zdecydowałam się na smak „Full flavor Smokey”. Do tej pory wykorzystałam go w trzech potrawach: burgerach, żeberkach i jako marynatę do piersi z kurczaka. Sosu można używać zarówno jako glazurę, jak i jako dodatek do grillowanych mięs, w każdej roli spisuje się idealnie. Sos jest bardzo „dymny” w smaku i zdecydowanie czuć w nim dodatek whiskey. Naprawdę polecam. Żeberka
Mania GotowaniaBardzo dobra słodziutka, pożywna sałatka i co najważniejsze szybka w wykonaniu. Przepis zaczerpnięty z Kuchnii Lidla. Składniki: sałata (taka jaką lubicie, najlepiej pomieszać 2, 3
Brzuszki Łakomczuszkikurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka pierś kaczki pierś z gęsi kaczka z grilla T-bone z grilla górka cielęca z grilla żeberka karkówka karkówka z grilla II polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód ser camembert grillowane warzywa kukurydza z grilla szparagi sałatka
królestwo garówgdyż smak grillowanych polędwiczek z kurczaka zawiniętych w surową wędzoną ogonówkę lub boczek wszystkim przypada do gustu. Musicie spróbować tego połączenia, bo warto! Najważniejszym składnikiem tej sałatki są zawijaski z kurczaka i zielony dressing. Można też do sałatki dodać np. winogrona i ser feta lub kozi jeśli chcemy by sałatka była bogatsza w składniki. Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem(...)musztardy zielonej Maille (szczypiorek, pietruszka, bazylia) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżeczka soku z limonki PRZYGOTOWANIE: Polędwiczki z piersi kurczaka oprószamy pieprzem (nie solimy) i zawijamy w plastry ogonówki surowej wędzonej lub w wędzony surowy boczek. Grillujemy na patelni posmarowanej delikatnie olejem, aż ogonówka się zarumieni a polędwiczki będą miękkie. Podczas grillowania obracamy by polędwiczki równomiernie się przyrumieniły
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKtoś powie, że szaszłyki jak szaszłyki, ale w życiu nie wpadłabym, żeby grillować marynowane pieczarki – a jednak można:) Czas wykonania: 30 min (+ 1-2 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 1 mały słoik marynowanych pieczarek Marynata: 200 g jogurtu naturalnego
KuchniaWeDwoje.plpoprzez niedoczytanie wykonania przepisu wyszła własna wariacja i stanęło na pietruszkowym pesto :) Składniki (dla 2 osób) 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz 1/4 szklanki jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny Sałatka z grillowanych warzyw 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1/2 opakowania mieszanki sałat pomidory koktajlowe czarne oliwki 1 mała czerwona cebula(...)cytryny lub jeśli ktoś lubi smak czosnku to może dorzucić jeszcze jeden ząbek. Po dokładnym zmiksowaniu odkładamy do lodówki żeby smaki się przegryzły. Kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół (oczywiście jak ktoś woli grubszy kawałek piersi z grilla to tą czynność pomijamy). Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty, doprawiamy sola i pieprzem i wkładamy kurczaka i mieszamy tak aby dokładnie został
Piekielna Kuchnia Patipiersi kurczaka Ostra przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw (Vegeta) 2 łyżeczki liści lubczyku 100 g świeżych wiśni 50 ml białego wytrawnego wina 100 g ryżu Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą warzywną. Mięso układamy w misce, podlewamy winem, posypujemy lubczykiem. Dokładamy wydrylowane świeże wiśnie. Możemy dodatkowo kurczaka skropić sokiem(...)wiśniowym. Miskę odstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie filet z kurczaka zawijamy w folię aluminiową. Dodatkowo wlewamy marynatę do środka. Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy do miękkości mięsa (od czasu do czasu sprawdzamy miękkość szpikulcem). Pod koniec otwieramy paczuszki i wyjmujemy filet na ruszt, żeby się przypiekł z wierzchu. Kurczaka podajemy na wcześniej ugotowanym ryżu, polewamy
VioletoweKucharzenieograniczeń "8 listków szpinaku i 21 gałązek rukoli". Tworzymy ! Wymyślamy i cieszy się smakiem. Jeszcze coś na wakacyjną nutę :) Sezon grillowy skończony ? Nic straconego, grillowanie można wykonać w piekarniku ;) Ja postawiłam na swoje ulubione dodatki, kurczakiem dodałam sytości, dopełniłam dressingiem z aromatycznych składników. Sałatka powstała przy okazji konkursu Przypraw Galeo oraz Just a SALAD , bardzo polecam zatrzymać się(...)Sałatę, szpinak i pomidorki myjemy i osuszamy. Pomidorki przekrajamy na pół, fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Pierś grillujemy około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie układamy na talerzu składniki w kolejności od dołu : szpinak, pomidorki, rukola, ser feta, kurczak. Całość polewamy sosem i posypujemy sezamem i pokrojoną natką pietruszki. :) Polecam jako samodzielne danie jak i akompaniament
CynamonemPoOczachograniczeń "8 listków szpinaku i 21 gałązek rukoli". Tworzymy ! Wymyślamy i cieszy się smakiem. Jeszcze coś na wakacyjną nutę :) Sezon grillowy skończony ? Nic straconego, grillowanie można wykonać w piekarniku ;) Ja postawiłam na swoje ulubione dodatki, kurczakiem dodałam sytości, dopełniłam dressingiem z aromatycznych składników. Sałatka powstała przy okazji konkursu Przypraw Galeo oraz Just a SALAD , bardzo polecam zatrzymać się(...)Sałatę, szpinak i pomidorki myjemy i osuszamy. Pomidorki przekrajamy na pół, fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Pierś grillujemy około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie układamy na talerzu składniki w kolejności od dołu : szpinak, pomidorki, rukola, ser feta, kurczak. Całość polewamy sosem i posypujemy sezamem i pokrojoną natką pietruszki. :) Polecam jako samodzielne danie jak i akompaniament
CynamonemPoOczachoknem prawdziwa zima, więc do grillowanych szaszłyków jeszcze trochę :) Ale, że przeważnie tak bywa, że chcemy czegoś co jest nieosiągalne, mi zamarzyły się ostatnio szaszłyki z mięsa z grzybami :) Nie ma pogody na grilla, więc pozostało zrobić je na parze, w parowarze :) Składniki : 1 pierś z kurczaka kilka boczniaków sok z 1 limonki 1 ząbek czosnku
Parowar FacetaBardzo lubię grillowane mięsko. Nie zawsze jednak warunki atmosferyczne umożliwiają nam grillowanie na zewnątrz. Z pomocą przychodzą wówczas grille elektryczne, patelnie grillowe lub po prostu piekarnik. Pokazywałam Wam wczoraj świetny patent, jakim jest wykorzystanie patelni dwustronnej. Dziś na tapetę biorę ją ponownie, tym razem przygotowując na niej mięso. Nie mając możliwości wykorzystania grilla, takie danie normalnie zrobiłabym w piekarniku(...)porcji mięsa jednocześnie. To świetna opcja dla małych rodzin, ale…. nie tylko Ja wykorzystałam ją również podczas przygotowania takiego mięsa na rodzinną uroczystość, dla 8-9 osób. Piersi kurczaka miałam wówczas większe niż te widoczne na zdjęciach poniżej, więc przekroiłam je wzdłuż na pół, uzyskując z 1 piersi 2-3 porcje mięsa. Przygotowanie całości (mam na myśli obróbkę cieplną
Smaki Na Talerzuodsłonie szaszłyki drobiowe z grilla z sosem tzatziki :) Składniki: cała pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) 3 czubate łyżeczki przyprawy do gyrosa (mi bardzo smakuje przyprawa firmy Kamis) 3 łyżki oleju patyczki do szaszłyków Wykonanie: Mięso przygotowujemy 2 godziny przed grillowaniem. Piersi myjemy, kroimy na kawałki grubości około 1,5 cm. Dodajemy olej i przyprawę i wszystko dokładnie
Smak mojego domukokardki i 3 łyżki mrożonego zielonego groszku. Wersja obiadowa light. Pierś kurczaka faszerowana rukolą gotowana na parze, to pyszny i bardzo sycący obiad, przy tym mało kaloryczny. Dla tych co na diecie jest idealny. Do doprawienia kurczaka wykorzystałam 1 arkusz papirusu Winiary z czosnkiem i ziołami. Często tak grilluję mięso lub owoce , gdyż papirus doskonale się w tym sprawdza(...)twierdząc, że wszystkie „gotowce” są niezdrowe to wystarczy jak obsypie ulubionymi ziołami arkusz A 5 papieru do pieczenia i dalej postępuje jak w przepisie poniżej. 1 pojedynczą pierś kurczaka nacinamy ostrym nożem, aby zrobić w niej kieszonkę, do której wkładamy garść świeżej rukoli, spinamy mięso wykałaczkami i zawijamy w arkusz „papirusu” również papier spinamy wykałaczkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszna sałatka z grillowanym kurczakiem w słodkiej odsłonie. Słodyczy nadają słodkie winogrona i rodzynki. Słodkość delikatnie przełamuje kwaskowy sos balsamiczny i wszystko idealnie się komponuje smakowo. składniki: 500 g piersi z kurczaka 400 g różowych winogron 1 mała główka sałaty lodowej 150 g bakalii, u mnie mieszanka studencka Kresto 1 serek camembert olej Rapso sos balsamiczny Piersi rozkroić
Monia miesza i gotuje