sosie pomidorowym 4 porcje: 100 g drobnego kuskusu 500 g mielonego mięsa z piersi indyka 1/2 żółtej cukinii (lub 1 mała) 1/4 zielonej cukinii (lub 2 mini) 50 g parmezanu 40 g passaty lub 200 g passaty i 200 g ajvaru ser mozzarella do posypania Cukinię żółtą, jeśli ma grubą skórę obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce
Kucharzycapieczona pierś gęsi, salami węgierskie małe, rukola owinięta dużym plastrem salami, cienkie kabanosy, szynka parmeńska. Tutaj tak naprawdę można szaleć do woli. Wykorzystać domowe wędliny takie jak pieczona pierś indyka, kurczaka czy schab. Mogą być grube kabanosy, sucha kiełbasa, chorizo, czy różne pieczenie. Przekąski: Mini krakersy, paluszki grissini + paluszki grissini owinięte szynką parmeńską. Dobrze sprawdzą się też różne rodzaje
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI: - mięso z piersi indyka - 500 g - ser mozzarella - 1 opakowanie - papryka czerwona - 1/2 szt. - cebula czerwona - 1/2 szt. - kasza bulgur - (50 g) WYKONANIE: Mięso pokroić, każdą porcje naciąć w poprzek, przyprawić wedle uznania. Mozzarelle pokroić w plasterki, paprykę i cebulę w paseczki. W każde nacięcie w mięsie włożyć mozzarellę, cebulę czerwoną i paprykę. Tak przygotowane
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasjest zbyt gorzka w smaku po obróbce termicznej i -przynajmniej moim Synom- nie posmakowała. Składniki dla 4 osób: 1 szklanka ryżu arborio (do risotto) 300g mięsa z piersi indyka ½ czerwonej papryki ¼ żółtej papryki ¼ zielonej papryki ¼ pomarańczowej papryki 1 cebula czerwona ½ małej cukinii 1 marchewka 4 łyżki kukurydzy Pół pęczka natki pietruszki Kilka pomidorków cherry 1¼ litra warzywnego bulionu
Kuchnia w czekoladzieSkładniki 4 steki z piersi indyka 1 mały kieliszek winiaku 8 suszonych śliwek kalifornijskich 2 jabłka 1 cebula 3,4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki borówek ,lub żurawiny sol i pieprz do smaku Wykonanie Mięso lekko zbić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka obrać ,usunąć gniazda
mojej kuchniSkładniki: (na 2 porcje) - kasza bulgur – 1 woreczek (100 g) -mięso z piersi indyka– (180 g) - pomidory suszone w oliwie (60 g) Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, poddusić na wodzie, dodać ugotowaną kaszę bulgur i pokrojone pomidory suszone, wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 4 min. Przyprawić wedle uznania. W razie potrzeby podlewać wodą. Całość: 648 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasgroszek, rodzynki i marchewka, wariantów może być mnóstwo :). A w kremowym sosie kurkowym są wspaniałe, delikatne, aromatyczne, no...pyszne :). Składniki: 500 g mięsa drobiowego (najlepiej pół na pół pierś indyka i kurczaka) 30 g suchej bułki + mleko do namoczenia (w wersji bez glutenu, bezglutenowa) 1 szalotka lub mała cebulka 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Rodzinka w kuchniZapraszam na smaczne pieczone kuleczki mięsno-ryżowe. Super smakują jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Polecam Składniki: 125 g ugotowanego ryżu 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich Przygotowanie: Do miski wkładamy wszystkie składniki na kuleczki mięsne i wyrabiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki ( 4 szaszłyki): 0,5 kg filetu z piersi indyka pomidorki koktajlowe marynata: 1/2 szklanki oliwy + 1/2 opakowania przyprawy curry Przygotowanie: mięso umyj, pokrój w kostkę, przełóż do miski składniki marynaty wymieszaj dokładnie, zalej mięso, wymieszaj dokładnie miskę z zamarynowanym mięsem odstaw na parę godzin do lodówki rozgrzej piekarnik na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie mięso i pomidorki koktajlowe
Oka w rosole czyli KaFka gotujePyszne, sycące, jednogarnkowe danie. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z piersi indyka ale równie dobrze może to być kurczak. Również fasola zostawia pole do eksperymentów - mi do dań meksykańskich pasuje czerwona ale możecie popróbować z innymi rodzajami (lub mieszanką). Dzień przed gotowaniem zalewamy fasolę wodą i zostawiamy na noc. Aby przyspieszyć przygotowanie możecie użyć fasoli z puszki
Milion SmakówSkładniki 4 steki z piersi indyka 1 mały kieliszek winiaku 8 suszonych śliwek kalifornijskich 2 jabłka 1 cebula 3,4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki borówek ,lub żurawiny sol i pieprz do smaku Wykonanie Mięso lekko zbić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka obrać ,usunąć gniazda
w mojej kuchniDanie przygotowuje się bardzo szybko a przy tym jest smacznie. Dzięki temu większość czasu możemy spędzić na dworze a zapowiada się całkiem przyjemny dzień. Składniki: Sznycle z piersi indyka Jabłka – ja miałam dwa Borówka cała ze słoika Sól Czubryca zielona Pieprz olej Woda/ bulion Wykonanie: Sznycle przyprawiamy solą, pieprzem i czubrycą. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron
Smaki Ewyjedną porcję - 100 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka - pół dużej czerwonej papryki - 1 mała cebula - 1 duży ząbek czosnku - 1 średni pomidor - pół łyżeczki curry - 2 szczypty soli - szczypta pieprzu czarnego - łyżka oleju rzepakowego - łyżka serka homo lub twarogowego bez cukru - 50 g makaronu pełnoziarnistego Cebulę i czosnek posiekaj, mięso , pomidor i paprykę pokrój w kostkę
Pasje Jolkiżołądek nadszedł czas na coś dużo bardziej kalorycznego. Coś, w co z miłą chęcią zatopicie swoje zęby. Na mojego bloga pierwszy raz trafia burger, a właściwie sznycelburger z piersi indyka. Dlaczego podwójny? Postanowiłem, że nie pójdę w górę, tak jak robią to koledzy z innych blogów i poszukałem bułke, która umożliwi mi poszerzenie mojej kanapki. Użyłem więc ciabatty. Dosyć
Kuchennyviral.pl