Sosów na bazie whiskey Jack Daniels jest kilka, ja zdecydowałam się na smak „Full flavor Smokey”. Do tej pory wykorzystałam go w trzech potrawach: burgerach, żeberkach i jako marynatę do piersi z kurczaka. Sosu można używać zarówno jako glazurę, jak i jako dodatek do grillowanych mięs, w każdej roli spisuje się idealnie. Sos jest bardzo „dymny” w smaku i zdecydowanie(...)łyżka sosu worhestershire 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki oleju lub oliwy sos Jack Daniels Przygotowanie: Żeberka myjemy dokładnie, osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki, po czym przyprawiamy składnikami marynaty (z wyjątkiem sosu Jack Daniels). Żeberka wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju. Każde z żeberek smarujemy warstwą sosu Jack Daniels
Mania Gotowaniakuchni idyjskiej w sklad tego dania wchodzi wiele przypraw, dzieki czemu mieso jest miekkie, soczyste i aromatyczne. Wraz ze mna danie to przygotowaly Mirabelka i Siaska . Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 2 centymetry świeżego, startego imbiru 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 0,5 łyżeczki pieprzu(...)Przygotowanie: W misce przygotować marynetę - wymieszać czosnek i ibir, sok z cytryny i ocet winny z przyprawami (garam masalą, kolendrą, kminem, pieprzem kajeńskiem i gorczycą) i oliwą. Do marynaty dodać pierś z kurczaka pokrojną w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aż przyprawy pokryją mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać olej i przesmazyć
Codzienne Gotowaniekonieczności opróżnienia lodówki z różnych resztek. Tradycyjnie kurczaka tikka masala podaje się z chlebkami naan lub ryżem. U mnie dodatkiem jest komosa ryżowa. Składniki (na dwie porcje): Marynata pojedyncza pierś kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki mieszanki garam masala pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru w proszku płaska łyżeczka mielonej kurkumy łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki(...)soli łyżeczka ostrej papryki 150 ml komosy ryżowej Jogurt wymieszać z przyprawami Pierś kurczaka pokroić w sporą kostkę (ok. 3 cm). Przełożyć kawałki kurczaka do jogurtu. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Komosę zalać wodą, by nasiąkła i by szybciej się potem ugotowała. Tuż przed ostatecznym przygotowaniem kurczaka wypłukać komosę w kilku wodach. Gotować komosę
Weekendy w domu i ogrodziemleczka kokosowego. Moje satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru papryczka chilli łyżeczka kurkumy łyżeczka nasion kolendry łyżeczka kuminu łyżka cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego(...)łyżeczki mielonej papryki chilli Szalotkę posiekać, czosnek i imbir zetrzeć na tarce, papryczkę chilli drobno pokroić. Nasiona kolendry i kumin utrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty wymieszać lub zmiksować w blenderze. Piersi z kurczaka pokroić w podłużne grube paski i obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zamarynowane mięso nadziać na długie patyczki
wyzwania kuchennedomową wędlinę nie trzeba nikogo specjalnie namawiać. Dzisiaj mam propozycję na pieczoną pierś z indyka. Mięso jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Idealne do kanapek, na imprezkę lub na zbliżające się święta. Zobaczcie, jak łatwy jest przepis, a może się skusicie :) Składniki marynaty: 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czubata łyżeczka mielonych suszonych pomidorów (u mnie(...)czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka lubczyku olej rzepakowy ------------------------------ pierś z indyka (moja ważyła 800 g) Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy. Oleju dajemy tyle, aby marynata była łatwa do rozprowadzenia, ale gęsta. Pierś z indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (można na całą noc). Pierś dokładnie zawijamy w folię aluminiową, pamiętając
Smak mojego domuDziś kolejna propozycja na kurczaka z grilla. Z bardzo fajną marynatą, ze świeżym tymiankiem, cytryną i ostrą papryczką. Dzięki niej otrzymujemy ziołowo-pikantne mięso. Bardzo nam smakowało:) podwójna pierś z kurczaka 1-2 łyżki sosu sojowego lub teriyaki 1 cytryna 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki(...)oliwy 4 listki laurowe świeży tymianek (ilość wg uznania, w zależności od tego czy lubimy bardziej, czy mniej ziołowe smaki) sól, pieprz Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kroimy na porcje. Przygotowujemy marynatę. Z wyszorowanej, sparzonej cytryny ocieramy skórkę. Łączymy ją w miseczce razem z sokiem wyciśniętym z połowy owocu. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli oraz posiekany
Smaki Na Talerzupropozycją są pyszne, soczyste polędwiczki z delikatną nutą orzeszków ziemnych. Naprawdę smakują przepysznie! Czasami jeden lub dwa składniki mogą całkowicie odmienić smak potrawy... Polecam! 400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka suszonego koperku (lub ulubionych ziół) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej Panierka
Di gotujesmaki to paprykę ostrą podmieńcie na słodką. Polecam! Ps. A jeśli przerażają Was kalorie zawarte w panierce to zerknijcie na Fit polędwiczki z kurczaka - klik . 400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki ostrej Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta + 3/4 łyżeczki papryki ostrej
Di gotujeSuszona natka pietruszki nadała mięsu przyjemnego smaku i aromatu. Takie polędwiczki świetnie się sprawdzą jako dietetyczny posiłek lub pokrojone w kostkę - jako składnik sałatki. Polecam! 400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek. Całość odstawić
Di gotujerazem dokładnie mieszamy i podajemy – posypane prażonym sezamem i pociętym szczypiorem, z miseczką ostrego sosu – nie tylko dla odważnych! SKŁADNIKI proporcje składników na 2 porcje obiadowe MIĘSO I MARYNATA 2 piersi z kurczaka, ok. 450g 2 łyżki wody 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka płynnego miodu 2 ząbki czosnku kawałek świeżego
Karo in the Kitchenominąć ziemniaki. Piersi kurze przekroić w poprzek, doprawić solą pieprzem i papryką słodką. Dno żaroodpornego naczynia skropić oliwą z oliwek o smaku czosnku lub zwykłą. Na dnie rozłożyć piersi kurze. Marynata – musztardę, mleko, potarty ser wymieszać razem. Masę serową rozłożyć na mięsie. Naokoło porozrzucać pomidorki. Ziemniaki oskrobać i przekroić na cztery części. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości
Kuchnia Pokoleńmożna zrobić samemu dodając do sosu sojowego miód, imbir i inne przyprawy. Ja skorzystałam z gotowego sosu teriyaki, mam go zwykle w lodówce i stosuję głównie do mięsnych marynat. Do piersi z kurczaka można dodać też cebulkę pokrojoną w piórka i również zamarynować, a potem usmażyć. Jest bardzo smaczna, choć w naszej dzisiejszej wersji cebulki nie ma. 1 podwójna pierś
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepiersi rozciąć na 8 kotletów, lekko je rozbić w woreczku jajka, kucharek, pieprz, papryka, wyciśnięte ząbki czosnku, 4 łyżki oleju wymieszać, włożyć piersi i marynować z 3 godziny piersi z marynaty obtaczać w mące, na goracym oleju smażyć rumiane kotlety ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać, pokroić w talarki, podać z ugotowanym w osolonej wodzie kalafiorem i kotletem, polać trochę tłuszczem
W Mojej Kuchni Lubiętylko nie słoik, chyba że jesteście masochistami i sprawia Wam taki sos ogromną przyjemność. Ja tego sosu używam w jeszcze jednym celu poza sałatkami – świetnie się sprawdza jako marynata do piersi kurczaka. Mocny i agresywny, szybko penetruje mięso. Piersi wystarczy marynować w sosie około 1,5 godziny, a po marynowaniu wystarczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – już
Karo in the KitchenBardzo łagodny kurczak z dodatkiem indyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. 500 g piersi kurczaka marynata : sok z jednej cytryny 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki imbiru 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tandorii masala sos : 3 łyżki masła szczypta mielonego
Polska Zupa