Zupa dyniowa z curry. Zupa dyniowa z curry Zdrowa, rozgrzewająca i super kremowa zupa dyniowa z curry , marchewką, czosnkiem, ziemniakami i jabłkiem. Zupa z dyni doprawiona kurkumą, mielonym kuminem oraz kolendrą. Szczerze mówiąc, nie ma to jak prawdziwa zupa dyniowa :) Ta zupa z dyni jest pyszna, kremowa, aksamitnie gładka, pikantna i doskonale doprawiona(...)mniejsze kawałki (bez skórki i nasion) 1 marchew pokrojona w kostkę 1 jabłko bez skórki, pokrojone w kostkę 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 pokrojone w kostkę ziemniaki 2 łyżki masła 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini 1 łyżeczka kurkumy 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 3/4 łyżeczki mielonego kuminu 3/4 łyżeczki mielonego curry
Moja Książka Kucharskadanie chodziło za mną już od jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy(...)malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min. Oblewamy warstwy. Na koniec całość posypujemy fetą i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni. Smacznego
MarciochaKucharzyprzed podaniem. Ja dodatkowo na wierzch dodałam ugotowany makaron, dzięki temu nie musiałam już martwić się o dodatki do dania. Możecie oczywiście pominąć makaron i podać mięso w towarzystwie ziemniaków frytek czy ryżu. Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka sól, pieprz ostra papryka w proszku oregano, bazylia olej około 10 pieczarek(...)pieczarki, smażymy ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie. Mięso przekładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy. Pokrywamy mięso warstwą warzyw, polewamy sosem, posypujemy makaronem oraz serem. Pieczemy około 20 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje
Mania Gotowaniarozpoczynamy miesiąc przed wigilią od zaczynu, który odstawiamy na 26 dni. 20 grudnia okrzepły zaczyn będzie nadawał się do wypieczenia. Nie warto zostawiać pieczenia na ostatnią chwilę. Świeżo upieczone ciasto jest bardzo twarde, a jego jedzenie nie sprawi nikomu przyjemności. Część ciasta tradycyjnie już odkładam do przygotowania Moczki , która(...)muszkatołowej. Jeśli nie mamy pod ręką francuskiego roqueforta możemy użyć naszego rodzimego rokpola lub innego sera z niebieską pleśnią o wyrazisty i ostrym smaku. Ziemniaki do pierogów gotować będziemy w mundurkach, tak by skrobia pozostała w warzywach. To ułatwi nam przygotowanie farszu. Pierogi z kapustą i grzybami
kuron.com.plpóźniej panierujemy w cieśnie i smażymy. Szczegółowy przepis na to danie jest poniżej. Jak podać kotleta schabowego w cieście naleśnikowym? Kotleta schabowego w cieśnie naleśnikowym możemy podać z ziemniakami z wody i na przykład kapustą zasmażaną. Dzięki temu zrobimy taki typowy polski obiad z odrobiną urozmaicenia. Tradycyjne dania kuchni polskiej Klasycznym daniem kuchni polskiej jest kotlet schabowy, który podawany jest(...)pomocy tłuczka do mięsa rozbijamy dość cienko, a następnie obtaczamy w przygotowanym cieście. Następnie smażymy na rumiany kolor na rozgrzanym tłuszczu. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na nim plaster ananasa, plaster żółtego sera i wstawiamy na 7-8 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Ser powinien nam się rozpuścić. Tak przygotowane kotlety schabowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozgniatamy widelcem. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. W misce mieszamy mąkę z ziemniakami oraz rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając rozczyn i dodając sól. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce(...)dzielimy na 10 mniejszych porcji (na 1 porcj ę przypada ok. 80 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki wykładamy na form ę wyłożoną papierem do pieczenia. O dstawiamy na ok. 15 minut. **** Riscaldate il forno a 200 gradi. Quando l'impasto per i panini avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e dividetelo in 10 palline
La grande e la piccola cuocaTaka zapiekanka to łatwy i szybki w przygotowaniu pomysł na obiad. Idealna, gdy mamy mało czasu na robienie obiadu. Wystarczy tylko wszystko przygotować ułożyć w naczyniu żaroodpornym a reszta piecze się już praktycznie sama :) Do zapiekanki wykorzystałam ser koryciński z czarnuszką z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec . " Ser Koryciński Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi(...)koryciński z oregano ser koryciński z pieprzem kolorowym" Składniki na zapiekankę: (ilość proporcji ulega zmianie w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego jakie użyjecie) * około 7-8 większych ziemniaków * około 600 g mielonego wieprzowego * 1 cebula * 5-6 większych pieczarek * ser do posypania (użyłam sera korycińskiego z czarnuszką) * 1 czerwona papryka * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Zrób to smaczniemasa z bułki tartej, a nie mąki, która ma się delikatnie lepić. Po uformowaniu kiełbaski nie ma być mocno zwarta, a trochę się kruszyć. Formujemy kiełbaski, owijamy papierem do pieczenia, zostawiając trochę luzu i zawijamy końce jak przy cukierku. Takie "blanty", jak to określił jeden z uczestników, gotujemy na parze. Jeśli nie mamy odpowiedniego naczynia, to umieszczamy kubek do góry(...)cukrem, na zimno, albo roztopione w garnku. Po każdej porcji miksujemy i patrzymy czy o taką konsystencję nam chodzi. Jeszcze tylko dodatki smakowe i lepimy kulki. Mogą być to ziemniaki młode i małe kulki, albo stare o pokaźnych rozmiarach. Kształt dowolny. Podczas swoich wojaży kulinarnych widziałem nawet w formie roladek. Dziękuję wszystkim uczestnikom i pewnie do zobaczenia następnym razem
Kryzysowa Książka Kucharskażycie, myślałem tylko jak małym nakładem sił i składników je zrobić. I tak też właśnie powstał ten przepis. 3 składniki i minimum roboty oraz brudzenia się. Kopytka, nie licząc pieczenia batatów, to dosłownie 5 minut roboty. Wiecie czego najbardziej się bałem zanim zacząłem to robić? Poklejonych palców od ciasta. Fuj. Nie lubię tego. Później trzeba szorować rączki gąbką, żeby dziadostwo(...)bezglutenowej + do podsypania 2 łyżeczki soli + do gotowania Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w malakserze. Zmiksuj dokładnie, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Jeśli chcesz, możesz użyć praski do ziemniaków i wycisnąć bataty na mąkę, a następnie ręcznie wyrobić. Jeśli ciasto będzie nadal lepkie, dodaj więcej mąki. 2 Zagotuj w garnku wodę i posól ją delikatnie. 3 Posyp blat/stolnic
Blendmandziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią , od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate ), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak(...)więc przeszukanie internetu. W oko wpadł mi przepis z bloga Domowe wypieki : cukinia, a jako dodatek intrygujący - orzechy. Nie mogłam się oprzeć, i od razu zabrałam się za pieczenie. Chleb wyszedł obłędny! Pachnie zniewalająco (orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży z oryginalngo przepisu, dodałam też trochę mąki graham, bo akurat popatrzyła na mnie z wyrzutem z jednej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSKŁ ADNIKI Sa ł atka 2-3 bataty 200 g rukoli 1 granat sól, pieprz Dressing 4 łyżki oliwy extravergine d'oliva 2 łyżki octu balsamicznego
La grande e la piccola cuocarozpływa się w ustach. Przygotowanie tych pulpecików jest proste i dostępne dla każdego. Pulpeciki w sosie pomidorowym doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Mogą być podawane z makaronem, ryżem, ziemniakami lub świeżym pieczywem, tworząc pełnowartościowy i sycący posiłek. Film: Składniki na 4 porcje: sos 700 g passaty pomidorowej 400 g śmietany 30 % 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)czym zdejmujemy z ognia. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką porcję sosu i równomiernie go rozprowadzamy, na warstwie sosu układamy pulpeciki. Wierzch polewamy pozostałym sosem. Tak przygotowane pulpety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 40- 50 minut. Tak przygotowane pulpety podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki. Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym + film pochodzi
Smakowite Daniasymbolizuje dostatek, więc połowa dostatku to kryzys :) W tym roku pozbierałem wigilijne dania z całego świata. Wurstelsuppe - Austria Składniki: - marchewka - seler - ziemniaki - parówki - makaron spaghetti Wykonanie: Marchew i seler kroimy i gotujemy. Dodajemy pokrojone parówki, ziemniaki i połamany makaron. Ensalada de Nochebuena - Meksyk Ta sałatka ma wiele wersji, ale kilka składników się powtarza. Składniki: - buraki ugotowane - mandarynki - banany - orzeszki ziemne(...)szklanka mąki - 2/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju - czubata łyżka margaryny - cukier - cynamon Wykonanie: Wodę gotujemy z tłuszczami. Ściągamy z ognia, wsypujemy mąkę i mieszamy. Rozkładamy na blaszce do pieczenia, obsypujemy cynamonem i cukrem, a następnie wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 20 minut. La Chocolatada - Peru Składniki; - mleko - kakao - kawa - cynamon - cukier Wykonanie: Gotujemy
Kryzysowa Książka Kucharskaprzyprawami. Możecie skomponować własną mieszankę lub obsypać mięso przyprawą do drobiu albo gyros/kebab. Użyjcie też ulubionego żółtego sera do roztapiania. Kotleciki z porem i żółtym serem dobrze smakują z ziemniakami i zestawem chrupiących surówek lub mizerią. Polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pysznego kurczaka :) Polecam również mojego kurczaka w sosie z mascarpone: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał(...)bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Mini Chicken Cutlets with Leek and Cheese Recipe: 500 g of chicken breast, poultry seasoning, a piece of leek ( white and light green part), sal, pepper, few heaping tbsp of grated cheese Slice the breast and beat each slice, using a beat mallet. Sprinkle with seasonings
Lekcje w kuchnimięska" w języku mojego Syna trwa już co najmniej 2 lata i na znudzenie jeszcze się nie zanosi. Tak upieczone mięso dietetyczne nie jest, ale pasuje do wszystkiego: ziemniaków, makaronu, frytek, klusków śląskich , kopytek.... Czy okażą się to Wasze smaki? Oto przepis do sprawdzenia: Składniki: ok 1,5 kg szynki bądź łopatki 3 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy(...)tylko obtoczyć lekko w mące i obsmażyć z każdej strony na lekko rumiano. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Wszystko przekładamy do rękawa do pieczenia. Ja zawiązuję z jednej strony, a następnie mieszam keczup z ciepłą wodą (podgrzewam ja na patelni od mięsa). Zalewam zawartość rękawa. Dolewam colę. Pół szklanki w zupełności wystarczy. Zakręcam naszego
Kuchnia po mojemu