Gołąbki bez zawijania Ziołowo-pomidorowy sos z kurczaka z kluseczkami Pieczone drożdżowe pierożki Polecam! Dania są naprawdę proste i co najważniejsze pyszne. Za jakiś czas kolejne zestawienie Smacznego
Słodkie okruszkimożna przygotować w krótkim czasie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie i kolacje. Byle do wiosny! Pozostało tylko 19 dni! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką
Moja smaczna kuchniamarynacie na słodko http://www.obiadgotowy.pl/ Najprostsze śledzie http://smakuje.blox.pl/ Śledzie z cebulką z koperkiem i słonecznikiem http://www.kuchniokracja.hanami.pl/ Roladki z kruchej szynki http://szczypta.com/ Rolada z indyka https://mydishesandsweets.wordpress.com/ Pierożki drożdżowe z kapustą https://yummycookingwithilka.blogspot.com/ Pasztet z fasoli http://www.zchatynakoncuwsi.pl/ Tatar ze śledzia http://www.kuchniadoroty.pl/ Śledzie po kaszubsku http://nietylkopasta.pl/ Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami https://www.poezja-smaku.pl/ Piernikowe ciasto
Kuchnia Bazyliidlatego, przedstawiam i jednocześnie polecam Wam niezawodne ciasto pierogowe, które uwielbiam. Jest z dodatkiem oliwy z oliwek. Przy okazji zachęcam do wypróbowania wielu przepisów na przeróżne farsze: Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierogi
Moja smaczna kuchniaPomysł na nietypową świąteczną potrawę na słodko...pierogi z masą makową w dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą. Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami
Kuchnia MagdaLenyWitajcie w piątek :-)) Weekend przed nami więc trzeba przygotować coś pysznego na słodko :-) Proponuję takie krucho - drożdżowe pierożki u mnie połowa z marmoladą różaną, a druga połowa z nutellą. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko
kruche babeczkipół i nadzienie znajduje się w środku. Caprese czyli najpopularniejsza włoska sałatka z pomidorów i mozzarelli. Ja dzisiaj zainspirowałam się tymi dwoma daniami i zrobiłam po prostu kolejne drożdżowe pierożki z nadzieniem z pomidorów i mozzarelli, idealne aby zabrać ze sobą do pracy! Składniki 10 g drożdży 1 jajko 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżka roztopionego masła 150 g mąki
Delusional TrineDrożdże muszą być u mnie w domu, przynajmniej w weekendy. Wtedy zamykam się w kuchni i piekę coś pysznego, drożdżowego i aromatycznego. Ciasto na pizzę Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Mini
Moja smaczna kuchniaostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem
Moja smaczna kuchniajednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle
Moja smaczna kuchniaprzepis na sernik z dodatkiem drożdży czy pyszne racuszki. Wytrawne przepisy to głównie wszelkiego rodzaju chlebki, pizze, bułeczki czy paszteciki. Warto jednak pokusić się też o przygotowanie mniej popularnych drożdżowych pierożków czy wytrawnych rogalików i racuszków. Osobiście zdążyłam już wypróbować bułeczki nadziewane parówkami oraz słodkie rogaliki z marmoladą, które to już niebawem pojawią się na blogu :) Książka sprawia przyjemne wrażenie
Z miłości do słodkościfaszerowanych mięs, a że w zamrażarce zalegało trochę schabu, postanowiłam w końcu go wykorzystać. Jako nadzienie użyłam nie tylko pieczarek, ale i farszu grzybowo-mięsnego, który pozostał mi z drożdżowych pierożków do barszczu. Bo przecież nic nie może się zmarnować ;) Składniki: 2 kg szerokiego schabu 500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych 1 cebula sól, pieprz
Kuchnia w czekoladzieŚwiętach chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos jest też doskonałą propozycją jako farsz do bułeczek, pierożków drożdżowych czy ciasta francuskiego ;) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki kapusty białej 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 2 duże cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego
Kolorowy Przepisownikzamiast majonezu, - sałatka z roszponki , pomidorów, mrożonego bobu i prażonego słonecznika (mniej więcej taka :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie tego przepisu) - "grzybki-rybki" czyli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECiabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo
Moja smaczna kuchniagrzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano
Moja smaczna kuchniaDrożdżowe pierożki to pyszne, nieduże wypieki, idealne na jeden kęs. Ich zaletą oczywiście oprócz smaku jest całkowity brak cukru dodanego do ciasta. Składniki: - 310 g margaryny - 1 kg mąki pszennej - 100 g drożdży - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka + 1 jajko do smarowania - 1 szklanka śmietany 18% - 1 opakowanie marmolady twardej - cukier do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, siekamy
Zainspirowana w kuchniChrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano
Moja smaczna kuchniaszkolnym w pudełeczka śniadaniowe. Ładnie zapakowane śniadanie dzieci zjedzą z przyjemnością. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano
Moja smaczna kuchniajeść w podróży? Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano
Moja smaczna kuchniapieczarki z dużą ilością natki z pietruszki i ciągnący się ser. Od tej pory nie jadłam nic lepszego, a minęło dobre ćwierć wieku! Ot smaki PRL-u najlepsze! Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Duże fusilli z pieczarkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa
Moja smaczna kuchniaserem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową
Moja smaczna kuchniaJustyną, tym razem u mnie. Pogadałyśmy, pojadłyśmy, umówiłyśmy się na wspólne zakupy! Odprężyła mnie ta wizyta, chyba musimy widywać się częściej!!! :) A od strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami(...)octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni. Podajemy z sosem: jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z listkami tymianku. Smacznego!!! Przy okazji przypominam o akcji: Boczniak rządzi, do której
Miksturownikmasą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 24. Pierniczki 25. Rogaliki drożdżowe z nutellą 26. Ciasteczka kajmakowe 27. Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem 28. Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą 29. Kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą, słonecznikiem i płatkami owsianymi 30. Zdrowe kulki z daktylami, płatkami owsianymi i kokosem
kruche babeczkiDużo ludzi szuka przepisów bez jajek ,oto jeden z nich. Pierożki ze śliwkami oblane lukrem, idealne do kawki na jesienne popołudnia. Ciasto – do dużej miski
Kuchnia PokoleńCiąg dalszy wigilijnych pomysłów. Spisuję dla Was ten przepis i właśnie pochłaniam kolejnego pierożka. To jest minus przygotowywania i proponowania Wam świątecznych potraw z odpowiednim wyprzedzeniem- człowiek chodzi objedzony choć do Świąt zostało jeszcze kilka dni. Oby więcej tylko takich minusów :) Kapusta z grochem to danie szybkie i pyszne i wcale nie musimy go jeść jedynie na specjalne okazje(...)omastą z cebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe, ale bez tego mięsnego wykończenia jest równie pyszne. Jednak z okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz: 250 g grochu (połówek) 6 średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża
PichceniomaniaCiężko w to uwierzyć ale właśnie zaczął się ostatni miesiąc w roku. W witrynach sklepowych pojawiają się świąteczne ozdoby, dzieci piszą długie
kuron.com.plPieczone pierożki z kapustą i kiełbasą Pyszne, puchate pierożki z ciasta drożdżowego z prostym, wyrazistym w smaku nadzieniem. Tak przygotowane pierożki wspaniale smakują same lub z czerwonym barszczem. Pierożki możecie podać na obiad lub na przyjęciu (goście na pewno będą po nie chętnie sięgać). Spróbujcie, polecam. Składniki: Na farsz: 200 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania około 250 g kapusty kiszonej
Słodkie okruszkiPierożki z jabłkami... od lat są u mnie furorą i cieszą się ogromnym uznaniem wśród moich przyjaciół:) Przepis znalazłam w "Przyjaciółce" ponad 20 lat temu. O
In my kitchenPierożki stanowią doskonałą przekąskę, upiekłam je na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące. Ciasto z mąki orkiszowej jest dużo bardziej sycące niż ze zwykłej mąki pszennej
Bajeczna KuchniaPyszne pierożki z farszem na ostro.Takie pierożki w kształcie serduszek może zrobić na kolację np. Walentynkową . Składniki: Ciasto: szklanki mąki pszennej 3,4 szklanki ciepłej
Bajeczna KuchniaWitajcie, obiecałam umieścić na stronie drugą wersję Pierożków, tym razem z ciasta drożdżowego. Wg tych, co je próbowali, są równie dobre, co te z ciasta krówkowego, a nawet ciut pyszniejsze;) To pewnie za sprawą cynamonu, którego jak zawsze w wypiekach nie poskąpię. Wręcz przeciwnie. W międzyczasie Pierożkom dostała się druga nazwa: Poznańskie Tytki z Jabłkami. No cóż, zwał(...)zwał, ważne, że smaczne!:) Wypiekane Pierożki z Jabłkami II (z porcji wychodzi od 16-20 sztuk) fot. Izabela Magdalena Nadzienie: ok. 500 - 700 gram jabłek 20 gram masła trochę soku z cytryny 60 gram cukru (1/4 szklanki) rodzynki (opcjonalnie) cynamon Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do garnuszka wrzucamy masło, cukier, jabłka, wszystko delikatnie kropimy sokiem z cytryny, dodajemy
Kuchnia smakówPrzedstawiam pierożki- na słodko, z malinami, z ciasta krucho-drożdżowego. Dosłownie na jeden kęs! Z gorącą herbatą albo świeżym mlekiem to zestawienie bezkonkurencyjne. Jeśli masz zamiar postawić na stół gotowe sklepowe ciastka w celu poczęstunku dla gości, to jest ten moment, by zrobić coś samemu ;). Malinowe pierożki przekonają wszystkich! Składniki: (na ok. 55 sztuk) Ciasto krucho- drożdżowe: 15 g świeżych(...)mąki pszennej 100 g zimnego masła Dodatkowo: 250-300 g malin 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka cukier trzcinowy do posypania cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto krucho- drożdżowe: Drożdże wkruszyć do dużej miski, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Rozgnieść widelcem, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać jogurt naturalny oraz jajko, całość wymieszać widelcem. Na koniec wsypać mąkę
Nastoletnie WypiekanieDziś kolejny szybki przepis na letnie gotowanie. Tym razem będą to pierożki - kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami. Zapraszam do poprzedniego posta z tej samej serii gdzie robiłam placki ziemniaczane z gulaszem do których link znajduje się tu . Czytaj więcej
PychotkaaaUwielbiam pierogi w ich pierwotnej gotowanej wersji, a później, gdy zostaje ich nadmiar, to odsmażane. Ostatnio natknęłam się na pierożki pieczone z ciasta drożdżowego i postanowiłam dziś wypróbować ten przepis w ramach obiadu. Na szczęście mocno przyprawiłam farsz, bo ciasto w znacznym stopniu łagodzi jego smak. Pierogi po wystygnięciu można zjeść również w ramach kanapki, a nawet wziąć do pracy
dom-agi.plpotrzebne, więc gotowe calzone wkładamy prosto do ciepłego piekarnika. Jeśli pieczemy na kamieniu, należy zacząć go nagrzewać już podczas wyrastania drożdżowego ciasta, a następnie piec na nim calzone około 10 minut. Jeśli zaś pieczemy je w formie standardowej, należy pierożki ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut, aż będą rumiane
Kuchenna Kontrrewolucya