ogniu, następnie piersi przełożyc na talerz do tłuszczu po piersiach wsypać z durszlaka
W Mojej Kuchni Lubię