pierożki drożdżowe - 160 przepisów (strona:10/11)

Smażone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 156

200g kiszonej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła spora garść suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego kostka rosołowa/ warzywna przyprawa uniwersalna pieprz olej do głębokiego smażenia 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy do niej wodę oraz wódkę (ciasto nie będzie tak nasiąkało tłuszczem). Drożdże rozcieramy z cukrem i wlewamy do mąki. Dodajemy sól i wyrabiamy gładkie ciasto(...)Nakładamy na nie po łyżce farszu i palcami zamykamy. Brzegi pierogów posmarować można wodą, by lepiej się sklejały. Do tego rodzaju ciasta pierogowego nie polecam używania automatycznej sklejarki. ;) Gotowe pierożki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do momentu otrzymania złotego koloru. Gotowe wykładamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Pyszne na gorąco, zjedzone do barszczyku..., a na zimno jeszcze

Kuchenna Kontrrewolucya
Kapuśniaczki 141

ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula

Gotowanie jest łatwe
Pieczone pierogi ze słodką kapustą na ostro 181

przygotowują.  Postanowiłam dzisiaj pierogi sobie przygotować i kapustę inaczej, szybciej niż zawsze ugotować. Plany w trakcie gotowania mi się pozmieniały i tak moje pierogi powstały. Zamiast ciasta pierogowego, drożdżowe z dodatkiem jogurtu naturalnego wyrobiłam i między dwoma krążkami kapustę skleiłam. Jajkiem posmarowałam, kminkiem posypałam, do piekarnika wsadziłam i już ich smakiem, zapachem się cieszyłam. W wyglądzie trochę latające talerze(...)szklanki (moja miała średnicę 9 cm). Na środku krążka nakładamy po kopiastej łyżeczce kapusty, przykrywamy drugim krążkiem, palcami delikatnie sklejamy brzegi, następnie za pomocą widelca dociskamy je. Tak przygotowane pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pierożki pieczemy w 185°C ok. 20 min. Rada:  Żeby uzyskać grubo mielony kminek, wystarczy

Moniki Smakołyki
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 359

spotyka się również empanadas z popularnym na półwyspie Iberyjskim wędzonym dorszem lub schabem. W Hiszpanii, w zależności od regionu, empanadas przybiera różne formy . W Walencji lepi się małe pierożki nazywane empanadillas . Z kolei na północy w Galicji i Asturii robi się je znacznie większe. W Galicji popularna jest potrawa o nazwie empanada gallega (empanada galega po galicyjsku), czyli duże ciasto(...)papryką, jajkiem na twardo, czosnkiem i anchois. Źródła: Wikipedia, A Mediterranean Feast Clifford A. Wright Informacje techniczne: Empanadas wcale nie są trudne w przygotowaniu. Poniższy przepis nie zawiera ciasta drożdżowego lecz bardzo łatwe do zrobienia ciasto z winem. Mam niewiele doświadczeń w lepieniu pierogów, więc wcześniej obejrzałam kilka filmów na YouTubie, aby nauczyć się robić ładną falbankę. I chyba wyszło

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 154

pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów.  Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić się(...)zostawić na noc do wyrastania w lodówce lub połowę wyrośniętego zostawić w lodówce do wykorzystania na następny dzień. W resztki ciasta po wykrojeniu pierogów owinęłam wędzone śliwki.. Najszybsze pierożki i jakie pyszne! Również polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 139

Przejrzałam dzisiaj lodówkę i nazbierałam trochę produktów,trochę pokombinowałam i zrobiłam cztery rodzaje farszu do pierogów drożdżowych . Nigdy sama ich nie robiłam ,zawsze tylko jadłam gdzieś na mieście w restauracji ale teraz wiem ,że to tak łatwe ,że knajpa już na mnie nie zarobi :) Do tego wiem jak i z czego je robię :) Składniki na 60 sztuk dużych pierogów : spokojnie(...)rozczyn i resztę składników wyrobić na gładkie ciasto,ręcznie lub robotem, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto. Są dwa rodzaje formowania ciasta na pierożki ,odrywamy większy kawałek ciasta,wałkujemy dość cienko ok 2-3 mm i dużą szklanką wykrawamy okręgi drugi sposób i ja tym robiłam, odrywamy po małym kawałku ciasta i każdy wałkujemy

Wypieki Rene
Kiedy 14 to za mało. Krótka historia pewnych bułeczek. 157

Czekaliśmy na nie prawie 3 godziny. Miało być 12, było 14. Zniknęły po niecałej godzinie. Garść okruchów i cudowny aromat  to jedyne co po nich

KUCHARNIA
Pierogi z pieca ! PYCHOTA ;-) 720

                 Zaczniemy od pierogów, ponieważ je uwielbiam. Mogą mieć najróżniejsze farsze oraz ciasta, a ja zawsze będę je

Życie na widelcu
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 119

Calzone plus zielone rożki i gwiazdki to bardzo efektowny i syty obiad. Nie tylko domownicy, ale i goście będą zachwyceni wyglądem i smakiem! Na pomysł calzone

Kolorowy Przepisownik
Piątek: Calzone z warzywami i chorizo 4064

tego, co zostało w lodówce. Calzone we włoskim dialekcie znaczy… nogawka. Nie wiem jak Wam, ale nam się nie kojarzy:-) Jak zwał tak zwał, ale pieczony pieróg z drożdżowego ciasta, identycznego jak na pizzę to nasze ulubione danie. Jeśli chodzi o nadzienie to trzymamy się zasady, że do calzone można wsadzić wszytko (co kłóci się z tradycyjnym przepisem, według(...)stopni z termoobiegiem. Posmaruj za pomocą pędzelka wierzch każdego calzone jajkiem rozbełtanym z odrobiną zimnej wody (w wersji wege możecie to sobie darować). Przy pomocy wykałaczki zrób w każdym pierożku dwa, trzy otworki, by mogła z nich uchodzić para z piekących się warzyw. Piecz calzone przez około 15 minut. Smacznego! Artykuł Piątek: Calzone z warzywami i chorizo pochodzi z serwisu

Niedzielny kucharz
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 250

Witamy po sesji egzaminacyjnej! ;)Kolejny raz nam się udało! Po ciężkich i dłuuugich dniach spędzenia czasu nad książkami osiągnęłyśmy owocne rezultaty i trochę wolności(;U nas

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania