pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:156/458)

Święta, święta, święta 146

chociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań. 1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone. 2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę. 3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed(...)ciągu kilku dni, nie wyrzucam jedzenia, nie objadamy się do nieprzytomności chociaż ilość dań może na to wskazywać, każde danie jest w ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię sos, gotuję np, ryż i jemy obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie

Na moim talerzu
Leniwe kluski z tofu 208

Leniwe kluski lub inaczej leniwe pierogi to szybkie i proste do przyrządzenia danie. W wersji bezmlecznej można je zrobić z tofu naturalnym. Ja najbardziej lubię podawać je podsmażoną bułką tartą i cukrem. kostka tofu (ok. 180 g) 2 małe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek maki pszennej 1/2 łyżeczki soli Tofu rozgniatamy dokładnie widelcem, albo praską do ziemniaków

Dieta bez mleka
Dorsz w zielonej herbacie 110

Dorsz w zielonej herbacie raczej nie należy do klasyki kuchni polskiej i pewnie sama nie wymyśliłabym takiego połączenia, ale dzięki Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się

Cztery Fajery
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 116

wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa

Niedzielny kucharz
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 118

Taki kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami jest świetnym pomysłem np. jako dodatek do wigilijnego, czerwonego barszczu – świetny zamiennik dla pasztecików z grzybami albo pieczonych pierogów. Smakuje wybornie! W moim regionie nie jest on popularny, ale moja babcia zawsze go robiła. Robiła, bo wiedziała, że ubóstwia go cała rodzina! Przygotowany z ciasta drożdżowego albo drożdżowo-francuskiego(...)kaszą i grzybami będzie zachwycał zarówno młodsze, jak i starsze pokolenie. Polecam! Spróbujcie! Ps. z tego ciasta i z tym samym farszem śmiało możecie przygotować również paszteciki lub pieczone pierogi! Espumisan Max, wyrób medyczny CE SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * drożdże świeże – 9 g * cukier – 1 łyżeczka * mleko – 125 ml * masło

Ostra na Słodko
Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami 166

maszynkę, a teraz drobniutko sieka je tasakiem, trzymanym  domu tylko chyba na tą okazję. Farsz jest zawsze dośc konkretnie doprawiony i zawsze, jak nakładam go czy to do pierogów czy do krokietów czy pasztecików, to go podjadam. Nie sposób mu się oprzeć no i tak dobrze się kojarzy Teraz słów kilka o cieście. Jest pyszne, trochę kruche, trochę(...)drożdżowe, dobrze się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli nie lubicie, zostawcie wierzch gładki. Ciasto wykorzystywałam już wcześniej w przepisie na pieczone pierogi z mięsem .  Co prawda ciasto nie wymaga w ogóle wyrastania, ale w tym wypadku odstawiłam je na 15 min. Polecam zrobić paszteciki już teraz i zamrozić, dzięki czemu

Mieszam w Garnku
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 132

Tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składki: 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody 1/2 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz Sposób przygotowania(...)grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka, następnie nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Gotujemy do miękkości, przez około 3-5 minut od wypłynięcia. W wersji postnej podajemy ze smażoną na masełku pokrojoną cebulką. W wersji „mięsnej

Podróż w kulinaria
Kapusta z grzybami 93

kapustę kiszoną z grzybami mogła też wykorzystać jako farsz do pierogów, czy kulebiaka. To mój ulubiony przepis na bigos świąteczny.  - prosty, tradycyjny przepis - idealny jako farsz do pierogów i pasztecików

AniaGotuje.pl
Pierogi ze szpinakiem 163

Pierogi są tak wdzięcznym daniem, że na ich nadzienie można tworzyć różne wariacje. Dziś przedstawiam wersje ze szpinakiem :)  Ciasto na pierogi: -1/2 kg mąki -1/2 szklanki letniej wody -4 łyżki oleju Mąkę przesiewamy,  dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę.  Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Składniki na farsz

Kulinarne przemyslenia
Pierogi z zielonym farszem z ciecierzycy i szpinaku 224

Pierogi to danie, które każdego roku pojawia się u nas na wigilijnym stole. Najczęściej są to pierogi z kapustą i grzybami

Przepisy Kulinarne
Barszcz świąteczny z pieczonych buraczków 160

minut w wodzie, w której się moczyły. Do barszczu wykorzystamy z 3 grzybki i wywar z grzybów. Co zrobić z resztą ugotowanych grzybów? Wykorzystajcie je do farszu na pierogi, paszteciki itd. Buraki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce do pieczenia. Tak przygotowane buraki pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu(...)dodać domowy sok z kiszonych buraczków zróbcie to pod koniec gotowania barszczu. Całość przecedzamy i łączmy z wywarem z grzybów. Tak przygotowany barszcz wspaniale smakuje z uszkami, świątecznymi pierogami lub pasztecikami z kapustą i grzybami. Smacznego

Słodkie okruszki
Ruskie z kleikiem ryżowym 116

Dziś kolejny przepis na ruskie pierogi ale z dodatkiem kleiku ryżowego. Zamiast smażonej cebulki dodałam prażoną ale domową. Wbrew pozorom przygotowanie(...)takiej cebuli nie jest trudne. Kleik fajnie związuje farsz gdy okaże się, że jest zbyt luźny za sprawą złego gatunku ziemniaków. Tak więc do dzieła i lepimy pyszne, domowe pierogi. ruskie z kleikiem ryżowym

Ewa w kuchni
Czarny ryż - właściwości i zastosowanie 169

Czarny ryż - właściwości i zastosowanie Czarny ryż - znaczniej mniej popularny w naszym kraju, niż ryż brązowy czy biały - znany jest od tysięcy lat. Ze względu na

Cztery Fajery