Kiedy naoglądam się tych wszystkich “masterchefów”, “top chefów” itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały
Moja Delicjakasztanów (często dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością) oraz kasztanów na wagę (częściej dostępne w sklepach), ale użycie tych drugich znacznie utrudni i wydłuży czas przygotowania. Będziemy musieli najpierw piec je w 130 stopniach przez 45-50 minut, potem obrać i dopiero ugotować. Jeśli użyjemy gotowanych kasztanów, przygotowanie tego deserku stanie się banalnie proste. Składniki (na 4 porcje(...)Wkładamy do lodówki na (przynajmniej 45 minut). 4) Serwujemy w szklanych naczynkach, na przykład pucharkach w następujący sposób: warstwa bitej śmietany - warstwa purée (najlepiej przeciśnięte przez praskę do ziemniaków) - warstwa bitej śmietany
Roślinożerni urlopowiczeciasta. Danie to stanowi pyszną przekąskę, idealną na każdą porę dnia. Ciasto 14 arkuszy ciasta filo, rozmrożonego i zawiniętego w wilgotną ściereczkę olej do glazurowania Farsz 3 duże ziemniaki, ugotowane i rozgniecione 75 g ( 3/4 kubka) mrożonego groszku 50 g (1/2 kubka) odsączonej, konserwowej kukurydzy 5 ml (1 łyżeczka) zmielonej kolendry 5 ml (1 łyżeczka) zmielonego kminku(...)brzegu paska ciasta kładziemy 15 ml (1 łyżeczkę) farszu, a resztę zawijamy po skosie. Kontynuujemy tę czynność, aż uzyskamy pakiecik o trójkątnym kształcie. Samosa delikatnie smarujemy olejem. Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto zrobi się złotobrązowe i podajemy. Tytuł: Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy Tytuł oryginału: Complete Indian Cooking Autor: praca zbiorowa (Mriduli Bajlekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain i Manisha Kanani
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBigos należy do lubianych dań, jednakże odchodzimy już od jego przyrządzania na rzecz nowych potraw, a bigos kojarzy nam się już z przeszłością, niemniej jest wielu
kgwjanczewoPolecamy mięso z szynki w wersji duszonej z wyśmienitym sosem, danie godne polecenia dla uwielbiających sosy, a tych zapewne jest wiel u; Na niedzielny obiad danie
kgwjanczewominut. Przyznam, że mile mnie zaskoczył fakt, że ponad 2kg kurczak potrzebował tylko tyle czasu, podczas gdy w piekarniku piekłby się około 2 godzin. Łapcie przepis, a już niedługo pojawi się kolejna propozycja dania z Instant Pot. Kurczak z miodem pieczony w multicookerze Instant Pot Pro Crisp 8 Air Fryer - składniki: * około 2 kg kurczak * 4 łyżki oleju * ulubione(...)Zamknąć pokrywę do beztłuszczowego smażenia gorącym powietrzem. Wcisnąć przycisk Air Fry, ustawić czas 20 minut i temperaturę 180'C. Upiec kurczaka. Kurczaka można podać jako samodzielne danie albo z ziemniakami i ulubioną surówką. Kurczak przed gotowaniem pod ciśnieniem. Kurczak po gotowaniu pod ciśnieniem. Kurczak po upieczeniu. Wpis powstał przy współpracy ze sklepem internetowym Moc Soków
Zrób to smaczniePieczony łosoś to jedno z ulubionych dań mojego męża. Jeśli ma ugotować obiad, to jego pierwszym pomysłem zawsze jest właśnie łosoś w tym wydaniu. Dlaczego? Bo przygotowanie obiadu dla całej rodziny, włącznie z niemowlakiem, zajmuje 5 minut. Potem trzeba już tylko poczekać, aż piekarnik wykona robotę za nas. Maluchy mogą jeść taką rybę od 7 miesiąca życia. Na samym(...)układamy listki masła klarowanego lub oleju kokosowego. Naczynie żaroodporne nakrywamy od wierzchu folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Gotowe! Łosoś smakuje wyśmienicie z fasolką szparagową, brokułami, ziemniakami lub kaszą jaglaną. Łososia można też upiec jednocześnie z domowymi frytkami . W takim przypadku rybę wstawiamy do piekarnika piętro wyżej niż frytki
Dieta bez mlekakawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli(...)ponownie dusimy 15-20 minut. Pokrywkę zdejmujemy, pozwalamy płyną odparować, doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe. Żeberka podajemy z ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam je tłuczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Mięso wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne
Kulinarne Fantazje Marioliproponuję przygotować kolejny nasz przepis na kapustę czerwoną duszoną o słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami. Ta duszona kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej(...)cukier się rozpuści, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta duszona została podana do zapiekanej karkówki i smażonych ziemniaków. Smacznego. The post Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki 3 kotlety karczku dwie cebule 3 ząbki czosnku kilkanaście pieczarek sól, pieprz papryka słodka, kminek, gorczyca biała kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn ziele angielskie, listki
Gaździnka warzySkładniki na farsz do pierogów ruskich bez sera: 4 duże ziemniaki 1 cebula 1 kostka tofu naturalnego 4 łyżki zalewy z ogórków kiszonych 2 łyżki oleju pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na patelni. Tofu rozgniatamy w misce widelcem. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Masy(...)wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić. Najłatwiej jest to zrobić wykładając szufladę zamrażalnika papierem do pieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się ze sobą. Możemy w ten sposób ułożyć kilka warstw pierogów, przekładając każdą z nich papierem do pieczenia. Gdy pierogi całkowicie już
Dieta bez mlekajeśli dobrze przygotujemy pierś to obiad będzie wyśmienity. Danie to nie wymaga od nas zbyt dużo pracy i czasu. Smażymy ją dosłownie przez chwilę, a przez resztę czasu pieczemy w piekarniku. Całość smaku dopełni pyszna, pełna witamin warzywna salsa oraz wyśmienite puree ziemniaczane. Pierś z kaczki z warzywną salsą – składniki 2 piersi z kaczki czerwona papryka cukinia bakłażan czerwona(...)będą al dente dodajemy odrobinę oregano, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Pierś z kaczki podajemy z przygotowaną warzywną salsą i puree z ziemniaków (przepis TUTAJ ). Post Pierś z kaczki z warzywną salsą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jego siekanie wystarczy podsypać go odrobiną soli i rozcierać o deskę ostrą stroną noża. Kofty są mistrzowskie, smak jest bardzo intensywny i ciekawy, ja podałam je z soczewicą z ziemniakami Frosty oraz pitą i sosem jogurtowym z TEGO przepisu. Przepis na chlebek znalazłam na niezawodnym blogu Moje Wypieki . :) Chlebek pita: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (ja użyłam zwykłej(...)przykryć ściereczką na około 30 minut. Gdy robicie ciasto, zacznijcie rozgrzewać piekarnik wraz z blachą w środku do temperatury 220ºC. Wyrośnięte pity należy położyć na rozgrzaną blachę i piec do zrumienienia. U mnie ok. 10-12 minut. Przez pierwsze minuty chlebki powinny bardzo wyrosnąć. Po upieczeniu są gotowe do jedzenia, można je rozkroić i nadziewać. My z Dominikiem użyliśmy
Cooking Monster