mojemu zdziw ieniu jest ich bardzo du ż o na blogach pisanych cyrylicą. Czy chleb rzeczywiście jest niemiecki, tego nie wiem - może to coś jak z naszymi pierogami ruskimi alb o rybą po grecku ;) Nie mniej jednak z racji tego, iż jest bardzo łatwy do zrobienia ch leb , i bardzo smaczny zarazem, warty więc wypróbowania. A jako że wczoraj
Grahamka, weka i kajzerkawykrawamy szklanką kółka. Ciasto jeszcze rozplaszczamy palcami i nakładamy po łyżeczce lub po 1,5 łyżeczki ostygniętego farszy, po czym sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na blasze i smarujemy jajkiem. Pieczemy do zezłocenia w 180 st C.. U mnie podczas pieczenia chyba z mięsa wytopił się tłuszcz, ale wszystko pięknie wyszło, więc jeśli i wam się to przydarzy
Gotuj z Agnesoleju Marmolada wieloowocowa Orzech Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, wsypujemy drożdże, dodajemy olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi. Rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy foremką w kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy spodem tak jak byśmy je sadzali
Sama słodycz i szczypta chilikuchni? Pierwszym krokiem na pewno zostaje wymienienie produktów zawierających gluten, na te wskazane dla diety. Nie zmieniamy więc dotychczasowych przyzwyczajeń, ponieważ nadal możemy jeść kanapki, gotować makaron, lepić pierogi, czy smażyć naleśniki, zmienia się jednak produkt zawierający pszenicę, czy owies na bezglutenowy odpowiednik. Na szczęście coraz łatwiej na rynku dostępne są rzeczy, które mają na opakowaniu charakterystyczny symbol przekreślonego
Kuchcik gotujeprzyjemność uczestniczyć w warsztatach wegańskiego gotowania , organizowanych przez firmę Sokołów , która właśnie pracuje nad linią zdrowych produktów roślinnych! :) . Pod okiem szefa kuchni Dominika Moskalenko oraz Moniki Mrozowskiej przyrządzaliśmy zupy, pierogi, słodkości. Degustowaliśmy roślinne produkty Sokołowa i dyskutowaliśmy nad ich smakiem. Czytaj więcej
Kasia Sarnawielu domach w piątki nie jada się potraw mięsnych. W moim rodzinnym domu w piątki gościły przeważnie pierogi w różnych wersjach. Ja przygotowuje różnego rodzaju potrawy, ponieważ nie lubię w kuchni rutyny. U mnie dzisiaj na obiad bezmięsne kotleciki, które zrobiłam z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Pyszne i niezwykle aromatyczne...W miarę szybkie do zrobienia i zdrowe
kulinarne odsłony patiMakaron z serem na słodko z cukrem to jedno z dań z dzieciństwa, obok leniwych pierogów , pyrów z gzikiem , placków ziemniaczanych , czy naleśników z serem i dżemem , które jedliśmy w piątki na obiad podczas postu. U nas taki makaron z białym serem miał największe wzięcie, lubiłam go też w wersji wytrawnej ze skwarkami z boczku. Nieważne jakiego kształtu jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwietny sos do deserów, wypieków i słodkich pierogów. 1 szkla.mleka 1.5% 3/4 szkl.cukru 1 świeża laska wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego **************************************************************** Do rondla z grubym dnem wlać mleko, zagotować wraz z cukrem i laską wanilii.Gotować ,aż masa lekko zgęstnieje.Podawać na gorąco lub zimno.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiRuskie pierogi znają chyba wszyscy. Miałam je właśnie przyrządzić, kiedy wpadł mi do głowy pomysł na zamknięcie pysznego ruskiego nadzienia w naleśniki. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Do ziemniaków i sera dodałam odrobinę wędzonego boczku, nadzienie zyskało niezwykłego smaku. Naleśniki zapiekłam w aromatycznym jogurtowym sosie. Wyszło przepysznie! składniki: ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej
6nieboSkładniki: 250 g białego, półtłustego sera; 220 - 250 ml mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera i wielkości jaja, u mnie 250 ml); 1 jajo; Szczypta
Gospodyni Miejskatakiej ilości, by zagęścic nadzienie. Piekarnik nagrzej do temp. 30 st.C Rozwałkuj lekko ciasto,pokrój je w kwadraty. Na środku każdego ułóż łyżeczkę nadzienia, zlep jak pierogi formując kulę układając zlepieniem pod spód na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika. Gdy pączki podrosną wyjmij je z piekarnika i nastaw temp
Gotuj Sam!odstaw ciasto do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do temp. 30 st.C Rozwałkuj lekko ciasto,pokrój je w kwadraty. Na środku każdego ułóż łyżeczkę nadzienia, zlep jak pierogi formując kulę układając zlepieniem pod spód na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika. W rondlu przygotuj gorący tłuszcz do smażenia. Gdy pączki podrosną wyjmij
Gotuj Sam!wycinamy krążki. Pozostałe ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Jeśli pączki chcemy nadziewać od razu , na środek każdego kółka kładziemy 1/2 łyżeczki konfitury, dokładnie zlepiamy brzegi (jak przy pierogach) i podwijając pod spód formujemy zgrabną kulkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu
cool and mintysię pieca kaflowego :-( Kiedy ciasto podwoi objętość, formować małe płaskie placki, nakładać po 1/2 łyżeczki dżemu, można również delikatnie rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką jak na pierogi. Część pączków usadowić na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem i piec ok. 20 min w piekarniku w 180 stopniach a drugą część smażyć w rozgrzanym głębokim oleju na małym ogniu
pieprzny smaczeketap, mi smakują bez cukru :) Z części ciasto zrobiłam pierożki nadziewane konfiturą z bzu - ciasto trzeba rozwałkować jak wcześniej, wykrawać koła, włożyć trochę konfitury i formować jak zwykłe pierogi. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron Smacznego
pyszne zdrowości