pierogi - 9067 przepisów (strona:390/605)

gołąbki 184

Tradycyjne polskie z ryżem i mięsem :) Uwielbiane u nas  jak pierogi :) Wersje są różne :) z samym mięsem, z samym ryżem, z kaszą, z kapustą pokrojoną... Duży obiad, dla dużej rodziny :)  za niewielkie pieniądze :) 19 zł   Kapusta 4 zł, ziemniaki 3 kg 4 zł, mielone 0,5 kg 7 zł, ryż 1,5 zł, jajko

chleba naszego
pierożki z kiełbasą 194

Fajny sposób na niespodziankę i zaskoczenie rodziny :)  Co tata mówi ? Pierożki z kiełbasą ? W piekarniku ? Robimy ciasto drożdżowe takie jak na bułki, wałkujemy, wycinamy krążki

chleba naszego
zsiadłe mleko i twaróg domowy 128

twarożku wiejskim... Ja przełożyłem do pojemnika na żywność, żeby powstała duża kostka :) Na noc wstawiamy do lodówki i rano mamy super twarożek do wszystkiego :)... na chleb, do pierogów, do produkcji żółtego sera :) Smacznego

chleba naszego
Puree z dyni 165

przygotować sobie zapas puree z dyni, ponieważ dynia może stanowić super dodatek do wielu potraw. Może być dodatkiem do owsianki, posłużyć do przygotowania różnego rodzaju ciast, dań wytrawnych np. pierogów, lasagne czy pasty do kanapek. Przygotowanie puree z dyni trochę trwa dlatego fajnie jest przygotować sobie większe ilości a następnie zawekować w słoiki. Składniki: 2 dynie piżmowe 3 łyżki

wysmienity
Warsztaty z Sokołów - wspomnienia – fotorelacja 128

przedstawiono nam między innymi nową piramidę żywieniową. Wreszcie uległa zmianie. Co gotowaliśmy? 1/ Chleb Chapati z przepisu Moniki Mrozowskiej 2/ Barszcz z mlekiem kokosowym z przepisu Moniki Mrozowskiej 3/ Pierogi z pasztetem warzywnym Sokołów z przepisu Dominika Moskalenko 4/ Deser buber z przepisu Dominika Moskalenko, który to deser robiłyśmy wspólnie ze znajomymi, a Sara osobiście dekorowała i nadzorowała

Z Kuchni Do Kuchni
Paluszki serowe 105

łyżka spirytusu 1 łyżka sody cukier puder - do posypania * można użyć sera sernikowego z wiaderka, jednak należy wówczas dodać nieco więcej mąki. Ciasto powinno mieć strukturę ciasta na pierogi. Margarynę i jajka najlepiej wyjąć ok. 1 godzinę przed zabraniem się do robienia paluszków.. Podane składniki poza sodą i mąką łączymy ręcznie lub za pomocą miksera. Dzięki

Kuchnia od dwojga
Karnawałowe pączki na tłusty czwartek 112

podsypanym lekko mąką, na grubość około 2 cm. Kubkiem lub szklanką wycinać kółka. Na ich środek nakładać nadzienie (dżem, marmolada, owoce etc.), przykrywać drugim kółkiem. Brzegi sklejać podobnie jak pierogi,a  an końcu w dłoniach formować lekko spłaszczone kulki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do lekkiego podrośnięcia. W głębokiej patelni lub płaskim garnku z grubym dnem zagrzać tłuszcz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czereśniaki- bułki z kompotem czereśniowym 172

mąki). Każdą część spłaszczyć w dłoniach na owalny placuszek. Na środek nałożyć 2 łyżki nadzienia czereśniowego (im go więcej, tym czereśniaki smaczniejsze) i zlepić ciasto jak pieroga, po czym uformować w owalną bułeczkę.   Czereśniaki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (złączeniami do dołu), pozostawiając między nimi spore odległości (mocno urosną). Blaszkę

Nastoletnie Wypiekanie
Barszcz ukraiński 176

tygodniu, a przeważnie jest tak że nagotuję tyle, że jednego dnia jest daniem głównym, a kolejnego szaleństwo bo jest obiad dwudaniowy, czyli zupa z poprzedniego dnia i np. jakieś pierogi. Przy barszczu ukraińskim, do którego w Polsce dodaje się fasolę naprawdę nie ma wielkiej filozofii aby zrobić wersję wege, bo zawiera tyle warzyw, że smak robi się

greenscarf
Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem 204

kroimy na kwadraty. Gdy ser topiony się rozpuści ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut. Poniższe zdjęcie pokazuje pierożki z 1 opakowania ciasta francuskiego

Państwo Wojtczuk gotują
Pierożki z ciasta francuskiego II 150

opakowania ciasta francuskiego. Gdy ser topiony się rozpuści i ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut

Państwo Wojtczuk gotują
Placki z kaszy jaglanej na słodko. 126

jest bardzo delikatne więc należy dobrze przesmażyć je z jednej strony przed przewróceniem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki.  Polecam Wam również mój przepis na pierogi leniwe z serem

Pani domowa
Ciastko francuskie z czekoladą 182

wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Odstawiamy do ostudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąciki. Każdy prostokącik smarujemy masą z czekolady. Ciasto zwijamy i sklejamy brzegi, podobnie jak przy robieniu pierogów. Wierzch ciastek smarujemy masłem i posypujemy delikatnie brązowym cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut, aż się zarumienią. najlepiej podawać ciepłe

Ciastka i ciasta
25 praktycznych prezentów do kuchni 178

jest bardzo lekka. Uniwersalna patera na owoce czy ciasta będzie pasować do każdego wnętrza. Przenoszenie patery ułatwi uchwyt z drewna. Niezwykle użyteczny wałek to prezent dla osób, które uwielbiają pierogi. Dzięki niemu ciasto zostanie rozwałkowane na idealną grubość. Drewniana taca przyda się na każdym przyjęciu. Dzięki dość wysokim bokom naczynia na niej ustawione nie będą się zsuwać. Szklana patera

Kuchnia Bazylii
Polska Sałatka Grecka 254

Ryba po grecku, karp po żydowsku, ruskie pierogi… Tradycyjne potrawy, którymi szczyci się kuchnia polska. Dziś przepis na tradycyjną sałatkę grecką, w nietradycyjnym spolszczonym wydaniu! Sałata Pomidory Ogórek Cebula Żurawina Oscypek Oliwa Sok z cytryny Sok z pomarańczy Miód Musztarda Sól Pieprz Polską sałatkę Grecką przygotowujemy tak, jak w oryginalnym przepisie. Oliwki zastępujemy jednak żurawiną, a fetę oscypkiem. Sałatę

MarcinChef