pierogi - 9067 przepisów (strona:393/605)

Lody Ryżowe 87

przypadku tej pierwszej szczęście w nadchodzącym roku będzie miał ten kto znajdzie w puddingu migdał, a u mnie ten kto natrafi na ziarenko pieprzu w pierogach. Pudding ryżowy doskonale nadaje się do przygotowania lodów. Kto z nas ich nie kocha? A ja szczególnie, bo kupnych lodów nie jem, więc każda domowa alternatywa to dla mnie wielkie szczęście Jeżeli wypróbujecie

rabarbarowo
Rogaliki z konfiturą jagodową 199

ciasto, wyrabiamy aż odejdzie od ręki; w razie potrzeby dodajemy mąki; odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem, by urosło; po tym czasie rozwałkujemy cienko, wycinamy kółka (zasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem; pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut. (przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Magdy Gessler " Smaczna Polska

Zasmakuj Kuchni
Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym 193

jedynie w drewniane walki produkowały pyszny makaron wkładając w niego nie tylko niemałą siłę, wszak ciasto makaronowe to nie-lada wyzwanie, ale również dużo serca. Ravioli to rodzaj włoskich pierogów w których z racji na większą gęstość ciasta można zamknąć prawie wszystko, ja sięgnęła dziś po klasyczne połączenia dwóch serów i lejącego żółtka, a za sos robi słynne beurre

Słodki Kompromis
Warsztaty - czyli dlaczego mnie zawsze ciągnie do kuchni 113

kalmarem, żeby zachwycić makaronem barwionym sepią A to danie inspirowane jednym z moich idoli kulinarnych Hestona Blumenthala i jego jadalny ogród.  sałatka z rostbefem i konfitowanym żółtkiem pierogi z wolno gotowanego i skompresowanego selera z farszem grzybowym i pure z marchwi  lody chałwowe z biszkoptem z syfonu i kawiorem z blue curacao, który powstawał przy udziale Tomka

Słodki Kompromis
Jagodzianki 117

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę na blacie, dzielimy na dwie porcje, każdą z nich na 8 mniejszych, rozpłaszczamy w dłoni na placuszek, nakładamy ok 3 łyżeczki jagód i zlepiamy jak pierogi, mają powstać wałeczki 5. Jagodzianki układamy zlepianiem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia i lekko podsypanej mąką blaszce do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Słodki Kompromis
Kasza gryczana z grzybami i jajkiem w koszulce 128

odpowiada. Jadam kaszę na śniadanie, obiad i kolację, doskonale łączy się ze świeżymi i suszonymi owocami czy orzechami, wychodzi z niej ciekawe kaszotto, nadaje się na farsz do pierogów czy warzyw, jest bardzo uniwersalna i smakuje wszystkim. Gdyby inspiracji z kaszą w roli głównej  było mało zapraszam (tutaj) .  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania

Słodki Kompromis
Drożdżowe supełki z makiem 102

roku. W aktualnie umykającym, zrumieniło się kilkanaście bułeczek, bochenków, ciabatek i bagietek. Wyrosło kilka smakowitych bab i biszkoptów. Dziesiątki ciasteczek, muffinek i pierników wypełniło moje puszki. Ulepiło się setki pierogów i zmiksowało wiele zup. Wałkowało się, zwijało, rolowało, lepiło, siekało, prażyło, smażyło, gotowało, grillowało, ugniatało, piekło żeby wreszcie zjeść setki pysznych dań z rejonu kuchni bliskowschodniej, włoskiej, francuskiej, polskiej

Słodki Kompromis
Marokańskie ciastka migdałowe. 122

minut. Składniki na nadzienie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 5 części, każdą cienko rozwałkować nadając jej kształt koła.  Na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia migdałowego, zlepić jak pierogi i uformować kształt półksiężyca. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut (aż się zrumienią). Można posypać cukrem pudrem

zadanie-gotowanie
Barszcz czerwony na occie 189

Prosty przepis na barszcz czerwony zakwaszany octem. Idealny do uszek, pierogów, krokietów i pasztecików. Barszcz ma bardzo intensywny kolor i wyrazisty smak. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 1,5 – 2 l Składniki: 6 buraków 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera mały por (150 g) 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 litry bulionu

KuchniaWeDwoje.pl
Krokiety z pieczarkami 385

Wiem, że jak wigilia to głównym składnikiem pierogów i krokietów są grzyby, ale są też osoby, które nie przepadają z grzybami, a uwielbiają pieczarki. Dla nich będzie to idealna alternatywna wersja tradycyjnych krokietów. Te zrobione przeze mnie są naprawdę bardzo duże krokiety ze sporą ilością pieczarek i podwójną panierką

KuchniaWeDwoje.pl
pierożki samosa z mięsem 159

ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i jogurt, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać kółka, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, składać i sklejać pierogi dokładnie dociskając brzegi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę wymieszać z cynamonem, mieszanką (za pomocą pędzelka) smarować pierożki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec

6niebo
Karjalanpiirakka - pierogi karelskie 123

spędził na polowaniach jest skuteczniejszym strzelcem  niż świeży żołnierz nawet mając do dyspozycji lepszą broń. To właśnie na tej wojnie nabili sobie expy najlepsi snajperzy wszech czasów. Same pierogi są trochę inne niż nasze. Otwarte więc gotowanie źle by się skończyło. Zazwyczaj nadziewane ziemniakami lub, bardzo charakterystycznym dla fińskiej kuchni, ryżem. Ja nadziałem jednym i drugim. Składniki: - mąka

Kryzysowa Książka Kucharska
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 127

był kiedyś na Węgrzech, to spotkał pewnie okrągłe drożdżowe placki na ciepło zwane langosami lub langoszami. Zupełnie nie przypominają one tego co jest serwowane w podrzędnych barach w towarzystwie pierogów z paczki jako placek po węgiersku, gdzie węgierska jest tam chyba tylko papryka :)  Zgodnie z kryterium uzualnym, mamy kolejną "naszą prawdę" zaraz po rybie po grecku i fasolce

Kryzysowa Książka Kucharska
Kazachskie pierogi z dynią 118

który przeszedł na stałe do żargonu kulinarnego, zostało odkrytych na terytorium tego kraju. Kiedyś byłem na warsztatach kulinarnych i tam pewna przedstawicielka tego kraju pokazała mi przepis na ichnie pierogi. Ciekawostką było, że dodawała pieprzu czarnego do ciasta i jak się okazało nie tylko do tego. Powiedziała, że dodawanie pieprzu do ciasta pierogowego u niej w domu jest

Kryzysowa Książka Kucharska
LEKKA ZUPA NA KAPUŚCIE 227

okresie świątecznym, pełnym ciast, pierogów i pasztetów, pora na coś lekkiego! Popatrzyłam co mam w lodówce i zrobiłam delikatna zupę warzywną. Nie jest ona sycąca, więc jesli chcielibyście sie najeść, polecam zjęść ja w towarzystwie ryżu albo upiec kilka grzanek. Czytaj więcej

Kasia Sarna

Proponowane wyszukiwania