Kiedyś pierogi u mnie były tylko ruskie. Od jakiegoś czasu to się zmieniło i kombinuję z farszami. I muszę przyznać, że nie ma to jak domowe pierogi z pysznym farszem.Ciasto :350 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywaniaok. 3/4 szk gorącej wody1 łyżeczka soli1 łyżka oleju rzepakowegoFarsz :300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego ( ja użyłam karkówki z marynaty
Ewa w kuchnitego co widzę jest wśród Was wielu smakoszy pierogów! To dobrze , bo i ja się nich zaliczam …. i na blogu pierogi na pewno będą bardzo często gościły! Dziś mam dla Was mniej tradycyjną … ale wcale nie mniej smaczną wersję – z soczewicą , cebulką … i chrupiącą skórką! Powiem Wam , że wyszły obłędne! Dawno nie wyszły
Ostra na Słodkowody ) , nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy.SOS POMARAŃCZOWY :Z wyparzonych wcześniej pomarańczy ścieramy skórkę , a pomarańcze dzielimy na segmenty.Na dużej ( im szersza tym lepsza , ponieważ wszystkie pierogi zmieszczą się naraz , ale jeśli(...)mamy za małą patelnię zróbmy to partiami ) patelni rozpuszczamy cukier , a do płynnego dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się.Uwaga – robimy to drewnianą łyżką!Dodajemy nasze pierogi i delikatnie podsmażamy z dwóch stron w karmelu.Dodajemy sok pomarańczowy i otartą skórkę.Całość smażymy ok. 3 minuty do momentu odparowania soku.Zwiększamy płomień i wlewamy ostrożnie likier
Ostra na Słodkosmakowite pierogi – tym razem wersja rzadziej spotykana na naszych stołach!Co nie znaczy oczywiście , że mniej smakowita!Zachwyci napewno wszystkich wielbicieli wyrobów wiejskich , tradycyjnych ….Są to pierogi z kaszanką zwaną również kiszką i cebulką.Mocno doprawione … z chrupiącą skórką …Mmm …Czyż nie wyglądają smakowicie ?Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI:CIASTO: * mąka
Ostra na SłodkoBył wczoraj rosół?Pewnie był!Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów.Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek.Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiadGwarantuję , że będą znikać błyskawicznie!Polecam!SKŁADNIKI:FARSZ:* udka lub inne części kurczaka(...)elastyczne ciasto.Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem.Dokładnie sklejamy boki.CAŁOŚC:W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju i soli.Wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.Odcedzamy , a następnie podsmażamy na złoto.Pycha!Polecam
Ostra na Słodkorosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem przypominające nasze uszka, nadziewane surowym farszem mięsnym, który w trakcie gotowania w zalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty. Podajemy je z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany, octu lub musztardy rosyjskiej. Mogą być też doskonałym dodatkiem do rosołu lub barszczu. Od pokoleń(...)farsz. Z mąki i wody wyrabiamy elastyczne ciasto, rozwałkowujemy je cienko i wykrawamy okręgi o średnicy około 5 cm. Na okręgach umieszczamy małe kulki farszu. Zlepiamy brzegi jak przy pierogach, następnie zawijamy na palcu w kształt uszek. Zagotowujemy wodę z liściem laurowym, cebulą, zielem angielskim i solą. Pielmieni rzucamy na wrzątek, mieszamy, by pierożki nie przywarły do dna. Kiedy
Smakowity Blog Kulinarnyrozwałkowuję wałkiem a następnie przepuszczam 2x ( nie więcej, bo będzie za cienkie)przez maszynkę do robienia makaronu ( z nasadką do wałkowania) mam wtedy mniej pracy przy ręcznym wałkowaniu i pierogi równej grubości. Następnie z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka, można to robić szklanką, ja używam wykrawaczki do pierogów - super wynalazek, kosztuje kilka złotych a bardzo ułatwia pracę. Na każde(...)zlepić. Można posłużyć się drugą stroną wykrawaczki, ja zlepiam ręcznie, bowiem mieści się wtedy więcej farszu.Po wstępnym zlepieniu palcami dociskam jeszcze dookoła widelcem, żeby na pewno nie było dziurek. Pierogi odkładać na podsypany mąką blat. W dużym garnku zagotować wodę , posolić ją i wrzucać pojedynczo wszystkie pierogi. Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową
Smaczne Zdrowewiadomo co się w nich znajduje i jak było przetwarzane. Jednak niekiedy mamy ochotę na jakieś konkretne danie, a nie mamy czasu go zrobić. Takim przykładem mogą być pierogi, których wyrabianie, nie ukrywajmy, trochę czasu zabiera. Właśnie w takich chwilach sięgam po ciasto francuskie, które z powodzeniem może w bardzo szybki sposób zastąpić ciasto pierogowe (i nie tylko ;)) Dzisiaj(...)propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną
Kolizje Smakówpierogów tym razem z jabłek i mieszanych mąk. Uwielbiam jabłka mogę jeść je w ciągle i tak robię! Uwierzcie - są pyszne! W czasie remontu międzyczasie zdążyłam zrobić kilka pierogów. Zajęło mi to dosłownie 30 minut. Zdjęcia nie zbyt estetyczne, ponieważ mega się śpieszyłam - smak jest ważniejszy. :) Składniki: Ciasto: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypania 3 łyżki(...)ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich upodobań. Ja polecam z jogurtem naturalnym cynamonem. W moim przypadku dodałam resztki musu jabłkowego. Smacznego
Truskawkowa FiestaSezon na jagody dopiero się rozpoczyna, a ja w weekend razem z tatą wybrałam się na jagodowe łowy. Powiedziałam, że od razu zrobię pierogi i słowa dotrzymywałam. Dzisiejsze są w wersji fit. Bardzo przepraszam za nie estetykę, ale wkrótce kupuję formę do robienia pierożków. ;) Składniki: (ilość 16 - 17 małych pierożków) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypywania(...)zbyt gruby placek. Robimy kółka. Do przygotowania farszu będę nam potrzebne jagody. Ilość jest według własnego uznania (około 1 szklanki). Owoce posypujemy jedną łyżką cukru i delikatnie mieszamy. Nadziewamy pierogi średnią ilością farszu i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5-6 minut od zagotowania. Mają propozycją do podania pierogów
Truskawkowa Fiestapodczas uczty, należy podać za przykład pewnego biesiadnika, który ofiarnie pożerał na jednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami(...)konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane z ciasta drożdżowego . Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami
Przepisy Aleksandrylepienia pierogów. Ciasto wałkować nie za grubo i nie za cienko, szklanką lub foremką wykrawać koła. Na każdy krążek układać owoce, posypać 1/4 łyżeczki cukru i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, do wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany, posypanej cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowosałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypania; 1 szkl. ciepłego mleka; 10 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy(...)solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni. Podajemy z sosem: jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z listkami tymianku. Smacznego!!! Przy okazji przypominam o akcji
MiksturownikCiasto na pierogi: około 1,5 szkl. mąki 1/3 szklanki ciepłej wody 1 jajko 1,5 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto. Jeśli jest za suche - dodać wody, gdy za wilgotne - dosypać mąki. FARSZ: pęczek botwinki lub 2 młodziutkie buraczki z liśćmi 1 cebula - najlepiej też młoda 150 g białego sera łyżka oleju(...)Dodać buraczki - przesmażyć 2 minuty. Dodać botwinkę - poddusić około 5-7 minut. Ostudzić. Do zimnych buraczków dodać ser, sól pieprz - połączyć. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem - sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia. Do polania: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku Olej rozgrzać, na gorący - olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszać - wyłączyć. Polać pierogi
kolorowotorcikowoprywatna klasyka i pierwsze miejsce w klasyfikacji pierogów. Dodatek suszonej mięty sprawia, że nie są zwyczajne. Gdy byłam jeszcze na studiach to połączenie zadziwiało wszystkich moich znajomych. Takie pierogi robiła jeszcze moja babcia, więc musiały powstać gdzieś tu, na Roztoczu. Składniki: Farsz: 0,5 kg białego sera 5 ziemniaków dwie duże szczypty suszonej mięty - jak suszyć pisałam(...)cisnąć przez praskę. Dodać przemielony przez maszynkę biały ser. Dod ać miętę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko połączyć. Na krążki ciasta nakładać łyżeczką farsz i zlepić brzegi. Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch. Podawać polane masłem
Pasja Smaku