Zastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)ości i skóry (najlepiej dzikiego), 1 czerwona papryka, 1 żółtka papryka, 1/2 niedużej czerwonej cebuli, 10 zielonych szparagów, 10 – 15 pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć
Even Better FoodŚniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieprz olej do smażenia Sos: pół główki pieczonego czosnku 1 łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki 1 łyżka ziół do pizzy suszony czosnek 2 gałązki posiekanej natki sól, pieprz do smaku Czosnek ułożyć na kawałku folii aluminiowej, zalać łyżką oleju i zawinąć. Piec ok. 1/2 godziny w gorącym piekarniku. Ostudzony wycisnąć(...)czosnek, zioła, pieprz, i sól do smaku. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sos i gorące roladki wyłożyć na talerze w dowolnej kolejności. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty
Czerwień i błękitZastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)ości i skóry (najlepiej dzikiego) 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1/2 niedużej czerwonej cebuli 10 zielonych szparagów 10 – 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć
Even Better FoodDo zrobienia tego dania zainspirował mnie ten przepis . Wyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem
kuchnia doskiUwielbiam żurawinę w konfiguracji z mięsem. Doskonale smakuje jako dodatek do wszelkich pieczeni i wędlin oraz jako baza do sosów. Jej zrobienie zajmuje bardzo niewiele czasu i składników, ponieważ owoce doskonale i bardzo szybko żelują się. Składniki: (na 6 słoiczków 200 ml) 1 kg żurawiny 1 duże jabłko - najlepiej kwaskowate 500 g cukru 300 ml wody Żurawinę opłukać(...)jednak pękania kolejnych owoców i dalszego smażenia całość zacznie szybko gęstnieć. Zajmie to do godziny. Jeśli zostaną jakieś kawałki owoców, które nie pękły można je spokojnie potraktować tłuczkiem do ziemniaków i rozgnieść na jednolitą masę. Następnie gorącą masę nakładać do suchych słoików, zakręcać i przekręcić do góry dnem do wystygnięcia. Oczywiście część można zostawić do spożycia od razu. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuchyba najbardziej uwielbiane przez wszystkich ciasta . Ja osobiście uwielbiam serniki ciężkie i wilgotne. Najlepiej, żeby miały jak najmniej mąki a jak najwięcej twarogu. Kilka już razy robiłam sernik z ziemniakami , teraz przyszła jednak pora, żeby wypróbować coś innego, nowego. Sernik przygotowany według tego przepisu wyszedł niezwykle delikatny i puszysty. Skórka pomarańczy i wanilia nadała mu wspaniałego aromatu. Sernik z kratką(...)śmietany 25 dag cukru 6 jajek laska wanilii garść rodzynek 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy. 2/3 masy wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Skórkę z pomarańczy i cytryny ścieramy na tarce. Na roztopione masło wrzucamy cukier, karmelizujemy. Dodajemy skórki, smażymy do czasu aż się zeszklą. Robimy masę twarogową. Rodzynki zaparzamy wrzątkiem. Masło ucieramy
Pobite gary BarbaryBoczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się
kgwjanczewoUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje): - 500 g gnocchi(...)mieszając passatę, parmezan, czosnek oraz mascarpone. Ugotowane gnocchi wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na gnocchi wylewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy, a na wierzchu układamy podartą mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniDanie obiadowe idealne na pełnię letniego sezonu, wykorzystujmy sezonowe warzywa!, bo szalenie zdrowe, pełne witamin, a jak czarująco wygląda talerz w ich towarzystwie.... Składniki: 1 kg
kgwjanczewoJak już wcześniej wspominałam ciasto francuskie smakuje doskonale zarówno na słodko, jak i słono. Ponieważ mamy jeszcze karnawał ciasto to daje nam nieograniczone możliwości w tworzeniu
Kuchnia Pełna Pasjiwarto uwzględnić go w swojej diecie Składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji): 3 małe cukinie, 2 czerwone cebule, 5 ząbków czosnku, 1/3 selera (dodany, bo akurat był na stanie :)), 4 ziemniaki , 4 średnie jajka od szczęśliwej kurki, 1/4 szklanki bułki tartej (polecam orkiszową), ¼ szklanki kaszy manny razowej, 4 łyżki pasty sezamowej tahini, 1/3 szklanki oliwy z oliwek , 1/2 pęczka natki pietruszki(...)bułkę tartą, kaszę manną oraz przyprawy wraz z posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tarta keksówki. Pieczemy na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 190 stopni funkcja góra-dół przez 90 minut. Kroimy po wystygnięciu. Pasztet przechowujemy w lodówce do kilku dni. Jedna porcja to: około 151 kcal
Natka Pietruszkitypu 00) 100 g semoliny 130 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 10 g soli łyżka cukru 16 g suszonych drożdży 200 ml ciepłej wody + oliwa + pomidorki koktajlowe + oregano Sposób przygotowania: Do kubka wlej ciepłą wodę, dodaj do niej cukier oraz suszone drożdże, wymieszaj dokładnie i zostaw na 5 minut. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, tak aby nie miały grudek. Dodaj do nich(...)powbijaj w nią pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i posyp suszonym oregano. Na koniec w kubku wymieszaj 3 łyżki wody i łyżkę oliwy. Tą mieszanką polej wierzch foccaci. Foccacię piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, choć świeżość zachowa przez ok. 3 – 4 dni. Smacznego Artykuł Tradycyjna foccacia barese pochodzi
365 dni dookoła kuchnimamy kawałek udźca z sarny, zamiast go piec , może warto zrobić z niego steki :). Pamiętajmy, że nie smażymy mięsa prosto z lodówki, musi ono „złapać” temperaturę pokojową. udziec z sarny, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 3 łyżki masła, gałązka rozmarynu, Na patelni roztopić masło, dodając do niego gałazkę rozmarynu. Chwilę smazyć, uważając aby nie przypalić masła(...)około 2 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przełożyć na patelnię z masłem, aby odpoczęło. Przed podaniem posypać solą i pieprzem. Podałam z sosem ze śliwkami i marszczonymi ziemniakami . zastawa
królestwo garówDzisiaj Światowy Dzień Chleba. Polecam każdemu domowy wypiek chleba. Do 1 kg mąki dosypujemy 1 łyżkę soli, następnie dodajemy dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki i razem mieszamy łyżką. W osobnej misce przygotowujemy zaczyn z 2 szklanek ciepłej wody, 50 g drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki... przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 minutach zaczyn(...)widać trochę na boki, to formujemy jeszcze rękoma pożądany kształt. W garnku zagotowujemy szklankę osolonej wody z czubatą łyżką mąki, na pomadę do posmarowania chlebów przed pieczeniem, w celu uzyskania grubej chrupiącej skórki. Posmarowane gorącą pomadą chleby posypujemy ziarnami i nacinamy, żeby pękały w miejscu wybranym przez nas, a nie gdzie popadnie. Pieczemy 60 minut w 200 st.C
chleba naszegojego ulubione czekoladowe ciasto ( ten przepis ), tyle że bez wiśni. Użyłam do niego puree z dyni, ale śmiało można zastąpić puree z batatów, jabłek, fasoli a nawet zwykłych ziemniaków, tyle, że do tych dwóch ostatnich radzę dodać pół szklanki mleka. Aha, co ważne, za miarkę wybierz szklankę/kubek i wszystko nim odmierzaj. Składniki na małą blachę/tortownic(...)czym odsącz i zblenduj. Wszystkie składniki poza czekoladą i ziarnami kakao umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę składników, przemieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Picze około 50 minut w temp. 180 C. Oczywiście, dla pełnej rozpusty możesz polać roztopioną gorzką czekoladą, bo kto Ci zabroni? Smacznego
greenscarfgrubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz do 160stC. Piecz łącznie ok 25 minut. Czas pieczenia dostosuj do grubości i wielkości ryby. Moje filety były raczej cienkie i nieduże, więc ten czas im wystarczył. Grubsze filety mogą potrzebować od 30 do 50 minut (gdy są naprawdę duże(...)mają mniej intensywny zapach, bywa różnie, już się przekonałam. Świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Można też zapiec z podgotowanymi w osolonej wodzie prawie na miękko ziemniakami w plasterkach. Ułóż je wtedy na spód, dopiero potem układaj resztę składników jak opisane wyżej. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99
Anioszek w kuchnibyć nudne. Dzisiaj upiekłam je pod pierzynką z natki pietruszki, orzechów włoskich, czosnku oraz z pomidorkami koktajlowymi. Danie podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie smakować z kuskusem lub ziemniakami Składniki (na 2 porcje): 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 gałązki pomidorków koktajlowych(...)łyżkę oliwy z oliwek oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można utrzeć w moździerzu). Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piersi z kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia filety obłożyć na wierzchu przygotowanym pesto z pietruszki i orzechów (lekko docisnąć), a obok położyć gałązki
Oryginalny smakjest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie jest trudna w przygotowaniu więc naprawdę warto wypróbować ten przepis Bułka pszenna Składniki: 500 g mąki pszennej 650 125 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito 1/3 łyżeczki drożdży instant ok. 300 ml wody pół łyżeczki soli 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać ciasto około 8 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski(...)nagrzać do 240 stopni. Na spód wstawić małą keksówkę z wrzącą wodą. Wyrośniętą bułkę delikatnie przełożyć na blachę wysypaną kaszą manną. Naciąć i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Bułka jest upieczona jeśli wydaje głuchy odgłos gdy pukamy w jej spód. Studzimy na kratce. Smacznego Post Bułka pszenna
UgotujmyTo.plNapoleon czy kuch kaszebski. W kaszubskiej kuchni wielką rolę odgrywał domowy drób, a wśród niego gęś. Gęś to kaszubska „obona” , zupa z „zełtech wreków ” na gęsinie, gęsina gotowana, pieczona i wędzona. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się okrasa czyli po kaszubsku obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone oboną są wspaniałe. Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar. Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków . Odsmażane lub trampane czyli utłuczone , polane ,posypane przesmażoną okrasą z cebulką ,smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne mleko, maślanka. Wspaniale smakuje posmarowany nią kaszubski (nie tylko) chleb
Kulinarny karnet Christophera