Niezwykle soczysta, grillowana pierś z kurczaka, której przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy jogurt grecki, sól, pieprz i wasza ulubiona przyprawa. Mieszacie wszystko razem i marynujecie mięso
Programista w kuchniNiezwykle soczysta, grillowana pierś z kurczaka, której przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy jogurt grecki, sól, pieprz i wasza ulubiona przyprawa. Mieszacie wszystko razem i marynujecie mięso
Programista w kuchniOlej.Marynata do piersi z kurczaka:2 łyżki oleju;3 łyżeczki przyprawy gyros;2 łyżeczki curry;5 ząbków czosnku.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Do tak przygotowanego kurczaka dodać marynatę i dokładnie wymieszać. Kurczaka w marynacie przykryć folią spożywczą i wstawić
Gospodyni Miejskapiekarniku na obiad lub kolację. Tak naprawdę przygotowując szaszłyki mamy ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o dobór dodatków. Dziś przygotowałam na obiad szybkie z piersi kurczaka, którą wcześniej marynowałam w ostro-słodkiej marynacie. Na patyczki nabiłam pomiędzy mięso pomidorki koktajlowe, wyszło szybko i smacznie. Składniki na 3 szaszłyki: * połówka piersi z kurczaka * 12 pomidorków koktajlowych * 3 patyczki do szaszłyka(...)pikantnego ketchupu * pół płaskiej łyżeczki soli * pół łyżeczki papryki ostrej (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu ) Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki na marynatę, wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę. Włożyć do miski z marynatą, wymieszać. Ostawić do lodówki na około godzinę. Patyczki do szaszłyka moczyć w wodzie około 10 minut przed
Zrób to smacznieprzejrzenia naszych pomysłów na przystawki - są to najczęściej propozycje, które naprawdę szybko się przygotowuje. Szybkość przygotowania tej sałatki tkwi głównie w przygotowaniu piersi z kurczaka, którą to obgotowujemy w esencjonalnej marynacie(dzięki czemu kawałki mięsa nie tylko nabierają wyrazistego smaku, ale również ładnej, ciemnej barwy powierzchni). W sałatce znalazły się również suszone śliwki, pestki dyni, pomidorki koktajlowe, rukola(...)pół opakowania sera feta (100g) pół opakowania kiełków rzodkiewki lub brokułu (50g) kilka suszonych pomidorów w oleju 300g piersi z kurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni Marynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili
Symfonia Smakówniedzielny obiad przygotowałam pyszną pierś z kurczaka w pikantnej marynacie z warzywami. Piersi z kurczaka najpierw zamarynowałam, przesmażyłam przez chwilę na patelni, a później upiekłam razem z pokrojoną cukinią i papryką oraz groszkiem konserwowym. Do warzyw dodałam tę samą marynatę, co do mięsa. Mięso było wyborne, miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Całość smakowała pysznie. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami(...)łyżki na posmarowanie mięsa). Na patelni podsmażyć mięso przez chwilę z każdej strony, tak aby zamknąć "pory". Warzywa przełożyć do dużej blaszki, ułożyć na nich piersi z kurczaka, posmarować mięso resztą marynaty i posypać całość suszonym oregano. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z piekarnika i odczekać chwilę
Zakątek rozkoszy kulinarnychBardzo lubię taką soczystą, grillowaną pierś kurczaka. Szczególnie jeśli marynata jest lekka a pierś trochę dłużej w niej poleży niż zwykle. Jako, że to obiad postanowiłam zrobić sos z kurek, których teraz(...)brakuje. Do tego prosta sałatka z pomidora, ogórka i oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi z kurczaka + marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz cytrynowy, szczypta soli, szczypta papryki suszonej i kurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut 200 gram kurek 50 ml whiskey
Mango Papajaprostej marynacie. Nie wiem jak Wam, ale mnie ślinka cieknie na samą myśl Jeżeli nie mieliście pomysłu na następny obiad to już go macie! Spróbujcie koniecznie, nie pożałujecie! Pierś indyka w marynacie miodowo-musztardowej Czas przygotowania 10 minut/y Czas gotowania 1 godzina Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y Składniki 1 pierś z indyka 300g młodych ziemniaków 1 łyżki musztardy stołowej(...)momentu kiedy indyk będzie upieczony, ale soczysty (po nakłuciu mięso powinno być białe, ale jeszcze wypuszcza soki). Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/piers-indyka-marynacie-miodowo-musztardowej/ Artykuł Pierś indyka w marynacie miodowo-musztardowej pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniczarny, biały i zielony) szczypta soli dodatkowo na surówkę: ogórek śwież (pokrojony we wstążki) papryka czerwona czerwona cebula szczypiorek kilka niesłodzonych wiśni bez pestek ( z kompotu lub mrożonych) marynata z marynowania piersi szczypta soli sos pieczeniowy z sokiem wiśniowym: Tak powstałą kratkę na piersi kaczki musimy teraz dokładnie osuszyć. Do tego posłuży nam sól. Najlepiej sól morska. Kryształkami soli posypujemy(...)warzyw jakie stosuje się do kaczki po pekińsku, czyli z ogórka, papryki, czerwonej cebuli i szczypiorku i kilkoma niesłodzonymi wiśniami z kompotu (to francuski akcent). Zalałam je marynatą z marynowania piersi czyli winem i przyprawami i nieco dosoliłam. Pierś podałam na chrupkim placku z nudli. Nudle wzięłam z chińskiej zupki, zalałam całą kostkę nie łamiąc wrzątkiem, gdy stały się miękkie
Sztuka gotowania w/g Samiryoliwek sól pieprz kolorowy 1 łyżka ziół dalmatyńskich Sposób przyrządzania: Fasolkę szparagową umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Piersi kurczaka oczyścić, polać połową marynaty, dokładnie natrzeć i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć(...)warzywami. Każdą pierś z kurczaka ułożyć na folii, rozłożyć marchewkę, podgotowaną fasolkę, czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Warzywka skropić pozostałą marynatą (można też warzywa zmieszać razem z marynatą i rozłożyć na piersi z kurczaka). Boki folii złożyć tak, aby obejmowały szczelnie piersi kurczaka z warzywami. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez
Zakątek rozkoszy kulinarnychpierś z kurczaka przygotowana na patelni grillowej. Mięsko marynowałam przez całą noc w marynacie. Podałam z ziemniakami zapiekanymi klik oraz fasolką szparagową z ogórkami. Było smacznie. Składniki: 3 piersi z kurczaka Marynata: 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis 0,5 łyżeczki soli(...)morskiej ziołowej Kamis 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis 5 listków bazylii Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i odciąć polędwiczki. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Włożyć piersi dodać pokrojone listki bazylii i wymieszać. Przykryć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Na rozgrzanej patelni grillowej smażyć piersi w zależności od grubości po około 10 min z każdej strony
Ala piecze i gotujeMarynata: 2-3 łyżki oliwy z oliwek łyżka sosu sojowego łyżka miodu szczypta świeżo mielonego pieprzu Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - jak zrobić? Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Przygotować marynatę, zanurzyć w niej(...)flet, obracając go kilka razy, by płyn całkowicie pokrył mięso, odstawić na minimum 30 minut. Kiedy minie czas marynowania, na patelni grillowej rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, wyjąć pierś z marynaty i obsmażyć na patelni na rumiano z każdej ze stron. Na talerz wyłożyć garść sałat oraz rukolę. Ugrillowanego kurczaka pokroić na plastry. Ułożyć na sałacie. Gruszkę obrać, pokroić
Moje Qulinariałyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Szczypta pieprzu Wszystkie składniki marynaty łączymy. Piersi myjemy i osuszamy, wkładamy do marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Piersi osobno "pakujemy" w folię aluminiową i szczelnie zawijamy. Nasze zawiniątka ukladamy
Mamuśka wraca do formykurczaka w słodko- kwaśnej marynacie, dojrzałe.. oj bardzo dojrzałe mango, świeża miętą i posiekane orzechy nerkowca. Latem obowiązkowo musicie ją wykonać. Składniki (na 3 porcje): 500 gram piersi kurczaka marynata: 1 łyżka musztardy francuskiej, sok z połowy cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego 1 mango garść świeżej mięty 200 gram mixu sałat (użyłam
Mango Papajamalin. Ciepłego, soczystego mięsa i świeżą i lekko cierpką rukolę. Myślę, że taka potrawa świetnie nada się także na walentynkową kolację :) Składniki na mięso i marynatę:2 gęsie piersi ze skórą2 ząbki czosnku2 liście laurowe3 kulki jałowca2 gałązki świeżego rozmarynu1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonego majeranku200 ml czerwonego winaSkładniki na sałatkę:1 opakowanie rukolipół czerwonej cebulikilka świeżych(...)doszła do mięsa. Z podanych składników przygotowujemy marynatę: Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Następnie piersi podlewamy winem i pozostawiamy w marynacie na kilka godzin w lodówce. Przed pieczeniem wyciągamy piersi z lodówki by nabrały pokojowej temperatury. Następnie smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni, skórą
Bon Appetit Małgorzaty