kilku sztuk. A muszę powiedzieć, że sztuki te wcale nie były małe;) U nas tradycyjnie podawało się gołąbki z kleksem kwaśniej śmietany, ale wiem, że niektórzy wolą je z ziemniakami. A u was jak się jada gołąbki? Składniki (na 9-10 sztuk): 1 duża główka młodej kapusty 500g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 1 duża cebula 100g białego ryżu(...)laurowe i ziele angielskie. W naczyniu układać gołąbki. Pomidor pokroić w kostkę, rozłożyć na gołąbkach. Zalać gorącym bulionem, przykryć folią (lub pokrywką żaroodporną) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gołąbki piec 40 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Podawać na gorąco. Smacznego
Obiad gotowyMięso ze schabu wieprzowego jest na tyle uniwersalne, że można je przyrządzić na wiele sposobów. Klasyczne schabowe, pieczeń, roladki albo bitki. Roladki z nadzieniem są na tyle uniwersalne, że w zależności od nadzienia mogą smakować inaczej: z pieczarkami, z papryką, ze szpinakiem, z kiszonym ogórkiem. Tym razem wybrałam klasyczne nadzienie z mozzarelli i suszonych pomidorów. Podałam je z kaszą orkiszową(...)minut. Jeśli w trakcie duszenia płyn wyparuje, należy podlać jeszcze odrobinę wina lub gorącej wody. Po 20 minutach wlać śmietankę i dusić kolejne 10 minut. Roladki podawać z gotowanymi ziemniakami, kaszą na sypko, warzywami. Smacznego
Obiad gotowyBitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem
Kuchnia MagdaLenysosie beszamelowym to bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie nie wymaga wymyślnych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Świetnie smakuje z ziemniakami z wody lub frytkami i surówką z kapusty. Jeśli nie macie pomysłu na filety z piersi kurczaka, a standardowe kotlety w panierce wam się znudziły, to taki przepis będzie stanowił smaczne(...)zagęści. Doprawiamy odrobiną soli. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kawałki kurczaka, na nich pieczarki i pora. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy bez przykrycia 25 minut z termoobiegiem. Kurczak zapiekany z pieczarkami i porem – prosty przepis na obiad Zobacz inne przepisy na zapiekane piersi z kurczaka: Kurczak zapiekany w ketchupie
e-PrzepisyKulinarneDanie jednogarnkowe a la leczo z pieczarkami i kiełbasą Dziś mam dla Was szybki pomysł na obiad. Pyszne a la leczo z pieczarkami i kiełbasą. Uwielbiam
Słodkie okruszkiJesteśmy w stanie przygotować ją dosłownie w 5 minut. Zobacz przepis na kanapki >>> Carpaccio z buraka Carpaccio z buraka czyli gotowane, albo pieczone buraki bardzo cienko pokrojone podawane z kilkoma dodatkami. Najczęściej do carpaccio z pieczonego buraka podajemy rukolę, prażony słonecznik i fetę. Zobacz przepis na carpaccio z buraka >>> Frytki z batatów w 30 minut Domowe frytki(...)Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych to bardzo zdrowa wersja popularnego przysmaku z fastfoodu. Nuggetsy z kurczaka to małe kawałki piersi z kurczaka pieczone albo smażone w głębokim tłuszczu. Sprawdź przepis na nuggetsy >>> Domowa wersja hot doga Obecnie większość z nas hot doga kojarzy ze stacji benzynowej. Jednak tam jest podawany
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest jej dobre przyprawienie, a wykorzystałam do tego gotową mieszankę indyjską o nazwie Taanori masala. Masala po indyjsku oznacza poprostu przyprawy, a tandoor/tandroori to potrawy przygotowywane w specjalnym glinianym piecu. Tandoori masala jest mieszanką przypraw niezwykle popularną w kuchni indyjskiej, arabskiej i pakiństańskiej. W jej skład wchodzą: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka, kolendra, czosnek(...)przypraw, kosmetyków, kadzidełek, a kończąc na dekoracjach do domu. Składniki na 4-6 porcji: 2 pęczki botwiny 2-3 marchewki 1 batat (słodka pomarańczowa pyra) lub 2-3 zwykłe ziemniaki 2-3 gałązki selera naciowego czubata łyżka tandoori masala ( użyłam dokładniej tej mieszanki ) około 200 ml mleka kokosowego łyżeczka soli 2 litry wody 3-4 łyżki oleju roślinnego
greenscarfPolsce. W poszukiwaniu idealnego spodu na bezglutenową pizzę wymyśliłam ostatnio, że mogę użyć do jego przygotowania zielony groszek. Są już pizze z kalafiora, z brokuła, z dyni, lub z ziemniaków, to dlaczego nie wypróbować innego warzywa? Spisał się całkiem nieźle. Wykorzystałam mrożony groszek już przygotowany na parze Bonduelle, który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny użyłam również kukurydzy(...)dokładnie blendujemy, dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek i wymieszane razem mąki. Mieszamy aby połączyć składniki i uzyskać jednolita masę. Wykładamy ją na blaszkę na papier do pieczenia i formujemy na kształt pizzy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę. Pomidory malinowe obieramy ze skórki, blendujemy i redukujemy na patelni z dodatkiem kilku plasterków chilli, soli, miodu
Quinoa Raz!garnek na prąd, jednakże od zwykłego "garnka na prąd" wyróżniają go temperatury gotowania - niska, wysoka i podtrzymywanie ciepła. Niska temperatura około 70*C służy do powolnego, długiego gotowania. Mięso pieczone w tej temperaturze przez 10 godzin jest kruche, soczyste i obłędnie pyszne, ciężko odtworzyć ten smak w piekarniku. Drugi stopień ciepła, to wysoka temperatura(...)różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż te prosto z wody. A co najważniejsze - moja praca
Gotowanie i blogowaniebędzie za dużo wody odlać,przyprawić do smaku,jak ostygnie dodać starty ser ,wymieszać Na farsz ruski : - ziemniaki gotowane - ser biały - sól pieprz do smaku - podduszona cebulka Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub jak ktoś nie ma można zmielić w maszynce do mięsa, jak ostygną dodać ser i cebulkę i przyprawić do smaku. Sos czosnkowy : - jogurt naturalny - czosnek - sól i pieprz(...)tych co nie mają zbyt dużych szklanek , na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę farszu ,brzeg pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy pieroga, uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy na 10-15 minut ,w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni ,blaszkę zostawiamy w piekarniku żeby się nagrzała ,jak mamy kamień piekarniczy to pieczemy pierogi na kamieniu
Wypieki Renemnóstwem przypraw i ziół. Smacznego! Składniki: 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 większa marchew 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 łyżek kaszy jaglanej 4-5 łyżek kaszy gryczanej 4-5 łyżek kaszy jęczmiennej drobnoziarnistej 1 duża garść pokruszonych suszonych grzybów, namoczonych przez(...)three different kinds of groats, vegetables, wild mushrooms and lots of herbs and spices. Enjoy! Ingredients: 3 tbs butter 3 tbs oil 1 bigger carrot 1 parsley 1 small piece of celeriac 1 small piece of white cabbage 2-3 potatoes 1 bigger onion 2-3 garlic cloves 4-5 tbs millet 4-5 tbs buckwheat 4-5 tbs average
Qlinarnie i QlinarnieZupa z kalarepy najlepiej smakuje w maju i czerwcu, gdy kalarepa jest jeszcze młoda. Kalarepa w tym czasie pysznie smakuje zarówno na surowo, jak i gotowana czy pieczona. Młoda kalarepa jest bardzo soczysta i niskokaloryczna, ma łagodny i lekko słodkawy smak. Idealnie sprawdza się jako dietetyczna przekąska na surowo. Lekka zupa z kalarepy idealnie sprawdza się wiosną i latem(...)potasu i cynku. Kalarepa zawiera również luteinę, która odpowiada za nasz wzrok. Liczba porcji: 5 Czas przygotowania: 50 minut Przepis na zupę z kalarepy: 2 kalarepy 2 marchewki 3 ziemniaki 1 cebula mała wiązka koperku 100 ml słodkiej śmietany 30% 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz i sól do smaku 3 łyżki masła 1 łyżka oleju rzepakowego
Kuchcik gotujeSpróbuję - to się dowiem :) Tak też zapraszam na moje odkrywanie tego cudnego warzywa! :) Pasternak?! Co to takiego?! Pasternak to warzywo korzeniowe, które kiedyś było w Polsce gatunkiem rodzimym. Zanim ziemniaki weszły na dobre w nasze jadłospisy - poprzednim "królem" był właśnie pasternak. Mam nadzieję, że aktualne trendy kulinarne przywiodą nam powrót tej wspaniałości na nasze stoły... Ma bowiem wielki potencjał, który(...)pasternaku łyżka oleju rzepakowego 0,5 kg kwaskowych gruszek świeżo mielony czarny pieprz ząbek czosnku sól do smaku Do podania: natka pietruszki grzanki lub pieczone talarki gruszkowe Zupa krem z pasternaku i gruszek - przygotowanie: Umyj gruszki - usuń gniazda nasienne, jeśli chcesz - to obierz, ale niekoniecznie. Pasternak obierz, opłucz i pokrój na cząstki. Dodaj olej i wymieszaj po czym
Gary Bez dnasmakowe i zapachowe wielu potraw, a czasami mają działanie prozdrowotne. Często to w głównej mierze to właśnie od nich zależy finalny smak dania. Potrawy z dyni, warzyw strączkowych czy ziemniaków uzyskują zupełnie inne smaki w zależności od użytych przypraw i ziół. Nic dziwnego, że w naszych kuchniach chętnie sięgamy po przyprawy czy też gotowe ich mieszanki. Znajdziemy je także(...)objawiają się alergie? Już samo wdychanie zapachu przyprawy może być powodem reakcji alergicznych. Najczęstszymi objawami są nadmierna potliwość, opuchnięte dziąsła i śluzówka w buzi, drętwienie języka, swędzenie skóry, pieczenie ust, kichanie, kaszel, a także chrypka. Jeśli dojdzie do opuchnięcia gardła lub krtani, to może to spowodować poważne trudności z oddychaniem i stać się poważnym zagrożeniem dla naszego życia. Anyż
Codzienna kuchnia niecodziennaoliwek- ja użyłam z liściem laurowym i czerwonym pieprzem Awokado z jajkami przepiórczymi: 2 plastry awokado 2 jajka przepiórcze kilka drobnych listków świeżego rozmarynu odrobina pieprzu cayenne odrobinka soli Ziemniaki z wody: ziemniaczki średniej wielkości- ilość dowolna, do zdjęcia użyłam 1 ziemniaczka; może być przy większym apetycie na porcję do 2-4 sztuk ziemniaczków. szczypta soli Majonez cytrynowy majonez(...)Plastry awokado układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową 5. W dziurkę od awokado wbijamy po jednym przepiórczym jajeczku 6. Posypujemy solą, pieprzem cayenne oraz układamy listki świeżego rozmarynu. Piec: w temperaturze 200 stopni, aż jajeczko się zetnie. Karmelizowane cebulki: 1.Cebulki podsmażyć na małym ogniu na złoto na maśle przez kilka minut od czasu do czasu przewracając je na drugą stronę
KreatywnePiny